A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Filmajánló: A hercegnő (The Duchess, 2008)

2011.09.05. 07:37 skarlát betű

A hercegnő egészen friss, 2008-ban készült kosztümös film, európai-amerikai koprodukció, és a témánkba több szempontból is beleillik. Mivel valóságos történelmi személyiség életét dolgozza fel, nem a szokásos romantikus szerelmi történet: hűtlenség, szerelmi háromszög, mitöbb, poly együttlakás is van benne - igaz, utóbbi nem minden résztvevő legnagyobb örömére jön létre.


A címszereplő Georgiana Spencert Keira Knightley alakítja. A sztori szerint Georgiana 18 évesen, természetesen szülői parancsra, de az ellen nem tiltakozva férjhez megy a Ralph Fiennes által megtestesített Devonshire grófjához, akivel nem az az elsődleges baj, hogy öreg vagy csúnya lenne, az se annyira vészes, hogy van egy törvénytelen kislánya, akit felesége első terhessége idején a kastélyba hozat, sőt, Georgiana különösebb tiltakozás nélkül azt is lenyeli, hogy a férje minden csinosabb cselédlányt az ágyába fektet, hiszen a korban ez nem volt szokatlan. (Kicsit diszkrétebben ugyan lehetett volna csinálni.) A gond elsősorban az, hogy egyrészt meglehetősen unalmas (az ágyban is, vagy csak a feleségével kapcsolatban nem erőlteti meg magát), másrészt mindenképpen fiú örököst akar. Georgiana, vagyis G (dzsí) azonban két lányt szül egymás után. És ez nagyon megviseli a házasságukat.

Biztos a korabeli regények voltak a hibásak, ha egy XVIII. század végén élő angol arisztokrata nő szerelmet várt a saját házasságától, de G. az elején még azt várt a film szerint. Aztán kigyógyul ebből a tévedésből, és élvezi az életet, ahogy tudja: nyilván egy tucat dadus segítségével neveli három lányát (férje természetes gyermekét is ugyanúgy szereti, mint a sajátjait), részt vesz kora politikai életében, és igyekszik jó képet vágni ahhoz, hogy Devonshire grófját a kutyái és a fegyverei sokkal élénkebb reakciókra ösztönzik, mint bármi más. 

Bathban G. megismerkedik egy vele körülbelül egykorú nővel, Lady Bess Fosterrel, akivel azonban nem csak ő szimpatizál első látásra, hanem a férje is. Besst kirakta a saját ura, sőt, három fiát se láthatja (az érdekes módon nem derül ki, hogy miért, annyit közöl, hogy a férje jelenleg a saját szeretőjével hetyeg valahol).

G. megsajnálja Besst, és annak ellenére meghívja magukhoz, hogy teljesen nyilvánvaló, mennyire odavan a nőért a herceg is. Bess először G.-t környékezi meg erotikusan, bár ezt a szálat nem dolgozza ki a film, de mintha a két nő között is kialakulna valami, vagy kialakulhatna, ha a herceg nem taposna bele a barátságukba. Devonshire ura ugyanis ráveti magát a nem is nagyon tiltakozó Bessre, és szeretőjévé teszi, természetesen a családi kastélyban. 

G. nem férje hűtlensége miatt borul ekkor ki, hanem azért, mert úgy érzi, a pasi ezzel elvette tőle az egyetlen embert, aki jelentett neki valamit. Rádásul Bessnek három fia van, és addig mesterkedik, amíg a herceg, aki a férje hűbérura, el nem éri, hogy visszakapja a gyerekeit. (Egyébként állítja, hogy a herceggel csakis a gyerekek miatt kezdett ki.) Ami azt jelenti egyúttal, hogy Bess porontyai is a kastélyban élnek attól kezdve: a herceg és két nője, meg három fiú és három lánygyermek. Ha valami, akkor ez igazi poly kapcsolatnak tekinthető.

De G. nagyon nehezen bírja a helyzetet. Szemrehányást tesz a férjének, aki egy csúnya veszekedést követően megerőszakolja: ebből az aktusból születik meg aztán a várva várt trónörökös, G. egyetlen fia. 

Az immár háromgyermekes anya úgy érzi, megtette kötelességét, otthoni helyzete azonban teljesen tarthatatlannak tűnik, így megpróbál házon kívül boldogulni: politikai gyűlésekre jár, és felfrissíti még lánykorából származó ismeretségét Mr Gray-kel, aki mindig is tetszett neki. A szimpátia kölcsönös, és G. végül Gray szeretője lesz. (Nem tudom, hogy ez a Spencer-család ugyanaz-e, melyből Lady Di származott, de G. sorsa kicsit hasonlít az övére.) 

Gray-jel folytatott viszonya azonban olyan közbotrány, hogy Devonshire hercege nem sokáig tűri: a gyermekeivel zsarolja G.-t, vagy szakít a fiatal politikussal, és hazatér a nagy, családi kastélyba, vagy soha többé nem láthatja a gyerekeket. G. megadja magát, pedig már terhes a szeretőjétől. A gyereket titokban szüli meg, és kénytelen átadni Gray családjának. 

Mivel Bess, a "feleségtárs" G. titkos terhessége alatt mindvégig igaz barátnőként viselkedik, a hercegné mégiscsak kibékül az otthoni helyzettel, és beletörődik, hogy ebben a hármas viszonyban éljen, noha őt megfosztották a kitörés lehetőségétől. (Kérdés, hogy ha diszkrétebben folytatta volna a viszonyát Gray-jel, nem tartott volna-e tovább.) Azt már csak a film végi információkból tudjuk meg, hogy G. halála után a herceg Besst veszi feleségül. 

Tanulságokat nem akarok levonni, a történet mindenesetre nagyszerűen érzékelteti, hogy a monogám kapcsolatok már a régi, szép időkben se voltak problémamentesek, sőt, ha úgy vesszük, igazán monogám kapcsolatot a történetben nem is találunk. (És itt angolokról van szó, akik nem kifejezetten szenvedélyesek egyébként.)

4 komment

Címkék: gyerekvállalás filmajánló hármas kapcsolat

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr403200329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lars.Lares 2011.09.05. 14:11:39

Mennyire vagyok nagyon hülye, ha azt gondolom, hogy lelki/testi monogáma nem csak akkor, de soha nem is létezett a történelemben? :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.09.05. 14:36:41

@Lars.Lares: Nem vagy hülye, szerintem se létezett soha. Érdekes módon mégis erőlködik rajta a legtöbb ember, hogy létezzen. Vagy, ha tudják is, hogy nem létezik, igyekeznek úgy tenni, mintha létezne. (Persze ezzel nem azt mondom, hogy nincsenek legalább testileg totálisan monogám párok, de rendszer szinten nem működik a dolog.)

Lars.Lares 2011.09.05. 14:46:06

Akkor ez legalább akkora képmutatás, mint az, ami a boszorkányégetéshez, kínzásokhoz, emberek meghurcolásához, kiközösítéséhez vezetett egy másik nem létező miatt.
Gumicsontizva, ha csak behazudás a monogámia, akkor hogyan létezhet lelki/testi hűség? :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.09.05. 16:19:53

@Lars.Lares: Hát, a manipulációnak sok módja van, és egy csomó indokból kényelmesebb a társadalom egésze vagy a véleményformálók számára, ha fenntartják ezt a fikciót. Mondjuk, mert így folyamatosan zsarolható egy csomó ember? Na, ez lehet, hogy külön poszt-téma.

Testi hűség: az létezhet a hagyományos értelemben, de nem feltétlen belső meggyőződésből.
Lelki hűség: attól függ, mit értesz alatta. Ha azt, hogy még csak nem is gondolsz a hivatalos partnereden kívül másra, akkor nem létezik. Ha viszont lojalitást, kötelességvállalást értesz alatta, akkor létezhet.
süti beállítások módosítása