A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Rövidke poszt

2012.01.03. 07:03 skarlát betű

A téli szünetben rengeteget olvastam és megnéztem jópár filmet. Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy 90%-ukban előfordult a hűtlenség témája, a maradék 10% gyerekeknek szólt.  

Biztos csak nekem tűnik úgy, de ha fikcióról van szó, akkor meg merik mutatni a valóságot, ha pedig valódi emberekről, ragaszkodnak a fikcióhoz. A regényhős "botlását" megértjük, a családtagjainkét nem? 

Tegnap hallottam egy friss hírt (biztos sokan ismeritek már), amely a jelek szerint bejárta a világot. A 99 éves olasz jóemberre gondolok, aki most válni akar, mert szerelmes leveleket talált: ezek bizonyítják, hogy a neje az ötvenes években megcsalta. A feleség most 96 éves. És a hírek szerint nem nagyon tiltakozik a válás ellen. Innen is gratulálok a férjnek, hogy csaknem 100 év alatt eddig jutott bölcsességben. De legalább megvan a maga 15 perces világhíre. Biztos megérte. 

És a feleség? Lehet, hogy megkönnyebbült.

Erről eszembe jut egy novella, a rádióban hallottam valamikor, elnézést, de nem emlékszem, ki írta. (Valaki tán tudja közületek.) Egy idős férfiról szól, aki a felesége halála után kutakodni kezd az asszony holmijai közt, mert valami gyanakvással tölti el. Feltételezik hogy megcsalták. De nem tudja. Azt hiszem, a novellából nem is derül ki egyértelműen, mi az igazság. És nem is az számít - szerintem. Hanem egyrészt az, hogy a hűtlenség vagy annak tudata, gyanúja nem írja, nem írhatja fölül a múltat. Másrészt az, hogy senkit sem birtokolhatunk és senkinek a titkaihoz nincs korlátlan jogunk. 

34 komment

Címkék: szünet válás

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr123513770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E. Bonheur 2012.01.03. 10:57:29

Szerintem, a házasság a titkok és az elhallgatások melegágya. A mézesévek elmúlása után, mindenképpen.
Sokszor csak jóindulatból, hogy megkíméljük a párunkat, őt védjük (minek zúdítsuk rá meg ezt-amazt is), máskor meg a gyerek érdekében. Ha nincs is szó hűtlenségről, még akkor is összegyűl egy élet alatt jónéhány titok. Aztán ezeket csak egyszer kipakolni, és a másik fejéhez odavágni, na aztán ezekből biztos kisebb-nagyobb drámák kerekednek. Vagy valami régi dolgokat előszedni, és azt szajkózni időnként, na abból se sülhet ki semmi jó. Akkor jöhet is a válóperes ügyvéd.

E. Bonheur 2012.01.03. 10:58:22

És Boldog Új Évet, elfelejtettem mondani.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.01.03. 11:25:20

Nagymami és nagypapi aranylakodalmukat ünneplik.

Összegyűik az egész család, mindenki könnyekig meghatódik. Az est fénypontja: mindketten előveszik azt a ládikát, amiről házasságuk hajnalán megfogadták, hogy minden alkalommal, amikor félrelépnek, egy-egy rizszsemet fognak beledobni.

Nagypapi megrázza a ládikát: kihullik belőle három szem rizs. A családban mindenki sóhajtozik, szinte zokog: drága nagypapi, ötven év alatt mindössze három alkalom! Ez a hűség és az emberség csodálatos példája!

Nagymami is előveszi a ládikát, megrázza: két szem rizs hullik ki belőle. Nagymami, hát ez még gyönyörűbb! Mindenki ilyen életre vágyik, amit ti ketten éltetek!!

Az este végén nagymamihoz odasomfordál a bakfis unokája. "Mondd, nagymami, hát hogyan csináltad te azt, hogy ennyi év alatt csak kétszer csaltad meg a nagypapit? El sem tudom képzelni... Hogy lehetséges ez?"

Mire nagymami: "Drága kisunokám, hát már el is felejtetted a rizsfelfújtamat, amivel tegnap lakott jól az egész rokonság?!"

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.03. 13:38:08

@E. Bonheur: Az a poén, hogy ha őszinteség van, azt vágják a fejedhez, amit elmondtál (mert hülye módon azt hitted, hogy őszintének kell lenni, és ezzel az emberek 90%-a visszaél adott pillanatban), ha meg titkaid vannak, és esetleg kiderülnek, amiatt szívsz. De akkor már nagyobb a szívás őszinteség esetén, mert amit egyszer elmondtál, azt nem vonhatod vissza, és a titkok esetleg mégse derülnek ki :-P

@kardhal77: Ez magyar eredeti, vagy más kultúrkörből származik?

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.01.03. 14:08:14

@skarlát betű: látom, elképesztően megmozgatott a poén, alig győzöl magadhoz térni! :DD

Biztosat csak egy viccantropológus tudna mondani, de nekem nem tűnik magyarnak, inkább olyan dél-európai íze van. Nagyon régen hallottam már.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.03. 14:37:56

@kardhal77: Igen, még most is törölgetem a könnyeimet. Esetleg francia? ;-)

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.01.03. 16:20:50

@skarlát betű: esetleg. Vagy esetleg francia-indokínai, hiszen arrafelé sok a rizs.

Humorral azért még mindig a legjobban lehet(ne) elintézni ezt-azt; az olasz vénember válásában nem is az a leginkább tragikomikus, hogy már 99 éves, hanem az, hogy már 9 éve gyötrődik, és érleli ezt a döntést.

normálnyomtáv 2012.01.03. 19:25:32

Olyan sztorit hallottam egyszer, hogy a feleség halt meg előbb, az özvegy férj járt ki a sírhoz, oszt' egyszercsak kiderült, nem is volt olyan hűséges az asszonyka. Attól kezdve a sír teljesen elhanyagolódott...
Szerintem kár megtagadni a jókat azért, mert más is kapott belőle. Van valami hülye régis sláger, amiben azért van némi értelmes gondolat. Valahogy így: "gyűlöljem tán a fényt, mert mást is ér sugár?"

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.03. 19:34:01

@kardhal77: Ezen is látszik, hogy ragaszkodik a 9-es számhoz. De tényleg, lassan járhat az agya...

@normálnyomtáv: És, gondolom, azt hitte, hogy jól bosszút állt az asszonyon. Érdekes, hogy ezek a sztorik a nők hűtlenségéről szólnak, nem a férfiakéról, mert az ugye bele van kalkulálva a rendszerbe :-P

normálnyomtáv 2012.01.03. 19:37:48

@skarlát betű: ártatlan vagyok a kalkulációban! :-)

Labdarózsa 2012.01.03. 20:24:39

BUÉK mindenkinek!

Igen a 99 éves papa esetét én is olvastam. És tényleg érdekes, hogy ez még a síron túl is érdekes. Én is hallottam olyant, hogy az amúgy köztudottan félrelépegető apa felesége halála után tudta meg, hogy neje is megtette. Bele is betegedett, és valóban nem lehetett többé az asszonyról beszélni előtte. Fordított történetet én sem ismerek.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.03. 20:52:31

@Labdarózsa: Ez semmi másról nem szól, mint félreértelmezett büszkeségről. A kettős mércéről már nem is beszélek, mert ahhoz hozzá vagyunk szokva.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.01.03. 21:13:05

@skarlát betű: haha, csak most esik le, hogy azért nem volt neked mókás a vicc, mert hogy a nagymami volt benne, aki fűvel-fával. :P

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.03. 21:36:55

@kardhal77: Ki mondta, hogy nem mókás? Semmi kifogásom a nagymami viselt dolgai ellen :-) Elég képmutató lenne a részemről.
Különben sem tisztázott, hogy egy rizsszem mit jelent pontosan. Ha a nagymaminak egy szeretője volt, de sokat dugtak, akkor is főzhetett rizskochot belőle :-P

Labdarózsa 2012.01.04. 17:12:53

@skarlát betű: Lefogadom, hogy az özvegy úr azt kifogásolhatja, hogy nem volt őszinte hozzá a neje. De itt visszatértem az egyik első hozzászólásodhoz, amikor azt feszegetted, hogy mi van az őszinteséggel, mert az is kiveri a biztosítékot.
@kardhal77: A vicced remek.:-). Gondolom arra nem gondoltál mesélés közben, hogy szegény nagymaminak miért kellett egy véka rizst elfőznie. Nyilván hm, hogy is mondjam.... nagyapó nem állt a női "lélek" ismeretének magaslatán. :-)

Labdarózsa 2012.01.04. 17:17:50

Ma tudtam meg, a gyermekláncfű népi elnevezése asszonyhűség. Úgy látszik nem újkeletű dologról beszélgetünk. :-)

normálnyomtáv 2012.01.04. 18:34:54

@Labdarózsa: azért ez nem annyira egyértelmű, férfihűség is, a google találatok szerint. :-) Szóval, oda-vissza és abból lesz a gyermek(láncfű). :-)

normálnyomtáv 2012.01.04. 18:41:40

Ma betértem egy könyvesboltba és leemeltem a Szex, drog, csokoládé (vagy valami hasonló) című, HVG sorozatban megjelent könyvet. Beleolvastam. Azt írta, hogy a szexuális viselkedésükben leginkább bonogó majmok állnak hozzánk. (ezt már hallottam máshol is) Ami újdonság volt, hogy egyetlen olyan viselkedést nem figyeltek meg náluk, ami embernél megtalálható: gyerekkel szex. Tehát van homo, önki, group, .... Hurrá, nem vagyunk egyedül! :-) Azonívül a delfinek viselkedése van még igen közel hozzánk.

Labdarózsa 2012.01.04. 19:13:28

@normálnyomtáv: A férfihűség jóval későb szerepel a felsorolásban. Most kapcsolok, lehet, hogy betűrendben adja a találatokat? :-)

normálnyomtáv 2012.01.04. 19:17:25

@Labdarózsa: ez nem annyira betűrend: Ma is élő tájnyelvi névváltozatai: barátfej (a kk. lat. caput monachorum névből), barátfű, bimbófű, asszonyhűség, férfihűség, kopaszbarát, szentjánosfüve. (teljesen ideillő forrás: lexikon.katolikus.hu/G/gyermekl%C3%A1ncf%C5%B1.html ) :-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.04. 23:13:54

@Labdarózsa: Nem hiszem, hogy azt kifogásolná egy pasi, hogy nem volt hozzá őszinte a neje. Azt kifogásolja, hogy nem bírt magával, mert az ő feleségének szentnek kell lennie.

Most ítéltek el egy gyilkost életfogytiglanra, aki a volt barátnőjét és annak új pasiját mészárolta le vmi sövényvágó géppel, mert meglátta őket kézenfogva sétálni az utcán. Ide is vezethet a rohadt féltékenység... Ami még érdekes volt, hogy az ítélet szerint a pasi nem aljas indokból követte el a tettét. Ha pénzért csinálja, az aljas, de a féltékenység nem az. Mondjuk, az életfogyt így is, úgyis megvan...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.04. 23:17:50

@normálnyomtáv: Bonobók. Igen, én is hallottam róla. A pedofília meg lehet, hogy azért nem jelenik meg, mert sokkal kevesebb idő alatt lesznek ivarérettek vagyis hozzáférhetők (ami egyszerre megy végbe, míg az embernél nagyon szétcsúszik a két időpont), meg a közösségi kontrollt is könnyebb gyakorolni.
Vagy mivel nincs elfojtás, ilyen abszurditások sem juthatnak eszükbe?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.01.05. 11:57:39

@skarlát betű:

Sövényvágóval? Két embert?

Elég combos szerszám lehetett; biztos orosz gyártmány :-)

Nekem is van egy, de azzal maximum a pitypangokat tudom mészárolni.

Ja: búék mindenkinek!

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.05. 12:54:44

@tiboru: Pontatlan voltam, bozótvágó kés. A rádióban hallottam, és nem kerestem rá. Szóval elnézést.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.06. 11:27:43

@tiboru: Ugyan, miért lenne, a hülyeség hülyeség, helyesbíteni kell. :-)

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.01.06. 12:31:55

@Labdarózsa: lássuk be, ez egy igen mély történet a nagymamiról, az asszonyi praktikákról, a következő generáció kiokosításáról, stb. :)

Labdarózsa 2012.01.06. 20:18:31

@kardhal77: No meg a toleráns házaspárról! Milyen jó is lehetne, ha én mindkét félrelépésemet ilyen csodálattal hallgathatná leendő unokám. :-) Na és megnyugodhatna háborgó lelkem, hogy azért a páromnak is vannak háborús készletei rizsből. :-)))

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.06. 20:20:38

@Labdarózsa: Ehhez szerintem franciának kell születni :-) Ott képesek ezt normálisan, görcsmentesen kezelni.

normálnyomtáv 2012.01.07. 20:23:36

Sziasztok, nem tartozik szorosan ide és aktualitása sincs :-), de nem jut eszembe egy régi Omega szám. Valami olyan volt a történet, hogy földönkvüli (vagy madár?) beleszeretett egy nőbe, megváltozott a nő igényei szerint, onnatól azonban nem volt érdekes a nő számára, de a változástól nem tudott már visszatértni régi környezetébe. Mi volt ennek címe? Esetleg egy link hozzá... Köszi

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.01.09. 09:57:38

@normálnyomtáv: Égi vándor? omega.hu/dalszoveg.php?id=71&ln=hu&p=30

Mondjuk ez pont nem ugyanarról szól, amire te emlékszel, de azért hasonlít.

normálnyomtáv 2012.01.15. 19:32:23

@kardhal77: Köszi. Nem kattan be, hogy tényleg ez az, de ez is ilyesmi. Végülis...még az is lehet, hogy nem Omega volt.

normálnyomtáv 2012.01.15. 19:39:44

És, ha már itt vagyok, egy rövidke történet, gondolattal a közelmúltból.
Szép idő volt, hideg, de tiszta, szeles, napsütéséses. Régen láttuk egymást, megdumáltuk, találkozunk a tónál egy kicsit. Modta férjnek:
- Kimegyek sétálni a tóhoz.
- Remélem, nem kell veled mennem!
- Eltekinthetünk tőle.
És itt a tragédia, nem az orosz műholdon! A férjnek semmi kedve kiráduni, neki van, mégsem mondhatja a hülye társadalmi szabályok miatt, hogy van kivel sétálnia! :-((((((((((((((((
süti beállítások módosítása