A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Kapirgálta a felületet, aztán PC-re váltott (N. Simon: Az utolsó hősszerelmes)

2012.03.11. 07:04 skarlát betű

Beül az ember lánya egy vasárnapi matiné előadásra, mit sem sejtve... Aztán már megint egy blogba vágó témával szembesül. Úgy vagyok ezzel, mint Móricka a szexszel, akkor is szembejön, ha a fene nem gondolt rá éppen.

Neil Simon darabja vígjáték, egy kicsit túl is játsszák olykor, elnagyolt gesztusokkal, bohócosan, ahogy ezt már színházban szokás. Persze, eljönnek azok a pillanatok is, amelyekben magunkra ismerhetünk, és mosolyoghatunk saját bénázásainkon, már, ha mi is szoktunk bénázni olykor (és ki lenne kivétel?)... 

A darab tulajdonképp egy 47 éves, mackós, és csöppet sem macsós pasiról szól, aki akut kapuzárási pánikban szenved. Vagy csak a kisemberségből, a tisztes polgári létből van elege? (Bár azt a szót, hogy kisember ugyanúgy ki nem állhatom, mint azt, hogy átlagember. Szerintem ilyen nincs.) Van, aki vallási fanatikus lesz frusztráltságában, van, aki sorozatgyilkos, de a normálisabbja azért beéri egy kis félrelépéssel. Kicsivel vagy nagyobbal. 

A nevetséges vezetéknevű Cashman (halvendéglőtulaj - ez csak az USA-ban annyira snassz, itthon tehetős embernek tartanánk) tehát megpróbál egyszer, csak egyetlen egyszer félrelépni, méghozzá távol lévő mamája kéglijében, mert egy motelszobát olyan ridegnek tartana... Soha nem táncolt ki a sorból, soha nem történt vele semmi említésre méltó (ő így érzi mindenesetre), hát legyen már két óra az életében (ennyit szán a dologra), amikor bűnt követ el. Bár az nem derül ki, hogy maga a bűn izgatja, a bűntudat, vagy az, hogy egyáltalán kikerüljön a taposómalomból. 

A tettestársnak kiszemelt nőszemély egy vérbő, tapasztalt, kissé alkoholista férjes asszony, aki csak szexelni akar, és nem vevő Cashman ügyetlen romantikázására, bár azt kell mondjam, igazán türelmesnek mutatkozik, amerikai módra még második esélyt is ad, de mindhiába, szexnek még az árnyéka se lesz a dologból. 

A második próbálkozás még bénább, bár a pasi kicsit lazábbra vette a figurát, de a csaj, akit felvisz az anyja lakására, oly mértékben idegbeteg, hogy a nézőknek is menekülhetnékük van tőle. (Főleg azoknak, akik az első sorba vettek helyet.) 

A harmadik nekifutás idejére Cashman külsőségekben már maga a tapasztalt szeretőjelölt, igazán megérdemelné, hogy végre valami jóban is része legyen, de a választása katasztrofális, ezt már első pillanatban látni lehet. A felesége legjobb barátnője nem szexelni akar, hanem bosszút állni az őt (számára érthetetlen okból) csaló férjén, aki a sokat dicsért őszinteség nevében még jól be is vallotta, hogy mit művel hónapok óta. Itt kerül sor némi lélekturkászásra, olyasfélére, amit mi is szoktunk csinálni a blogon, csak úgy érzem, sokkal messzebb jutottunk, persze, nem 40 percben kell megvitatnunk az egész problematikát. 

Mit akar Cashman tulajdonképpen? És mit nem akar? Saját bevallása szerint valami költőire, szépre vágyik, csak azt nem kaphatja meg. Nem így és nem ezen körülmények között. Mintha a darab azt üzenné, hogy az ő személyiségétől ez merőben idegen vagy egyszerűen rossz helyen keresi. (Hogy az ehhez vezető út nem egy két órás légyott, az biztos, de maga a házasságtörés mint módszer nem elvetendő - mondom én.) 

Mit akarnak a nők? Közülük tulajdonképp csak az első és a harmadik számít a szempontunkból, ők férjes asszonyok. Az első saját bevallása szerint szexet akar, és egyetlen alkalomra (merőben szokatlan), a harmadik szeretne bosszút állni, de még erre sem képes, annyira besavanyodott, hogy legnagyobb örömét abban leli, ha bizonyítani tudja, hogy nincsenek jószándékú, melegszívű és erkölcsös emberek, mert ő nem az. És, ha valaki mégiscsak az lenne, akkor szimplán hülye - mint Cashman hűséges felesése, aki a depressziós nő szerint még csak nem is álmodja, hogy a férje és a legjobb barátnője elmentek kéglire (csak tudnák, minek).

Cashmant kiborítja, hogy ő nem erkölcsös (hiszen a saját fogalmai szerint annak ellenére nem az már, hogy végül nem csalja meg a nejét), és kiborítja, hogy ESETLEG a felesége sem erkölcsös, pedig ha ő vágyik egy kis kalandra, az asszony miért ne vágyhatna? Az egész morálról szóló vita persze meglehetősen fapados, és messziről bűzlik, hogy amerikai: nagyzoló és infantilis egyszerre. De felvet azért néhány olyan kérdést, ami bennünket is érdekel. 

Egész jó véleményem lett volna a darabról (Hernádi Judit tetszett legjobban a láncdohányos, piás és szexmániás, tapasztalt házasságtörő asszony szerepében), de amikor Cashman a végén telefonál a nejének, hogy őt hívja randizni anyuci lakásába, csalódtam egy nagyot. Ez a politikailag korrekt befejezés agyonvágta az összhatást számomra. 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr954299947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_M_ 2012.03.12. 13:25:35

Hosszú szünet után egy színdarab :)
tulajdonképpen hiszed vagy sem, ilyen ember is van. Rosszul és rosszkor választ, rossz döntéseket hoz, nem elég bátor és nem elég ügyes ahhoz, hogy jól döntsön. A végén pedig visszafut a korábbi langymeleg ámde annál biztosabb helyzetébe. "Nem való ez nekem"... mondaná.

és valóban... nem mindenki képes párhuzamos életet vagy akár életeket élni.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.03.12. 13:48:11

@Lord_M_: Tudom, hogy van ilyen ember, de a főszereplő jellemalakulásából nem feltétlen ez a fordulat következett volna. Én úgy éreztem, hogy inkább a puritán közönségnek tett engedményről van szó, mint a megrajzolt jellemből fakadó törvényszerűségről. De élőben is láttam olyat, aki csak nagyon szerette volna a dolgot, mégis képtelen volt meglépni.

Lord_M_ 2012.03.12. 13:53:56

@skarlát betű: :) nyilván a darab befejezése egyfajta másik dolog, én csak a leírásból jutottam arra a következtetésre, hogy emberünk akar, akar, de béna (lásd a nők kiválasztása), aztán amikor szembesül ezzel, akkor egyszerűen visszatáncol. Nem állíthatom, hogy jelen esetben is ez van, hiszen az amerikai közönség egyfajta korlátozást jelent az írónak mindig, illetve én nem láttam a darabot, tehát a jellemfejlődés fokozatait sem.

így tehát persze lehet, hogy egyszerű meghátrálás az író részéről...

E. Bonheur 2012.03.12. 16:07:24

Persze, csak próbálok következtetni a Cashman típusra (a darabot én sem láttam), aki megkönnyebbülve hazaér, és odabújik a feleségéhez, hogy mégsem történt meg, ellent tudott állni. Aznap este boldog, és elégedett önmagával. Másnap viszont, minden kezdődik elölről. Egy új szoknya, vagy éppen az azelőtti estéről az orrában maradt illatok, újból elégedetlen azzal, ami van, és megint próbálkozik. Most sem jut el sehova. Nem boldog, de becsületes. Vagy hűséges. De az is lehet, hogy egyik sem. Van számára kiút? Szerintem, nincsen.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.03.12. 20:08:26

@Lord_M_: Az első nő nem volt rossz választás, csak akkor még a pasi nem volt érett az egészre. És persze az a feltevés is abszurd, hogy valami költőire és szépre tehet szert egyetlen randi alkalmával, ezt a csaj szépen el is magyarázza neki.

@E. Bonheur: Az utolsó mondata az, h randira hívja a nejét az anyja lakásába, amely egyébként is meglehetősen alkalmatlan randizásra. Mintha attól, h ezúttal nem otthon szexelnek majd, más lenne az egész, ahogy ezt annyi bulvárújságban olvastam már: más helyszínen majd más leszel. Szerintem nem leszel más, főleg, ha az anyád lakásában próbálkozol ezzel, de egy klassz luxushotel szobájában is csak a régi leszel szerintem a saját, huszonéve ismert partnereddel.

Lars.Lares 2012.03.13. 09:42:36

Egy kicsit ellenkeznék @skarlát betű: -).
Egy, egyetlen egy találkozó is lehet életre szólóan emlékezetes, aminek a hatását csak költői módon lehet leírni, amit nem lehet elfelejteni. A partner miatt, a partner személyisége miatt, a partner varázsa miatt, és egy kicsit azért a fájdalom miatt, ha miattam nincs többé részem benne.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.03.13. 21:52:28

@Lars.Lares: Persze, de eleve 2 órásra tervezni egy ilyen szép találkozást, azzal az elhatározással, hogy soha többé, és csak most az egyszer, kicsit szerintem furcsa. Az más lapra tartozik, hogy véletlenül történhet ilyen, de itt azon van a hangsúly, hogy nem véletlen, hanem tervezett.

Lord_M_ 2012.03.14. 10:35:25

Dehát ez az egésznek az abszurditása... Ezért lehet az egész mégis hiteles. Adott egy pasi aki szögpercre pontosan kitalálta hogyan fog zajlani az esemény...

Először persze belefut a tervezés hibájába, nem lesz romantikus, nem lesz költői... és nem lesz szex sem...

a második esetben már ahogy olvasom nálad, lazult de újra a saját hibáiba fut...

harmadjára pedig már minden mindegy alapon, csak a "hódító" szerepébe kerül, és... ekkor meg a rossz nőt viszi lakásra....

Az egész egy kettős mérleghinta, valahol a töketlenségtől a hódítóig, illetve a megfelelő nőtől a legelfuseráltabbig hajlik a dolog... valószínűnek tűnik, hogy a középen lévő állapot lehet a legközelebb emberünk valódi énjéhez és valódi helyzetéhez...

szerintem emberünk ha nem is a csinovnyik amerikai példája, de legalábbis közel lehet hozzá...

és egyvalamire rávilágít... vannak akik genetikailag alkalmatlanok arra, hogy dolgokat elérjenek... egyszerűen azért mert nem az ő világuk.

Eszembe jut egy film (jaj de a címe?)... amikor pár pasi kitalálja, hogy na most aztán kirúgnak a hámból, pia, buli, nők... ami a csövön kifér...

és este 10kor azon törpöl a társaság fele, hogy lassan ideje lenne aludni menni... már jót beszélgettek, megittak vagy két sört...
egyszerűen nem a világuk.

emberünk a végén pedig lehet hogy mégsem a meghunyászkodás, vagy a közvéleménynek megfelelés miatt hívja az asszonyt randira a mama lakásába... hanem mert ő ennyire képes.
a mama lakása volt idáig egy szálka valahol a történetben számomra... mostanra kb sikerült megérteni... egyszerűen aláhúzza, hogy nem képes arra, hogy igazán elszabaduljon önmagától... alapvetően ragaszkodik a biztos pontokhoz... és bár megideologizálja, hogy mert ott nem bukhat le... mégis másfajta biztonságot érez ő ebben... (valahol megtaláltam az angol szövegkönyvet, beleolvasva legalábbis számomra ilyesmit adott át)

szóval helyezzük emberünket vissza a saját világába, egy egyszerű alapvetően sikertelen, szürke valaki, aki ragaszkodik a maga világához... megpróbál ütemezetten valami olyat tenni amit addig soha... az ütemezés, a mama háza... és a végül az asszony felhívása... megrajzolja, hogy emberünk egyszerűen nem spontán, nem való szeretőnek, és valószínűleg úgy fog elmúlni a világ számára, hogy nem lép sehová... de megkapta a "majdnem megvolt" érzést...

a dolgot kicsit nehezítheti, hogy te egy magyar csapat előadásában, a magyar valóságból szemlélve nézed, ahol mások az értékrendek, mások a viszonyok, és Te magad pedig pont a másik oldalon vagy...

Hogy értsd mennyire nem elrugaszkodott ez a sztori... van nekem egy barátom, legutóbb amikor felvetettem, hogy huppanjunk fel egy vonatra/repülőre és ugorjunk ki valahová... csak úgy...
az első lelkesedés után... három napra eltűnt és... a spontán túrát agyontervezte... hová menjünk, ,mikor, ott mit lehet csinálni... és csinált belőle egy szervezett városnézést... nesze neked spontaneitás...

:) amúgy a legjobb barátomról beszélek éppen :)
de ő is ilyen racionális, néha földhöztapadt. És mielőtt valamit tenne, azt precízen és pontosan mérlegeli... végül pedig a nagydurranások így kimaradnak... sajna ő a nőkkel is ilyen... elképzelheted mennyi szeretője van/volt/lesz...

és minél többet olvasok ebből a színdarabból... egyre jobban a barátomat látom benne, kivéve, hogy neki nem halboltja van, és picit jobbak a pénzügyi lehetőségei... de ha egyszer így tenne, valószínűleg nagyon pontosan így cselekedne... kivéve talán a mama házát... ő talán venne ki egy szállodai szobát.

----

A szállodai szoba, idegen hely varázsa pedig létezik... tapasztaltam, az ember képes máshogy viselkedni, felszabadultabb lenni... egyetlen dolog kell hozzá, hogy a másik fél is képes legyen elszakadni a dolgoktól... akkor lehet... életem legfárasztóbb három napja volt :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.03.14. 12:03:17

@Lord_M_: Ez aztán az elemzés :-)
Látom, alaposan beleástad magad a darabba.

Egy dologban nem hiszek: hogy bárki is genetikailag alkalmatlan lenne az ilyesmire. Mert én is ezt gondoltam magamról. Meg még rengeteg mást, amiről kiderült, hogy semmi köze a valósághoz, csak a megfelelő emberekkel kellett találkoznom, és elég nyitottá kellett válnom ahhoz, hogy meglépjek bizonyos dolgokat, amelyekre eredetileg genetikailag képtelennek tűntem.

Ezért is állok nagyon szkeptikusan az ilyen eleve elrendelt történetekhez, mert nincsen eleve elrendelés. Elhitethetjük az emberekkel, hogy ők képtelenek erre vagy arra, és akkor azok is lesznek, valószínűleg. Ettől még az elemzésed megáll, ilyen ember a főhős vagy antihős, csak a darab még ráadásul azt is sugallja, hogy nem is lehet más, mert nincs rá mód. Szerintem, persze.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.03.14. 23:02:26

Elbert János fordította? AZ az Elbert János?

(Hernádi Juditot úgy 10-15 évvel ezelőtt szemrebbenés nélkül, izé, elhívtam volna egy szexrandira. Ma már nem vagyok annyira biztos benne...)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.03.14. 23:03:11

@Lord_M_:

Egy félredugás miért lenne "párhuzamos élet"?!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.03.14. 23:04:56

@Lars.Lares:

"Egy, egyetlen egy találkozó is lehet életre szólóan emlékezetes..."

Ja, ha az ember utána hetekig járkál a bőr- és nemibeteg-gondozóba :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.03.14. 23:07:42

@Lord_M_:

A szállodai szobának az az egyedüli előnye, hogy az ember nem kell folyton arra gondoljon, hogy hogy a fenébe fogom én ezt az egészet kimosni az ágyneműből?!

:-)

Lord_M_ 2012.03.14. 23:24:27

@tiboru: Nehéz ezt jól megfogalmazni, hiszen adott a szituáció, ugyanakkor, jelen esetben talán ott lép be a párhuzamosság, hogy ez egy elvileg örökre magadba rejtett valami lesz, ha megteszed... amiről neki (az asszonynak) nem mesélhetsz és csak nagyon keveseknek amúgy is...

és (innen már tényleg csak fikció) rátalálsz egy olyan énedre, amelyik esetleg innentől kezdve nem akar hallgatni :) hanem akar mééég

illetve: a két óráért emberünk elhúzott anyuci házába és nem önmagát adva próbált nőt(ket) felszedni... azaz létezik szereplőnknek a normál élete, amiből ide utazott... és létezik az az élete, hacsak kérészéletnyi időre is, amikor ő a hódító aki most biza felszed egy nőt arra a két órára. De erre az időre le kell vetkőznie mindazt ami a normál életét jelenti... különben nem lesz nő az ágyban... esetünkben amúgy sem... azaz még erre a két órára sem képes egy másik életet, másik világot megvalósítani...

lehet hogy belemagyarázásnak tűnik, valahol mélyen belül tudom, hogy van benne logika... de valahogy képtelen vagyok jól szavakba önteni... fátadt lennék ?

de párhuzamos élet akkor maradna, ha nem állna meg ennél az esetnél..

szerintem :)

Lord_M_ 2012.03.14. 23:28:36

@skarlát betű: igyekszem :)

genetikai alkalmatlanságot az alatt értem, hogy nem mindenki alkalmas egy ország vezetésére, egy háború megnyerésére... még akkor sem ha éppen rengeteg pénze van, vagy épp hatalmas serege. Nem az iskolázatlanság a lényeg benne, hanem az, hogy adott szituációban még ha akar sem tud megfelelni... biztos sokan éreztek már rá késztetést, hogy vezessenek valamit, csoportot, csapatot, szervezetet... és sokan vannak akiknek nem megy, egyszerűen a dolgok kicsúsznak a kezükből és minden a káoszba fullad...

én például nem tudok tanítani, pedig jártam tanárképzőbe, és mégis... nem érzem magam jól abban a szerepben hogy a tanári asztal mögött álljak, nem érzem magaménak a szerepet... és nem is tudom jól csinálni... pedig próbáltam.
ugyanakkor programozni, és a számat jártatni amúgy... meg egészen jól megy :)

Lord_M_ 2012.03.14. 23:33:10

@tiboru: ez is, de nem csak :)
mivel nem akarok katasztrófát, így kihagynám a neveket és az időt, hátha asszony így nem háborodik fel ha rátalál az írásra...

de tény, hogy egy annakidején barátnővel elvonultunk három napra az ország egy távoli pontjára... és mikor csomagoltunk már akkor felhívta a figyelmemet, hogy egy doboz gumi kevés lesz... picit leesett az állam, mert amúgy otthon nem volt az a túl sűrűn szexelő (ennek megvannak a maga okai)... nyilván nem kellett a lepedőért aggódnunk, de abban a három napban felszabadult és fárasztó volt :) aztán hazaértünk, és próbáltam a korábban tapasztalt állapotokat megtartani... és nem... valahogy nem ment...

azt nem gondolnám, hogy annyira kivételes volt a nő vagy én, hogy ebből csak ez az egy eset lehetséges a földön... így tehát feltételezem (nagyszámoktörvénye meg más matematikai tételek alapján)... hogy működhet az elmegyünk más helyre... és mások leszünk... rendszer... hanem is örökké...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.03.15. 08:53:55

@tiboru: Persze, az az Elbert János, műfordító is volt.
Hernádi Juditnak tényleg különleges az alakja, ritka kombináció a nagy mell és a hosszú láb :-P De úgy mindentől függetlenül jó fej, viszont kicsit férfias, nem? :-)

"A szállodai szobának az az egyedüli előnye, hogy az ember nem kell folyton arra gondoljon, hogy hogy a fenébe fogom én ezt az egészet kimosni az ágyneműből?!"

Bizony, ráadásul anyuci lakásán? Ott aztán még csak nem is használhatott volna ágyneműt. Bár lehet úgy is csinálni, hogy ne hagyjon nyomot :-) Meg ágynemű nélkül is. :-P

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.03.15. 09:04:02

@Lord_M_: Persze, van egy párhuzamos élet, vagy annak a kezdeménye, és létezik olyan ember, aki nem tud mit kezdeni még a legkisebb feszültséggel sem, ami a 2 élet között fennáll. Ahogy a 3. felhozott nő férje se tudott mit kezdeni vele a darab szerint: egy éjjel felkeltette a nejét, hogy közölje vele, kivel és mióta csalja. Nem bírta magában tartani, és Cashman se tűnt olyannak, aki magában tudná tartani. De szerintem ez is fejleszthető.

A vezér szerepre való genetikai hajlandóság nem tudom, mennyire genetikai, ez örök vita, milyen százalékban számít a genetika és mennyire a szocializáció, talán még mindig arra hajlok inkább, hogy a szocializációnak nagyobb a súlya. De azért a félrelépés mint műfaj nem igényel olyan különleges képességeket, mint az alfaság, azt hiszem :-)

Biztos számít valamit, ha más a helyszín, például nem tereli el a figyelmedet, hogy takarítani kéne, mosni, és főzni, mert egy nőnek ez otthon folyton megfekszi a gyomrát :-P Én se bírok otthon lazítani, ha tényleg pihenni akarok, muszáj elmennem máshová.
De hogy ettől ennyire más legyen a szexuális intenzitás, az meglep. És ez azt is jelentette, hogy olyasmit is csináltatok, amit máskor, otthon sose? Vagy csak többször? És később nem alkalmaztad az utazást, mint módszert? Lehet, hogy elég csak egy garniba menni, és máris beindulnak bizonyos feltételes reflexek? :-)

Lord_M_ 2012.03.15. 11:20:11

@skarlát betű:
"létezik olyan ember, aki nem tud mit kezdeni még a legkisebb feszültséggel sem"
vö:
"ez örök vita, milyen százalékban számít a genetika és mennyire a szocializáció, talán még mindig arra hajlok inkább, hogy a szocializációnak nagyobb a súlya"

az is szocializáció, hogy nem tud mit kezdeni a legkisebb feszültséggel sem ? :) ha nem, akkor az emberünkbe belekódolt... innentől viszont bármilyen viselkedésmintát el tudok képzelni hogy előre meghatározott.

szállodai szoba vs. otthon:
többet és mást is.

és nem nem alkalmaztam az utazást mint módszert a későbbiekben... ennek megvoltak a maguk okai :)

boldog nemzeti dalt mindenkinek

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.03.15. 19:56:26

@Lord_M_: Naná, hogy szocializáció, az nulla éves korban kezdődik. Sőt, van, aki szerint már az is számít, amit magzati korban érzékelünk, hogy félősek leszünk-e vagy lazák... Úgyhogy igenis sok benne a szocializáció. Például egypetéjű ikrek, akik teljesen más családi-társadalmi környezetben nevelkednek, totál más személyiségképet mutatnak - bár ez persze nem olyan gyakori (már az, hogy az ikrek egymástól távol nevelkedjenek, szerencsére), hogy igazán bizonyító erővel bírna, gondolom.

Most, hogy felkeltetted az érdeklődésünket, rövidre zárod... Szép, mondhatom :-P
süti beállítások módosítása