A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Hazudj még nekem, kedvesem!

2011.07.11. 07:52 skarlát betű

Ha itt lennél velem,
és fognád a két kezem,
én azt kérném megint,
hogy hazudj még nekem,
Kedvesem.

Kérték tőletek valaha, hogy hazudjatok? Mégpedig hihetően? És ti kértétek már? Vagy akár csak kívántátok, ha kimondatlanul is? Biztosan az a jó, ha mindent tudunk? Vagy ha egyáltalán sejtjük az igazságot? És, ha egyszer azt szeretnénk, hogy hazudjanak nekünk, akkor majd elhisszük, amit el akarunk hinni? Azt látjuk, amit akarunk, vagy azt akarjuk, amit látunk? A piros vagy a kék bogyó kell, Neo?

31 komment

Címkék: dal hazugság republic

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr943053399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rogerthat 2011.07.11. 09:04:10

az már régen rossz, ha kérni kell, azt már nem fogod elhinni.
ne legyenek illúzióink: illúziókra szükség van. ;)

barbieds (törölt) 2011.07.11. 09:11:35

(Jájj, csak republicot ne!!!!)

Én még nyitott kapcsolatban is arra szavaznék, hogy nem akarok tudni a dolgokról, és én magam sem akarok beszélni a külön utakról. Nem nyitott kapcsolatban meg csak akkor szóljon a partnerem, ha borítani akar, addig a boldog hülye szerepét játszanám. :D

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.07.11. 10:44:20

@Rogerthat: Hát, pedig van olyan, hogy x nyit, de azért mindent nem akar tudni, viszont jelzi, hogy képben van nagyjából ...

@barbieds: Sorry, nekem tetszik ez a szám :-)
Én is inkább amellett vagyok, hogy ne mondjunk el mindent ... Na most, bonyolult életemben van, hogy én nem akarok tudni mindent, így aztán nem is kérdezek, és van, hogy nem akarok mindent elmondani, így aztán megtagadom a választ ... A hazugság helyett az elhallgatás sokkal élhetőbb - szerintem.

TBal 2011.07.11. 10:45:04

@Rogerthat: ez azért bonyolultabb: hza kérik, akkor azzal egyben legalizálják is. Valóban skizofrénnek kell lenni hozzá, hogy az ember ezeket elhiggye, viszont akkor semmi illegális nincs a hazugságban, ha kérik.
Hallottam már embertől, hogy kérte a másikat, hogy hazudjon... fura kérés, de valahol érthető, és szerintem a fejlődés egy foka, semmiképpen sem a legalsó szint. Az alsó szint szerintem az, amikor az ember mit sem törődik a realitásokkal, egymásnak ellentmondó dolgokat vár el a másiktól, aztán balhézik, ha nem sikerül teljesítenie.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.07.11. 11:00:19

@TBal: És micsoda megnyugvás, ha tudod, hogy akinek hazudtál, az úgy érzi, pontosan ezt kellett tenned. Megérti, hogy miért tetted. Itt azért dől az egész "csak legyünk őszinték"-hiedelem, amit annyira szívesen hirdetnek.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.07.11. 12:57:37

Mielőtt filozófiai magasságokba emelkednénk, azt azért tisztázzuk, hogy a "hazudj nekem, béjbi" a legócskább popdalszövegírói klisé, ami egyáltalán létezik? :P

Persze, az embernek marha jól esik szépeket hallania magáról, dalszövegtől függetlenül, valóban.

Itt van erre egy másik popdalszöveg: "ha beborul az ég fölöttünk / és a barométer esőre áll / jól esik azt hinni, hogy van olyan prímás / aki csak nekünk muzsikál". :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.07.11. 13:02:13

@kardhal77: Nem, ennél sokkal ócskábbak vannak. Ne hagyj el, meg szeretlek, meg csak te kellesz nekem ... Haha. Sokkal gyakoribbak, mint a hazudj nekem-klisé, szerintem.

Egyébként nem a dalból vettem a szöveget, csak pont ide illett a dal, merthogy erről akartam írni.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.07.11. 13:09:26

@skarlát betű: ízlés dolga, de nekem például konkrét kisgyerekkori emlékeim vannak, hogyan verte ki ez a "hazudj nekem" téma a biztosítékot (nálam, a nyolc éves gyereknél!), olyan dalokkal, mint például a Neoton-féle "hazudd, hogy fáj a búcsúzás", vagy egy-egy Elvis Presley szám.

Ehhez képest abban, hogy "She loves you, yeah, yeah, yeah", soha semmilyen klisészerűt nem éreztem.

Szóval, nem zárom ki, hogy egyszer meghallok egy olyan dalt, amiben a "hazudj nekem" hitelesen hangzik, és nem hatásvadász módon... De egyelőre még várok.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.07.11. 13:16:07

@kardhal77: Ez tényleg ízlés kérdése. Nálam most a monogámiát dicsőítő dalok eléggé kiverik a biztosítékot. És majdnem mind arról szól :-P Attól még dalként lehet jó, csak az üzenete, ez a folytonos ismétlés, hogy csak te meg én, és örökre, és satöbbi ... Na, az idegesítő. Olyan, mint egy mantra, ezt hallgatják a népek, és attól majd olyan is lesz a világ.

Ebben a számban hatásvadász módon hangzik? Annyira nem szerintem, hogy én sokszor meghallgattam, és észre se vettem, hogy ezt mondja a szöveg. Ennyire jól tudtál angolul 8 évesen?

Rogerthat 2011.07.11. 13:33:06

@skarlát betű: ha x nem akar tudni mindent, akkor x-nek szüksége van illúziókra, nem? :)

@TBal: soha nem kérném, hogy hazudjanak nekem, az olyan kiábrándító. elegánsabb és humánusabb azt mondani, hogy nem akarsz mindenről tudni.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.07.11. 13:35:55

@skarlát betű: hogy ebben a számban hogy hangzik? Értelmét tekintve szerintem valójában még hatásvadász módon sem. Egyszerűen nem szól semmiről, csak oda van dobva, mert jól hangzik.Akusztikailag működik, amúgy totál értelmetlen, mint a Republic dalai úgy általában.

Annyira nem tudtam jól angolul 8 évesen,(de kábé 10 évesen már eléggé), inkább csak silabizálgattam dalszövegeket, mert érdekelt. Ott van például az Are You Lonesome Tonight? prózai betétje, hogy csak a leghíresebbet említsem. Az egy értelmet kifejező nóta (ellentétben a Republicéval), és azon belül van egy roppant hatásvadász "inkább hazudj nekem, de ne hagyj el" kitétel.

Persze, gyerekként nem ismertem a "hatásvadászat" fogalmát, inkább csak zavarba jöttem tőle, hogy mekkora hülyeség ez már.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.07.11. 13:43:53

@Rogerthat: De az nem ugyanaz. A hazugság vonatkozhat arra, hogy mondd, hogy még szeretsz. Vagy számítok neked. Vagy akármi, csak mondj valamit. A nem akarok mindenről tudni már más kérdés.

@kardhal77: Hát, az a benyomásom, hogy ha valami angolul van, kevésbé érzik a népek semmitmondónak, mintha a saját anyanyelvükön hallják. Pedig ... Mindegy, nem vagyok Republic-rajongó, de ez a szám is szól valamiről, meg vannak más számaik is.
Egyáltalán nem vagyok népnemzeti beállítottságú, de a Magyarország története sorozat címadó dala nekem tetszik. Hogy egy dalszöveg mennyire értelmetlen (és kinek mennyire és miért), erről szerintem ne nyissunk vitát, mert akkor a költészet felé kéne elmennünk ...

barbieds (törölt) 2011.07.11. 13:45:52

@kardhal77: A jó öreg Tom Waits-nek van egy lie to me-je, ami szerintem elég hiteles, és még ontopik is némileg.

Rogerthat 2011.07.11. 14:01:43

@skarlát betű: értelek, valóban van különbség, de van egy közös is bennük: mindkettő mögött az az emberi tulajdonság bújik meg, hogy vannak 'igazságok', amikkel nem tudunk vagy nem szeretünk szembenézni, ezért jobb nem tudni róluk.

persze az a súlyosabbik defektus, amikor a tudni vélt vagy sejtett igazságnak kifejezetten az ellenkezőjét akarja valaki hallani, bármi áron.

M-elicious 2011.07.11. 19:37:19

@skarlát betű: egyik kedvencem (az előadó és a száma is, egyébként Tricky excsaja)

www.youtube.com/watch?v=sbsaZUCcwVU

E. Bonheur 2011.07.11. 22:15:00

@skarlát betű: ennél többet kíván az, aki azt mondja, hogy hazudj még nekem.
Azt is kívánja, hogy maradj még velem, és teljesen úgy cselekedj, mintha továbbra is csak a nagy hepi volna.
Bizony, sokszor nem bánnánk, akár egy jó szerető esetében is előfordulhat, hogy vége, aztán jönnek az ilyen kapálózások is.
Aztán, sziasztok.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.07.12. 10:25:50

@skarlát betű: szerintem nem téves irány a dal felől közelíteni a témát, mert a dal erősen sűrített információcsomag, amit kibontva meglepő felismerésekre juthat az ember.

Az idézett Rebuplic-szám ügyes kis popdalként működik, zenében és szövegben kábé 90%-ban megnyugtatóan ismerős témákat rakosgat egymás után; ezek a témák annyira ismerősek, hogy az ember második meghallgatásra együtt tudja énekelni a rádióval. (Vagy lásd például a fix dobtémát, amit szerintem bárki, akinek két keze van, három perc gyakorlás után elcsörömpölne magától is.) Aztán egy szép napon felismered, hogy már megfekszi a gyomrodat a nóta, annyira agyonjátszották -- hát, hiába, ez a slágerek sorsa.

Van viszont benne 10% kvázi "meglepetés", például egy Móricka-gitárszóló 2:24-nél, vagy a frappáns rövidzárlat a dal végén, vagy a "hazudj még nekem" kanyar a szövegben. Nagy kockázattal ezek sem járnak, éppen csak fenntartják az ember figyelmét.

Az én véleményem szerint ezen a helyiértéken érdemes kezelni a dalt és benne a ravasz "hazudj még nekem" kitételt. Tehát egy igen felszínes történetről van szó, amiből furcsa lenne komoly következtetést levonni valódi párkapcsolatokra; sőt, még az is lehet, hogy egy-egy kellemes frázissal ügyesen elfedjük a lényeget saját magunk elől.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.07.12. 10:33:52

@barbieds: :DD ez nagyon állat kis nóta, ahogy elnézem a díszletet, a klipet az etyeki stúdióban forgathatták. ;)

Számomra nem tűnik nettó "hitelesnek", viszont olyan értelemben teljesen hiteles, hogy gúnyt űz saját magából és egyben az egész "lie to me" gondolatból (az, hogy mantraként kábé ötszázszor ismétli meg két és fél per alatt, önmagában elég ehhez), és ezzel felmutatja, mennyire komolyan vehetetlen az egész vircsaft.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.07.12. 11:33:18

Van ennek a hazugság-kérdésnek egy olyan vetülete is, amire talán nem céloz közvetlenül a poszt, de áttételesen mégiscsak a blog témájába vág.

Arra gondolok, hogy amikor az ember egy prostituálthoz megy, gyakran nem is elsösorban magáért az élvezetért megy, hanem a "barátnö-fíling" illúziójáért, annak a "megtapasztalásért", hogy egy fiatal bájos lány vonzónak találja öt, kedves hozzá; átélheti, hogy ö ki tud elégíteni egy ilyen lányt is stb. Mindezek elvileg növelni hivatottak a férfi önbecsülését.

Noha teljesen nyilvánvalónak kell lennie a vendég elött is (legalábbis ha maradt még benne egy kis), hogy mindez *nem teljesen* igaz ebben a formában (=hazugság), a férfi hajlandó komoly összegeket is áldozni az illúzióért...

barbieds (törölt) 2011.07.12. 11:47:41

@α Ursae Minoris: Ez egy nagyon-nagyon különös fajta illúzió számomra, volt már erről szó itt egy korábbi poszt kapcsán. Hogy működhet, amikor esetleg egyáltalán nem rejti el a prosti a megvetését? Biztos, hogy illúziót vesz a férfi? Vagy inkább arról van szó, hogy a szex olyasfajta testi funkció számára, amihez nem feltétlenül kell a partner elfogadása/öröme?

barbieds (törölt) 2011.07.12. 11:50:17

@kardhal77: Ha 3-4x megnézed/hallgatod egymás után, egészen pszichedelikus hatású a kameramozgás és a mantra miatt. :) Pont azért hiteles, amit mondasz - valami egészen cinikus/kiégett életérzést közvetít, ahol mindegy is, ha hazudod a szerelmet.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.07.12. 12:17:02

@barbieds: Nyilván olyan is van, akinek pusztán a testi funkció a lényeg. Az útmenti lányok és a jüm-jüm házak ezt az igényt elégítik ki jutányos áron. Itt nem sokat számít az unott arc.
De az elitebb (és kedveltebb, valamint anyagilag is megbecsültebb) lányok már illúziót is árulnak.

Tanulságos elolvasni, miket írnak a férfiak például a beszamolok.hu -ra ezekröl a találkozásokról. Nekem az a legmeglepöbb bennük, hogy milyen sokan szemlátomást *tényleg* el is hiszik, hogy ök mennyire bejöttek a csajnak...

Aztán persze még olyan is lehet, hogy egy domina pont a megvetést játssza meg (vagyis hazudja), ha erre van igény - de ez már inkább a Te szakterületed lehetne, mert én egyáltalán nem ismerem a BDSM témakörét. :-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.07.12. 12:29:28

@kardhal77: Látom, egy zenekritikus veszett el benned. Vagy nem is veszett el?

@α Ursae Minoris: Igaz, ez is ebben a kategóriába tartozik. Amúgy lehet, hogy mi nagykislányokként, nagyfiúkként most leszóljuk azt, aki ilyen játszmákat játszik, de kötve hiszem, hogy van olyan köztünk, aki sose érezte ezt a vágyat, még ha kimondani nem is mondta. Ez a gyermeki énünk - szerintem -, amely mágikusan gondolkodik, és a szavak meg a vágyak erejében hisz.

A férfiak szerintem tényleg elhiszik, hogy tetszenek a prostituáltaknak. Van, akit persze ez nem izgat, de akit izgat, az nagyrészt el is hiszi. A büszkeségük sérülne, ha nem hinnék el.

@barbieds: Persze, bizonyos férfiak számára nem kell a partner elfogadása-öröme, akkor viszont másképp érzik magukat nagyfiúknak, azáltal, hogy hatalmat gyakorolnak a nő felett, mert van pénzük megfizetni a szexet, vagy mert van testi erejük hozzá, hogy erőszakkal kényszerítsék ki ugyanazt. A hím állatok számára is közömbös, hogy a nősténynek jó-e vagy sem, addig érdekes a nőstény akarata illetve jóindulatának elnyerése, amíg a kiválasztás folyamata zajlik.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.07.12. 14:27:41

@α Ursae Minoris: nagyon pontos megfigyelés, szerintem. Számomra például döbbenet, hogy virágot meg csokit visznek a prostinak a pasik.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.07.12. 14:29:38

@skarlát betű: valóban, zenekritikára más nicket tartogatok. :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.07.12. 14:37:49

@kardhal77: Na, azt nem hinném, hogy mindenki. Valószínűleg az idősebb generáció tagjaira jellemző inkább.

barbieds (törölt) 2011.07.12. 16:36:49

@skarlát betű: "Nem, ennél sokkal ócskábbak vannak. Ne hagyj el, meg szeretlek, meg csak te kellesz nekem ... Haha."

Pedig vannak ebben a témában is jó szövegek, pl.:

"Te vagy a csókolatlan száj
A propellerrel borzolt táj
Az ökörsütő huszárok
A fényképező japánok
Te vagy a kocsiban a duda
A túróscsuszás Óbuda
A nedves mezők illata
Az egyetlen, ki megkapna." :D

hannawald 2011.07.12. 21:27:53

@barbieds: szeretjük :D
kis alternatív szerelem/szeretlek. Szerintem EZek hihetőek :)
www.youtube.com/watch?v=_2bElB--ojc
Nyers: Bírlak :)
vagy ez: www.youtube.com/watch?v=l3EEeTQ3J2k
AE Bizottág: Szerelem :)

nem csöpögnek, de baromi jóérzés, ha valaki aki nehezen fejezi ki az érzelmeit, csak úgy egy ilyen linket küld neked :)
süti beállítások módosítása