A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Érzelmi akrobaták

2011.05.30. 07:55 skarlát betű

Tudom, hogy az esetek igen kis százaléka ilyen, de miért ne lehetne erről kis százalékról is beszélni? Főleg, mert személyesen tapasztaltam a létezésüket. Talán valami poklon kell keresztül menni azért, hogy eljussunk ezekhez az érzésekhez, talán van, aki anélkül is képes erre, hogy nagyon meg kelljen érte szenvednie. Nem tudom.

Nem sok nyelvben különböztetik meg a szeretetet és a szerelmet. Pedig mekkora az eltérés a két tapasztalat, érzésvilág között! Az ideális szeretet önzetlen, türelmes, adakozó. Nem vár viszonzást. (Tudom, ez így általában nem igaz.) A szerelem önző, türelmetlen és mindent magának akar. Viszonzást vár, mégpedig milyet! Ha egy férfi azt mondja egy nőnek: - Szeretlek, akkor általában nem az elsőre, hanem a másodikra gondolunk. A szerelemre. Bár lehet, hogy csak annyit akart mondani: - Az enyém vagy. Nem osztozom. Nem engedlek el.

Mégis van olyan, aki a szerelmén túllépve, azt szeretetté alakítva a feleségének/férjének képes azt mondani: - Szeretlek, és ezért elengedlek. Elengedlek, hogy szerethess mást is, ne csak engem. Szerethess, kívánhass, ölelhess mást is. Ne csak engem. Nem azért, mert nem törődöm veled és nem vagy fontos a számomra, hanem éppen azért, mert törődöm veled és fontos vagy nekem.

Ehhez valószínűleg az is kell persze, hogy a másik, az elengedő fél ne maradjon magára, hogy neki is legyen, aki valami szerelem-félével szereti. Akivel átélheti az erotikát, a szenvedélyt, amelyet a házasságában már nem él át. Roppant kényes egyensúlyi helyzet kell hozzá, hogy minden résztvevő többé-kevésbé elégedett legyen, hogy az öröme őszinte legyen. Lehet, hogy a résztvevők némelyike nem lesz képes elfogadni ezt az egyensúlyi helyzetet, ezért nem tudhatja meg a teljes igazságot. De meg lehet próbálni. Hogy érzelmi akrobata mutatvány, az biztos.

11 komment

Címkék: szerelem szeretet elengedés

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr162942445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.05.30. 09:15:47

Annyit mondanék (és ezzel vagy a lényeghez szólok hozzá, vagy nem), hogy a szeretet és a szerelem nyelvi szinten megjelenő különbözősége csak látszólagos. Elég arra gondolni, hogy amikor a szerelmes szerelmet vall, azt mondja: "szeretlek".

A lényeg itt a "szer"-en van, ami mellesleg ugyanaz a "szer", mint ami a szerez, szerkeszt, szervez, szerv, szervezet,szerszám, szerencse, gyógyszer, fűszer, stb. stb. stb. szavakban is ott van. Ezek mind-mind ugyanarról a lényeges emberi tapasztalásról szólnak, ha valakinek van kedve, nyomozzon utána, mi is lehet ez.

barbieds (törölt) 2011.05.30. 09:46:04

Szerintem nem véletlen a szeretet és szerelem nyelvi megkülönböztetése, más érzelem a kettő. Bennem például egymástól függetlenül is képesek létezni. Az mondjuk fantasztikus, de törékeny és illékony időszak, amikor egyben érzem őket ugyanazon férfi iránt.

Elengedésben a kölcsönösség a jó, másképp nem bír normálisan működni, azt hiszem (illetve akkor félrelépésnek nevezzük). És az sem árt, ha a két elengedő még egymással is bensőséges viszonyban marad, sőt, úgy a legjobb. A kínlódás akkor van, ha az egyik fél már eljutott erre a szintre (mármint ő képes lenne osztozni), a másik pedig még túl szerelmes ehhez.

barbieds (törölt) 2011.05.30. 10:05:04

@kardhal77: ez tök érdekes, utánanéztem a szer jelentésének - hát, kicsit meglepődtem, pedig logikus, csak annyira egymástól távol lévő szavakat kapcsol egybe. :)

TBal 2011.05.30. 10:22:22

Hát, igen, tényleg nem egyszerű így lavírozni az érzelmek között, megtalálni az egyensúlyi helyzetet, és megbékélni vele. A szerelem-szeretet témához: Popper egyik gyakori témálya, hogy milyen kicsi a magyar szókincs ilyen téren, hogy az ember ugyanazzal a szóval szereti a szerelmét, az anyukáját és a paprikás krumplit. Írta, hogy a görögben, ha jól emlékszm, három különböző szó van a szeretetre.

@barbieds: És megosztod a "szer" jelentését?

Jaj, most eszembejutott Kovács András főtáltos, aki kifejtette, hogy a szeretet szó az "ezerszer etet"-ből származik... máskor meg elmondta, hogy a kísértetek elég buták, ezért is nevezik kísértetnek őket, mert nagyon kis értetük van... :DDD

zotyer · http://testimese.blog.hu/ 2011.05.30. 10:37:05

szeretet és a szerelem eléggé más fogalom.

barbieds (törölt) 2011.05.30. 10:47:38

@TBal: Ez, kedvesem, etimológia, nem táltosság. És még különösebb erőfeszítést sem igényel, de ha szereted a kulcsrakész megoldásokat, akkor íme: társul, összekapcsol, egyesül, összeköt. :P

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.05.30. 11:03:15

@barbieds: az ember nem szűnik meg csodálkozni a világ rendjén, nem igaz? :) Ez az egész poszt sem szól másról, mint hogy reá vagyon csodálkozva a szeretet működésére, ami meghaladja a józan ésszel levezethetőt.

Mr. Waszabi 2011.06.01. 12:05:12

A szerelem nem birtokol, hanem adni akar. Ezért képes elengedni. Ami nem képes elengedni, az nem szerelem, csak nagyfokú vonzalom, harmónia, esetleg érdekek egyezősége. De mindezek csak majdnemek.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.06.01. 13:16:38

@waszabi: Akkor azt mondhatjuk, hogy a szerelem puszta fikció, mert az ilyen, elengedő szerelem olyan ritka lehet, hogy abszolút kivételnek számít. :-)

Mr. Waszabi 2011.06.01. 14:06:06

@skarlát betű: sosem írok fikciókról, csak tapasztalatból:) Tehát a ritka a helyes szó.
süti beállítások módosítása