A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Akik nem tudnak vagy nem akarnak elengedni

2011.11.23. 08:00 skarlát betű

Egy regény és néhány beszélgetés juttatta eszembe ezt a témát. Az olyan monogámokét, akik még teljesen nyilvánvaló visszautasítás, sőt válás ellenére sem képesek lemondani korábbi partnerükről, érzelmi kötődésük éveken keresztül megmarad, nem is próbálják újrakezdeni, és az őket elutasító régi társuk új kapcsolataira olykor betegesen féltékenyek, sőt, ha a híradásokba kerülnek, akkor sajnos nem maradtak meg a féltékenykedésnél.

Esettanulmányok:

Középkorú férfi, évek óta külön él a feleségétől, el is váltak. A nő még a házasságuk alatt megcsalta, ami nagyon megviselte. A férfi másik városba költözött. A nő utána jött. Állítólag szereti az ex-férjét, de nem akar vele élni, és más férfiakkal találkozik. A férfi is találkozik más nőkkel, de folyton az orruk alá dörgöli, hogy ő továbbra is a feleségét szereti, és csak szexelni akar. Mást szeretni nem képes (pedig megpróbálta állítólag.) És közben alkoholizál. Valamint éktelenül féltékeny és legszívesebben megölne minden pasit, akivel a felesége lefekszik. El szokta képzelni. És ettől beteg. De alapjában véve nagyon törvénytisztelő, ezért nem tesz semmit. 

Középkorú férfi, pár éve vált el, alkoholizál. A felesége a házasságuk végefelé már irtózott a testi kapcsolattól, ő azonban zsarolással, könyörgéssel, fenyegetőzéssel kiharcolta újra és újra. A válást nem akarta, máig nem bírja elfogadni. Folyton arról próbálja győzködni az asszonyt, hogy megváltozott, ha visszatér hozzá, majd bebizonyítja, mennyire más lesz minden. Egy-egy gyenge próbálkozása volt nőkkel, de megmondta nekik, hogy visszavárja a nejét. Otthagyták. Egyedül él, nem jár sehová, emberi roncs. És képtelen kilépni abból a rögeszméből, hogy a felesége őt félreismeri, mert megérdemelné, hogy szeressék. 

Biztos nőben is van hasonló, de úgy tapasztaltam, ritkább. Vagy tévednék? Ez lenne a valódi monogámia? Amikor csak egy embert tud valaki szeretni (szeretet ez?), vagy csak egyhez akar kötődni, senki máshoz? Akkor is, ha az az ember őt már nem kívánja? Akkor is, ha ezzel tönkreteszi önmagát és a környezetét is? 

32 komment

Címkék: alkohol monogámia rögeszme

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr773401098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M-elicious 2011.11.23. 09:57:16

igen, az egyik közeli barátnőméknél most pont ez van; a pasi egyszerűen nem hajlandó tudomást venni arról, hogy a csaj válni szeretne, húzza az időt, homokba dugja a fejét, a nőt okolja mindenért. mint egy gyerek, illetve rosszabb. csak szerintem az ilyen viselkedésnek az a gyökere, hogy az illető nem nő fel. nem akar szembenézni azzal, hogy miért is lett vége a kapcsolatuknak, és hogy ebben valószínűleg ő is hibás. ezért - sokszor (nem feltétlenül tudatos) bosszúból- az ilyen emberek jól tönkre is teszik magukat, csak hogy bebizonyítsák, hogy a másik mekkorát hibázott, amikor elhagyta az illetőt.

nem szép dolog ilyet mondani, de nem bírom ezt az emberfajtát. minden embernek kötelessége felelősséget vállalni a saját életéért, kézbe venni azt és szembe nézni a saját gyengeségeivel, vagy legalábbis felismerni a saját hibáit. persze, ez az életben sokszor nem történik meg; mindenki hülye, szemét, rohadék, csak ő az áldozat, amit jól meg is mutat.

M-elicious 2011.11.23. 09:58:00

még annyit, hogy ez nem szerelem, hanem tiszta önzés, nárcizmus.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.23. 10:20:20

Ezek szerintem tendenciózusan megírt sztorik. Nem szólnak a szereplők valódi motivációiról, arról, hogy mi mozgatja az életüket. Ez a történetmesélés csak egy adott viszonyulási módot erősít meg, ami szerintem kábé így összegezhető: "I am O.K., you are not O.K."

Lars.Lares 2011.11.23. 12:22:33

Hibáink az erényünk @M-elicious: -).
Ha nem lenne ennyire monogámia központúság, talán könnyebb lenne az elszakadás, és kevesebb a ragaszkodás.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.11.23. 12:28:53

@kardhal77: Akkor áruld el, hogy szerinted mi mozgatja a szereplőket. Az elsőben egyébként mindkét fél saras, mert a nő nem engedi el a pasit, azt állítja, szereti, tehát fenntartja a reményt, hogy vissza lehet csinálni mindent.
A másodikban elég egyértelmű a helyzet, szerintem. A helyzet ilyen elfajulása persze a másik fél, a nő hibája is, mert hagyta magát zsarolni és terrorizálni, elhitte, hogy a pasi kárt fog tenni magában. De aki még nem volt ilyen helyzetben, az könnyen beszél.

@M-elicious: Hát, nekem se a szívem csücske az ilyen ember.

@Lars.Lares: Ez is belejátszik, valószínűleg. Sőt. Ráadásul még erényként is élik meg a ragaszkodásukat. Persze az ember ragaszkodjon, nem azzal van a baj, csak a rátapadás nem szimpatikus.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.23. 12:36:03

@skarlát betű: sok minden mozgathatja őket, én is ki tudnék találni ezt-azt... De számomra éppen az a poszt lényege, hogy mindez hiányzik belőle. Az elbeszélés módja teljesen más, talán az vezérli, amit a kommentedben írsz, mi szerint "nekem se a szívem csücske az ilyen ember".

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.11.23. 12:43:21

@kardhal77: Mert nem regényt akartam írni, csak egy jelenségről beszélni. De biztos belejátszik az is, hogy nem a szívem csücskéről van szó, viszont itt az alkalom, hogy megértsük, mi minden motivál valakit, azon túl, amit Mel leírt.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.23. 12:53:48

@skarlát betű: hát, lehet, hogy valaki még ezt is kihozza a posztból. Várjunk,

M-elicious 2011.11.23. 14:09:44

@Lars.Lares: itt nem monogámiáról, hanem monoMÁNIÁról van szó...

@kardhal77: szerintem egy posztnak nem kell hasonlítania sem egy novellára, sem egy folytatásos regényre. és nem a "szereplők" jellemrajzának pontos felvázolása a cél most sem, hanem egy jelenség megragadása. érdekes módon nekem nem esett nehezemre mit kezdeni a témával. azt meg, hogy "tendenciózus", nem igazán értem ebben a szövegkörnyezetben.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.23. 14:24:25

@M-elicious: Drágám, azt én is rögtön láttam, hogy neked nem esett nehezedre mit kezdeni az "I'm OK, you're not OK" témával. :P

Koborlovag 2011.11.23. 14:32:36

@kardhal77: Lehet ám kötözködni a témával kapcsolatban, de nem tagadható hogy ez létező jelenség. Személy szerint épp most nézem ezt végig, ahogy egy drága barátom ugyanezt játssza az exbarátnőjével.
Azzal értenék egyet, hogy ez bizony valahol egy erős önzés. Nem az a baj, amit a "szenvedő" tett, hanem a másik a hibás. Nem érti meg, nem látja az ő szenvedését. Még ha épp látja is hogy hol hibázott a múltban, ő szentül hiszi hogy mindent jól csinált, illetve MOST már jól csinálja. Szakítás ide vagy oda, nem akar élettért adni a másiknak, egy szimpla "akkor is az enyém lesz" vezérelv motiválja. Szánakoznék, ha nem volna igazából siralmas, ha nem menne benne tönkre egy amúgy értékes ember. Értékes, de messze nem felnőtt személyiség.

organikusviselet · http://organikusviselet.blog.hu/ 2011.11.23. 14:40:29

Ez semmi képpen nem szerelem, ez félelem, nagy önzőség. Szerintem

M-elicious 2011.11.23. 16:20:06

@kardhal77: jha, én má csak ijjen eccerű vagyok. egyébként a poszt lényege - in my o-p-i-n-i-o-n - nem az, hogy milyen "játszmák" révén értek el idáig a szereplők, hanem arról, hogy bérhogy is történt, ha az egyik nem szereti, nem akarja már a másikat, azt bizony el kell engedni és ezt meg kell emészteni. ha ez nem sikerül, az mér csak az elengedni képtelen fél (jellem)hibája.

de biztos megint én gyaloglok a hülyék oldalán, sok más kommentelővel.

E. Bonheur 2011.11.23. 16:29:12

Ez is olyan, mint ahogy írva vagyon, hogy sétálok egy barátommal, látunk egy kutyát, de a kutya látványa nem ugyanazt a dolgokat váltja ki belőlünk.
Ha X szereti Y-t, de Y nem X-et, és X nem akarja elengedni Y-t, akkor gőze sincs arról, hogy ő önző, és el se hiszi, még akkor se, ha szemébe mondják. Ő mást érez, másképp éli meg, benne egész más dolgok zajlanak le.
Ez az "akkor is az enyém lesz" típus, ez a veszítésre képtelen fajta, a mindenben győzedelmeskedni akaró ember, nem is tudom, lehet, hogy ezek veszítenek a legtöbbet.

azentitkaim · http://azentitkaim.blog.hu 2011.11.23. 20:47:46

Ez a fajta ragaszkodás szerintem is inkább férfiakra jellemző, én olyanról is tudok, akinek.10 éve semmilyen kapcsolata nem volt nővel, még mindig a feleségéhez ragaszkodna, pedig ő azóta férjhez ment.
Nőknél is van azonban irracionális ragaszkodás, gondoljatok azokra a nőkre, akik nem tudnak kilépni a kapcsolatból, ahol a fèrjük veri őket, de ők újra és újra elhiszik, hogy megváltozik. Ott mi a motiváció?

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.23. 20:56:11

@M-elicious: sok más kommentelővel együtt nem a hülyék oldalán gyalogolsz, hanem, ahogy én látom, a tanácstalanság állapotában leledzel, hogy igazából mi is történik egy ilyen helyzetben. És éppen erről van szó, hogy ezt tényleg nem is lehet megfejteni azon a síkon, amin a poszt íródott; azon a síkon csak olyan válaszok születhetnek, hogy "ez mekkora hiba már, nem ezt kellene csinálnia".

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.11.23. 21:30:04

@E. Bonheur: Nem igazán tudom, mi zajlik egy ilyen emberben, ezért örültem volna, ha valaki felvilágosít. De úgy tűnik, egyelőre nem fog megtörténni.

@azentitkaim: Nekem is az a tippem, hogy pasikra jellemzőbb, de nőben is van, csak egy nő másképp viselkedik hasonló esetben. Az alkoholista feleség azért nem illik annyira ide, mert ott a férj is győzködi általában, hogy maradjon csak, és ő tényleg megváltozik. De van olyan nő, aki ugyancsak nem bírja elviselni, hogy őt elhagyták, és mondjuk a gyerekkel áll bosszút a pasin, nem engedi többet a közelébe.

@kardhal77: Én nyitott vagyok arra, hogy meghallgassam, mi van mögötte. A baj csak az, hogy akármi is van mögötte, nem tiszteli egy másik, állítólag imádott ember akaratát, és ez elmehet a zaklatásig is. Ha valaki csak szimplán magát teszi tönkre, az kevésbé izgat, bár kár minden egyes emberért.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.24. 12:58:05

@skarlát betű: drágám, egy fenét vagy te nyitott. Nehogy már elhidd ezt magadnak!

Démonizálod a sztorit ("...sőt, ha a híradásokba kerülnek", "legszívesebben megölne minden pasit", "emberi roncs, [...] képtelen kilépni abból a rögeszméből", "kárt fog tenni magában" stb. stb. stb.), és ezzel összefüggésben nem érdekel, mi történik az emberben ("csak a rátapadás nem szimpatikus", "a baj csak az, hogy akármi is van mögötte", "Ha valaki csak szimplán magát teszi tönkre, az kevésbé izgat" stb.)

Oké?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.11.24. 13:09:07

@kardhal77: Drágám, miért beszélsz mellé? Ahelyett, hogy velem foglalkoznál, megvilágíthatnád végre az ilyen ember motivációit, merthogy erre TÉNYLEG nyitott lennék.

Egyébként az első esettanulmány egy regényből van, amely a szereplő belső vívódásait ábrázolta, és nem egy antipatikus pasi. Elég jól megfogta az író a karaktert, szerintem. (Nem csodálnám, ha félig-meddig az alteregója lenne.)

caixa 2011.11.24. 14:55:33

Én az autómmal kapcsolatban érzem ezt! Tegnap adtam el, elég jó áron sikerült (mert szép és ügyes)és fél éjjel rá gondoltam, hogy remélem, garázsban tartják és imádják majd, mint én.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.24. 15:29:02

@skarlát betű: czukorfalat, gondolod, hogy ez olyan egyszerű, hogy felkapcsolunk egy villanykörtét, és akkor meg van világítva az "ilyen ember" motivációja? Hát elovastál egy egész könyvet. Az olyan ócskán volt megírva, hogy nem derült ki belőle semmi ez ügyben? Vagy csak nem vetted észre?

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.24. 15:33:31

@caixa: nem ciki. Olyannyira nem, hogy maga Neil Young is megénekelte ugyanezt az érzelmet, és még az olimpia megnyitójára is odaért vele. :D

www.youtube.com/watch?v=QKu-GiXQ12s&feature=related

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.24. 15:36:30

@kardhal77: (ja, bocs, a záróünnepélyre. csak a dal jutott eszembe egyébként, rákerestem, és ledöbbentem rendesen, hogy hol lett mostanában előadva. ez kábé olyan, mint ha a quimby előadná a most múlik pontosant a lázasan vízionált budapesti olimpia végén)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.11.24. 15:44:24

@kardhal77: Oh, új becézés, egészen elalélek :-P
A könyv elég szűkszavú, de a párbeszédek tetszenek :-) Nincs bő lére eresztve, mint a József és testvérei, az tény. (Azért azt te is pontosan tudod, hogy nem egy könyvet olvastam el, ugye?)
Én képes vagyok elképzelni a motivációkat, sőt, még novellát is írhatnék róla (csak nincs kedvem), de ha te hitelesebben szólnál erről, akkor miért dobod már megint vissza a labdát? Ahelyett, hogy engem ekéznél vagy becézgetnél, miért nem foglalkozol a tárggyal? :-P

lüke 2011.11.25. 06:11:15

a kérdésnek a feltevése is hülyeség,
szerelem útjai kifürkészhetetlenek,
ezek a férfiak érzelmi függésben vannak, s ezt eröszakkal végrehajtják

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.11.25. 08:06:08

@lüke: Aszondják, csak a hülyegyerek nem kérdez :-P

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.25. 12:21:53

@skarlát betű: a tárgy nekem nem az, amit leírtál, hanem, hogy miként írtad le.

M-elicious 2011.11.25. 15:16:21

@kardhal77: mármegint ott tartunk, hogy te azt akarod beleerőszakolni a témába, ami nincs benne, majd mindenki hülye, hogy nem arról beszél, amerre te akarod erőszakosan vezetni a tisztelt publikumot. csak te vagy helikopter, kedves. egyébként: neked mennyire lenne nehéz el/leszakadnod? próbáltátok már? nem itt van a kutyaláb elásva?

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.11.25. 15:40:55

@M-elicious: senki sem hülye, te viszont tévedsz.
süti beállítások módosítása