A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Mi lesz a Ptk.-ban a hűségről?

2012.03.29. 07:01 skarlát betű

Országunk törvényalkotói (igen, pont azok, akik a parlamentben ücsörögnek, szemet gyönyörködtető módon, meg azok, akik a háttérben előkészítik a törvényeket, ez esetben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársai) új polgári törvénykönyv megalkotásán fáradoznak (jó régen tart ez a munka, de mintha most finisbe érne), és többek között az is szerepelhet majd ebben a majdani Ptk.-ban, mint amúgy az 1952-ben hozott és jelenleg is érvényes családjogi törvényben, hogy "a házastársak hűséggel tartoznak egymásnak". 

Ahogy a HVG-ben olvasom (HVG, 2012. márc. 26-iki száma: Meglesz a maga keresztje? című cikk) "Ezt a szexuális monogámiát elváró klauzulát, amely a keresztény házasságjogból került át - mintegy állami elvárásként - a modern családjogba, korábban nem csak a Ptk. baloldali (2008-as) verziója kívánta eltörölni, hanem még a Vékás [Lajos]-féle javaslat is."

Ha eddig is ott volt a törvényben, és eddig se tartotta be a fél ország (vagy a háromnegyede), akkor nem teljesen mindegy, hogy szerepel-e majd az új Ptk.-ban? Egyébként is, mit várunk egy magát jobboldali konzervatívként definiáló parlamenti többségtől? Ugye, nem azt, hogy a szabad szerelmet hirdesse és búvóhelyek megnyitását támogassa a fészekrakó program keretein belül?

Érdekes módon a Ptk.-ról szóló cikkek mégis újra és újra kitérnek erre a témára. Valamiért bántja a csőrünket a dolog. Talán azét is, aki egyébként nagyszerűen elvan a maga monogám kapcsolatában, de nem veszi jó néven, ha állam bácsi szaglászni akar a hálószobája vagy a nemi szervei környékén. Talán, mert egy így nem komilfó? Talán, mert egy felvilágosult nyugati demokrácia nem engedheti meg magának, hogy ilyen mélységben beavatkozzon a személyi szabadság kérdéseibe? (Persze, ki hitte, hogy felvilágosult nyugati demokráciában élünk?)

Arról nem is beszélve, hogy mi magunk sem voltunk képesek meghatározni, mit jelent a hűség vagy a hűtlenség, pedig eléggé körüljártuk a témát. Hogyan lehet törvénybe foglalni és megkövetelni valamit, amire nincs egzakt definíció? És vajon minek törvénykezni olyasvalamiről, amit úgyse szankcionál a végrehajtó hatalom? (Remélem, ez továbbra is így marad.) 

Miért akar az állam folyton a magánéletünk legféltebb titkai között kutakodni? Titeket zavar ez? 

7 komment

Címkék: törvényhozás hűség ptk személyi szabadság

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr154345912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azentitkaim · http://azentitkaim.blog.hu 2012.03.29. 09:49:58

Olyan helyen dolgozom, ahol bizony sok mindent kérdeznek, sok mindent tudnak, el sem tudom képzelni, hogy miket. Amikor idejöttem, tudtam, hogy kutakodhatnak. De ha nem itt dolgoznék, akkor azért nem fogadnám ilyen higgadtan a dolgot. Annak ellenére, hogy tisztában vagyok vele, gyakorlatilag csak azt nem tudják rólunk, amit nem akarnak tudni. De inkább nem gondolkodom ezen, mert a végén még üldözési mániám lenne.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.03.29. 12:27:48

@azentitkaim: Két különböző dolog tudni valakiről magánéleti információkat vagy azokat felhasználni valamilyen módon, mondjuk zsarolásra. De már az is rossz érzést kelt az emberben, ha sejti, hogy tudnak róla olyasmit, amit esetleg felhasználhatnak.
És alá is írtál beleegyező nyilatkozatot, vagy csak kimondatlanul világos volt, hogy kutakodhatnak?

azentitkaim · http://azentitkaim.blog.hu 2012.03.29. 15:09:29

@skarlát betű: Aláírtam, másképp nem végezhetném a munkámat. De nem gondolom, hogy felhasználják, inkább csak azért akarják tudni, hogy képben legyenek, zsarolható vagyok-e bármilyen okból. Eddig még soha senki nem akart megzsarolni és/vagy megvesztegetni, remélem, ez így is marad.

notC 2012.03.29. 15:59:45

Az alaptörvényben ez van, ehhez kell(?) igazodni:

"Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet."
"(1) Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját."
forrás: www.keh.hu/index.php?submenu=magyarorszag_alaptorvenye&cat=50&mcat=1&details=1&id=837

Különben meg a hűtlenség válóok (ez van, erre megy a "nyáj"), tehát van abban ráció, ha belekerül..
Pontos szöveg itt: (151 oldal lap alja)
http://www.kormany.hu/download/0/d7/70000/%C3%9Aj%20Polg%C3%A1ri%20T%C3%B6rv%C3%A9nyk%C3%B6nyv%20-%20a%20Kodifik%C3%A1ci%C3%B3s%20F%C5%91bizotts%C3%A1g%20Javaslata%20-%20k%C3%B6zz%C3%A9t%C3%A9telre.pdf#!DocumentBrowse

És kiút is van, egyik törvény sem rendelkezik az élettársi viszony, netán az együttjárás során elkövetett kilengésekről.

Azt kell belátni, hogy fideszék felértékelték a házasság intézményét, a család fontosságát. Persze jelentheti ez azt is, hogy a jelenkor társadalmában ez egy megugorhatatlan mércévé válik, de szerintem korai liberális törvényekről beszélni akkor, amikor az emberek szexuális életét a "bűn a vágy" különböző szintű megítélése határozza meg.

notC 2012.03.29. 16:01:31

ehhh... a blog.hu hülye!! A short-link tiltott, a hosszú meg nem jelenik meg jól...

Lord_M_ 2012.03.29. 18:47:28

Nem hinném, hogy ez komolyabb probléma lenne. Ahogyan az is benne van az alaptörvényben, hogy a házasság az férfi és nő között jön létre, és ez az alapja a családnak... innentől ez már csak apróság.

Válóok volt eddig is, eztán is. Vannak dolgok amik nem feltétlenül jelentenek többet attól, hogy a ptk-ba kerültek. Maximum felhasználható a bíróságon a válás során...

a gond akkor lenne ha a BTK-ba tennék bele :)))

akkor lehetne izgulni igazán :) mert akkor lehet nyomzni, tetten érni, büntetést fizetni vagy leülni ha visszaeső vagy :)

De egy konzervatív, keresztény beállítottságú párttól mást dőreség lenne várni. Nyilván ők nem fellazítani akarják ezt a rendszert.

Szerintem ebben az esetben nincs komoly probléma.

A hűséget meg mint deffiníciót ugye hiába várjuk :) az érzelmi világ nem olyan mint a matematika (mármint nem egzakt) ... ugyanakkor szerintem ebben az esetben nem érvényesülne a ráutaló magatartás, vagy a szóbeli megállapodás (ez ugyanis nem kötelmi jog :) )

Itt valószínűleg a kimondott megtörtént házasságtörést értenék alatta, azaz valamilyen szexuális esemény külső féllel, a másik beleegyezése nélkül (szval a hármasban vagy párcserében nem okozhat gondot, hiszen ott a másik fél is "hűtlen")
Nem árt ha valamilyen módon bizonyítható vagy a másik fél beismeri... de ez eddig is így volt, és a mostani törvénytervezettel sincs több jogosítványa senkinek mint eddig korábban.

szóval szerintem ez egy gesztus, ezt el lehet fogadni.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.29. 20:00:08

"minek törvénykezni olyasvalamiről, amit úgyse szankcionál a végrehajtó hatalom? "

Nem azt szankcionálja, ha félrelépsz, hanem a hűtlen félnek mindenféle hátránnyal kell szembenézni váláskor. Vagyis a bigott társadalom minden előítélete az ő helyzetét fogja rontani, anyagi értelemben is, de elég a gyermekelhelyezésre gondolni. Sajnos nem semleges dolog, h oda beleveszik a mindent jobban tudó, idős képviselőbácsik.
süti beállítások módosítása