A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Érzelmi hűtlenség

2011.04.25. 07:30 skarlát betű

Egy olvasói megkeresésre vetem fel a kizárólag érzelmi hűtlenség témáját. Volt már szó róla abban a posztban, amelyben arról gondolkodtunk, hol is kezdődik a megcsalás

Képzeljünk el mondjuk egy klasszikus szerelmi háromszöget: egy párt, és egy kísértő harmadikat. A kísértő fiú beleszeret a lányba, és megpróbálja elszakítani a partnerétől. A lány azonban ellenáll. Talán meggyőződésből, talán kényelemből, talán szerelemből, talán maga sem tudja. Nincs szexuális kapcsolat a lány és a kísértő között, de egyre jobban egymásba gabalyodnak érzelmileg. A lány persze titkolja a vonzalmát az állandó partnere előtt, és tulajdonképpen nem is róható fel neki semmi konkrétum. Hiszen nem csalja meg, csak két pasihoz vonzódik egyszerre. Talán szerelmes beléjük, talán csak hízeleg neki, hogy ennyire odavannak érte. Talán csak az egyikbe szerelmes, vagy éppenséggel egyikbe sem. A kísértő nem tud mit kezdeni a helyzettel. Nem tud áttörést elérni, de arra sem képes, hogy elszakadjon az idealizált nőtől. A saját élete ettől fogva érzelmi libikóka, mert a szerelmest ideig-óráig kielégítheti egy-egy levél vagy telefon is, de hosszú távon mégiscsak úgy érzi, hogy más éli az ő életét is.

A korábbiakban már esett szó arról, hogy bizonyos emberek számára az érzelmi poligámia teljesen működőképes, de nem hiszem, hogy ez ilyen egyoldalúan is funkcionálna. Ha háromszög alakul ki, amelynek egyik tagja magára marad kielégítetlen vágyaival, nem lévén képes maga is érzelmi poligámiára,  a törés szinte törvényszerű. Tanácsot adni mégis nagyon nehéz ... Van-e joga a példában szereplő lánynak úgymond "lefoglalni" magának a kísértő szabad helyiértékeit? És mit tehet a kísértő maga?  Képesek vagyunk-e tudatosan kiszeretni valakiből? És hogy csináljuk, ha elszántuk rá magunkat?

10 komment

Címkék: szerelmi háromszög

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr942850886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_M_ 2011.04.26. 09:28:04

az az igazság, hogy a megcsalás érzelmi úton kezdődik, ebben biztos vagyok. Amikor mi férfiak elkezdjük célzottan csapni a szelet valakinek és magunk is elkezdünk ábrándozni, vagy amikor nőként nem állítjuk le időben az udvarlót mert egyszerűen élvezzük a kedvességet és kacérkodunk a helyzettel, az illetővel.

Nem, az nem megcsalás, hogy elábrándozunk egy tengerparti nyaralásról valahol Bora-Borán ahol a homokban egy helyi izmos kagylóhalász srác (fiúk esetében: annak húga) hosszú kényeztetésben részesít minket. aztán felébredünk és dolgozunk tovább...

de az igen ha arra gondolunk, hogy a lenti titkárnőt, asszisztenst, büféscsajt... lányoknál: portást, postást, managert, programozót... milyen módokon és hogyan cincálnánk szét az ágyban... pláne, ha ennek az irányába teszünk lépéseket, még akkor is ha terveink eleve kudarcra vannak ítélve...

Igen, az fura, hogy a társadalom a fizikai hűséget díjazza, de az, hogy szerelmes vagy egy másik emberbe, nem feltétlen van az arcodra írva, így annak a fajta önmegtartóztatásnak nincs sok "kapaszkodója" ... magyarán: az hogy mit érzel, senki más nem érzi, azok akik elítélnek, azok meg pláne... így megfoghatatlan, ami pedig megfoghatatlan nem elítélhető... bezzeg ha lefeküdtél vele... akkor már fizikai testet ölt a dolog.

Persze megint más kérdés a bűnbeesés, hiszen arra gondolni, hogy kinyírom a főnököt, más, mint valóban agyonverni egy tűzőgéppel. Ha lehet hinni a vallási dolgoknak, persze a bűn a gondolattal kezdődik... "ne kívánd..." kezdetű parancsolat. De a BTK szerint csak akkor vagy bűnös, ha elkövetted és rád is bizonyítják...

messze vezet ez... pláne ha idehozzuk, hogy a testi kérdésben mi az ami megcsalás... ha megdugtad? ... és ha csak orális játék volt?
és ha azonos neművel? ott jön ki igazán, hogy ki gondolkodik érzelmi síkon és ki fizikai valóságban... ha az asszony egy másik nővel kezd, akkor de facto nincs megdugásról szó (kivéve a felcsatolhatókat, de az csak egy műanyag darab ugye) ... mégis megcsalásnak érezzük, mert érzelmileg kötődik egy másikhoz...
...

ez szerintem az a terep ahol nincs konszenzus, itt mindenki a saját belső világa alapján érzi a határt... van akinél a pusztán fizikai dolog nem, csak az érzelmi, másnál az érzelminél kezdődik, megint más az orális szexet nem veszi ide...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.04.26. 20:25:15

@Kommentel(n)ő: "Számomra mégis sokkal erőteljesebb megcsalás másba beleszeretni, mint mással lefeküdni."

Na, azért ez kicsit erős. Ezek szerint addig, amíg reménytelenül és némán szerelmes voltam egy tucat pasiba a házasságom alatt, nagyobbat vétettem, mint mikor fizikai síkra tereltem a dolgot? Legalább élveztem volna benne valamit, ha már annyira bűnös voltam, de sajnos semmi más, csak gyötrődés jutott. Akkor mit ér az önmegtartóztatás, a küzdelem? Az érzelmeket valamennyire ugyan lehet irányítani, de nem olyan mértékben, mint a tetteket.

@Lord_M_: A fantáziálás szerintem nem bűn, sőt, nagyon is jót tesz az embernek, egyenesen egészségesnek mondanám. Akár arctalanul, akár konkrét személlyel.

Abban egyértelműen ellentmondanék neked, hogy a megcsalás érzelmekkel kezdődik, ez csak a sztorik egy részére igaz. Van olyan megcsalás, amely mindössze azzal kezdődik, hogy nagy hiányérzete van az embernek, és keres valakit, akitől azt reméli, hogy ezt levezeti. Szex, és más semmi. Ez is megcsalás. A szexnek bármely formája megcsalás az én elképzelésem szerint, tökmindegy, hogy orális-e vagy azonos neművel történik (egyébként az orálishoz szerintem nagyobb intimitás kell, mint a hagyományos szexhez, de lehet, hogy ezt csak én látom így) ... Persze, hogy egyénenként változik, mi számít már annak, és mi nem, erről már korábban is értekeztünk, de valójában kétféle ember tud "bűntelen" maradni (ha ez ér valamit ...): a promiszkuitásban élő, aki senkinek semmit nem ígér, tehát nem is követ el megcsalást, mert nincs kit megcsalnia, illetve az, aki bármit megtehet a partnere engedélye birtokában. A többiek valamilyen "kihágást" biztosan el fognak követni, ha csak a fantáziálásét vagy a megkívánásét, akkor is ... Kérdés persze, miért kell a vallásoknak (általában) ennyi bűntudatot az emberekbe táplálniuk egyrészt, másrészt a legnagyobb szörnyűségeket is bagatellizálniuk, ha úgy áll érdekükben.

barbieds (törölt) 2011.04.26. 21:38:18

@skarlát betű: Te, és miért nem léptél a tettek mezejére évekig? És ha most lépsz, akkor mi volt a fordulópont? (Már persze, ha le akarsz írni itt ilyesmit, nem akarnék vájkálni! :))

Amúgy van abban valami, amit Kommentel(n)ő ír: az érzelmi megcsalás szerintem jobban magában hordja a meglévő kapcsolat felrúgásának lehetőségét, mint a puszta szex, ilyen értelemben komolyabb veszély és mélyebb árulás.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.04.26. 22:22:12

@barbieds: Az előbb írtam egy választ, erre elszállt :-(
Évekig abban a hitben éltem, hogy én képtelen lennék megtenni, ráadásul igencsak titkoltam is a vonzalmaimat. A pasik nem közeledtek egy bizonyos határon túl, azt sugároztam, hogy nincs esélyük. Aztán jött valaki, aki kezdeményezett, és nem hagyta magát lerázni. Lehet, hogy egy "tisztességes" csábító már sokkal korábban is sikert aratott volna. A házasságom elején volt valaki, aki komolyabban próbálkozott, de akkor még nem fért bele a világképembe egy szerető, és az különben is inkább abban reménykedett, hogy majd elhagyom a férjem ... Azt viszont nem tudnám megtenni most sem.

A szerelem is annyiféle lehet. Van a csöndes, az elfojtott, a barátságba átvitt, a reménytelen, a bevallott, a viszonzatlan, és ritka esetben a viszonzott ... Utóbbi jelent veszélyt. De árulásnak nem nevezném. Senki sem várhatja el, hogy örökké csak őt szeressük és kívánjuk, vagy, ha elvárja, nagyon naiv, nem felnőtt személyiség ... Szerintem ... Ráadásul szerethetünk többet egyszerre. Persze, ha a szerelem nem csak önző, köldöknéző hormonális állapot, hanem valami civilizáltabb dolog ... :-)

barbieds (törölt) 2011.04.27. 00:09:06

@skarlát betű: Ebből pont a lényeg nem derült ki, a miért... :)

Én is azt hiszem, hogy lehet egyszerre több férfihez (nőhöz) kötődni, de ezt nem mindenki képes megérteni, és bizony megcsalásnak tekinti az affért. A szerelembe esés minősített esetnek szokott számítani, ha "csak" dugás történt, azt általában könnyebben megbocsátják.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.04.27. 07:36:38

@barbieds: Nagyon összetett és nagyon személyes, de egyébként írtam, hogy végre jött valaki, aki nem hagyta magát lerázni ... Bár utólag bevallotta, hogy sose hitte volna, hogy beadom a derekam ... :P
A részletek meg ... legfeljebb privátban írom meg :-)

A szerelembe esést dugással egybekötve talán kevésbé bocsájtják meg, mint a szerelem nélküli dugást, bár ez is változó lehet: még csak annyi mentsége sincs, hogy szerelmes? ... Inkább arról lehet szó, hogy az az egónknak még jobban fáj, mint ha csak szexuálisan nem vagyunk elegek valakinek. Mindenesetre ez a megbocsátás-dolog valahogy nem tetszik nekem. Ne kelljen olyan helyzetbe kerülni, hogy a megbocsátás szükségessé váljon.

éniskócos · http://eniskocos.blog.hu 2011.04.27. 09:29:40

jó sokat gondolkodtam már én is ezen, mármint, hogy mikortól számít megcsalásnak, de nem jutottam semmire...
ha az én konkrét esetemet nézzük: éveken keresztül beszámolás férjnek a flörtökről és viszont. ebbe adott esetben csók is belefért, meg egy kis tapi :) fene tudja miért, ez így alakult nálunk, egyikünk sem az a féltékeny típus. úgyhogy a kezdeteket a szeretőmmel is bevallottam. és akkor hallgattam el, amikor elhangzott az a kérdés, hogy találkozhatnánk-e külön is és én igent mondtam. nálam innentől magcsalás, azt hiszem, még akkor is, ha a konkrét szexre csak 1 hónap múlva került sor. mert inentől kezdve számomra ez nem flört volt. beleszerettem és szexeltem vele. és amikor volt egy kis lebukás, akkor a férj a következő kérdéseket tette fel: szerelmes vagy belé? lefeküdtél vele? el akarsz hagyni? és én nemmel feleltem mindhárom kérdésre, noha az első kettőre az igen lett volna a helyes válasz...

barbieds (törölt) 2011.04.27. 10:00:15

@skarlát betű: Ha van kedved, írd meg priviben. :)

Megbocsátás: hát valóban jobb elkerülni, hogy ezen kelljen aggódni.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.04.27. 10:13:55

@éniskócos: Ez tényleg szokatlan, hogy a csókolózást is be lehetett vallani ... És a férjed simán elhitte, mikor a vallatásnál mindent tagadtál? Vagy csak el akarta hinni, szerinted?
Egyébként miért gondolja azt a megcsalt fél, hogy el akarják hagyni, mikor az esetek túlnyomó többségében nem is?

@barbieds: Rendben, talán megírom.
Megbocsátás: ez persze kapcsolatfüggő, de úgy érzem, nagyon sok dolog van, amiért bocsánatot kérhetne két ember egymástól, nem a megcsalás a legnagyobb bűn, amit el lehet követni. Tehát, ha erre redukáljuk a bocsánatot és a megbánást, az torz képet ad.

éniskócos · http://eniskocos.blog.hu 2011.04.27. 15:51:15

@skarlát betű: elhitte, miér ne hitte volna el :P
nem volt "igazi" vallatás. én mondtam el azt, amivel a szeretőm náluk már amúgy is lebukott, ill. bevallott. és azért mondtam el, mert olyan állapotban voltam, ami lehetetlenné tette a komolyabb titkolózást. mert ezzel a vallomással szeretőm részéről a szakítás velem is együttjárt...
süti beállítások módosítása