A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Mit üzen a hűtlen?

2013.05.08. 07:16 skarlát betű

Miután a legutóbbi poszt átlépte a 750 kommentes határt, ami már nekem is sok volt kicsit, itt az ideje, hogy ismét más szemszögből vizsgáljuk meg a hűtlenséget. Nem kell senkinek megijednie, a sok támadó komment nem vette el a kedvemet, és nem rengette meg a blogot, ezt abból is láthatjátok, hogy ezúttal sem evezünk békés vizekre. 

message-2.jpgHozzászólásokban többször felmerült, hogy az, akit megcsalnak, és akinek ez a tudomására jut, a hűtlenség tényében üzenetet lát.

Az is elhangzott, hogy ez az üzenet - sokak számára - egyértelműnek tűnik és így hangzik körülbelül: - nem szeretlek; nem vagy elég jó az ágyban; nem vagy elég nekem; nem tisztellek; lecserélhető vagy; le akarlak cserélni; már csak arra kellesz, hogy kiszolgálj/eltarts; az anyagiak,  gyerekek miatt vagyok veled; megvetlek; nem érdekelsz és hasonlók. Ráadásul az is elhangzott, hogy nem számít, a hűtlenkedő milyen okból teszi, amit tesz, egyáltalán akar-e üzenni (legtöbbször valószínűleg esze ágában sincs), és ha esetleg van üzenetértéke a hűtlenségének, az köszönő viszonyban van-e a megcsalt által értett mondanivalóval. Egyedül az számít, amit a megcsalt érez. Hát, ez meglehetősen sajátos álláspont, de nézzük meg közelebbről.

Az olvasók nézetem szerint öt nagy csoportra oszthatók.

1) Nem érintettek a hűtlenség témájában. Ők legfeljebb elképzelni tudják, hogy miképpen dekódolnák, ha a partnerük megcsalná őket, illetve mit jelentene a saját hűtlenségük a partnerüknek. (Persze a megítélés attól is nagy mértékben függ, hogy az ember éppen partnerkapcsolatban él-e.)

2) Hűtlenek, akikhez - tudomásuk szerint - hű a partnerük. Ők nagy valószínűséggel tudják, hogy a tetteik milyen üzenetet hordoznak, az viszont már lebukás és utólagos kommunikáció függvénye, hogy a partner üzenetértelmezéséről mit sejtenek. Feltételezéseik minden bizonnyal vannak.

3) Megcsaltak, akik nem hűtlenek. Ők tudják, hogy a maguk számára milyen üzenetet vontak le a megcsalás tényéből, de vajon meghallgatták-e a partnerüket, ha vitára került a sor? Hittek-e neki, vagy egy legyintéssel elintézték? (Persze tudhatják úgy is a hűtlenség tényét, hogy a partnerükkel soha nem beszéltek róla. Ebben az esetben kíváncsiak lennének a valódi mozgatórugókra?)

4) Azok, akik egyszerre hűtlenek és megcsaltak is. Valószínűleg a leginkább ők vannak tisztában azzal, hogy a partnerük mit üzen a félrelépéssel, szeretőtartással, hiszen meglehet, hogy indokaik hasonlóak. És feltételezem, hogy ritka a másik csípőből való elítélése, ha a mi fejünkön is vaj van. Ide sorolnám a nyitott kapcsolatban élőket is, ők valószínűleg nem csak találgatnak, hanem többé-kevésbé tudják is, mi jár a társuk fejében, sejthetően náluk van legközelebb a valós és a vélt üzenet tartalma.

5) Szingli szeretők, akik máshoz hűtlen szeretőjük viselkedését értelmezik abban a kontextusban, hogy vajon mit üzen a házastársnak a külső kapcsolat. Vajon mernek-e beszélni erről az értelmezésről a szeretőjüknek? Beszél-e a szerető róla? Vagy a hivatalos partner mint téma inkább tabu?

Érdekes lenne mind az öt csoportot külön-külön megkérdezni, de ez túlságosan bonyolulttá tenné a szavazást, úgyhogy csak a jelenleg vagy a múltban hűtleneket és/vagy "megcsaltakat" kérdezem meg (nem találok jó, értéksemleges szót, pedig nem mindenki megcsalt, akihez hűtlenek), vagyis azokat, akik konkrét szituációban vannak vagy voltak valaha, és nem csak elképzelnek egy hasonló helyzetet. Ha valaki egyik táborba sem tartozik, akkor most ne szavazzon, legyen szíves. Több választ is meg lehet jelölni és saját választ is be lehet tenni.

126 komment

Címkék: értelmezés üzenet félreértelmezés

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr45286230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orsiw 2013.05.09. 10:59:58

@ghost recon: ha ugyan meg van beszélve de mégis szarul esik a másiknak. Vagy ha a megcsalás miatt szóba jön a szakítás.

orsiw 2013.05.09. 11:14:05

Érdekes felvetés lehet az is (Mert megérdemellek c. könyvből), hogy a kapcsolatból először a megcsalt fél lép ki, kvázi a megcsalás ennek a következménye. Bár elég utálatos dolog a megcsalt felet hibáztatni, hogy :
"Miattad léptem félre! Ha te ilyenebb vagy olyanabb lennél! / Az a baj, hogy ilyen meg olyan vagy! Ha nem ilyen lennél, ha nem így viselkednél, mindez nem történik meg! "
Viszont visszagondolva a saját eseteimre, bújkál benne némi igazság.

OakTree 2013.05.09. 11:17:49

@skarlát betű:

@skarlát betű:

Ezt én továbbra sem tudom ilyen szögletesen megközelíteni.
Elfogadom a nézőpontodat, nyilvánvaló mögötte a tapasztalat.

Talán régen mondtam már, hogy nem vagyunk egyformák - ami persze így jó.

ghost recon 2013.05.09. 11:21:32

@orsiw:

Ha a másiknak rosszul esik, vagy ilyesmi, akkor az egy rosszul megbeszélt nyitott kapcsolat. Például valaki visszaélt az erőfölényével.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.09. 12:32:57

@ghost recon: Te magad vagy az örök áldozat, illetve magaddal együtt mindenkit annak tartasz, akit valaha megcsaltak. Mindegy, h ez miért történt.
De nem akarlak én téged sehová se vinni.

Ha valaki, akit szeretsz vagy csak hozzád tartozik valamilyen módon, házastárs, szerető mással is szexel, az akkor is rosszul eshet, ha meg van beszélve előre, sőt, te is csinálod. Ez egy ilyen műfaj. Nem kell hozzá erőfölény. Egyszerűen így működünk mi, emberek. Kivéve azt a néhány mutánst, akiben nulla féltékenység van, de ilyet csak ritkán látni :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.09. 12:37:05

@orsiw: Ilyen is lehetséges, de egyáltalán nem szabályszerű. Van, hogy a hűtlenség egy nagyon megromlott kapcsolat következménye, ahol nem lehet a másikkal kommunikálni, nem lehet rájönni, mi baja, és az örömfaktor fokozatosan eltűnik a pár életéből, ebben az esetben, ha a későbbi hűtlen félrelép, valóban jogos felvetés, hogy aki elkezdte a távolodást, az a másik volt. De rengeteg esetben nincs semmi gond a házassággal, csak kell a más is. És ilyenkor nem is szokta a hűtlen a párját vádolni, sőt, megkockáztatom, h legtöbbször nincs is válás, mert az eredeti kapcsolat nem szenved kárt. A legtöbb hűtlenség miatti válás sejtésem szerint nem szimplán a hűtlenség miatt következik be, sokkal mélyebb okai vannak.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.09. 12:48:32

@Fenytores: Tudom, milyen a megfelelési kényszer, még mindig szenvedek tőle. És milliószor hoztam rossz döntéseket miatta. De mikor végre kilépsz ebből, ha nem is teljesen, de a nyomasztó részéből, abból, hogy csak azért, h másoknak ne okozz fájdalmat, nyomasztóvá változtatod a saját életedet, akkor rájössz, hogy mennyivel könnyebb. Vannak baromi szar napok, hónapok. Szemrehányások, hiszti, minden. De annak egyszer vége, és végre az lehetsz, aki akarsz.
Tudom, hogy rengetegen önző dolognak tartják, ha az ember a sarkára áll, de nem kell ennek túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Az az önző, aki a másikat belekényszeríti egy szerepbe, mert neki így kényelmes. Lehet, h ez nem tudatos a részéről, de mégiscsak ezt teszi.
Egyáltalán beszéltek erről, h meddig akartok még próbálkozni?

ghost recon 2013.05.09. 12:50:16

@skarlát betű:

Érdekesnek tartom, hogy te voltál az, aki egy korábbi hozzászólásom utána személyeskedés mellőzésére figyelmeztetett. Másrészt fogalmam sincs, melyik kijelentésemből szűrted le, hogy áldozat lennék, pláne örök áldozat.

Ha valami rosszul esne, akkor nem kell belemenni. Baj persze érhet bárkit, de ne vigyünk már kötelet a saját akasztásunkra! A hóhérnak is legyen valami rezsije!

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.09. 12:53:54

@ghost recon: Nem hiszem, h ez személyeskedés lenne, nem sértegettelek. Csak megállapítottam, h az a hozzáállás, miszerint minden hűtlen egy dög, és a megcsaltak a szegény szerencsétlenek, éppen hogy a megcsaltak áldozatként való beállítását segítik elő. Ezek szerint te mégse áldozatként tekintesz magadra? Akkor nagyszerű.

Én nem állítom, hogy minden hűtlen szent, és azt sem, hogy áldozat, sokkal árnyaltabban közelítem meg a dolgot, de úgy látom, nálad csak fekete és fehér van.

ghost recon 2013.05.09. 13:00:38

@skarlát betű:

Nem vettem sértésnek, de személyeskedés.

Kénytelen vagyok én elvszerűen gondolkodni, mert más nem teszi meg helyettem. Sosem mondtam ilyet, hogy mindenki dög, aki hűtlen és mindenki méltó a sajnálatra, akit megcsalnak. A megcsalás azonban magától értetődően elítélhető és elítélendő tett. Lehetnek hozzá kapcsolható mentő, enyhítő körülmények, de erkölcsös cselekedetté sosem lesz.

Fenytores 2013.05.09. 13:03:09

@orsiw: Tisztában vagyok vele, mennyire a fejben dől el minden dolog. Pláne, az ilyenek..hogy megfogan-e egy élet, mert akarva van, vagy nem.
Az én helyzetem ambivalenciáját az adja, hogy ha nem lenne egy másik életem a szerelmemmel, akkor azt gondolom, mi sem lenne természetesebb, mint küzdeni, mindent megtenni azért a dologért, ami a konvenciók szerint is, és valahol belülről jövően is teljessé tesz egy női életet. Ahogy ezt tettem négy évvel ezelőttig.
De négy éve, mióta élem a kettős életem, megváltozott minden..és vele együtt a legjobban én is. És külsőleg békésen folytatom az életemet, megy előre úgy, ahogyan annak kell, biztonságban érzem magam..megadok, megteszek mindent a férjemnek, környezetemnek..elfogadok tőle minden közeledést..sokszor persze lelkiismeret furdalásból..színésznővé nőttem ki magam, ömlik sokszor a hazugság a szájamból, van hogy reggeltől estig..és elfogadtam azt, hogy ez így jó mindkettőnknek a férjemmel..és mindannyiunknak abban a nagy közös "családban"..csak esne le a teher rólam a gyermekvállalással kapcsolatban...de hogy tudsz nemet mondani egy éveken át felépített világban? Mégis milyen indikációval? Hát még elviselek néhány beavatkozást..és bízom abban, hogy majd az élet, vagy a sors, vagy az én agyam, vagy a véletlen, ami nem létezik, eldönti.
Elnézést a sok személyes hangvételű bejegyzésért, most már befejezem, csak az első kommentem kapcsolódott szorosan a felvetett témához. Szép napot mindenkinek!

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.09. 15:04:35

@Fenytores: Rengeteg élet megfogan, amit nem akarnak, úgyhogy kicsit félrevezető az a magyarázat, hogy azért nem esel teherbe, mert nem is akarsz. Millióan teherbe esnek, pedig eszük ágában sincs.
Viszont vannak párok, akik nem kompatibilisek ilyen szempontból, nem egy esetet tudok, ahol a nő mástól játszi könnyedséggel megfogant, pedig azt hitte, ő meddő.

Hogy tudsz nemet mondani? Miért ne mondhatnád meg F-nek, hogy belefáradtál, elég volt a próbálkozásból, nem akarod erőltetni többet. Ez szeretőtől függetlenül is igaz, szóval nem látom be, miért ne lehetne neki megmondani. Bűntudatból gyereket vállalni, hát, nem mondhatnám, hogy túl okos dolog, de elsülhet pozitívan is, persze, csak, ha ennyire tisztában vagy vele, tán mégse kéne.

Amúgy a hűtlenséged is azt üzeni - tudatalatt - a férjednek, hogy neked a vele felépített világ nem kell így, te egészen mást szeretnél, de úgy érzed, nem tudsz ebből kilépni. Hát órákra lépsz csak ki, hogy kiengedd a gőzt.

A blog azért is van, hogy legyen hol megbeszélni ilyen spéci, személyes problémákat.

Feromontika 2013.05.09. 15:15:49

@Fenytores: Nyugodtan tiszteld az érzéseidet és adj nekik hangot. Legalább a gyerekvállaláshoz kapcsolódó részt.. Ezzel majd megtiszteled a férjed is. És szerintem az a teher, ami most nyomja a vállad, kutya füle ahhoz képest, ami nyomni fog, ha a baba ilyen helyzetben megfogan. Nem is beszélve arról a csöppségről, aki majd viheti ezt a terhet, hogy összetartson titeket.

orsiw 2013.05.09. 16:49:06

@Fenytores: ebben az esetben szerintem is humánusabb mindenkivel szemben, ha egyszerűen nem mész többet kezelésekre. A te tested, a te életed (és valljuk be, rajtad keresztül még a férjed és a gyerek élete is). Nekem úgy tűnik, hogy erre még tényleg nem vagy felkészülve és inkább a családi nyomás miatt játszod el a rád osztott szerepet. mert ez így tényleg elég fals. Az egyetlen dolog, ami az egészben feldob, az a szeretőd, de talán nem véletlenül egy olyan embert kaptál ki, aki távoli és nem véletlenül házas...Magyarul te még vastagon élnéd a független nők életét, persze a környezetnek megfelelve, illetve az "anyagilag könnyebb ketten mint egyedül" elv alapján eljátszol valamit, aminem egyáltalán nem érzed át a súlyát, jelentőségét! Itt most nem elsősorban a férjedre, hanem a kisgyerekre gondolok...Hogy várod őt? Sehogy! És mi lenne, ha a szeretőtől lenne a gyerek és férj azt hinné, az övé? Vagy hogy?
Amúgy erre az állapotra az Ízek, imák, szerelmek első pár fejezete hajaz, az írónő ki is lépett a látszatvilágból.

orsiw 2013.05.09. 16:50:10

nem mintha kedvelném az amcsi ponyvát

orsiw 2013.05.09. 17:03:04

@ghost recon: hát igen. Mi lehet a jó párkapcsolat alapja? Ha tudtok beszélni egymással (a problémákról is!) Ha szivesen ütitek agyon együtt a szabadidőt. Ha barátok IS vagytok.
Sok ilyesmit látok magam körül: hát ez meg az a gond, de nem baj, legalább együtt vagyunk. És pont aki "tűr" és szenved az legyint: "elfogadtam azt, hogy ez így jó mindkettőnknek " A tévedés ott rejlik, hogy ez így a társnak sem jó!
Az a vicces, amikor pl. egy pár él ebben a látszatvilágban az egyik fél tényleg borítja az asztalt. Mert ugyan meg van neki engedve, hogy félredugjon, otthon úgy tesz a másik, mintha nem venné észre, persze amíg kis flirt meg szex, addig nem lényeges. No, aztán egy szép napon megcsalós kijelenti, hogy oké, most elegem lett belőled! És akkor ez az egész hazugságokra épített világ borul. "De hiszen mellettem nyugodtan félredughatsz! Én ezt már megszoktam! Csak maradjunk együtt!" - ágál a megcsalt fél. De bizony, van, amikor ez a fajta szabad(os)ság is kevés...
@skarlát betű: igen, a legtöbb hűtlenség miatti válás mögött más problémák is húzódnak. Kvázi a hűtlenség csak egy jelzés.

Fenytores 2013.05.09. 17:07:37

@skarlát betű: Lehet, hogy sarkított vagy kiélezett dolognak tűnik, de magamat nagyon gondolatok által befolyásoltnak érzem. Ezt már számos saját tapasztalás a testem viselkedésével kapcsolatban igazolta, emiatt gondolhatom az esetemben talán jogosan, hogy ha nem akarom azt a gyermeket a férjemtől, akkor nem fog megfoganni.. És nem is tudod, mennyire tisztában vagyok azzal, hogy lehet, csak két ember között nem működik, azzal a másikkal már menne.
És gondolatban már megpróbáltam ezerszer felkészülni arra a történelemben nem először megesett élethelyzetre, amikor egy nő nem a férje gyermekével fogan meg. Sőt, volt idő, mikor ezt akartam volna a legjobban. De hát egy életre hordozni ilyen titkokat, ami a mai világban tulajdonképpen mégis bármikor kiderülhet..Mégis, olyan win-win szituációnak tűnt akkor, mikor ezt korábban elképzeltem..amikor mindenki megkapja, amit akar: a férjem egy gyermeket..én meg egy örök kapcsolódást, egy részt, egy életet abból, akit annyira vágyok.. De ez persze csak a fehér oldal..és azt hiszem, olvastam már hasonló helyzetekről itt...és hát nem csak fehér az a fehér...
Feromontikának írom: A jelenlegi helyzetemben a legnagyobb kétségem, hogyan döntök helyesen. Őrült félelem van bennem attól, hogy ha megfogan egy élet, akkor az olyan változást hoz abban a nehezen felépített és elfogadott, de végülis működő és kielégülést adó, már-már harmónikus kettős életemben, hogy minden hiányzó dolgot, ami emiatt elvész abból a második világból, majd annak az ártatlan életnek a számlájára fogok írni. És majd emiatt nem fogom szeretni, mert hát ez nem biztos, hogy automatikus..
És valóban döntenem kellene, és persze, hogy hangot adhatok a kétségeimnek, és a "nemakarom" érzéseknek is, de emellett azért egyfolytában azon agyalok, 5-10-15 év múlva nem fogom-e azt gondolni, rosszul döntöttem, és elvesztegettem lehetőségeket, megbánom majd, ha nem teszek meg mindent.. Persze, lehet erről józanul is gondolkodni, és abszolút azt gondolom, lehet teljes értékű életet élni gyermek nélkül, és hát mégis annyi más embert és gyermeket lehet szeretni, nem csak a sajátot..Hát most emiatt, és a férjem miatt, és a lelkiismeret furdalás miatt azt gondolom, be kell biztosítanom magam arra, hogy mégsem tegyek szemrehányást magamnak x idő múlva.. és még ki kell bírnom egy-két beavatkozást, és ne én döntsek,mert nem biztos, hogy tudok, hanem hagyjam ezt a sorsra..És később, majd mondhatom azt, hogy én mindent megtettem, de a véletlen (ami nem létezik) így hozta.. Talán ez is önző, és önvédő metódus, de a jelenlegi ambivalens, kettős, nemváltoztatható, megfelelési kényszertől uralt, nembántaniakaró élethelyzetemben nem tudok jobb megoldást.
Szemrehányás meg úgyis marad még bőven, amit kiróhatok magamnak..
Úgyhogy legszívesebben letenném ezt a gyermekvállalási terhet, de sajnos úgy érzem,nem tehetem még meg..

Fenytores 2013.05.09. 18:06:39

@orsiw: Hát, hogy most nem vagyok eléggé felkészülve rá, az biztos. De fel voltam öt éven keresztül, amikor mást sem akartam, csak ezt..és most négy éve megint nem vagyok felkészülve, a kettős élethelyzetem miatt.
Nem, azon már bőven túl vagyok,hogy a független nők életét éljem, és szó sincs róla, hogy anyagi megfontolásokból maradnék a férjemmel, a ketten könnyebb, mint egyedül alapon..Egyedül is megalapozott egzisztenciával rendelkezem.És talán éppen hogy nagyonis érzem a súlyát ennek, és annak is, hogy a férjemnek mit jelentene az én ellenállásom ebben a helyzetben. És hogy milyen életek változnának meg, ha valóban kimondanék mindent, amit gondolok.. vagy úgy tennék mindent, ahogy a szívem mélyén vágyom rá.
Bár jogos..ha valóban éreztem volna ennek a súlyát, bele sem kezdtem volna ebbe a szerelmi viszonyba.

famefatal · http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu 2013.05.09. 20:22:01

A hűtlenség szerintem nem feltétlenül ártó szándékkal történik. Nem mindenképpen "csalás és árulás" ahogy egyesek gondolják. Ha szerelmesek vagyunk, nem kívánhatunk mást? Szerintem fülig szerelmesen is működhet a kémia és felkeltheti az érdeklődést egy harmadik személy. Az más kérdés, hogy ki minek éli meg a megcsalást. Aki nem képes elviselni, az kilép az adott kapcsolatból, ez szerintem az egó hiányos emberekre érvényes leginkább. Ha ismered saját magad, tisztában vagy az értékeiddel, akkor nem kell a megcsalás mögé sok mindent képzelni. A nők képesek túlagyalni a dolgokat (mondom ezt nőként) ahelyett, hogy megkérdeznék a párjukat, hogy mégis miért lépett félre. A kommunikáció a megoldás és nem a találgatás, mert az semmi jóra nem fog vezetni. Nem kell mindenkinek nyitott kapcsolatban élnie, de ha őszinték akarunk lenni, akkor be kell látnunk, hogy sokkal több a megcsalás, mint amennyi kiderül... Ha titokban lép félre az illető sokaknak könnyebb elviselni, mert csak a sejtés van, hogy valami nincs rendjén. De felmerül a kérdés, hogy miért kellene különösebb oka legyen a megcsalásnak, ha a nő/pasi hazamegy? Lehet, hogy ezt most nagyon leegyszerűsítettem, de úgy vélem, ha a hűtlen hazamegy és otthon nem változik semmi negatív irányba, akkor nem kell aggódni, mert lehet, hogy csak egy botlás volt, vagy egy kellemes este vége hódítás lett...

Tylia cordata 2013.05.10. 00:30:36

@Fenytores: olvaslak és nagyon együtt érzek veled.
Nem indokolt, hogy magadat hibáztasd!

"De fel voltam (készülve) öt éven keresztül, amikor mást sem akartam, csak ezt..és most négy éve megint nem vagyok felkészülve, a kettős élethelyzetem miatt." Azért ne magad hibáztasd, mert nyilvánvaló abból, amiket leirtál, hogy a szeretői kapcsolatod és az ebből adódó kettős élethelyzet NEM OK, HANEM KÖVETKEZMÉNY!

Annak a következménye, hogy a férjed és közted a felszinen ugyan még minden rendben lévőnek tűnik (azonban, valójában inkább csak összecsiszolódtatok), de még sincsen meg az a mély egyetértés és harmónia, amiről még azt hiszitek, hogy megvan.

Felvállaltál egy helyzetet, amiről nem tudtad, nem tudhattad, mivel jár számodra, hogy kiég tested-lelked fél évtized alatt, és a beavatkozás fél évtized alatt sem vezet sikerre. A férjed meg a környezeted viszont állandóan erőlteti, annyira hogy te is elhiszed, hogy nagyon akarod ezt a gyereket, illetve az emiatt történő ujabb próbálkozásokat.

Ha most NEM-et mondasz, nem rontod még el az egész életed. Próbáld ki, mi történik, ha azt mondod, nem csinálod tovább, hagyják abba az orvosi beavatkozásokat. (ez nem kell, hogy végleges döntés legyen a részedről).

Többen is megjegyezték, hogy az agyban dőlnek el a dolgok. Igen, ez rendkivül sokat számit az ilyen helyzetekben!

Az is felmerülhet, hogy két másik párkapcsolatból mindkettőtöknek vagy csak egyikőtöknek lehetne gyereke, de a közös gyerek nem sikerül valami miatt. És a tudomány is nagy léptekkel fejlődik etéren, jobban, mint gondolnád.

Nem kell annyira arra törekedned, hogy mindenben te felelj meg a többiek elvárásainak "tudatában vagyok annak, hogy a férjemnek mit jelentene az én ellenállásom".

Szóval, próbálj önmagadba nézni és eldönteni, mit is akarsz valójában. Ha egyedül nem megy, fordulj szakemberhez (pszicháter), aki segit neked abban, hogy jobban megismerjed önmagadat, valódi szándékaidat.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.10. 08:30:25

@famefatal: Közben megtaláltam a blogodat. Hozzákapcsolhatnád a nickedhez.

Nem csak a nők képesek sokat agyalni ezen, járt itt már nem egy pasi, aki képtelen volt elszakadni az önmarcangolástól, szóval ez nem igazán nemspecifikus, noha másképp érinti a nőket, mint a pasikat.

Szted hány százalékban kapnak az emberek igaz választ arra a kérdésre, h "miért csaltál meg?" - sztem nagyon nyitottnak és magabiztosnak kell lenni ahhoz, hogy erre a kérdésre a partner őszintén válaszoljon. Tudnia kell, h az őszinte választ a kérdező el is viseli.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.10. 08:37:16

@Fenytores: Kérdés: ha nem jött volna a szerető, most vajon hol tartanál? Már érzelmileg. Lehet, hogy teljesen szétestél volna vagy apatikus lennél.
Biztos van valami időhatár, ameddig ezt a gyerekprojekt dolgot érdemes próbálni, utána már csak a kapcsolat rovására megy és felemészti a nőt - sztem. Én eddig több ilyen történetet hallottam. A gyerek fogalma egyfajta szent Grállá válik, amelyet folyamatosan üldözni kell, és ebben az üldözésben teljesen elvész az eredeti emberpár.
Tudom, hogy kegyetlen belegondolni, de mi van, ha tényleg jobb, ha F-eddel nem lesz közös gyereketek? Ha a természet nem akarja, nem vagytok kompatibilisek, akkor minek erőltetni?

Persze minél több időt áldozol egy bizonyos célért való küzdelemre, annál kevésbé tudod elengedni magát a küzdelmet. Mert túl sok időd és energiád elment már rá. És baromi nehéz azt mondani, hogy mindez tévút volt és felesleges.

Persze, vannak happy endinges történetek, amelyeket szívesen közöl a sajtó, lám, a kitartásuk meghozta a gyümölcsét... Na és azokról ki tudósít, akik ebbe beleőszültek, és nem jártak sikerrel? Kíváncsi lennék, hány kapcsolat megy rá a mesterséges megtermékenyítéses próbálkozásokra. Olyat is láttunk itt, a blogban, ahol a gyerek végül megszületett, a kapcsolat azonban teljesen megromlott.

ghost recon 2013.05.10. 10:51:07

@skarlát betű:

Pedig hát nem önmarcangolni kéne, hanem felnőni, és felnőtt emberhez méltó módon vállalni a tetteinket és azok következményeit is. Ugyebár.

famefatal · http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu 2013.05.10. 13:17:11

@skarlát betű: Láttam, hogy megtaláltad és örülök is neki :) Hozzá fogom kapcsolni a nickemhez, csak nem akartam, hogy más blogereknek spamnek tűnjön, ha hozzászólok valamihez.

Az igaz, hogy nem csak a nők képesek túlagyalni a dolgokat, de bennünk van meg leginkább az a "készség" hogy az okok mögött más okokat keresünk és hiába vallja be valaki őszintén az érzéseit, nem vagyunk képesek sokszor elfogadni, hogy az illető tényleg azt érezheti, amit érez és amit mond. A válaszok mögé hajlamosak vagyunk mást látni, valami olyasmit, ami számunkra hihetőbb. Ez biztosan előfordul a pasikkal is, csak ők másképp kezelik a helyzetet.

Sajnos tényleg kevés az őszinte kapcsolat, ahol meg lehet beszélni, hogy miért is lépett félre az egyik fél, de szerintem ez annak is betudható, hogy az emberek elvileg szeretnék ha őszinték lennének velük, de nem tudják kezelni az őszinteséget.
A "nem tudja, nem fáj" alapú gondolkodás egyszerűbb... pedig egy hosszútávú kapcsolatban szerintem az őszinteség lenne az alap. Ha bízunk a párunkban és megtudjuk beszélni az ilyen jellegű dolgokat, akkor a félrelépést, vagy szeretőtartást követő válások száma is kisebb lenne. Viszont tény, hogy nem képes mindenki kezelni az őszinteséget és akinek nagyobb fájdalmat jelentene az igazság, mint a sejtem, de nem vagyok benne biztos állapot, azzal nem is érdemes közölni, mert egyszerűbben tönkreteheti a kapcsolatot az igazság, mint a titkos szerető.

ghost recon 2013.05.10. 13:49:43

@famefatal:

Ez nem nő, vagy férfi kérdése. Elcsépelt közhely, de mint minden közhely, nagyon igaz:"mindenki magából indul ki".
Aki színlelést keres minden megnyilvánulásban, árulást orront mindenhol, hazugságokat kutat, és nem viseli el az őszinteséget, az maga sem őszinte.

florence 2013.05.10. 15:46:59

@skarlát betű: @famefatal:

Na! Eddig ment a csak olvasgatás :-)

Egyetlen oldalvágást szeretnék megejteni. Többször felhoztátok, hogy ha a megcsalt bírná az őszinteséget, akkor meg lehetne neki mondani a frankót és nem mennének szét a párok a megcsalt gyengesége miatt, hanem okulhatna belőle és megváltozhatna a csalfa fél igényei szerint és élhetnek mostantól örök bizalomban a nagyharang elválasztó kongásáig...
Ez így, a szar szétkenése. A felelősség szétterítése, méginkább a hárítása. Miért gondolja a csalfa fél, hogy ő maga tudja jól, hogy mit bír a másik? Mitől jobb a lebukáskor tovább hazudni valami "hihetőt", mint megmondani az igazat? A csaló tudja az igazat? A megcsalt nem tudhatja meg a csaló verzióját? Miért?
Mitől lenne jobb a megcsaltnak, ha teszem azt, azt hallaná a csalótól okként, hogy azért csalták meg, mert már nem mutatta ki a szerelmet úgy mint a szerető, mintha azt mondaná, hogy nem olyan izgalmas vele a szex, mint a szetetővel? Miért jobban elfogadható az egyik, vagy kevésbé elfogadhatatlanabb a másik?

Amúgy, ha a feleség azt a "jogos" sérelmét hozza fel indokul, hogy a férj keveset segít otthon, elégedett az otthoni viszonyokkal, stb akkor mit tud kezdeni a szeretővel (mint példával), aki nem mosogatni vagy elégedetlenkedni jött segíteni a felesegnek, hanem szexelni? ......
Ennyi jutott eszembe az őszinte feltárást lehetetlenítő megcsaltakról.....

famefatal · http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu 2013.05.10. 15:49:18

@ghost recon: Nem mondom, hogy nem érinti mind a két nemet ugyanannyira ez a kérdés, csak úgy vélem, hogy a nők másként élik meg.
Nem biztos, hogy színlelést keres az illető az állítások mögött, lehet, hogy saját magát nem értékeli annyira, hogy elhiggye, nem feltétlenül ő az oka, annak, hogy a párja megcsalja. Hiába bizonyítgatod egy kishitű embernek, hogy nem azért léptél félre, mert ő kevés neked, ha úgysem hiszi el. Ettől függetlenül természetesen vannak olyan emberek is, akik azért kételkednek, mert ők a hunyók.

ghost recon 2013.05.10. 16:03:05

@famefatal:

Hát mondjuk azt el is tudom képzelni, hogy valakinek mélypontra jut az önértékelése, mikor frissen értesül arról, hogy a partnerük megcsalta őket nyolc négerrel, egy lóval, és két törpével. Annak már bizonygathat az illető akármit.

florence 2013.05.10. 16:24:59

@famefatal:

Azt írod, hogy a megcsalt kishitűsége, alacsony önbecsülése nem engedi elhitetni vele, hogy nem ő volt kevés a csalónak.
Közelröl ismerek olyan megcsaltakat, akik hamar elhitték, hogy nem velük volt a "baj", nem ők voltak kevesek, stb... azt ne hidd, hogy ők bármivel okosabbak, jó értelemben véve tapasztaltabbak és ezáltal jobb partnerek lettek....
Néha a dolgok jobban hangzanak, mint amilyenek valójában....

famefatal · http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu 2013.05.10. 17:01:39

@florence: Erre is lehet példa, de olyat is láttam már, amikor nem azért lépett valaki félre, mert nem szerette a párját, vagy kevés volt neki, csak egyszerűen olyan volt a helyzet, amit nem akart kihagyni, ettől az illető még lehet szerelmes, csak vágyott egy másik személyre, vagy a kalandra.

Az őszinteséggel kapcsolatosan pedig vannak emberek, akikkel lehet közölni a valóságot és vannak akikkel nem. A lebukáskor semmi értelme tovább hazudni, akkor azért már érdemes őszintének lenni, csak ettől még nem biztos, hogy a másik megérti a hűtlen fél érveit. Sokaknak nehéz elfogadni azt a tényt, hogy amiért testileg kívánsz egy harmadikat, attól szeretheted a párodat. A legjobb eset, amikor előre le vannak tisztázva a játékszabályok egy kapcsolat esetén, vagyis belefér-e a megcsalás, stb. Ha tudod, mire számíthatsz könnyebb a helyzet és azt is tudod, hogy neked mit kell(ene) nyújtanod, mi az amit megtehetsz és mit nem. Ettől függetlenül a kicsapongó típusú emberek egy pillanatban rájöhetnek, hogy ez mégsem oké és akkor félrelépnek... Ha mind két félnek igénye van a "kalandozásra" akkor könnyebb megbeszélni a dolgokat. Ha csak az egyik fél vágyik néha valami másra, akkor viszont döntenie kell, hogy őszinte legyen, vagy inkább titkolózzon és ezt az is befolyásolja, hogy milyen a párja. Ha tisztában van vele, hogy nem okoz neki hatalmas törést és elmondhatja az érzéseit, a vágyait, akkor érdemes őszintének lenni. Viszont, ha lelkileg összetörné az illetőt, akkor nem biztos, hogy megéri...

@ghost recon: :D Alapvetően nyitott személyiségnek tarom magam, de ha megcsalnának "nyolc négerrel, egy lóval, és két törpével" én is vakargatnám a buksimat, hogy mit rontottam el... :D

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.10. 21:40:42

@florence: Mitől is lennének jobb partnerek, ha ugyanazok maradnak, akik voltak? És, ha a hűtlen partnerük szerint nem velük volt a baj, akkor miért kéne megváltozniuk?
Van egy csomó eset, amikor mindegy, mit csinál az ember, nem fogja kielégíteni a másik igényeit. Ilyenkor jobb nem erőltetni a dolgot.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.10. 22:22:42

@ghost recon: Részemről minden következményt vállalok, just for the record. Ne legyenek ilyen aggodalmaid :P

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.10. 22:24:28

@famefatal: Az önreklám ebben a formában teljesen oké, nem spam. Inkább info, mint reklám.

Én is beteszem majd oldalra a tiédet, ha lesz egy kis energiám :)

Igen, elég sok közös pont van a gondolkodásunkban. :)

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.05.11. 10:21:22

Én a hűtlenséget "hazugsággal, átveréssel, elárulással" azonosítom, így a "mit üzen" kérdést is ennek mentén megválaszolva: először azt üzenné nekem, hogy valami nem oké a kapcsolatban, ha a másik átvert/hazudott nekem. Azon "kellene" először elgondolkodnom, majd erről vele is beszélnem, hogy miért történt ez így, miért "kellett" hazudni.

Amúgy írták itt többen, hogy annak hazudnak a megcsalás okáról, aki a valóságot nem bírná el. Szerintem - bár ez sokszor tényleg így van - épp olyan sokszor ez csak kifogás és valójában egyszerűen azért hazudik a megcsaló az okról, mert estleg az igazság elmondása sok feladatot róna rá is. Szóval sok megcsaló szerintem egyszerűen azért nem mondja meg az igazi okot, mert megúszós. Én úgy vagyok vele, hogy mondják csak meg nekem őszintén, ne akarják helyettem jobban tudni, hogy én mit bírok el.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.11. 10:36:02

@HoldViola: A dolog persze sokrétű. Senki nem akar bajt magának. És ha rosszul méri fel a partnerét, ha nem jól lövi be, mi lesz a következmény, akkor sokkal nagyobb lehet a baj, mint ha hallgat. Főleg akkor nem indokolt pofázni, ha nincs komoly külső kapcsolat és az illető tudja, hogy a partnere hajlamos a hisztire, a mártírkodásra, sőt, még esetleg arra is, hogy kárt tegyen magában.
Olyan partnerrel szemben, aki már bizonyította, hogy lehet vele józanul beszélni és nem billen meg ilyesmitől, persze, hogy jobb az őszinteség. De sajna a partnerek igen nagy százaléka nem ilyen.
Az lenne a világon a legegyszerűbb, ha egy kapcsolatban mindent meg lehetne beszélni, a hülye akarna bujkálni, ha így volna. De mindenki csak a saját ügyében dönthet, és lehet, hogy rosszul mérlegel.
Lásd a már emlegetett szavazást, ahol sokan inkább azt választották, h ne mondják meg nekik a hűtlenséget.

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.05.11. 10:47:54

@skarlát betű: Amiről én írtam, az a már kiderült hűtlenség üzenetére vonatkozott. Ha az igazi üzenet "probléma", akkor ennek elhallgatásával a javulás esélye is elveszik. Ha pedig nincs probléma, csak tényleg az új és más varázsa, akkor meg ennek másik általi megértésének és elfogadásának esélye veszik el. De igen, mindenki és minden eset egyedi. Sokaknak azért "kell" hazudni, mert a triviális igazság a hihetetlen számukra:)

famefatal · http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu 2013.05.11. 11:40:22

@skarlát betű: Köszönöm, hogy az önreklámot nem spamnak véled! :) Már volt néhány hozzászólás a blogomon, amelyek szerint telített a "piac" és nem feltétlenül kell az ilyen jellegű témákról még több blog, de szerintem nem a versengésről szól az írás.

Be is rakom a linket, most amíg még van egy kis időm. Sokakra ráfér, hogy egy kicsit olvassanak a nyitottabb életről :)

Nem tudok betelni a cikkeiddel! Gratulálok az írásaidhoz, nagyon jó, hogy energiát és munkát fektetsz a blogolásba! Szerintem ezzel sokunknak okozol örömet!

$P 2013.05.11. 14:22:30

@Fenytores: elképesztő téged olvasni, kicsit mintha magamat olvasnám egy pár évvel ezelőtt (egyébként ez egy nagyon siralmas állapot, amiben benne vagy)... Ha megengeded, hogy tanácsokat adjak, akkor mindenképpen azt javasolnám, hogy ne tegyél olyat, amit nem szeretnél: ha már terhes számodra a gyerek "projekt", akkor mondd meg a férjednek és lassítsatok. Ne törődj az ő (illetve mások) érzéseivel, elvárásaival. Az nem a te dolgod. Csak és kizárólag arra fókuszálj, hogy jól érezd magad. Emiatt nem kell nyomást érezned magadon, hiszen megérdemled a saját boldogságodat. Ha pedig megpróbálnak kívülről nyomás alá helyezni, akkor azokat utasítsd vissza, hiszen azok nem a te vágyaid, kívánságaid. Jelöld ki a határaidat és céljaidat, minden mást pedig engedj el. És ha valaki át akarja lépni a határaidat, akkor útlevél hiányában kidobhatod őket onnan.. :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.11. 14:28:33

@famefatal: Köszi a dicséretet :)
Írtál már pár dolgot, amit én is feszegettem korábban, eléggé hasonló a témafelvetésünk. Én is betettelek oldalra.

A fikázók meg baromira ráérnek, és noha örök ellenzékben vannak, folyton ezeket a szövegeket bújják. Valamiért izgatja őket :P
A blogok elsősorban az önkifejezés eszközei, van, amelyik rövid életű, van, amelyik hosszabb, de a net végtelen, és van hely mindenkinek :) Hogy több az ilyen jellegű blog, az annak is a jele, hogy ezek a témák nagyon foglalkoztatják a népeket, és ez kifejezetten jó. Nincs itt monopólium, meg nem is esszük el egymás kenyerét :P

@$P: Neked sikerült hasonló állapotból kikecmeregned?

famefatal · http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu 2013.05.11. 15:04:44

@skarlát betű: A dicséret jár, ahogyan már írtam :)
A témáink valóban hasonlóak, leginkább ezek a dolgok foglalkoztatnak és a saját tapasztaltaimról, érzéseimről, valamint a környezetemben tapasztalt dolgokról írok.
A fikázók kicsit mókásak, mert ha valami nem tetszik akkor ugye nem kötelező olvasni :) Ettől függetlenül jó, hogy ők is hozzászólnak, mert a másik "csapat" nézőpontja, véleménye is érdekes.
Egyetértek veled abban, hogy sokunkat foglalkoztat ez a téma, szerintem már sokunknak voltak érdekes tapasztalatai, amelyekről egyszerűen jó írni. Ha elfogadjuk, ha nem, a világ rengeteget változott és egyre több a nyitott ember. Tényleg nem esszük el egymás kenyerét, sőt! Angol nyelven pl. sokkal nagyobb a "konkurencia" a blogok tekintetében és mégis jól elvannak. :) Köszönöm, hogy nem nézel rám csúnya szemmel, amiért hasonló a témánk!
Én kifejezetten örülök neki, hogy rátaláltam a blogodra, mert számtalan olyan kérdést taglalsz, amely foglalkoztat!

Köszönöm, hogy kitetted a linkem!

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.11. 15:56:50

@famefatal: A fikázókkal semmi bajom, ha nem tengnek túl, nem sértegetnek, és nem ismétlik az unalomig ugyanazt, miközben valódi kommunikáció nem történik. Az, aki abból indul ki, hogy csakis neki lehet igaza, nem vitapartner, hanem prédikátor :P De vannak másfélék is, szerencsére.

Rengeteg ember gondolkodik a hivatalostól eltérően, de korábban ennek kevésbé lehetett anonim módon hangot adni, így elsikkadt. A fősodor meg, még akkor is, ha talán kisebbség, a hagyomány ereje által továbbra is, még sokáig fősodor marad.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2013.05.11. 16:32:13

valójában az a kérdés - szerintem - hogy a hűtlen miért is hűtlen?
ÉN, ha a megcsalt lennék, szinte biztos, hogy másként élném meg, mint ahogy a megcsaló gondolja egyszerűen azért, mert mások a szűrőink, más a műltunk, máshogy nevelkedtünk (mégha tizenéve is élnénk együtt, akkor is)!
És az a baj, hogy mondhat bármit a megcsaló, az érzéseimet akkor is nehéz lenne átfordítani ezzel kapcsolatban (nem, ez nem bizalom kérdése, mert tételezzük fel, hogy hinni AKAROK neki :)).
És máris jön a kognitív disszonancia kérdése, és bizony a megcsalóban is, hisz nem feltétlenül fogja megmondani az igazat ő sem (bár azt HISZI, hogy igazat mond!).
Persze, ki lehet deríteni, csak hát elég fájdalmas lehet ez sokszor, és nyilván (ősi program alapján), a kisfütyim se akar magának fájdalmat okozni ....

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.11. 18:51:02

@Zsit (nyau és rémizé): Lehet annyira fájdalmas, h éles helyzetben még a legnagyszájúbb őszinteségapostol is ezerszer meggondolná, h mit adjon elő. Mondjuk ki mondaná azt nem a férjének/feleségének, akit szeret, hogy ne haragudj, de unalmas veled a szex, vagy megöregedtél, már nem tudlak kívánni, és hasonló, esetleg durvább dolgok - amelyek lehetnek igazak, de muszáj ennyire őszintének lenni? Ugye, hogy ez senkinek nem kell?
És attól független, hogy van-e hűtlenség vagy sem, szimplán a libidó hiánya az adott partnerrel kapcsolatban lehet szimplán az, hogy az illetőt már kicsit se izgatja fel az az ember, míg más nagyon is. A partner, ha összetöri magát, se tehet ellene. Az se, akit már nem izgat. Minek egymást bántani ilyen esetben? Külső partnerekkel megélhetik még, hogy kívánatosak és izgalmasak, vagy választhatják a szexről való teljes lemondást. Tudom, vannak itt olyanok, akik szerint csak eléggé kell törekedni rá, akkor majd kívánod, akit nem kívánsz, hát ezt én nettó marhaságnak tartom, de egyszer csinálok egy posztot, amiben elő lehet adni, hogy mitől indulsz be valakire, akire már nem kattan az agyad.

famefatal · http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu 2013.05.11. 20:11:54

@skarlát betű: Egy idő után tényleg fárasztó, amikor nem vitázol, hanem ezerszer leírod különféle csomagolásban az érveidet és még akkor sem értik:)

Sokan gondolkodunk másként és ez nem is megvetendő, mert mindenkinek szí@e joga úgy élni, ahogy szeretne. Általában az a fura az emberekben, hogy szeretnének meggyőzni arról, hogy az a normális, ami szerintük az, vagy legalábbis ami a társadalom által elfogadott... ezzel szemben én/mi akik nem úgy élünk nem győzködjük a "normális" kapcsolatban élőket, hogy jaj de jó lesz neked, ha félrelépsz.
Mindenkinek mások az elképzelései és mások az indíttatások is ami miatt a hűség, vagy a hűtlenség mellett dönt.
Az anonimitásban az a legjobb, hogy lehetséges, hogy éppen a szomszéd olvassa az írást, de ettől még holnap nem fog ferde szemmel nézni, hogy hmm máshogy gondolkodik mint én :)

Álomvirág 2013.05.11. 21:21:21

Régóta olvasom a blogokat ebben a témában, de igazából csak mostanában kerültem én is szeretői "státuszba". Jelenleg válófélben vagyok, a leendő ex-em (milyen fura így nevezni) több, mint 3 éves viszonya miatt ment szét a kapcsolatunk. Mikor megtudtam, kétségbeesetten próbáltam "visszahódítani", de egy idő után valami miatt átestem a ló túloldalára. Nálunk nem működött a szex. Részben miattam, részben őmiatta. Sokat ostoroztam magam amiatt, hogy miért nem vagyok képes szeretni, megadni neki azt, ami jár. Igen, jár. Szerinte. Mióta szétmentünk, és nekem lett egy barátom, aki nős, teljesen máshogy állok a dologhoz. Előtte azt gondoltam, hogy velem van csak a probléma, de az utóbbi hónapokban rájöttem, hogy a libidóm teljesen a helyén van. Szeretőmnél hasonló a helyzet, ő szeretett volna a feleségével intim viszonyba maradni, de a felesége kategorikusan elutasította éveken keresztül a közeledését. Próbálták megbeszélni, ekkor sírva fakadt, hogy értse már meg, hogy neki NINCS szüksége rá. Mikor mi összekerültünk, akkor kizárólag csak "szexpartnerként" kezelt, ma már odáig jutottunk, hogy amikor csak lehet mindig hív, beszélünk, szinte naponta, de legalább heti 2-3 alkalommal átjön hozzám, akár csak 10-15 percre is, hogy lásson. Eleinte nem igényelte a napi kontaktust, mára örülök, hogy megváltozott a hozzám való viszonya. Felesége, bár rendszeresen elutasította a szexuális közeledését, mégis elvárja, hogy M. is megtartóztassa magát, ne legyenek ilyenfajta igényei. Évek óta tart náluk ez az állapot. Tavaly pl. összesen 3 alkalommal voltak együtt, ami szerintem - akárhogy is nézem - elég kevés egy házasságban. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen helyzetbe kerülök, de - tudom, lesz aki megkövez - örülök, hogy így alakult. Imádok mellette lenni, minden percét élvezem az együttléteinknek, találkozásainknak. Az ő házassága "kívülről" normálisnak látszik, de belülről nem az. A feleség szinte természetesnek veszi, hogy ő mindent megkap, cserébe ne legyenek vele szemben elvárásai a férjének. Nem ismerem a feleséget közvetlenül, csak közvetve. Sajnos a férje cseppet sem túloz, amikor jelzőket aggaszt rá, amit sajnálok, mert akárhogy is alakul majd a későbbiekben, nem fogja érteni, hogy miért is történnek meg a dolgok. Köszi, hogy elolvastátok.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.11. 21:58:51

@famefatal: Engem leginkább az zavar, ha hülyének, betegnek néznek, mert mást gondolok, és a saját életemre vonatkozóan úgy döntök, ahogy... Ja, meg kijelentik, h majd mennyire megbánom, ha öreg leszek, meg hasonlók.

@Álomvirág: Szia! A te eseted is azt bizonyítja,h van, amit nem lehet erőltetni, hát, a szexuális vonzalom ilyen. Csak tényleg rengeteg ember elhiszi magáról, h vele van a gond, ha nem élvezi azzal, akivel kéne. Ha nem lépi meg, h mással is kipróbálja, akkor sose fogja megtudni, mi mindent élhetett volna át.
Lehet, a sz-d felesége is élvezné mással, vagy ki tudja, van is valakije... Ha nem aszexuális teljesen, akkor az évi 3, azaz gyakorlatilag nulla megőrjíti. A nők hajlamosabbak arra, h leépítsék az otthoni szexet, ha szeretőjük van. Persze nem mindenki ilyen, de a teljes visszautasításnak ez is lehet oka.

Gondolom, már a férjed hűtlenségét is sokkal jobban érted, ha egyikőtöknek se volt jó a szex.

Fenytores 2013.05.11. 23:10:19

@famefatal: @skarlát betű: csak egyet tudok erteni az utolso mondatban megfogalmazott dicserettel..masfel eve olvasom ezt a blogot..mar onmagaban az segitseg volt sokszor szamomra,hogy erezhettem,nem vagyok egyedul ezzel az elethelyzettel...par napja,miota regisztraltam, es pusztaba kialtott szokent kimondhattam a konkret problemaimat,es azokat a hozzaszolasaitok egeszen mas szemszogbol is lattatni engedtek szamomra..szoval,ez oriasi revelacio volt..
Egy pszichologusnal ezert sokat fizetnék ...szoval ha fizetosse tenned is,en akkor is regisztralnek..:-)

Fenytores 2013.05.11. 23:40:43

@$P: koszonom,hogy irtal. Skarlat betuhoz hasinloan engem is erdekelne,te hogyan oldottad meg ezt az elethelyzetedet.
A sok fuggetlen hozzaszolas segit nekem kivulrol latni a helyzetemet,ami valoban nyomaszto. Ugy gondolom, az elso lepes valoban az lesz,hogy megprobalom atmenetileg leallitani a ferjemmel a gyerekprojektet. Persze ez az ut ujra sok hazugsaggal lesz kikovezve, hiszen mondhatnek ellent a sok gyogyszer es az egesz evek ota tarto procedura miatti besokallas kapcsan is,de ugy erzem,az ellenallasom legszervesebb reszet az kepezi,hogy van ez a masik szerelmi eletem...ugyhogy sokag fogok majd hazudni..es persze nem tudom,milyen reakciot fog rovid,illetve hosszabb tavon mindez kivaltani a ferjembol..el tudja-e majd fogadni?
Hogyan fog valtozni ettol a most kivulrol nagyon biztos alapokon allonak tuno kapcsolatunk? El kell-e neki ezt egyaltalan fogadnia? Igy neki kell kompromisszumot kotnie,artatlanul...ha magamban martirkent folytatnam,akkor nekem kellene,de en ennyivel tartozom,mert hazug modon megcsalom ot...
Meglatjuk..

Fenytores 2013.05.11. 23:57:13

@skarlát betű: a szexualis vonzalommal kapcsolatban: oriasi ujjaszuletes elmeny tud lenni, plane hosszu evek ellaposodott erintesvilaga utan,ha erzed,hogy ott all melletted valaki,egy masik,majdnem idegen ember,es muszaj megerintened..ha erzed az illatat,es nem birod ki,muszaj osszekapcsolodnod vele..amikor zarodnak az ivek ket elet kozott..amikor a parhuzamosok osszeernek..amikor azt mondja az orgazmusodra,fenytores..mert teged nez kozben,es olyankor maskepp torik a feny a szemedben..es aztan mar nem megy mashogy..mert ha ezt megtalasztalod,akkor mar nem akarsz enelkul elni..
Hat ezeket valoban nem lehet eroltetni..ez vagy van,vagy nincs..
Magamban mindig arra jutok vissza:minden csak a kemian mulik..minden csak a szexen mulik..minden olyan osztonos..
..de megis,egyaltalan nem veletlenszeru..mert nincsenek veletlenek..

Tylia cordata 2013.05.12. 00:27:01

@Fenytores:
Újra csak azt tudom neked tanácsolni, hogy ne keverd össze az okot az okozattal!

Az OK a tulzottan erőltetett és hosszu évek óta eredménytelen gyermekprojekt, amiben téged egy idő után márcsak a projektben nélküzhetetlen objektumnak (akit a cél érdekében hosszú ideje hormonokkal tömnek) és nem egy szép fiatal és boldogságra termett nőnek tekintetnek -, még akkor is, ha ez a játék a felszinen nem annak látszik. Még mindig nem ismered fel a játékot mögötte??
A másik, szerelmi kapcsolatod kialakulása pedig az OKOZAT!

A gyerekprojekt (ideiglenes v. végleges) leállitása kapcsán nem kell magyarázkodnod, mert akkor átcsúszol egy védekező helyzetbe. Csak annyit érdemes mondani, hogy testileg-lelkileg és is kifáradtál és egyelőre képtelen vagy folytatni, most legalább egy év (vagy több) pihenőre van szükséged. Ne hagyjad, hogy nyomás gyakoroljanak rád (sem a férjed, sem mások, sem az orvos).

A lényeg, hogy gondolkodási időt nyerjél, hogy kicsit távolabbról lásd a saját helyzeted és ismerd meg jobban saját magadat! - ahelyett, hogy a beléd nevelt tradicionális viselkedési minta miatt egy életen át lelkiismeretfurdalás gyötörjön.

Egyébként a sikertelen terhességek mögött sokszor autoimmun folyamatok zajlanak!

Nincs olyan, hogy "ártatlan", meg hogy "ennyivel tartozom, mert hazug módon megcsalom őt", és igy tovább.

Ne büntesd magad amiatt, hogy egy kilátástalan helyzetből próbálsz ösztönösen kilépni, mert itt valójában erről van szó!

Álomvirág 2013.05.12. 07:41:47

@skarlát betű: Igen, ebben igazad van. Nagyon ellaposodott a kapcsolat minden téren. Az exem még látná a reményt benne, de sajnos nekem meggyőződésem, hogy ez nem működne. Nem azért vonzottam be magamhoz a sz-met, mert mindenáron ki akartam próbálni, milyen mással, nekem nem a férjem volt az első és tudtam már egy ideje, hogy nem is lesz az utolsó. Nálunk a "kémiának" volt döntő szerepe, M. sem akart kikacsintgatni a házasságából. Tudod ebben csak az a rossz, hogy én beleszerettem, ezt tudja is, és nem is él vele vissza, tudom, hogy ő is szeret, fontos vagyok neki. Ha most valami miatt be kellene fejezni ezt a titkost viszonyt, az nagyon megviselne. Soha nem gondoltam, hogy ez a rengeteg várakozás is örömmel tölt el, mert tudom, hogy látni fogom. Ugyanakkor elég nehéz, hogy pl. esténként, vagy hétvégente nem lehetek vele, de amikor újra találkozunk, mindent elfeledtet. Nem is balhézok miatta, eszembe sem jut, egyszerűen jó, hogy van nekem.

A sz-m feleségének nincs kapcsolata, ő mindenféle "pótcselekvéssel" próbálja levezetni a feszkót, amit esetleg az önmegtartóztatás okoz. (pl. hetente több alkalommal masszázsra jár, értelmetlen dolgokat vásárol, stb. mindezt azért, hogy pillanatokra jól érezze magát) A probléma ott kezdődik, hogy ezt a férjétől is elvárja és iszonyat hisztis, állandóan üvöltözik, mindenbe beleköt. Nem lehet könnyű vele :-( Miért van, hogy ha az egyik félnek teljesen megszűnik az igénye az intim együttlétekre, belekényszeríti a másikat, hogy ő is ugyanezt tegye. Miért ragaszkodnak annyira a másikhoz, akkor is, ha már közös beszédtémájuk sincs? Ez lenne a megszokás? Vagy félelem az egyedülléttől? Gyerekek ott is vannak, de már nagyok, a nagyobbik már nem él otthon, a kisebbik meg jövőre lesz 18.

Tylia cordata 2013.05.12. 19:25:52

@Álomvirág: "Nem lehet könnyű vele :-( Miért van, hogy ha az egyik félnek teljesen megszűnik az igénye az intim együttlétekre, belekényszeríti a másikat, hogy ő is ugyanezt tegye. Miért ragaszkodnak annyira a másikhoz, akkor is, ha már közös beszédtémájuk sincs? Ez lenne a megszokás? Vagy félelem az egyedülléttől? Gyerekek ott is vannak...",

Sokféle oka lehet a házasság fenntartásának, leggyakrabban a gyerekek felnevelése. Nem biztos, hogy a szeretőd a probléma minden okát és következményét bemutatja neked, vagy az is lehet, hogy ő sem érti az elhidegülésük okait.

Ha tökéletes házasságban élne, jóval kisebb esélyetek lett volna a szeretői kapcsolat létrejöttére. Minden rosszban van valami jó! ((:-

A párkapcsolatok többsége a kezdeti szerelemből függőséggé alakul át: lehet az anyagi (vagyon, hitel-visszafizetési kötelezettség, karrierrel kapcsolatos), vagy érzelmi függőség.
A szülők és gyerekek között is kölcsönös függőség van, de itt többnyire a szeretet dominál és a gyerekek érdekeit részesitik előnyben..

Ennek a függőségnek az előnye, hogy összetartja a családot, hátránya, hogy a ragaszkodás "rabsággá" alakulhat és a felek sokszor tönkreteszik egymást (belefásulnak, v. megutálják egymást). Természetesen, nem azokról a párkapcsolatokról beszélek, ahol a kölcsönös tisztelet és szeretet megmarad.

Utóbbi időben sokszor szóba került baráti körben a házasságok minősége, vicces vagy komoly formában. Két-három évtized után meglepően kevés házasságban van már aktiv szexuális élet a férj és feleség között, meghervadt a régi szerelem. Rég külön ágyban alszanak, inkább csak gazdasági és társadalmi közösség maradt a család, a nő és a férfi régesrég beleuntak egymásba. Bele lehet menekülni a munkába (már aki még nem munkanélküli v. nyugger), a szórakozásba, utazgatásba (erre keveseknek van manapság pénze), vagy betegségekbe. Aki okosabb, inkább a szeretőzést választja, nem a fenti kilátásokat! ((:--

Álomvirág, érdemes óvatosan hozzáállni a sz-d házassági problémáihoz, és annak boncolgatása helyett arra törekedni, hogy a napi problémáktól mentessé, vidámmá, széppé, emlékezetessé tegyétek egymásnak azt a heti kevés órát, amit együtt töltötök, és ez meghozza a gyümölcsét mindkettőtök számára!

Álomvirág 2013.05.12. 19:33:17

@Tylia cordata: Nem tudom, hogy hogyan élnek. Csak abból következtetek, amit elmond, de az biztos, hogy nem mond el mindent. Én nem faggatom, nem kérdezősködöm, ha akarja, úgyis elmondja. Csak magamban gondolkoztam ezekről a kérdésekről. Jó, hogy van ez az oldal, mert itt legalább feltehetem a kérdéseimet, és bár kívülállók válaszolnak, de legalább hasonló cipőben járnak, mint én. Igyekszem a vele töltött időt minél szebbé tenni a számára :-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.12. 20:16:00

@Fenytores: Hogy a kémián nagyon sok múlik, az hétszentség. De van olyan, hogy valakivel első pillanatban működik, van olyan, akivel csak később, mindkettő lehet nagyon jó. Viszont van olyan is, hogy hiába minden, nem működik, de hogy mennyire reménytelen az egész, csak akkor jövünk rá, ha végre azt is megtapasztaljuk, ha működik. Aki nem érti a hűtlenséget, az ezt a különbséget szerintem nem tapasztalta. Persze, van hűtlenség ezer más okból is...
A férjeddel az elején annyira zsigeri volt, mint most sz-szel, vagy vele sose? Persze hozzájárul a dologhoz az is, hogy minél érettebb egy nő, annál teljesebben éli meg a szexet, és lehet, bizonyos dolgokat csakis egy új kapcsolatban képes felfedezni.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.12. 20:52:30

@Fenytores: Nem lesz fizetős, de önkéntes adományra van lehetőség :)
Már volt pár olvasó, aki így fejezte ki a köszönetét, nagyon jólesett.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.12. 20:59:05

@Tylia cordata: Múltkor volt egy felmérés valahol, szavazós, és úgy emlékszem, 16%-ra jött ki a teljesen szexmentes házasságok aránya. Kíváncsi lennék, ebből mennyiben van külső megoldás, akár csak egyik részről, akár mindkettőről.
Nagyon sokan a besavanyodás mellett döntenek - vagy egyszerűen csak nem adódik más, nem is kerülnek olyan helyzetbe, hogy dönthessenek. Ez a tragikusabb. Ha szívesen nyitnának, de nincs hová. Tudom, szted mindig van hová. Én ennél pesszimistább vagyok. És végülis mindig az a döntő, az illető mit érez, ő lát-e kiutat.

Fenytores 2013.05.12. 21:09:01

@skarlát betű: nem...a ferjemmel soha nem eltem meg ilyen elmenyt..es soha senkivel,pedig ugy erzem,nem voltam tapasztalatlan ezen a teren..biztos kell ido is,hogy egy no szexualisan kiteljsedjen,de azt gondolom,ez inkabb partner es kemia kerdese..
A jelenlegi elethelyzetemben a legboldogabb attol vagyok,hogy ezt megtapasztalhattam es hogy folyamatos es mindig megujulo marad..ezt az utobbit nem tudom ,hogyan lehetseges..negy ev alatt mar akar el is mulhatott volna...

Fenytores 2013.05.12. 21:10:51

@skarlát betű: akkor majd privat formaban megkereslek ,bar meg nem tudom,hogyan kell..:-))..azt hiszem,tudnek valami neked tetszot koszonetkeppen felajanlani..:-))

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.12. 21:25:05

@Fenytores: Nem tudom, nagy rejtély...
Jó, volt olyan a házasságom előtt, akivel lehetett volna nagyon jó, ha eljutunk addig, de az biztos, hogy nem lett volna messze annyira jó, mint amilyen most tud lenni. Azt sokaktól hallom, nem csak nőktől, hogy egyre jobb a szex (van, aki meg pont ilyenkorra hagyja abba, az se tudja, mit veszít), de egy nőnek sokkal inkább meg kell tanulnia az élvezetet, mint egy férfinak.
Ez többek között olyan kicseszés, mint a csikló mérete :P

Tylia cordata 2013.05.12. 21:37:43

@skarlát betű: "Múltkor volt egy felmérés valahol, szavazós, és úgy emlékszem, 16%-ra jött ki a teljesen szexmentes házasságok aránya.

Ez meglehetősen magas, és nyilván még magasabb a "döcögős" házasságok aránya, melyek alig működnek.

Vajjon kinek jó ez? (az erkölcs-csőszökön kivül?)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.12. 21:59:29

@Tylia cordata: Gyakorlatilag szexmentesnek nevezhetjük azt is, ahol évi 4-5 alkalmat nem haladja meg az együttlétek száma, de ennél sokkal kevésbé számszerűsíthető az intimitás teljes hiánya - és ez a fontosabb szempont. Mert az, hogy évi x alkalommal a férj kikényszeríti valahogy a szexet, amiben aztán egyikünknek sincs sok öröme, sztem rosszabb, mint a szexmentesség.

Kéne egy olyan szavazás, amiben a kérdés az, hogy örömteli szex kinek a házasságában van. Na, ott is 16% körül lenne talán az eredmény.

Tylia cordata 2013.05.12. 22:03:59

@skarlát betű: "Nagyon sokan a besavanyodás mellett döntenek - vagy egyszerűen csak nem adódik más, nem is kerülnek olyan helyzetbe, hogy dönthessenek. Ez a tragikusabb. Ha szívesen nyitnának, de nincs hová. Tudom, szted mindig van hová. Én ennél pesszimistább vagyok. És végülis mindig az a döntő, az illető mit érez, ő lát-e kiutat."

Kivételek azok, akik nagyon kicsiny, mindentől távoli településen élnek, nekik nem sok esélyük van. De egyébként mindig az adott ember akaratán (céljain és kommunikációján) múlik, mire jut. A magyaroknál tradiciója van a kishitűségnek és pesszimizmusnak, ebből ki kell törni, ha valaki el akarja érni a céljait, beleértve a magánéleti boldogságot (is). Ehhez jól jön, ha még fiatal korában megtanul jól kommunikálni, azaz a különböző emberekkel szót érteni és odafigyelni arra, amit mások mondanak.

Tylia cordata 2013.05.12. 22:17:49

@skarlát betű: "Kéne egy olyan szavazás, amiben a kérdés az, hogy örömteli szex kinek a házasságában van. Na, ott is 16% körül lenne talán az eredmény."

Hozzáteszem, hogy a házasság hosszával exponenciáisan csökkenő mértékben - persze, kivételek mindig vannak!
Nem véletlenül témája a házasság sokezer viccnek, vigjátéknak, kabarénak...

famefatal · http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu 2013.05.12. 22:20:45

@skarlát betű: Azt nem csodálom, ha zavar... ne más döntse el senki helyett, hogy mi a jó, vagy mi nem és mi lesz neki jó x év múlva. Hogy ki mit bán meg öreg korában, az megint csak kérdéses... hallottam már olyat, aki majd tizen pár év házasság után mondta, hogy mennyire megbánta, nem csak a liberális gondolkodást lehet megbánni...

@Fenytores: Örülök, hogy sokan vagyunk ezzel így :) Én még csak nem rég kezdtem el olvasni, de van bepótolni valóm :)
Az tényleg nagyon jó tud lenni, amikor az ember kiadhatja magából a gondjait, vagy örömét és a legegyszerűbb ezt anonim módon tenni. Az is nagy segítség, hogy nem vagy egyedül a problémáiddal és több megközelítésből is meg lehet vitatni őket.

Ha nem bánod, akkor leírom a meglátásaimat a Te valóban nem egyszerű esetedről is.
Szerintem is az a legjobb, ha a baba dolgot még egy kicsit halasztod, amíg tisztázod magadban az érzéseidet. A gyermekvállalás ugye egy életre szól és nem mindegy, hogy milyen családban nő fel a pici. Ha részedről már csak elvárásból foganna és nem a saját vágyad miatt, akkor azt ő is megérzi. Bár szerintem, ahogy megszületne ő lenne a legfontosabb és a legjobb dolog az életben :)

Mérlegelned kell, hogy mire vágysz erősebben a szerelemre a szeretővel, vagy a boldog családra férjjel és gyerekkel. Ha nem tudsz választani a kettő közül, akkor lennie kell harmadik megoldásnak is. Tehát amiért anya leszel nem kell teljes mértékben feladnod a szerelmet. Biztosan kevesebb időd jutna a szeretőre, de ettől az együtt töltött percek még ugyan olyan fantasztikusak lehetnének. Ha jól értem akkor neki is vannak gyermekei, tehát vélhetőleg nem zavarná az sem, ha neked lenne. Ez inkább téged terhelne lelkileg, talán még az is nyomasztana, hogy nem attól az embertől van gyereked, akibe valóban szerelmes vagy. Ha elfogadtátok egymást úgy, hogy ebből soha nem lesz több egy titkos szerelmi viszonynál, akkor valahol normális, ha Te időközben kiteljesedsz és teljes családi életet élsz. Hiszen x év múlva a szerelem elmúlhat, de a gyermeked melletted lesz. Az biztos, hogy a legjobb egy kicsit várni és átgondolni, hogy mi a legjobb neked. Bűntudatból, vagy kötelezettségből nem igazán érdemes gyereket vállalni. Az pedig kérdéses, hogy a házasságot a gyerek helyre tudja-e hozni, láttunk már rá igen és nem példákat is. Szerintem a szerelmet, a vágyat nektek kettőtöknek kell ismét megtalálni, vagy felépíteni, ha együtt akartok élni és boldogak is akartok lenni. A másik kérdés pedig, hogy az rendjén van, hogy van egy titkos életed és ezért kénytelen vagy hazudni. De alapesetben az érzelmeid őszinték a férjed iránt? Meg van köztetek még egy bizonyos összhang, amire egy közös életet lehet építeni, vagy ez mind csak önámítás? Szerintem csak akkor érdemes a gyerekkérdésen gondolkodni, amikor nagyjából tisztában vagy vele, hogy a férjeddel hányadán állsz. Akár az is előfordulhat, hogy x év múlva jön egy másik fél, aki jobb a férjnél és a szeretőnél is és végül ő lesz a férj és az apa :) Véletlenek lehet, hogy nincsenek, de a sors kiszámíthatatlan :)
Légy erős és élvezd az életed! Kívánom, hogy sikerüljön megoldanod ezt a helyzetet és boldog életet élj! :)

OakTree 2013.05.13. 07:17:15

@Tylia cordata:

Csak a szokásos kötekedésem:

"Nem véletlenül témája a házasság sokezer viccnek, vigjátéknak, kabarénak... "

A szerető legalább ugyanennyinek, ha nem többnek......

Nem biztos, hogy az alsóbbrendűség erőltetett bizonygatása vezet a felsőbbrendűség elismeréséhez.
Szerintem például biztosan nem :))))

orsiw 2013.05.13. 09:50:39

@florence: "a szar szétkenése" Mennyire találó!!!
@skarlát betű: a "fikázók" - feltételezem ezek közé tartozom én is, tehát akik az ellenvéleményt képviselik - szerintem igazi vitákat generálnak. Nem hiszem, hogy betegnek tartanának téged.
Azok pedig, akiknél rendben megy a dolog, még véletlenül se böngésznek ilyen blogot. Illetve böngésznek, leírják a véleményüket, aztán tovalibbennek. A felmérések és szavaztatások pedig eleve hamis statisztikákat nyújtanának, mert pl. ezen blog olvasói közt bedobnánk, hogy kinek frankó az otthoni szex, a válasz borítékolható lenne, naná, hogy senkinek, különben nem tartana szeretőt. Ebből viszont túl egyszerű és téves lenne azt a következtetést levonni, hogy "na, megmondtam, megmondtam, szar az egész házasságosdi, úgy ahogy van! Itten megmutattya a statisztika is!"
Kb. olyan lenne, mint egy kisállatszőrzetre allergiások blogján feltenni azt a kérdést, hogy hányszor vinnéd kedvencedet kutyakozmetikushoz?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.13. 09:56:54

@orsiw: Nagyot tévedsz, és erről is volt már szavazás. Mármint, h kinek jó a házassága, a hűtlenek között. Meglepően soknak. Keresd vissza, ha van kedved. És a ti esetetek is mutatja, h nagyon sok hűséges olvassa a blogot, szavaz is, tehát a felmérések korántsem olyan torzak, mint ahogy sugallod. A szexmentes házasságokkal kapcsolatos eredmény nem nálam lévő szavazásból derült ki, ott szó se volt hűtlenségről.
A hűtlenség mint jelenség szinte mindenkit foglalkoztat, akkor is, ha ő maga nem érintett per pill.

És még mindig nem értem, honnan veszed, h sztem vagy a többiek szerint szar az egész házasságosdi, ilyet nem szoktunk leírni. Te egyszerűen előítélettel közelítesz ahhoz, amit írunk. Ha nem írtam le ezerszer, h ismerek jó házasságokat, akkor egyszer se. De az korántsem biztos, h ezek mind hűtlenség nélküli házasságok.

orsiw 2013.05.13. 09:58:39

Egyébként elképesztő a megcsalók mély mártírszagú áldozatvállalása...Miből gondolják azt, hogy a másik félnek a velük való kapcsolat jó? Abba azért kicsit rizikósabb belegondolni, hogy a megcsalt fél is szívesen lelépne, csak esetleg a játék kölcsönös és a megcsalt is "feláldozza magát". Ebben a szép játszadozásban valóban nehéz emberileg közel kerülni egymáshoz.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.13. 10:05:11

@orsiw: Ja, biztos kellemetlen lehet belegondolni, h a megcsalók nem is akkora szemetek :P Én saját tapasztalatból tudom, és sok más, ismerős példából, hogy sokszor nem akarnak lelépni a megcsaltak. De van, amikor persze lelépnének, csak nincs hová menniük. Mert pl a szemét hűtlen tartja el őket. Kínos...

orsiw 2013.05.13. 10:13:55

@skarlát betű: Rendben, tévedek. De eleve paradoxon szerintem hogy egy hűtlen embernek amúgy jó a házassága. Meglepően soknak. Valószínűleg azért, mert jól titkolja a mellékszálat. Ez nem kevés meló. És a hűtlenkedők zöme amiatt kardoskodik, hogy ezt a szeretőzést ne kelljen titkolni, tehát kvázi ezt a titkolózós melót szeretnék megúszni, anélkül, hogy azért a tartós kapcsolat előnyeiről nem mondnának le. Most az tök mindegy, hogy az előny a pénz, vagy csak annyi, hogy ne menjen haza az üres kéglibe, vagy bármi más.

Amúgy szerintem az, ha valaki bejelenti otthon, hogy "szeretlek, de van másik is, de attól én még téged szeretlek"-dolog nem sok érzést generál azon kívül, hogy a másik rájön arra, hogy ő "nem elég jó" vagy "kevés" valamiben, bár amúgy egy remek ember és nem kell kisebbrendűségi komlexussal küzdenie. Egész egyszerűen mellőzött lesz, így érzi. A kezdeti felindulást persze "el lehet kenni" racionális maszlagokkal, de az attól még ott lappang.

Valószínűleg az az előítéletem, hogy a hűség a házasság alappillére (különben minek?) De most komolyan, különben minek az egész cirkusz? Hogy később működtethető legyen külsősök bevonásával és akkor a társadalmi nyomás kipipálva? Érdekelne szeretővel újraházasodottak véleménye.

orsiw 2013.05.13. 10:20:32

@skarlát betű: igen, körülöttem élőkön én is úgy vettem észre, hogy a pénz elég nagy fájdalomdíj a hűtlenkedésért.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.13. 10:33:31

@orsiw: Minek a házasság? Kb egymillió oka van azon kívül, hogy stipistopizzuk valakinek a testét :P
A legtöbb oknak semmi köze se a szexhez, se a szerelemhez. Gazdasági, társadalmi, népesedési, stb okok. Egyszer szívesen készítenék olyan felmérést is, h vajon hányan kötöttek házasságot szerelemből, és hányan más okból. Nagy tévhit sztem, h a legtöbben szerelemből kötnek.

Szóval az is baj, ha megmondjuk, az is, ha nem, csak az nem baj, ha meggyőződésből és zsigerből képesek vagyunk monogámok lenni. Van egy rossz hírem: erre a legtöbben nem képesek. Kb 50% képes valahogy monogám maradni, de hogy milyen árat fizet érte ő is, és a partnere is, ha nem meggyőződésből és szívesen marad az, az már más kérdés. Persze a hűtlenségnek is megvan a maga ára. Meg annak is, aki nem hűtlen, csak simán elhagyja a partnerét, amint nem kívánja már.

Éppen azért nem mondja meg a legtöbb ember a partnerének, hogy már nem elég neki, mert nem akarja megbántani. De ugyebár ez meg hazugság. Jobb, ha megmondja? A tény attól tény marad: hogy nem elég. Lehet ezt testbeszéddel is közölni, ha valaki képes dekódolni a testbeszédet. Szar érzés, ha nem vagyok elég a másiknak? Szar. És, ha be kell érnem valakivel, akivel nincs örömöm, az nem szar? Sorry, az élet már csak ilyen igazságtalan.

Álomvirág 2013.05.13. 18:47:32

@skarlát betű: Ha jobban belegondolunk, ez képmutatás mindkét oldalról. Én is benne vagyok nem olyan rég óta és imádom a pasit, de voltam ugyanakkor a másik oldalon is, mint megcsalt és hát valljuk be, amíg együtt voltunk a férjemmel, igencsak képmutató életet éltünk. Csak az számított, kifelé mi látszik. És ez a kifelé a szűk családi körre is vonatkozott (anyós, após testvér stb.) Mikor szétmentünk ők voltak a legjobban ledöbbenve, hogy a mi "tökéletes"-nek hitt kapcsolatunk hogy a fenébe tudott egyik napról a másikra így tönkremenni? Most amiben vagyok, tudom, hogy a partnerem oldaláról ugyanaz játszódhat le, mint annak idején nálunk, és tudom, hogy ez a részéről milyen terheket okoz neki. Mégis folytatja, keresi a társaságomat, mert muszáj neki valahogy lazítani a terheken. Itt most nem kizárólag én vagyok a teher, hanem az otthoni légkör. Úgy hogy szerintem a színlelt boldog házasság is legalább akkora hazugság mint a kettős élet. A különbség az, hogy az egyikben (a színlelt "boldog", "tökéletes" házasságban) magunknak is hazudunk.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.13. 19:17:50

@Álomvirág: Hát, én el se játszottam a boldog házasságot, ennyire nem érdekel, ki mit gondol rólam. Inkább nem is járok olyan társaságba, ahol férjjel kéne megjelenni. A családban nyílt titok, h nem vagyunk jóban, de nem részletezem. Gondolom, azért maguk között kommentelgetik.

Egyébként mikor itt némelyek megidézik az általuk ismert boldog házasságokat, mindig ott van bennem a kisördög, na honnan a fenéből tudják ők ennyire biztosra, h azok tényleg olyan jó házasságok, ha még a közeli rokonokat is meg lehet téveszteni? Nagyon tudni kell olvasni az apró jeleket, h világossá váljon, a mosoly nem igazi, és át-átsuhan az arcokon a megvető orrfelhúzós gesztus.

Álomvirág 2013.05.13. 19:48:36

@skarlát betű: Szerintem ebből a nézetből teljesen mindegy, hogy mit teszel. Úgyis az a hibás, aki kilép a jól megszokott, bár hazug házasságból. Legalább is nálunk a közvetlen rokonság szerint. Az nekik nem nézőpont, hogy a házasság minősége és milyensége két emberen múlik. Már én is eljutottam arra a pontra, hogy pont lesz@rom, ki mit mond, nem érdekel. Most boldog vagyok, és ez piszkálja őket, mert szerintük nem érdemlem meg, mivel tönkretettem a fiuk életét. Ami egyébként nem igaz, mert továbbra is éli a sajátját és igen jól elvan. Viszont sokáig bántott, hogy csakis én vagyok a hibás, én vagyok, aki felrúgta a "megállapodást". Pedig mind a ketten felrúgtuk. A barátom, pár éve, (akkor még nem ismertem ilyen közvetlenül) már kilépett egyszer a házasságából. Elköltözött fél évre, beadták a válókeresetet, az első, a békéltető sikertelen volt. Kitűzték a második tárgyalást. (Náluk is a házasélet hiánya verte ki a biztosítékot a barátomnál, ő igen intenzíven igényli, aminek én baromira örülök, mert nálam vezeti le.) A két tárgyalás között leültek megbeszélni a részleteket, ott a feleség mindent megígért, ment is a dolog kb. 1-2 hónapig, utána semmi. És azóta sincs semmi. Még nem voltunk teljesen együtt, inkább csak napi szinten beszélgettünk, találkozgattunk, mikor említette, hogy megvárja, amíg a fia betölti a 18-at és ismét lelép, mert olyannyira elege van. Igazság szerint én "másztam" rá a barátomra, én kerestem vele a szorosabb köteléket, amiből ez a szép kapcsolat lett. Tényleg érzem, hogy fontos vagyok neki, ragaszkodik hozzám, bár ő nem az a típus, aki kimondja, hogy szeret, de a felém való hozzáállásával, gesztusaival mind ezt tükrözi. Én mondjuk nem mondtam neki, hogy arra várok, hogy lépjen, inkább mindent elkövetek azért, hogy ezt mielőbb megtegye. Ha nem is költözik hozzám, akkor is tudnia kell, hogy rám bármikor számíthat. Márpedig ha lépni fog, biztos vagyok benne, hogy nem cuccol át hozzám első körben. De ez még a jövő zenéje.

TBal 2013.05.14. 09:41:20

@Fenytores: Lehet, hogy nem erre kérdeztél rá, de privát üzenetet úgy tudasz küldeni valakinek, hogy a kommentelö nevére rákattintasz, ott lesz egy olyan fül, hogy üzenetküldés. Az ö itt regisztrált e-mailcímére megy egy mail a te itt regisztrált mailcímedröl.

Ahogy én látom a problémádat: bonyolultnak tünik, meg tudlak érteni, a gyerekkérdés (mármint hogy akarják, de nem jön össze) kritikus szerintem még a legjobb kapcsolatban is (nekünk se jött össze rögtön, belekóstoltam, milyen az egyre nagyobb feszültség ezzel kapcsolatban). Az is lehet, hogy ha hamar összejött volna a kicsi, akkor semmi gond nem lenne a férjeddel. Tény mondjuk, hogy bajban ismerszik meg, ki az igazi barát, vagy jelen esetben: igazi férj...
Ha a gyerektelenség a boldogtalanság tényleg egyedüli kiváltó oka, akkor javaslom, hogy próbálkozzatok továbbra is, gyerekkel, ha sikerül, akkor valószínüleg rendbe fognak jönni a dolgok. Ha viszont más gond is van, akkor az gyerekkel együtt is megmaradna.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 10:17:59

@Álomvirág: Ha valaki nem kívánja a szexet, vagy azzal nem kívánja, akivel kéne, akkor bármit megígérhet, nem lesz benne köszönet, tudom, h ezt nehéz elfogadni, amíg a másikban még nagyon is ott van a vágy, hiszen megalázó, h nem kell már, de akinek nincs kedve, az nem tehet róla, az egyszerűen elvesztette a kedvét - ha egyáltalán volt neki valaha. Van úgy, hogy a hormonszintváltozás okoz ilyet, de persze lehet ennek lelki oka is.
Viszont persze nem akarja elengedni a biztonságát, az egész életét, csak, mert a számára nem olyan fontos szexben csődöt mondott a kapcsolat. Az ígérgetéseket én is ismerem, bár más dolgokat vártam el F-től, de azt se tudta teljesíteni. Nincs a programjában, erőltetettnek hatott akkor is, mikor még csinálta, de utána megint elmaradt. Néha úgy érzem, kár is ennyit kínlódni, hogy megváltoztassunk valakit, nem fog változni, csak, ha belülről fakad ez az igény.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 10:22:30

@TBal: Nálatok azért, ha jól tudom, mindössze pár hónap volt ez a feszkós idő, nem években mérhető a dolog.
Sztem itt már rég nem arról van szó, h a gyerek megoldana mindent, inkább tovább bonyolítaná. A gyerekprojekttel kezdődött a probléma, de az nem statikus, a sérelmek halmozódnak, a kapcsolat alapjaiban változik meg, arról nem is beszélve, hogy Fénytörés már mást szeret, majdnem egy évtizedről van itt szó, és folyamatos távolodásról. Egy gyerek nem old meg semmit egy kapcsolatban, attól még mindketten szerethetik, de a kapcsolat nem lesz jobb tőle, ha már alapvetően elromlott. Max eltereli a figyelmet, könnyebb elhitetniük magukkal, hogy csak azért feszültek, mert a gyerekkel sok a gond, stb.

TBal 2013.05.14. 11:19:50

@skarlát betű: Ha években nem is, de azért a sok-sok hónap sem egy leányálom, óhatatlanul felrémlik a sikertelenség réme, a feszültséget meg nehéz teherbe esésen kívül mással oldani.

Érdekes kérdés, amit felvetsz: ha minden probléma gyökere valami, ami szerteágazott, akkor vajon keletkeznek-e közben mellékgyökerek, amik nem pusztulnak el az anyagyökér kiirtása után? Fogalmam sincs, de én abban hiszek, hogy kis rásegítéssel kipusztíthatóak, hiszen megszünt a kiváltó ok, már csak tüskék (gonosz) rózsa nélkül.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 16:43:16

@TBal: Sztem nem kell az ilyesmit erőltetni, persze én könnyen beszélek, nem akartam soha mindenképpen gyereket, és mindkettő megfogant nagyon gyorsan, de nem hiszem, h rászántam volna magam valaha gyógyszeres kezelésre. Ha nem jön össze, nem jön össze. Az első elment spontán, és utána sokáig nem is erőltettem a dolgot, valahogy nem volt központi téma.

Nem mindegy, persze, hogy a nő, aki próbálkozik, mennyi idős, mert egy bizonyos kor után már tényleg minden sikertelen hónap nyomasztó lehet.

A probléma 10 év alatt már egészen más méreteket ölt, köszönő viszonyban sincs az eredetivel, nem lehet meg nem történtté tenni.

Álomvirág 2013.05.14. 18:35:34

@skarlát betű: Ezen már én is elgondolkoztam. Lehet soha nem volt annyira tökéletes az együttlétük, különben hogy a fenébe tudtak ennyire elhidegülni egymástól? Csak nem értem a nő hozzáállását és elvárásait. A barátomon érzem, hogy nagyon ragaszkodik hozzám, ennek örülök is. Szeretem és ezt értékeli. Megérdemli, hogy neki is jó legyen, ha csak pár órára, vagy percre. Mivel teljesen különbözőek vagyunk, soha nem fogom megérteni a felesége követelőzéseit. Szerintem annyira elnyomta magában a szexuális vágyat, vagy inkább hagyta eltűnni, hogy talán maga sem hiszi el, hogy pont az hiányzik neki. Vagy nem tudom. Ezt mondjuk nem szoktam Vele megbeszélni, mert minek? Csak ide írogatom ki a gondolataimat és jó, hogy hozzám hasonló helyzetben lévő emberekkel tudok róla beszélgetni. Köszönöm.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 22:56:09

@Álomvirág: Nagyon nehéz belelátni a motivációkba, de vannak nők, akikben tényleg kicsi a libidó, és elsősorban gyereket akarnak, illetve rendezett életet, a maguk módján még szerethetik is a férjüket, de a szex nem hozza őket lázba. Én is ismerek ilyet, meg olyan férfiakkal is beszélgettem, akik szenvednek a feleségük érdektelenségétől, de valami miatt ragaszkodnak hozzá, szeretik, stb
Persze férfiban is van, akit nem hoz lázba a szex...

Talán a frusztráltság nem elsősorban abból fakad, hogy elfojtja a saját szexualitását, hanem, hogy érzi, hogy vesztésre áll, de nem tud/akar változtatni a helyzeten. A folyamatos visszautasítás megrontja a kapcsolatot, ha nem sikerül valahogy másképp rendezni a kérdést.
Az is lehet, hogy a nőnek nincs elfoglaltsága, céltalan, lelki beteg.

Tylia cordata 2013.05.15. 00:23:41

@Álomvirág: "Szerintem annyira elnyomta magában a szexuális vágyat, vagy inkább hagyta eltűnni, hogy talán maga sem hiszi el, hogy pont az hiányzik neki."

Többféle oka lehet ennek. Legvalószinübb, hogy a feleség hormonális rendszere valamilyen betegség v. nőgyógyászati mütét (petefészkek, méh eltávolitása) v. pajzsmirigy mütét kapcsán felborult. Lehet, hogy nagyon korán klimaxolt. (Ezek persze nem szükségszerűen okoznak ilyen problémákat.) Lehet, hogy fájdalmas tünetei voltak, de nem merte jelezni, orvoshoz se fordult. Sok oka lehet a szextől való idegenkedésnek.

Kivülálló számára ez azt jelzi, hogy nem szeretik egymást a férjjel. Lehet, hogy a szexet korábban sem kedvelte, esetleg valamilyen korai, nagyon negativ élmény miatt fél a szextől, v. bigottan vallásos, stb. Valamint a párkapcsolatokban lehet ez tudatos v. nem tudatos büntetés is (pl. a korábbi válási kisérlet miatt).

További lehetőség, hogy szeretője van a feleségnek, de ez az adott esetben valószinűtlen.

Álomvirág 2013.05.15. 19:23:14

@skarlát betű: Látod, ebben nagyon könnyen igazad lehet. A barátom próbálkozott nála évekig, tavaly is 3 alkalommal jött össze, akkor is olyan volt a barátomnak, mintha egy darab deszkán lett volna. (Ezt ő mondta) Amikor ilyesmiről van szó, meghallgatom, de inkább nem mondok véleményt, nehogy én legyek a rossz. De azért van saját véleményem. Valahol érzi a felesége, hogy a folyamatos visszautasítás nem tett jót a házasságuknak, megy is a féltékenykedés rendesen, bár nem tud a viszonyunkról, de én úgy vagyok vele, hogy ezt egy nő megérzi. Ő most úgy fogja fel, hogy azért nem közelít hozzá a férje, mert "megértette" azt, hogy neki nincs szüksége rá, és úgy gondolja, hogy akkor a férje is megtartoztatja önmagát. De ez szerintem megint csak önámítás, mert ezt akarja hinni és el is hiszi.

orsiw 2013.05.16. 09:30:36

Ilyen elvi dolgokat sohasem értettem. Azért nem közelít a férje, mert máshol ereszti ki a gőzt, ez nem tudom miért nem lehet feketén-fehéren nyilvánvaló az elhúzódó asszonkáknak. Önmegtartóztatás? Jaj... Másrészt ha neki is kellemetlen, akkor csak és kizárólag amiatt fél és féltékenykedik, mert felborul a szituáció. Nem értettem, hogy az aki visszautasítja a szexuális közeledést, (természetesen ha nem betegség vagy extra helyzet miatt lép fel) milyen alapon követel akár szexuális, akár "lelki" hűséget?

Álomvirág 2013.05.16. 14:04:29

@orsiw: Nekem úgy tűnik azért, mert anno "örök hűséget" kötöttek. (nem volt egyházi esküvő). A felesége nem beteg, a múltkor puhatolóztam, a barátom azt mondta, "nincs annak semmi baja a hülyeségen kívül"... no comment. Szóval ezt én sem értem. Biztos meg van az oka, de ez még a férje számára is ismeretlen. Állítólag szerető sincs a képben, inkább arra gondolok, hogy aszexuális lehet. Viszont akkor nem kellene megkövetelni a másik féltől is a hasonló hozzáállást.

orsiw 2013.05.16. 14:40:54

@Álomvirág: sokan vannak ezzel így. Lehet, hogy csak nincs kedvük egyedül maradni.

Tylia cordata 2013.05.16. 23:24:15

@Álomvirág: Feltehetőleg nem az örök hüség megfogadása a lényeg, hanem azért nem lép egyelőre a barátod, mert apaként nem akarja cserben hagyni a kisebbik gyermekét.

Álomvirág 2013.05.17. 06:16:56

@Tylia cordata: Ebben teljesen igazad van, ezt mondta annak idején is, hogy megvárja, amíg betölti a 18-at és pattan. Mondjuk én nem várok erre, mert minek, ha így is működik a kapcsolat?

Tylia cordata 2013.05.17. 15:49:37

@orsiw: van aki pattan, van aki nem pattan. ((:

Álomvirág 2013.05.17. 21:02:48

I@Tylia cordata: @orsiw: Nem várom, hogy pattanjon, jó nekem ez így is. Főleg, hogy nagyon ragaszkodik a fiához, ami természetes, mert nagyon jó apa-fia-barát kapcsolat van közöttük. A fia tud rólam, és úgy vettem észre, nem utál amiatt, hogy az apjának vagyok. Itt az a helyzet lassan, hogy mindenki tud mindent, csak a feleség nem. Vagyis hát lehet, hogy tudja, de homokba dugja a fejét.... Ez nekem nem tiszta, ma legalábbis még nem tisztult le. Sőt, mintha a fia még bírna is... Csak hát ezt én még nem tudom kezelni...

Tylia cordata 2013.05.17. 21:30:49

@Álomvirág: jól csinálod, korrektül és intelligensen.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.17. 21:32:19

shine.yahoo.com/love-sex/survey-finds-cheating-via-text-worse-cheating-real-160500712.html

Survey Finds Cheating Via Text is Worse Than Cheating in Real Life

- 60% say it's cheating if you form a "deep emotional connection" with someone else.
- 48% would consider it cheating if their partner kissed someone else on the lips.
- 24% said messaging an ex on Facebook equals cheating.
- 24% would consider it cheating if their partner went to a strip club.
- 79% of respondents said sending sexy texts or photos to someone else is cheating.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.17. 23:15:58

@neoteny: Köszi, ez tényleg érdekes.

Tanulság számomra: az emberek oly mértékben bizonytalanok és zavartak, h szinte bármitől kikészülnek, ami a normál emberi viselkedés velejárója, úgy mint mély lelki kapcsolatban lenni valakivel vagy levelezni...

Ha gyakorlatilag minden hűtlenség, akkor teljesen elmossák a határokat, lehetetlenné teszik a 100%-os hűséges viselkedést a partnerük számára, ergo folyamatos bűntudatkeltésre játszanak. Hát, minimum szomorú.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.17. 23:24:55

@Álomvirág: Gondolkodom egy aszexuális poszton :) Vagyis, mit várnak a párkapcsolatban élő aszexuálisok, hogyan állnak a hűtlenséghez, érdemes ezt körüljárni. Mert elég sok ember szenved tőle - akár permanens, akár átmeneti libidómentességről van szó.

Fenytores 2013.05.18. 05:41:14

@TBal: eltuntem kicsit,elnezest.. Ezen a felvetesen gondolkodom magam is eleg sokat..sajnos ugy latom,hogy azok a mellekgyokerek is onallo eletre kepes hatalmas fakat tudnak kinevelni,melyek aztan bearnyekoljak a fogyokeru fát..és az nem kap már elég fényt és életet..
Nehéz ezért biztosnak lenni abban (még ha a normális,konvencionális élet elfogadása és a változtatás lehetetlensége is a jelen pillanatban lévő egyetlennek tűnő megoldás),hogy a főgyökér probléma megszűnésével kiirtódnak a korábban lelki gyomként indult, majd hatalmas virágzó rózsalugassá nevelkedett hajtások..
Hát ilyen képies megjelenítés utan egyre biztosabb vagyok benne,hogy nekem időt kérni érdemes..ez a minimum,amit meg kell tennem.
Szep hetveget mindenkinek!

Álomvirág 2013.05.18. 17:48:37

@skarlát betű: Ez egyébként engem is érdekelne. Olyan emberek véleményére lennék kiváncsi, akik aszexuálisak, mégis elvárják a hűséget. Hogy működik ez náluk, ha nem kívánják a szexet, akkor miért kellene a partnerének is szexmentes életet élnie, ha ő kívánja. Miért várják el a hűséget?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.20. 08:42:57

@Fenytores: Akkor tedd meg, remélem, megértésre találsz :)

@Álomvirág: Nem garantálom, h az érintettek hozzászólnak, de a partnereik közül tán nagyobb valószínűséggel - lesz ilyen poszt.
süti beállítások módosítása