A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Könyvajánló: Mások férjével (Menő egzisztenciák) 2. rész

2011.10.14. 10:15 skarlát betű

Mielőtt végleg amatőr nyelvész bloggá alakulunk, és elveszítjük a fonalat, amely eredetileg összefűzött bennünket, térjünk vissza az előző poszt eredeti témájához, vagyis a könyvhöz, amelynek van még két fejezete. 

A második fejezetet egy volt ügyvéd, Varró S. Gábor jegyzi: Menő egzisztenciák - avagy megroppant férfiak. 

Senkit nem fog meglepni, hogy nem lelkizésről szól ez az írás. De nem is baj, mert a megcsalásnak az anyagi vetületét eleddig nem igazán tárgyaltuk, pedig az is van neki. Főleg persze akkor, ha az egyik fél kifejezetten utazik is erre (nem feltétlenül mindig a nő, de társadalmi berendezkedésünknek köszönhetően azért mégis gyakoribb jelenség, hogy a házas férfi tehetősebb, illetve többé-kevésbé szabadon rendelkezik a pénzével, mint egy asszony).

Egy válóperes ügyvédnek nem sok illúziója lehet az emberek őszinteségét és szándékaik tisztaságát illetően, de tegyük hozzá ismét: ez a szemüveg is torzít kissé. A szeretői kapcsolatoknak valószínűleg többségében nincs anyagi érdekeltség. Vagy ti másképp gondoljátok?

Varró S. Gábor főleg elrettentő esetekkel példálózik. Bár hasonlóakat mindannyian ismerünk, ha nem is személyes közelségből, de a médiából mindenképp, azért érdemes foglalkozni velük. Az alap forgatókönyv: fiatal, csinos, ambiciózus nő (esetleg asszony) elcsábít egy már nem olyan fiatal, hosszú ideje házasságban élő, és családjának igen jó anyagi körülményeket biztosító pasit, aki úgymond bedől annak, hogy őt nem a pénzéért, hanem önmagáért szeretik. (Lehet egy ötvenes pasit önmagáért is szeretni,  azért ezt még Varró úr sem cáfolja.)

Az illegalitásban bonyolódó szeretői kapcsolat nem sokáig elég a nőnek (az ilyen hölgyeket általában nőcskének nevezik a férfiak, már azok a kívülállók, akik átlátnak a szitán): először beéri kisebb ajándékokkal, esetleg lakást is vetet magának, de később már ő akar lenni a pasi felesége. És itt ugrik a majom a vízbe. Ha válás van és vagyonon való civakodás, az eddig nagyon jól szituált úriember egyszeriben átlagos keresetű elvált férfivé válhat, aki esetleg tartásdíjat fizet, ócska tragaccsal jár és biztos, hogy nem a kertvárosban fog lakni. (Vagy eleve nagyon gazdagnak vagy maffiózónak kell lennie, hogy még egy válás után is fenn tudja tartani a korábbi életszínvonalát.)

Az ambiciózus fiatal hölgy, aki valószínűleg éveket áldozott a pasi házasságának tönkretételére (ha eleve erre ment ki a játék, és nem csak a szerelem vakította el őket mérhetetlen módon), rájön, hogy hiba csúszott a számításaiba. Ugyanaz a pasi, aki régebben elvarázsolta, már nem is olyan vonzó a drága kocsija és a Gucci öltönye nélkül, sőt, kifejezetten taszítóvá válik, ha már nem győztesnek, hanem vesztesnek néz ki. És a social climber asszonyka mit tehet ilyenkor? Ápolja majd a megroppant egójú pasiját, vagy új áldozat után néz?

A hagyományos forgatókönyv szerint új pasit keres magának, mert ő sem lesz már fiatalabb. És még jól akar élni, amíg lehet. Ötvenes ex-férje pedig örülhet, ha ez a második feleség nem forgatja ki még abból a kevésből is, ami még maradt neki. Lehet, hogy a régi asszony visszafogadja még?

Szomorú forgatókönyv, mégis sokan szoktak az ilyesmin kárörvendő módon szórakozni. Főleg azok a férfiak, akiknek sose ment jól, és akiket sose környékeztek meg ambiciózus fiatal hölgyek, vagy azok a nők, akiket megcsalt a férjük (a sor folytatható).

Az ügyvéd úr végkövetkeztetése egyébként természetesen nem az, hogy sose lépjünk félre. Végtére is nem papról van itt szó. A lényeg a házassági vagyonjogi szerződés. Mert az ördög sosem alszik. 

37 komment

Címkék: jog válás házassági vagyonjogi szerződés social climber

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr133302053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M-elicious 2011.10.14. 11:14:28

vagyonjogi szerződés kivel? az első vagy a második asszonykával?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.14. 11:16:13

@M-elicious: Szerintem minden házasságban legyen. Vagyis szerinte. Nekem már késő :-)

M-elicious 2011.10.14. 11:25:23

@skarlát betű: egyetértenék, de 1. a magyar társadalom nagyon sandán néz erre az intézményre; 2. a magyar viszonyok között általában az első feleségük MELLETT szoktak hosszú évek alatt jómódúvá válni a középkorú úriemberek, ergó amikor először házasságot kötnek, még "nincs mire" szerződést kötniük (hacsak nincs a házastársaknak örökölt különvagyonuk, mert igaz, hogy ezek a vagyontárgyak a házasságban is saját tulajdonuknak minősül, de ha azokat eladják és abból más vagyontárgyat vesznek, az hopp, egyből közös vagyon lesz).

barbieds (törölt) 2011.10.14. 11:25:23

@skarlát betű: Lehet, hogy tényleg nem árt a hsz, mert én a közvetlen közelemben iszonyat ocsmány válásokat asszisztáltam végig. Persze, lehet, hogy ha nincs az anyagi rész, akkor másképp töltik ki egymáson a dühüket a felek, mert valahogy kitöltik, az biztos.

A poszthoz még: ha a pasi feje a homokban, a farka meg tudjuk, hol, akkor elég nehéz objektívan látni a helyzetét.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.14. 11:39:59

@M-elicious: Magyarországon még tipikusan nincs vagyona annak, aki első házasságot köt, ez így igaz. Meg, ha huszonévesen kötöd, akkor még tényleg azt hiszed, hogy nem akarsz majd elválni. Különben meg se kötnéd, valószínűleg ...

@barbieds: Olyan válást, ahol nincs düh, nem is láttál? Miért kell egymást kikészíteni?

Egyébként szerintem elég gyorsan levehető, hogy egy nő az anyagiakra utazik, vagy sem. Lehet a jó státusz, vagyon, hatalom erotizáló hatású olyan nőre is, aki nem akar a viszonyból anyagi előnyöket, tehát nem vennék mindenkit egy kalap alá, de ha egy szerető valósággal igényli az ajándékokat, az már gáz.

M-elicious 2011.10.14. 11:41:20

@barbieds: jó, hogy ha egy válásnak legalább az anyagi része tisztázott, de leginkább a gyerekek körül szokott menni a legrondább cirkusz, vagyonra, korra, nemre tekintet nélkül. ezért mondják a jogászok, hogy a válóperek tulképp nem a "jog asztalára", hanem inkább pszichológusokra tartoznak.

több (normálisan válni kívánó) embertől hallottam mostanában, hogy megpróbálják meggyőzni a(z otthagyni vágyott) házastársukat egy "levezető" párterápia jótékony hatásáról.

bár a recenzióból nem derül ki, de ha jól értem, a V. S. G. által képviselt jogászi szemszög sem igazán a jogról szól.

M-elicious 2011.10.14. 11:44:36

@skarlát betű: emlékszem én egy régi posztra hajdanán-danán, amire azt mertem írni, hogy 20as éveimben a középkorú (értsd: l.a. egy 20-sal idősebb palik érdekeltek (szinte csak), és valóban minden anyagi hátsószándék nélkül. kaptam is a fejemre tőled, SB:-)

igaz, most is inkább ez a korosztály izgat (nem a 20-sal idősebb), csak azóta belenőttem magam is...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.14. 11:45:57

@M-elicious: Nem elsősorban a jogról szól, de az ő sajátos szemszögéből nézi a történeteket.

A gyerekekre ő kevéssé tért ki, lehet, hogy a praxisában inkább a vagyon volt a mérvadó. Főleg, mert az idősebb pasiknak felnőtt gyerekeik vannak már, a fiatalabb nőknek legtöbbször még nincs gyerekük. De ha közben születik közös utód, az persze bonyolítja a dolgot.

És volt már valaki levezető párterápián?

barbieds (törölt) 2011.10.14. 11:47:49

@skarlát betű: Én az elmúlt 6 évben három válást láttam nagyon közelről, és még ahol névleg közös megegyezés volt (jelzem, ez nem jár vagyoni megegyezéssel is, az külön per tárgya), ott is az volt, hogy az egyik fél akart igazán válni, a másik nem, és nem bírta elfogadni a helyzetet, ezért rúgott, karmolt, harapott (néha szó szerint is). Elképesztő rosszindulat és eltökéltség bír előbújni szelídnek ismert emberekből. Nekem ezek komoly leckék voltak.

M-elicious 2011.10.14. 11:48:30

@skarlát betű: az egyik pár elkezdte (az eredményről talán félév múlva tudok beszámolni), a másik pár meg az elhagyó fél elköltözése óta csak e-mailen kommunikál.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.14. 11:48:37

@M-elicious: Szerintem félreértetted, nem vádoltalak én semmivel :-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.14. 11:50:43

@barbieds: És a válás oka egy harmadik megjelenése, hűtlenség vagy hasonló volt, vagy csak simán elege lett az egyiknek a másikból?

Rondát én is láttam ... Öngyilkossággal való fenyegetőzés, késsel hadonászás, és nem nő, hanem pasi részéről.

M-elicious 2011.10.14. 12:02:39

@barbieds: igen, én is ezt látom. és meg is értem azokat az emebreket, akik mér szeretnék a másikat, ragaszkodának a máskihoz, és nehéz elfogadniuk, hogy a másik már menni akar. az viszont nem jó, hogy mivel nincsenek tisztában az érzelmeikkel, és nemis akarnak sokan felnőni a feladathoz, szétcseszik a saját, a másik és alkalomadtán a gyerekeik életét.

az elhagyatásnak (gyásznak), az új élet kezdésének (normális viszony kialakítása a másikkal és a társadalom többi tagjával) feldolgozásához lenne jó a párterápia. erre mondják, hogy egy házasság milyenségét csak a válás milyenségén keresztül lehet lemérni.

E. Bonheur 2011.10.14. 12:22:06

@M-elicious: durva ez a mondás "egy házasság milyenségét csak a válás milyenségén keresztül lehet lemérni."
ha belegondolok az én lagymatag házasságomba, akkor vajon a válás is ilyen lagymatag lenne?
Hidegen, ridegen lerendeznénk valószínű, mint az egész életünket. A javak elosztásában nem tudnék biztosat mondani. Egy próbaválás ezek szerint kiderítené az igazságot.

M-elicious 2011.10.14. 12:32:39

@E. Bonheur: nem biztos, hogy a válásod olyan lenne, pont ez a lényege a fenti mondásnak. éppen az a tartalma, hogy addig nem ismered meg a másikat teljesen, amíg ilyen SZAKÍTÓpróba elé nem kell állnotok.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.14. 12:33:32

@M-elicious: Akik nem válnak el, azoknak a házasságáról sose derül ki, hogy milyen? :-)

Nagyon nem mindegy, ki milyen anyagi helyzetbe kerül egy válással, mert csak munkajövedelemből szinte lehetetlen megélni, tehát egy lakás elvesztése okozhat utcára kerülést. Nyugaton teljesen más egy válás, mint egy kevésbé fejlett országban, ahol ráadásul a jövedelmek nagy százaléka feketén keletkezik ...

Szerintem Magyarországon a házasságok sokkal nagyobb százaléka bomlana föl, ha nem létezne ez az anyagi akadály.

@E. Bonheur: Próbaválás ... Ez jó, micsoda vállalkozást lehetne rá alapítani!

M-elicious 2011.10.14. 12:37:20

@skarlát betű: még ennél is nagyobb százaléka?

azzal viszont nem értek egyet, hogy más országokban civilizáltabb módon flynának a válások, csupán az anyagiaknak köszönhetően. visszautalok az első kommentemre: a válsá nem jogi, hanem emberi (pszichológiai) probléma. másrészt ahol nagy a vagyon, ott azt szeretik egyben tartani, ergó egy bizonyos vagyon felett inkább eltűri mindkét fél, amit a másik csinál, csak ne kelljen osztozniuk. erre sok példát lehet látni a franciáknál, ahol a szerető mint INTÉZMÉNY dívik bizonyos körökben.

barbieds (törölt) 2011.10.14. 12:42:26

@skarlát betű: Mindhárom esetben volt harmadik, de ebből csak kettőnél lett új együttélés/házasság, a harmadiknál a szerető csak felszínre hozta a problémákat, de aztán nem maradt az ex-feleség életében.

barbieds (törölt) 2011.10.14. 12:44:26

@barbieds: amúgy szerintem mindig van katalizátor, nem nagyon hinném, hogy van ilyen "csendesen unjuk egymást évek óta, most nosza váljunk el" ügy.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.14. 12:49:15

@M-elicious: Most az első házasságok kb 50%-a végződik válással, a második házasságoknak meg 70%-a, ha jók az információim. Igen, ennél szerintem több lenne, ha az emberek nem rettegnének a szegénységtől. Az egyszülős családok esetében sokkal nagyobb az elszegényedés kockázata ... Persze nem csak Kö-Ke-Európában.
De az anyagiak persze csak egy faktor, a gyerekelhelyezés legalább ugyanolyan fontos. Sok pasitól hallottam, hogy a gyerekei miatt nem akar válni.

Egyébként teljesen rendben van, amit a franciák csinálnak :-) Tényleg létezik náluk a szerető mint intézmény, és ez nagyon régi keletű.

@barbieds: Nem csak unni lehet egymást ... Az még talán nem elég, de ha hidegháború van otthon, abba nagyon bele lehet fáradni.

E. Bonheur 2011.10.14. 17:22:19

@skarlát betű: ja, ezen a próbaváláson gondolkodtam egy időben:), h mi lenne, ha csak úgy szétköltöznénk....lássuk milyen...
a próbaházasságnak az ellentettje, h mi lesz, ha összeköltözünk....
de látom, h valamilyen üzleti lehetőségként merült fel benned:)
hiszen, ha nem vagy még biztos a dolgodban, akkor ideig-óráig egy különélés meghozhatja a megfelelő választ

E. Bonheur 2011.10.14. 17:31:09

@M-elicious: nem is szeretném már jobban megismerni, bőven elég amit most tudok.:)
a nyílt házasságot kipróbáltuk, persze akkor rugalmasabbak voltunk, és elsősorban ennek én nem bírtam a terhét. Akkor. Most azt hiszem minden fordítva van, én vagyok a rugalmasabb, ő meg teljesen rugalmatlan.

E. Bonheur 2011.10.14. 17:38:54

@barbieds: ja, azt a csendes megunást lehet folytatni orrvérzésig, sőt már észre se veszed, hogy unod.
Még az is felmerül benned, hogy ez egy normális állapot. És tökre sajnálom azokat (de az is lehet, hogy irigykedek), akik észre se veszik. Csernus valamiféle önbecsapásokról szokott ilyenkor beszélni. Viszont, egy válással még nincs minden lerendezve, ha csak úgy unogatod a meglévőt, a nagy hepi még nem fog a nyakadba szakadni. És itt jön közbe ennek a blognak a témája is. Egérút, vagy valami hasonló egy szerető megjelenése.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.14. 20:05:03

@E. Bonheur: Úgy képzeltem, mint egy szerepjátékot. Tudod, megszervezik neked, hogy eljátszhasd, mit csinálnál válás esetén a vagyonnal, hogyan viselkednél a bíróságon ... Biztos sokat lehetne belőle tanulni. És sok csapdát kikerülni. Az ember iszonyúan bele tudja élni magát az ilyen játékokba.
Van ebben fantázia, csak ki kéne dolgozni ...

@tiboru: És az a jó, hogy az ötvenesek is :-)

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.10.15. 01:24:29

>sokan szoktak az ilyesmin kárörvendő módon szórakozni.

Milyen igaz! Magamra ismertem. :D

Na jó, ennyire nem vagyok gonosz, egy valódi megesett embert nem nevetnék ki. De a helyzetben (idősödő pasit megbolondít a fiatal spiné) tényleg van valami szánalmasan mulatságos, nem véletlenül szól erről jól megírt komédiák egész sora.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.15. 09:30:42

@kardhal77: Kívülről mulatságos, persze. De légy csak idősödő pasi, aztán majd meglátjuk :-)

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.10.15. 11:21:33

@skarlát betű: azért jó nagy fokú önámítás kell ahhoz, hogy az az idősödő pasi belelovallja magát egy ilyen szituba. Az egy dolog, hogy valakinek (mondjuk úgy) nincs kifogása egy fiatalabb nőci ellen, de az megint más, hogy cikornyás egzisztenciális sztorikba bonyolódjon vele.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.15. 14:00:33

@kardhal77: Nem feltétlen kell, hogy az a nő huszonéves legyen. De még az sem kizárt, hogy egy huszonéves totálisan odavan egy ötvenesért, szóval annyira nem hülyeség vagy feltétlen önámítás. Viszont emberismerettel elég könnyen meg lehet állapítani, hogy egy nőnek mi a fontos, és mennyire hajt a pénzre. Itt szerintem nem a korkülönbség a mérvadó. A fiatalság nem feltétlen erény, és az érett kor nem hátrány. Csak tudni kell, hogy mennyire van perspektíva egy ilyen kapcsolatban ... És kivételek mindig akadnak.

barbieds (törölt) 2011.10.15. 17:52:22

@skarlát betű: A napokban Sir Paul McCartney legújabb házasságának híreit olvasgatva pont az jutott eszembe, hogy biztosra ment, ezúttal egy milliomos csajt vett el. Az előző válásán, a 25 évvel fiatalabb feleségétől, 48 millió dollárt bukott. Mondjuk így is maradt neki cirka 750 milla.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.10.15. 20:55:32

@barbieds: similis simili gaudet - bizony, ez így vagyon. :)

TBal 2011.10.15. 21:58:59

@skarlát betű: Most olvastam egy cikket a díványon, van benne egy statisztika, csak úgy mellékesen (fene tudja, mennyire hiteles):

2009:
házasságkötések száma: 24792
válások száma: 23820

Ha ez igaz, akkor ezt vehetjük mintának... azaz 23820 / 24792 = 96,08%-a végződik a házasságoknak válással.
Jó, ez mondjuk így kicsit csal, mert régen több házasságot kötöttek, és abból kéne levonni a mai válások számát, és úgy nyilván más a leányzó fekvése, de akkor is sokkoló az adat, hogy gyakorlatilag manapság ugyanannyi válás van egy évben, mint házasság.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.15. 22:08:02

@TBal: És még így is kevesebb van, mint indokolt lenne. Azt is érdemes lenne tudni, hányan maradnak egyedül mondjuk 5 éven túl, vagyis tartós elváltságban (most nyilván nem feltétlen csak az újabb házasságkötést tekinteném újrakezdésnek, hanem egy bármilyen új tartós kapcsolatot is), mert ez is komoly visszatartó erő. A lapok mindig azokról írnak, akiknek van második esélye, de mi van a többiekkel? Ilyen statisztikát még nem láttam, bár lehet, hogy van.

M-elicious 2011.10.16. 21:59:28

ha már lovagokról és idősödő pasi meghülyüléséről van szó, ott van Woody Allen nemrégen gyártott kissé bugyuta, de a kliséket szépen végigvivő You will meet a tall dark strangere, Sir Anthony Hopkinsszal és azzal a kedvesen ostoba kinézetű színésznővel, Lucy Punch-csal, aki a Csodálatos vagy, Júliában (ami ugyancsak az itteni témába vág, de idősödő hölgyek figyelmébe is ajánlható) is hozta a karaktert.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.16. 22:35:49

@M-elicious: És jó film? WA ráfarag vagy sem? Vagy ez hülye kérdés? ;-)

M-elicious 2011.10.16. 23:00:22

@skarlát betű: WA csak rendezőként jegyzi a filmet. Anthony Hopkins az idősödő férfi főszereplő. Maga a film szórakoztatóan sztereotíp:-)
süti beállítások módosítása