A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Garanciák a hűségre?

2011.05.19. 07:29 skarlát betű

Miért néz összevont szemöldökkel a társadalom többsége a hűtlenekre? Mert szinte mindenki attól tart, hogy az ő jól vagy rosszul berendezett status quo-ját rengetné meg, ha megengedőbben viszonyulna a kérdéshez - ha NYÍLTAN felvállalná, hogy megengedőbb, mint a többség. Vagy lehet, hogy a többség tulajdonképpen megengedő, de csak akkor, ha nem az ő bőrére megy a dolog?

Mondjuk, van körülbelül 5%, akit nem zavar, ha a partnere mással is folytat szexuális/érzelmi viszonyt. Hasraütésből mondom ezt a számot, de a poszt végén lesz egy szavazás, kíváncsi vagyok, mi jön ki ebből a nem reprezentatív felmérésből. A többiek akár fizetnének is olyan garanciákért, amelyek megakadályozzák, hogy őket megcsalják. Más kérdés, hogy ugyanezt az akadályt magukra vonatkoztatva mennyire találnák üdvösnek.

De léteznek egyáltalán garanciák a hűségre? Mi kerülhet szóba?

- Fizikai akadályoztatás (például lakhelyelhagyás megtiltása) - egy Boccaccio-novella nagyszerű bizonyítékkal szolgál arra, hogy még ez sem működik! Az erényöv a középkorban nem létezett, későbbi korok kitalációja ... Ide számíthatjuk még a vagina részleges bevarrását (van ilyen, borzalmas), és a női körülmetélést (a legaljasabb dolgok egyike), a test részleges vagy teljes eltakarását, az ellenkező nemű társaságtól való elzárást (kivéve a családtagokat). Mennyire kell rettegnie annak a társadalomnak, amely így biztosítja a hűséget. És mennyit ér az így kikényszerített hűség, amely így sem garantált? Mert mindig van kiút.

- Lelki akadályoztatás (mélyen vallásos beállítottság, illetve olyan neveltetés, amelyben a "tisztesség" fogalma mindenek fölött való) - a rossz hír az, hogy az ember képes túllépni a neveltetésén és vallási elképzelésein: némelyek időlegesen, hogy aztán gyorsan megbánják, némelyek meg véglegesen szakítanak a korábbi elképzeléseikkel.

- Fizikai fenyegetettség (halál, verés, nyilvános megszégyenítés kilátásba helyezése) - még ez sem garancia, mert az emberek egy része inkább kockáztat.

- Lelki terror (a másik önbecsülésének oly mértékű lerombolása, amely már lehetetlenné teszi, hogy elhiggye: őt kívánhatja a másik nem, vagy képes mással szexuális aktusra - persze ettől a nő a férje számára lesz többé kívánatos, a férfi a feleségével se fog tudni mit kezdeni, de kit érdekel). - Nagy meló, de ezt is le lehet küzdeni.

- Folyamatos megfigyelés, nyomozás, őrizetben tartás (sok pénz kell hozzá, egyébként pedig ilyenkor az szokott történni, hogy pont az őr vagy a megfigyelő lesz a szerető - esetleg csak megvesztegetik).

- A szerelem (a szerelemnek múlnia kell ...)

Nem sorolom tovább, maradjunk annyiban, hogy NINCS GARANCIA. 

Se a hűségre nincs, se arra, hogy soha nem hagynak el bennünket. Valószínűsíthető viszont, hogy minél görcsösebben akarjuk garantálni a kizárólagosságot, annál nagyobb kedve lesz a partnerünknek, hogy ne feleljen meg az elvárásainknak ...

Most pedig a szavazás:

Több választ is lehet választani, illetve be lehet írni saját verziót.

22 komment · 2 trackback

Címkék: hűség kényszerítés garanciák

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr752914025

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szerelmem mindig féltékenykedik 2011.05.19. 20:45:51

Az a problémám hogy szerelmem mindig féltékenykedik, pedig én sosem csalnám meg, nem vagyok az a típus. Annyit bizonygattam neki hogy csak őt szeretem! Többször úgy tűnt hogy elhitte, aztán másnap kezdődik elölről, napjában nyolcszor-tízszer felhív hog...

Trackback: Laza flört egy régi jelölttel 2011.05.19. 10:27:31

Ez nem az én sztorim. Ez a Kedvesem sztorija. Volt egy srác - nevezzük Gyurinak - aki annak idején, szingli korszakában, nagyon bejött neki. Amikor az életében váltogatták egymást a-nem-az-igazi-pasik, akikben mindben volt valami érdekes, valami jó, de...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.19. 10:37:15

Aki az Othert-t választotta, elárulná, hogy az miben áll?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.19. 11:11:43

Emberek, mi van ma?

Találtam egy posztot, amely nagyon idevág. Nem lehet oda kommentelni, csak, ha az ember belép az indaközösségbe. Nincs is komment. De hátha itt beszélnétek róla:
nokvagyunk.blog.hu/2011/03/24/7_tipp_a_hutlenseg_elkerulesere

barbieds (törölt) 2011.05.19. 11:34:57

Te, hogy ez a belinkelt poszt mekkora hülyeség! Olyan képet fest az emberről, mintha kvázi csak rossz társaságba keveredve lehetne félrelépni. Mintha egy ovis lennél, akinek elő kell írni a megfelelő viselkedést. Vagy ez valami szekta kézikönyvéből van, ami megtévedtek reformintézménye. Brrr.
A szavazásban nem tudom eldönteni, hogy a status quo-t rögzítsem, vagy hogy mit tartanék ideálisnak... :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.19. 11:40:44

@barbieds: Azért is linkeltem be, mert kihozott a sodromból. :-) Tényleg nagyon gáz, ráadásul mennyire érzéketlen barmokat akar nevelni mindenkiből. Ne hallgasd meg, aki kiöntené a szívét, csak boldog emberekkel barátkozz ... Szörnyű. Még a felebaráti szeretet se fér bele neki attól való félelmében, hogy megcsalják.
Hát, az ideálist rögzítsd talán :-)

Koborlovag 2011.05.19. 12:40:18

Azt gondolnám a témában, hogy akit meg akarnak csalni azt meg is csalják. A megcsalást nem lehet kényszer intézkedésekkel elkerülni, ahogy még az 1984-ben sem lehetett elkerülni a tiltott testi érintkezést.
Van nekem egy hölgy ismerősöm, aki egész életében attól rettegett hogy megcsalják. Igaz soha nem volt rá példa, forditva azért előfordult, bár az ő hűtlenkedésének legmerészebb történése egy csók volt.

barbieds (törölt) 2011.05.19. 13:17:48

Az előbb olvastam a webbetegen egy cikket Svarci kapcsán arról, hogy a hatalmon lévő férfiak miért hajlamosabbak a félrelépésre. A következő eget rengető megállapításra jutottak: "a hatalom és az önbizalom szoros kapcsolatban áll, a nagyobb önbizalommal rendelkezőknél pedig erősebb a megcsalásra való késztetés." :D

Koborlovag 2011.05.19. 13:53:16

@barbieds: a hatalom hatalmassá tesz, azaz elhiszed magadról hogy te BÁRMIT megtehetsz. Kicsiben működik ez pl egy kapcsolatban talán úgy, hogy mivel mindig az enyém az utolsó szó, így aztán bármilyen hülyeségemet a másikra erőltethetem. No az ilyen emberek szoktak a legnagyobbat csókolózni az aszfalttal.:)

notC 2011.05.19. 14:46:02

A hűség állapot. Minél később érzik a felek kényszernek, annál tovább működik jól egy kapcsolat.
Nem tartom túl szerencsésnek a történelemmel, illetve jelenleg is létező fallokratikus társadalmakkal való összevetését a XXI századi európai nők helyzetével, de sebaj :)
Azt gondolom, hogy a kérdéshez való hozzáállását alapvetően változott meg (a post szemszögéből a hűséget elváró férfi kontra a hűtlenség "bűnébe" mégis/csakazértis eső nő) az utóbbi évtizedekben. A férfiaknak szembesülni kellett a ténnyel, hogy nőjük teljesítmény orientált lett, elvárásai vannak, amit valaki vagy tud teljesíteni és még akkor sem érezheti magát nyeregben, vagy rábólint, hogy vannak "magasságok" melyek megmászásához kevés az ambíció, akarat, a felkínált jutalom, úgyhogy lesz, ahogy lesz... A szavazás kérdései is inkább a férfiaknak szólnak. És gondolom az elvárt eredmény a 2-es és 8-as válaszok "kiemelkedően magas aránya" Mert ez így van deklarálva az előítéletekben :)
Egyébként kíváncsi lennék azon nők motivációjára is, akik a férfi hűségének elbírálásában megengedőek. Miért kellene egy nőnek szemlesütve engedni, hogy férje szeretőt tartson? Nem-e csak egy hallgatólagos üzletről van itt szó?

notC 2011.05.19. 14:51:46

@barbieds: lehet más az ok-okozat összefüggése :)
Az önbizalomtól duzzadó férfi meg mer szólítani egy nőt. Meg egy másikat is, és a többit is. A nagy számok törvénye alapján meg biztos lesz közte olyan, aki "kapható". Így aztán könnyű élni az alkalommal annak, aki találkozik egyáltalán az "alkalommal", mint annak, aki csak hírből ismeri :)
Kb olyan megállapítás ez is, mint hogy a jól kinéző nők hűtlenebbek, mint a rondák. ;)
A férfi dögös segge, csábító melle, csókra ingerlő ajka az önbizalma ;) Erre buknak a nők :)))))

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.19. 14:59:27

@notC: "Nem tartom túl szerencsésnek a történelemmel, illetve jelenleg is létező fallokratikus társadalmakkal való összevetését a XXI századi európai nők helyzetével, de sebaj :)"

Pedig ezek a társadalmak itt vannak Európában is, lehet, hogy Magyarországról nézve nem látszanak annyira, de pár km-rel arrébb ott vannak nagyon is. Mivel a létező módszereket akartam számba venni, ezeket se hagyhattam ki - a teljességre való törekvés nevében.

Nem férfiakhoz intéztem a kérdéseket, abszolút uniszex volt az összes opció, de persze nem reprezentatív a felmérés. Eleve olyanok olvassák ezt a blogot, akik nagy valószínűséggel félreléptek már ... Bár idetévednek mások is, az olvasók többsége azért nem az örök hűséget vallók közül kerül ki.

Ha egy nő megengedő a férfi hűségével kapcsolatban, lehet, hogy ő maga is hűtlen. Vagy annyira nincs szexuális étvágya, hogy megérti, a pasinak valahol ki kell élnie a többlet igényt. Vagy egyszerűen csak szabadelvű, és így tartja normálisnak. Persze biztos olyan is van, aki megalázottan, de megérti, mert tűr ... De korántsem ez az egyetlen lehetőség.

@Koborlovag: Igen, és mégis ... A hatalom erotizál. Ezt se lehet tagadni. Egy hatalommal rendelkező férfi kisugárzása más, mint egy normál halandóé.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.19. 15:02:07

@notC: Ja, egyébként a szép nők nem hűtlenebbek, mint a kevésbé szépek. Ne mondjuk rondát :-) Legfeljebb többször környékezik meg őket, de még ez se biztos. Nem a szépség a mérvadó, hanem a kisugárzás, hogy kaphatónak becsülik-e őket. Van valami szingli bárteszt: a pasik nem a legszebb nőkhöz mennek oda, hanem azokhoz, akik bizonyos jeleket adnak nekik ...

Állítólag a csúnya emberek többet szexelnek, mint a szépek :-) Nem tudom, hol olvastam, de ott meg is volt indokolva :P

notC 2011.05.19. 17:10:32

@skarlát betű: ez a cikk, illetve az egész blog egy tünemény! :) Valami feminista és szendeszűz kereszteződéséből keletkezhetett a csajszi, és rá is igaz a mondás: minden ember jó valamire, ha mást nem, hát elrettentő példának.

notC 2011.05.19. 17:17:49

@skarlát betű: elvitatkozgathatunk olyan dolgokon, hogy kinek mit takar a szépség fogalma, meg hogy miért választják a pasik a csúnya nőt a szép helyett :) A célzás Barbie azon "megállapítására" volt válasz, minthogy az önbizalommal rendelkező férfiak hűtlenebbek. Hát persze! Mert a "bélák" félrekapják a tekintetüket, ha a Nő visszanéz, a "Janik" meg nem. Márpedig ez a kályha, innen indul a tánc az ágyba.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.19. 18:48:24

@notC: A szende szűz már rég nem jutott rólam senkinek eszébe ... :P Gratulálok az éleslátásodhoz, csak így tovább.

barbieds (törölt) 2011.05.20. 10:07:50

@skarlát betű: Te, ezt nem rólad írta, hanem a másik blogos csajról. Szerintem. :D

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.20. 10:13:36

@barbieds: Jé, lehet, ez nekem eszembe se jutott. Mással is beszéltem róla, és az is úgy értette, h rólam írta. Na, majd megmondja, ha úgy van, akkor megkövetem :-)

barbieds (törölt) 2011.05.20. 10:19:22

@skarlát betű: Neked válaszol, de csajsziról ír, esz/hsz-ben, nekem egyértelmű, hogy nem rólad van szó.

Koborlovag 2011.05.20. 11:54:49

@skarlát betű: No ez tényleg jó gondolat, ezt még eddig egyszer vetették fel a praxisomban.:) Azaz hogy extra vonzerőt jelent ha valakinek HATALMA van...
Persze, a hatalom magabiztossá tesz, az pedig a kisugárzásban is jelentkezik.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.20. 13:17:41

@notC: Úgy látszik, félreértettelek, úgyhogy visszavonom a legutóbbit.

Egyébként vitatkozhatunk azon, hogy mi a szép, de a legtöbb nő valójában se nem nagyon szép, se nem nagyon csúnya, valahol a kettő között. Ez az éles szembeállítás csúnya-szép között túlságosan leegyszerűsít, meg egyáltalán nem egységes, hogy kinek mi szép ... De ez mondjuk hűtlenség-téma független.

@Koborlovag: Bár én magát a hatalmat egyébként inkább taszítónak élem meg, a legtöbb ember vonatkozásában. Az a vonzó, ha valakinek hatalma van, és ettől nem száll el, empatikus, normális marad, tudja kezelni az egészet. De mégiscsak rendelkezik valami extra kisugárzással. Nem politikusokra gondolok :-)

notC 2011.05.20. 14:51:11

@skarlát betű: hmmm... Látom a szende szüzet kikérted magadnak (tényleg nem rólad szólt különben), de akkor feministát miért nem? Ne érts félre, nem kritika, de néha tényleg érzek némi élt abban amit és ahogy a férfiakról írsz. Semmi baj vele, írd csak nyugodtan, én meg néha reagálok rá, mert ha meggyőzni nem is tudjuk egymást, de legalább megismerünk egy másik nézőpontot is :) Remélem szélsőség mentesen!
Szabályként viszont szeretném leszögezni: soha nem írok választ úgy, hogy abban Rád nézve negatív, minősítő, elmarasztaló, lekicsinylő (több jelző most nem jut eszembe) gondolatok lennének. Elég régi vagyok már én is ahhoz, hogy a másként gondolkozókat ne meggyőzendő, megtérítendő kihívásként kezeljem. És isten bizony, a "helyes" útról letérteket sem akarom visszaterelgetni :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.05.20. 19:03:03

@notC: Mert a feminista részben igaz rám. Elég problémás, mert az elvek nagy részét osztom, a megvalósulás viszont sokszor idegesít, és a mozgalom magyarországi képviselőitől hidegrázásom tud lenni. Valahol középen állok, sose tudok egyetlen eszmerendszerhez se kapcsolódni, úgyhogy kiszedegetem magamnak minden szimpatikusból azt, ami számomra elfogadható.
A férfiakat meg imádom, de sok gyengeségükkel szembesülök, és sajna nem tudok szemet hunyni. Biztos a nőknek is ugyanannyi van, de a velük kapcsolatos problémáim, ha akadnak, nem ennek a blognak a tematikáját érintik. (Féltékeny feleséggel még nem kellett szembesülnöm, szerencsére.) Egyébként részrehajlónak tűnök?

Nem ismerhetlek még annyira, hogy tudjam, milyen a világnézeted, elnézést, hogy félreértettelek, még szerencse, hogy Barbie közbelépett.

Mr. Waszabi 2011.05.22. 12:37:34

A hűség kölcsönösségen alapuló egyensúly. De nem infantilis módon a "ha Te hűséges vagy, akkor én is" alapon, ez nagyon gyermeki látásmód. Ennél bonyolultabb az emberi lélek. A hűségért mindig adni is kell valamit, az váltja ki a hűséget. Ha a kölcsönösség egyensúlya bármilyen területen borul, az sérti a méltóságot. Onnantól megszűnik a nyugalom a másik mellett, értéktelennek, esetleg kihasználtnak fogja magát érezni az egyik fél. Egyszerű, hétköznapi bagatellek is okozzák bonyolult áttétekkel, indirekciókkal.
süti beállítások módosítása