A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Lojalitás vagy cinkosság

2011.05.11. 07:30 skarlát betű

Eddig általában a szeretők szemszögéből közelítettem a problémákhoz. Most a Bizalmasok című poszt tematikájához visszatérve egy más nézőpontot próbálok kifejteni. Ha tudunk két ember titkos kapcsolatáról, és az egyikük a barátunk, de a barátunk partnere is a barátunk, vagy legalább is jó ismerősünk, elég kellemetlen dilemmába kerülhetünk.

Mindig meg kell határoznunk a magunk számára, hogy kihez vagyunk inkább lojálisak. Gondolom, ez a általában a régiség alapján megy egy ilyen helyzetben: ahhoz kell lojálisabbnak lennünk, akinek régebb óta vagyunk a barátai. Vagy, ha egy időben ismertük meg a pár két tagját, ahhoz, akivel szorosabb a kapcsolatunk. Ha valamelyik fél tudatosan fedi fel előttünk a titkát, nyilvánvalóan azt várja tőlünk, hogy azt ne osszuk meg senkivel, legfőképp az érdekelt féllel ne ... Ha akarná, megosztaná ő. Ha úgy döntött, hogy titokban tartja a hűtlenségét, akkor nekünk nincs jogunk ebbe beleszólni. (Legfeljebb tanácsokkal láthatjuk el.)

Mi történik, ha véletlenül jövünk rá az egészre? És történetesen pont a hozzánk kevésbé közel álló felet kapjuk rajta? Van olyan helyzet, amelyben jogunk van közbelépni, figyelmeztetni a barátunkat/barátnőnket? Vagy a hallgatás kötelező akkor is, ha szerintünk fontos lenne, hogy a megcsalt értesüljön a megcsalásról? (Szerintem más ember titkaival akkor sem élhetünk vissza, ha az az ember nem áll közel hozzánk ... Hacsak nem vagyunk hivatásos zsarolók, vagy nem áll fönn bűncselekmény elkövetésének veszélye.)

Valószínűleg sokan szembesültek már olyan helyzettel, amelyben a megbántott, elkeseredett fél a hűtlen bizalmasát is vádolta, úgymond, mert nem szólt. Nem árulta be a bizalmasát. Kíváncsi lennék rá, hogy ezek a megcsalt emberek ezt egy kis lehiggadás után is így látják-e? Valóban azt várnák egy közös baráttól, hogy beárulja a partnerüket? Nyilvánvaló, hogy ez a barátság végét jelentené.

Abban, aki egy ilyen titkot elkotyog, senki más nem bízna meg többet. Tehát abszurd elvárás ez a megcsaltak részéről, mégis úgy hiszem, hogy akkor is azt fogják gondolni, hogy a cinkos is becsapta őket, ha egyébként van bennük annyi finomérzék, hogy nem kapják le a tíz körméről emiatt. Ilyen esetben leginkább az lehet bántó a megcsalt számára, hogy úgy érzi, őt kijátszották, kinevették, hülyére vették. Ha egy mód van rá, a hűtlen ne avassa be a partnerét abba, hogy ki mindenki tud még a dologról, de ha ez valamiképp kiderül, akkor sajnos a bizalmas is számíthat hisztériás megnyilvánulásokra.

Kérdés: ki tudja-e heverni ezt egy barátság? Mikor esélyesebb a barátság túlélése? Ha lebukás szakításhoz vezet, vagy, ha kibékülés lesz belőle? Összezárhat-e a kibékült pár a hűtlenségről tudó cinkossal szemben, hogy a végén még ő kerüljön ki elsődleges felelősként az egész történetből? Sok kérdés és sok lehetséges válasz ...

9 komment · 2 trackback

Címkék: lojalitás titok bizalom cinkosság

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr102892973

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Melegként, párban 2011.05.11. 09:54:41

Szűcs Balázs Légy az otthonom című  könyvének bemutatóján került szóba a téma, vajon mennyire és miben különböznek a meleg párkapcsolatok a heterókétól. Innen ihletet kapva jutottam el arra...

Trackback: Megtalálta bennem, akit keresett 2011.05.11. 09:54:09

Üdvözlöm! Szeretnék tanácsot kérni öntől. Problémám: 1 éve ismerkedtem meg egy sráccal, ez idő alatt hol jelentkezett, hol nem. Mostanában többet keres, állí­tja, bízik bennem és reméli, megtalálta bennem, akit keresett. Baj az, hogy már nem hiszek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szexofon · http://szexofon.blog.hu 2011.05.11. 07:54:30

Amit a végén írsz, hogy utóbb összezárhatnak éppen a bizalmas ellen, az abszolút reális!

Ezért óvatosan, ávolságtartóan - vagy ha ez nem megy - akkor mindig kicsit ellensúlyozva, úgymond az érem másik oldalát f(de nem öncélúan!) firtatva viszonyulok ahhoz, ha közeli barátaink között éppen hirig van.

A legelképesztőbb VÉGE főcím után is van visszaút, ingamozgás a szerelem és a most-már-végképp-vége érzés között.

Én annyit szoktam kérni, ne várják, hogy ebbe a körhintába beszálljak velük. Van példa rá, hogy barátnénk azt mondta, Ő az igazi, megtalálta, így imádom, úgy imádom, házasság lesz aztán két hónappal később már azt firtatta, a srác valójában buzi-e...

Újabb pár hét és ismét együtt lógtak, ma már megint nem. És ez így ment előtte már 4 évig.

Hát köszönöm, ebből nem kérek. Nem vagyok én egy yo-yó.

Amúgy a titkaikat nem osztanám meg.

wazelin 2011.05.11. 08:41:37

Szerintem, ha véletlenül megtudod, hogy barátodat megcsalják, akkor el kell mondanod neki, felvállalva azt is, hogy rád fog haragudni. A barátság ilyen. Ez persze az a szitu, amikor egyértelműen az egyik féllel szorosabb a barátság.

Számomra amúgy ez nem annyira nagy kérdés. Aki a barátod, ahhoz lojális vagy. Elmondhatod, hogy ezzel te egyetértesz, nem értesz. Utána pedig vagy elfogadod a helyzetet, vagy nem.
Egy barátnak ki kell állnia a barátja mellett.

TBal 2011.05.11. 08:54:04

Nem egyszerű, valóban.

Ezzel kapcsolatban elmondanék egy dolgot, amit anno egyetemen, érveléstechnikán tanultam. Jó lenne egy rajz hozzá, de nincs, így leírom. Egy háromszög három csúcsa három betű, A, B és C. A-ból mutat egy nyíl B-be és C-be, valamint B-ből C-be. A nyilakon "+" és "-" lehet, amik viszonyt szimbolizálnak. A, B és C általában emberek, de pl. lehet C a foci is a tévében.

Most jön a lényeg: a tapasztalat az, hogy a viszonyulás akkor stabil, ha a nyilakon levő előjele pozitív, tehát vagy három "+" van, vagy két "-" és egy +. Ha viszont két + és egy - van, az instabil helyzet, és presszionálva van az ember, hogy valamelyik előjel megváltozzon.

Pl. Béla összeveszik a feleségével, Cecillel (B "-" C), te, András, mindkettejük barátja vagy (A "+" B, A "+" C). A szitu akkor oldódik fel, ha te vagy egyértelműen odaállsz valaki mellé (azaz a másikkal szemben negatív lesz az előjel), vagy Béla és Cecil kibékülnek.

Cserintem a posztban levő szitut is fel lehet írni így, csak itt nem annyira egyértelmű, hogy melyik a +, illetve a -, mert itt nincs teljesen tisztázva.

M-elicious 2011.05.11. 10:16:51

Hadd közelítsek a témához egy harmadik oldalról: mi van, ha a bizalmas húzza a rövidebbet? Ha a megcsaló fél töredelmesen vall, a megcsalt kérdőre vonja a bizalmast (merthogy megcsalt azt is kinyögi, h vkire "támaszkodhatott"), erre a bizalmas - mivel lojális - nem mond semmit, és a végén ő lesz a szemét. Ráadásul a megcsaló még rá is tesz egy lapáttal...ebben a szituációban a megcsaló a saját bizalmasát is elárulja.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.11. 13:19:11

@wazelin: Nem azért kérdéses, hogy elmondd-e a barátodnak, mert rád haragudna. Hanem azért - szerintem -, mert ez az életükbe való olyan beavatkozás, amelyhez senkinek nincs joga - ismét csak szerintem. Én egy ilyen barátot nem tartanék barátnak többé. Nem azért, mert rossz hírt hozott, hanem, mert nem tudja tartani a száját. De ez persze az én hozzáállásom, biztos van, aki inkább díjazná.

@M-elicious: Látom, ez a verzió már nem egy emberrel megtörtént körünkben. Igen, a bizalmas megszívhatja, ezért bármennyire is megtisztelő valaki bizalma, súlyos terhet is ró az emberre.

@TBal: Az üldöző és üldözött folyamatosan cserélődik ... Talán ez Berne-nél van, de nem vagyok benne biztos.

wazelin 2011.05.11. 22:47:37

@skarlát betű: Szerintem az a normális, ha egy barátom meglátja a barátnőmet, hogy megcsal, akkor szól nekem.

éniskócos · http://eniskocos.blog.hu 2011.05.12. 09:14:59

bizalmasként én is megszívtam már, bár ott nem is megcsalásról volt szó. de sajnos a haragban lévők azt várják, hogy valamelyikük mellé oda állj és ha ezt nem teszed, akkor bizony mindkettő szemétnek fog tartani... és ahogy az lenni szokott, az fog rád jobban haragudni, akihez mégiscsak jobban húztál egy kicsit...

alapvetően szerintem nem lenne szabad ilyesminek kitenni egy barátot, hogy megtudjon ilyesmit. de hát a barátod és adott esetben úgy is tudni fogja, ha nem is mondtál semmit...

azt hiszem ebben a kérdésben sem lehet teoretikusan dönteni. van amikor a lojalitás és van a,ikor a titoktartás a jobb döntés. ezer és egy tényező befolyásolhatja ezt. az más kérdés, hogy az emberek nem mindig döntenek jól...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.12. 16:00:38

@éniskócos: Persze, mindig az adott esetben kell dönteni, de én őszintén szólva nem tudok olyat elképzelni, hogy vegyem magamnak a bátorságot, és ilyen szinten beleavatkozzam egy kapcsolatba. Ráadásul nagyon sokszor megeshet, hogy az, akit megcsalnak, nem akarja tudni, nem akarja feketén-fehéren tudni, mert akkor rá van kényszerítve arra, hogy lépéseket tegyen. Az esetek többségében a sejtés tán ott dereng, de ha a megcsalt nem tesz semmit, hogy ennél több derüljön ki, akkor milyen jogon nyitná ki valaki harmadik a szemét?

Nem minden barát fogja tudni, csak, akinek megengeded, hogy sejtse ... Vannak közelebbi barátok, és olyanok, akik kissé távol sodródtak, azok nem fogják tudni.

notC 2011.05.13. 15:19:24

@wazelin: szerintem meg neked kell rájönnöd, hogy a barátnőd téged szeret, vagy már csak hobbiból tart. A barátnak lehetnek kérdései, ha nagyon óvatos, felélesztheti a gyanakvást, de a barát nem a pároddal állít szembe, hanem önmagaddal.
Én sem állnék többet szóba azzal az emberrel, aki csupán "jószándékból" elmesélte, hogy az asszony épp kivel volt "gyanus" helyzetben :|
süti beállítások módosítása