A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

A hűség mibenléte: lojalitás vagy megalkuvás?

2011.09.14. 07:54 skarlát betű

Úgy érzékeltem, többekben igény támadt arra, hogy meghatározzuk a hűség fogalmát. Szándékosan nem hozok semmilyen hivatalos definíciót, ha valakinek van kedve, kommentben lesz alkalma felhívni rá a figyelmünket. Most csak a saját eszmefuttatásomat írom le.

Vajon a hűség a hűtlenség ellentéte? Vagy a hűség ellentéte a hűség hiánya, amely nem feltétlen hűtlenség?

Két szó jutott eszembe a hűséggel kapcsolatban: a lojalitás és a megalkuvás. Ha az egyik irányból nézzük, a hűség nem más, mint lojalitás, és ez nem testi, hanem lelki kategória. (Nem csupán párkapcsolati hűségről beszélünk.) Ha a felek lojálisak egymáshoz, ha minden körülmények között számíthatnak a másikra, kitartanak akkor is, ha nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, akkor a kapcsolatuk szilárd és megingathatatlan. És ennek semmi köze a testiséghez.

Másfelől, ha a testi/szexuális kizárólagosságra helyezzük a hangsúlyt, függetlenül a lojalitás mértékétől, függetlenül attól, hogy van-e a partnerek közt megértés, hogy számíthatnak-e egymásra, és csupán arra koncentrálunk, hogy nincs más test a játékban, beszélhetünk kényelemről, tehetetlenségről, megalkuvásról is. Ez hűség? Milyen lelki állapotok lehetségesek egy ilyen, kikényszerített hűség, esetén? És mit kezdjen a kényszerből hűséges és akihez kényszerből hűségesek a benne feltorlódó esetleges haraggal, csalódással és frusztrációval?

Persze, az ideális az lenne, ha a lojalitás és a szexuális kizárólagosság együtt adná a hűséget, vagy legalább is így megyünk neki legtöbben egy párkapcsolatnak. Az évek során azonban sokminden megváltozik, megváltozhat.

A kérdés számomra a következő: értelmezhető-e a hűség pusztán lelki kategóriaként, mint lojalitás?

Illetve: mennyit ér a testi kizárólagosság, ha ezt a felek (vagy az egyik fél) megalkuvásként éli meg?

8 komment

Címkék: lojalitás hűség megalkuvás

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr133214771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

normálnyomtáv 2011.09.14. 08:56:09

Mitagadás, Te sokkal jobban megfogalmaztad, amit a Monogámia mítoszában én írtam. :-)
Úgy gondolom, hogy a "hűség" karaktersor két különböző dolgot takar a mindennapi beszédben:
1. amikor az ember nem kerül szexkapcsolatba a (házas)társán kívül mással (ezt magamnak kizárólagos hűségnek neveztem el)
2. amikor párját elhagyni nem akarja (nem kizárólagos hűségnek nevezem)
Persze van még a kutya hűsége is gazdájához, alattvaló hűsége királyához, de ez nem tartozik ide. :-)

Rogerthat 2011.09.14. 09:37:52

Az utca embere számára alighanem az egyetlen szexuális partnert jelenti, egy közepesen nyitott férfinak/nőnek mondjuk belefér még belefér egy érzelmek nélküli félredugás pláne ha az nem is volt olyan jó a másiknak mint vele meg különbenis, a keresztény kultúrkör tanítása iránt elkötelezettek számára testi-lelki kizárólagosságot, sorolhatnám.

Számomra, aki érzelmi síkon is 'félreléptem', nem csak testileg: kitartást az eredeti párom mellett, amíg élhető élet biztosítható számára és a gyerekek számára, számunkra. Hosszútávú elkötelezettséget, amihez akkor is tartom magam, ha egyébként racionális és irracionális érvek is szólnak amellett, hogy más mellett nekem esetleg jobb lehetne. Kötelességtudat és arany középút pragmatikus keverékét.

M-elicious 2011.09.14. 09:41:24

Megint abból indulunk ki (ami logikus, mert ugye ez a blog témája), hogy mindenki tehernek érzi a hűséget, vagy legalábbis annak testi vetületét. Szerintem még mindig vannak olyanok a jelen sorok olvasói között is, akik boldogan és önkéntesen járnak ezen az úton. Lehet, hogy ez csak ideiglenes állapot (mondjuk 10-20-30 év:-), de hagyjuk meg mindenkinek azt a jóérzést, hogy igenis vannak, akiknek ó hosszú éveken át egy partnerrel.

Mindeközben több barátnőmtől hallottam, hogy a bármilyen harmonikus párkapcsolatuk mellett is felmerült ködösen a hűtlenség "eszményképe", ám mivel konkrétan nem kerültek ilyen helyzetbe, "ellenállnak" a gondolatnak (akár a saját maguktól, reakcióiktól való félelemben, akár attól tartva, hogy egyből lebuknak, és borzasztó patália tör ki otthon). Pár év múlva tudnék csak visszatérni arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült az "ellenállás".

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.09.14. 13:04:32

@normálnyomtáv: Amit nem kizárólagos hűségnek nevezel, azt szerintem nagyon kevés ember illetné a napi szóhasználatban a hűség szóval :-) Pedig így is lehet érteni, igen. De a napi szóhasználat mégiscsak a testi történésekre vonatkozik, anélkül, hogy azok lelki vetületét vizsgálná. Pedig a lényeg - szerintem - ott van.

@Rogerthat: Azt hiszem, egy nő számára a csak testi félredugáshoz is kapcsolódnak érzelmek, vagy csak én gondolom így? Nem feltétlen pozitív, de negatív érzelmek. A teljesen semleges szexuális élmény számomra elképzelhetetlen.

@M-elicious: Nem, nem ebből indulok ki, hogy mindenki tehernek érzi :-) Csak gondolkodom azon, hogy mit tartunk hűségnek. Érdekes kérdés lenne ez is közvélemény-kutatás szempontjából, hányan érzik tehernek, és hánynak megy ez könnyen. És milyen a nemek megoszlása. Meg a korosztály, az iskolai végzettség, és számtalan más faktor :-) Ha megfizetnének, szívesen összeállítanék egy nagy szextesztet, de az nagyon részletes lenne, mint sejtitek :-)

Szexofon · http://szexofon.blog.hu 2011.09.14. 15:50:57

Szeritnem, ritka kivételtől eltekinve, pusztán emberállati mivoltunkból, mindenki átesik mindkét fázison. Van amikor lojalitás, van amikor - talán nem ez a legjobb szó - megalkuvás, ami a szükséges kompromisszumok része.

Lars.Lares 2011.09.15. 11:51:13

Testi-lelki kizárólagosságot nem tudok elképzelni @Rogerthat: én sem.
Lélekben még azokban is szabadon bukkan fel a gondolat, aki ellenálló mint ahogy @M-elicious: fogalmazta meg. Még ha testben rab is, mert elfojtja, és a lelki késztetést is.
Aztán jöhet a szenvedő önigazolás.

Gritty goose 2011.09.16. 17:23:54

Azt gondolom, hogy ha az embernek minden szükséglete ki van elégítve abban a kapcsolatban, akkor önként és dalolva (lojálisan) hűséges.
De amint valami hibádzik, jön a megalkuvás, mely idővel vagy hűtlenséghez, vagy szakításhoz vezet....vérmérséklettől, kapcsolattól és helyzettől függ.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.09.19. 10:12:18

@Gritty goose: én is úgy vajok vele, hogy szerintem, ha minden klappó, akkó az ember észre sem vesz másokat.
Oszt, ha valami nem klappó, akkó kezdődik a filozofálás.
Legjobb esetben a hűség egy önként választott odaadás, bizalom.
Legrosszabb esetben a "hűség" az "önzés" egy magasztosított formája.
Szerintem.
süti beállítások módosítása