A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Betegségek, engedmények, bizonytalanság

2011.07.25. 08:19 skarlát betű

Nem, mintha mindenképp ijesztgetni akarnék itt mindenkit, de most megint valami kevésbé kellemessel fogok foglalkozni. Mi történik, ha egy egyébként talán jó házasságban megjelenik az egyik fél részéről egy olyan betegség, amely az illetőt képtelenné teszi a szexuális életre? Vagy, ha nem is válik teljességgel képtelenné, bizonyos dolgokra már nem lesz alkalmas, vagy nem lesz hozzájuk kedve?

Férfiaknál elsősorban impotenciára gondolhatunk: hogy mi rejlik a háttérben, az persze más kérdés, de léteznek olyan esetek, amelyek gyógyíthatatlanok (például súlyos cukorbetegség). A nők is kerülhetnek olyan állapotba, amely a szexuális életet fájdalmassá teszi számukra, például a szülés komplikációi miatt. Mit tesz a másik fél ilyenkor? Az, aki továbbra is szereti a partnerét, nem akarja súlyosbítani az állapotát azzal, hogy még lelki terheket is rak a szerencsétlenre, de azért mégiscsak szeretne szexuális éltet élni - és nem feltétlenül csak alkalmilag, hanem rendszeresen? 

Van, aki megpróbálja beérni a simogatással, orális szexszel (ha a partner legalább erre hajlandó), nők esetében vibrátor és más eszközök használatával, lehet, hogy egy ideig be is válik, de hogy örökre nem, az elég valószínű. Van, aki úgy érzi, a félrelépés jogos lenne, de képtelen megvalósítani, mindig nekilendül, aztán visszakozik, tart az érzelmi belebonyolódástól, és a lebukástól. Lehet, hogy egy-egy alkalom erejéig elcsábul, de gyorsan vissza is vonul, arról most ne is beszéljünk, hogy milyen értetlenséget hagy maga után (mert az ilyen emberek sokszor érzelmileg közelítenek a potenciális szeretőhöz is.) 

Van, aki megbeszéli, dráma és könnyek között, lehet, hogy csak megkísérli megbeszélni, de a beteg fél hallani sem akar a témáról. És létezik olyan beteg házastárs, aki azt mondja: csináld, keress valakit, legyen szeretőd, ha én már nem tudom neked megadni, amire szükséged van. Hallottam olyan nőről, aki hosszas tépelődés után végre elhatározta magát az első hűtlenségre, és a randi előtt bevallotta a férjének. Ha ő nem ad rá engedélyt, nem megy. A férfi megadta az engedélyt. (A nő alaposan belebonyolódott érzelmileg, aztán maga is elkezdett betegeskedni, állítólag a lelkiismeret-furdalástól, és végül szakított a szeretőjével.)

Nagyon nehéz emberi helyzetek ezek: lojalitás, szorongás, vágyak, ingadozás ... Jobb a beteg félnek, ha nem szembesül a problémával? Ki az az erős jellem, aki maga dönt úgy, előzetes kérés nélkül, hogy szabadon engedi a másikat? Mit kockáztat valaki, aki tudja, hogy soha többé nem fog teljes értékű partnerként működni, és még a párja lelkiismeret-furdalására se apellál? Mi van, ha veszít, elveszíti az önbecsülését, a házastársát, a saját életét? Súlyosbodhat-e valakinek a betegsége amiatt, hogy még ezzel is megterheli a lelkét? De más szempontból: joga van-e az embernek elvárni a házastársától, hogy ő is betegként, korlátozottan éljen, szolidaritásból? 

10 komment

Címkék: betegség engedély

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr143095256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barbieds (törölt) 2011.07.25. 10:27:31

Volt egyetemi csoporttársam férje 7 éve súlyos autóbalesetet szenvedett, félig megbénult, amennyire tudom - elejtett mondatokból - szexre képtelen. A feleség borzasztó keményen tartja magát, három gyerekük van, és persze dolgozik. Nem akarom sajnálni, ki is kérné magának, és lehet, hogy a sok tennivaló között az intimitás valóban az utolsó utáni helyre szorult az életében, de nekem elképzelhetetlen, hogy ezt örökre bírni fogja. Most szerintem nincs szeretője, de persze ki tudja. Szörnyű nehéz lehet, és fogalmam sincs, a férje vajon mit gondol az ő helyzetéről...

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.07.25. 10:40:39

"A szomjúságtól való félelem, ha kutad tele van, nem maga-e az olthatatlan szomjúság?"

barbieds (törölt) 2011.07.25. 11:53:06

@kardhal77: Persze, de sok mindenen elspekulálgatunk itten, just in case... :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.07.25. 13:25:46

@barbieds: Az intimitás iránti igény, vagy a szex iránti igény szorult volna háttérbe? Előzőt nem hiszem. Utóbbit lehet, hogy elfojtja, ha olyan keménynek akarja mutatni magát, amilyennek te látod. (Belül valószínűleg nem ilyen kemény.) De persze nem vagyunk egyformák, vannak nők, akik mindenféle tragédia nélkül is önmegtartóztató életet élnek, és még csak meg se kottyan nekik.

M-elicious 2011.07.25. 14:04:45

Erről (is) szól a Keserű méz c. Polanski-film, ajánlom mindenki figyelmébe. Az érdekessége az ( történeten kívül, amitől kora húszas éveiben egy hónapig paff voltam), hogy Polanski felesége játszik benne.

www.imdb.com/title/tt0104779/

M-elicious 2011.07.25. 14:09:44

@skarlát betű: egyébként ez a film is illik K.S.T. életművének a felsorolásába...

barbieds (törölt) 2011.07.25. 14:15:57

@M-elicious: Egyik kedvenc filmem, döbbenetes hatása volt rám is. Még abban a korszakomban ért, amikor több illúzióm volt a romantikus kapcsolatokat illetően. Polanski mester sokat segített, hogy reálisabban lássam a dolgokat. :D

barbieds (törölt) 2011.07.25. 14:25:52

@skarlát betű: Számomra az intimitás és a szex nem elválasztható (legalább valamikori) szerelmen alapuló kapcsolatban. Szóval ilyen értelemben írtam. Az önmegtartóztatás nagyon más kérdés, ha muszájból kényszerülsz rá, nem pedig azért, mert 0 a libidód.

notC 2011.07.25. 15:45:40

Lady Chatterley szeretője is erről szól. A '20-as évek társadalmi konvenciói, a megengedés és a szelektív vakság majd a bosszú. Ifjúkorom egyik meghatározó filmje volt, azzal együtt, hogy a főszereplő egy csodálatos nő volt/van/lesz :)

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.07.25. 17:57:25

@barbieds: érdekes, számomra a Keserű méz arról szólt, hogyan veri szét egymást két ember testileg és lelkileg, míg végül a romok teljesen maguk alá temetik őket. Más szóval arról, hogy mi van a szeretet helyett.

És ha tényleg nincs szeretet, akkor valóban bármilyen horror elkövetkezhet.
süti beállítások módosítása