A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Életcsere (egy régi filmről)

2011.07.09. 07:15 skarlát betű

Az utóbbi napokban a Deceptions című, 1985-ös, kétrészes film járt az eszemben. Nem tipikus hűtlenségi téma, de valahol mégis. Nem tudom, bemutatták-e Magyarországon, de most rákerestem a neten, és fent van az egész angolul, így még egyszer megnéztem. 

Az alapsztori egyszerű, mint a Két Lotti, csak felnőtt változatban. Két ikernővér szerepet cserél: az egyik nő (Sabrina) szingli üzletasszony Európában, az élete látszólag csupa luxus, bulizás és pasizás, a testvére (Stephanie) két gyermekes anya egy nem túl izgalmas amerikai városban, egy számára már nem túl izgalmas férjjel (aki egyébként egyetemi tanár). Mind a ketten unják már a saját hétköznapjaikat, és úgy döntenek, kipróbálják a másikét.

A családanya belesodródik egy szenvedélyes viszonyba a nővére képében, vagyis megcsalja a férjét, persze azt gondolva, hogy erre soha senki nem fog rájönni. Az üzletasszony egy ideig ellenáll a nővére férjének, de aztán beadja a derekát. Mert ő képes meglátni benne az izgalmas pasit, ahogy a pasi is érzékeli, hogy ez a nő más. És egészen felpezsdül a képzeletbeli házasságuk.

Aztán Stephaniet felrobbantják a testvére jachtjával együtt, mert az a szingli luxusélet korántsem volt olyan felhőtlen, amilyennek kívülről látszott, és a nővér veszélyes társaságba keveredett. Innentől már elsősorban krimi az egész. Ugyanakkor a maga amerikai, konzervatív módján a film azt is sugallja, hogy az igazi boldogság mégse a felszínes csillogásban, hanem a családanya-feleség sorsban található meg, csak friss szemmel kell nézni. (És persze olykor nem árt kiszállni a mókuskerékből.)

Hogy miért jutott eszembe ez a film? Alighanem a két női sors ellentétbe állítása miatt. Mindkettőt egyszerre nem lehet megélni, de attól még mindkettőt kívánhatjuk. Aki egy nem működő házassághoz van láncolva, olykor nagyon is szeretne elmenekülni, új arcokat és új helyeket látni. És a szerető mint lehetőség ezt a kalandvágyat elégítheti ki. Életet cserélni nem tudunk, vagy ha mégis megtesszük, annak túl súlyos ára van (a családunk szétverése, a gyerekeink cserbenhagyása), de a szerető órákra, napokra azt az érzést kelti bennünk, hogy arról a lehetetlen, szingli életről se maradtunk le teljesen. Ma ne várjatok nagyobb bölcsességeket. 

4 komment

Címkék: film szingli sorsok családanya

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr503042965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TBal 2011.07.11. 10:36:19

Szia SB!
Nagyon érdekesen hangzik a leírás, jó film lehet, fura, hogy még sosem hallottam róla.
A tanulsággal kapcsolatban egyetértünk, alapvetően egy életünk van, vagy szingli, vagy családos, de mégis érdekel, hogy milyen lehet egy másik életet élni. Sajnos, a legtöbb, amit kaphatunk, hogy bele-belekukkantunk egy másik életbe.
Volt egy másik film, nem emlékszem a címére, Nicholas Cage-es volt, és a történet az volt, hogy volt egy szerelme, és fiatalon választaniuk kellett, hogy a karrier felé mennek, vagy családot alapítanak. Elváltak, és Cage nagymenő cégvezető lett, a csaj (Téa Leoni, asszem) meg üzletasszony.
A bonyodalom meg ott volt, hogy Cage beverte a fejét (illetve valami történt vele, erre nem emlékszem, de nem is lényeg), és egy ideig a másik lehetséges életét élte, hogy együtt maradtak a csajjal, gyerekük született, viszont nem lett menő állásuk, nem lettek gazdagok. Az is jópofa volt.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.07.11. 10:50:00

@TBal: Ez tévéfilm volt, és Magyarországra be se hozták, ha jól gondolom. Bennem valahogy nagyon megmaradt ez a film, bár nem képvisel nagy művészi értéket, és húsz éve nyilván nem amiatt tetszett, ami miatt ma. :-)

A Cage-féle ez lehet:
www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=31125&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_where=2
Nem láttam, sajnos, de még megnézhetem :-)

TBal 2011.07.11. 10:59:05

@skarlát betű: Ja, értem... akkor ezért nem rémlett :)). Nincs is szinkronizálva?
Igen, a Cage-féle film ez volt, ami eszembejutott. Ha gondolod, nézd meg, aranyos, hasonlóan elgondolkodtató, csak férfioldalról.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.07.11. 11:01:58

@TBal: Én angolul láttam, valószínűleg nincs szinkronizálva. De nem kell hozzá nagyon mély angoltudás, eléggé közérthető nyelven beszélnek benne :-)
süti beállítások módosítása