A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Fanni, Miklós és Judit – barátság, hűtlenség, őszinteség

2014.02.17. 10:52 skarlát betű

Az utóbbi időben kiakadtak néhányan Nyáry Krisztinán magyar költők és írók szerelmi életéről írott facebook-bejegyzésein, illetve könyvein, főleg az irodalomtörténészek kárhoztatják amiatt, hogy úgymond leegyszerűsítve, bulvárosított formában tárja a "csámcsogó" nagyközönség elé szent és sérthetetlen nagyjaink féltett magánéleti titkait… (Aki bulvárosnak tartja, az még nem olvasott bulvárújságot, de ez részletkérdés.)

Radnoti_Miklos_kolto_Radnoti_Miklosne_Gyarmati_Fanni

Nos, bele lehet kötni így vagy úgy, de tény, hogy a tankönyv- és papírízű irodalmi hősök helyett végre hús-vér embereket láttunk, akik csöppet sem unalmas és szokványos életutakat mondhattak magukénak. Mivel a szerelmi életük került előtérbe, nem ritka a giccses polgári ízléssel összeegyeztethetetlen történet, és ez sokaknak fáj. Ha a világirodalom alkotóiról, vagyis bárki másról van szó, aki nem magyar, mondjuk egy Villonról, egy Byronról, egy Henry Millerről, senkinek nem jut eszébe felháborodni azon, hogy a magánéletükről, szerelmeikről, esetleges nem kispolgári ízlést tükröző szexualitásukról is megtudunk egyet s mást. Miért van több közünk egy magyar költő erkölcseihez, vagy miért bír felháborodást kelteni, ha valakiről kiderül ez-az? Nekem magas… Mindenesetre most Ny. Krisztiánnak köszönhetően ismerhettem meg Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni történetének egy olyan szeletét, amelyről ebben a blogban mindenképpen meg kell emlékeznem. A történet ezen a héten ért véget, hiszen Fanni szombaton hunyt el, 102 éves korában: közel 70 évet töltött özvegységben.

Folytatás itt. 

komment

Címkék: barátság őszinteség Radnóti Fanni

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr215818116
süti beállítások módosítása