A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Az önbizalomhiányos és a magabiztos hűtlen

2012.09.21. 07:52 skarlát betű

Vajon inkább a magabiztos emberek lépnek félre, vagy azok, akik szükségét érzik annak, hogy bizonyítsanak, vagyis alapvetően önbizalomhiányban szenvednek? Úgy vélem, mind a két fajta emberből bőven akad a hűtlenek között. Sőt, a hódítás folyamata megváltoztathatja önmagunkról alkotott képünket, és a szerencsétlenkedésünk, kisebbségi érzésünk egyszercsak magabiztossággá alakulhat. 

Insecurity.jpg

Van, aki szinte sportot űz abból, hogy élvezve biztos fellépését és lezserségét, sorozatban veszi le az embereket a lábukról, bár lehet, hogy valójában rengeteget dolgozik azon, hogy lezsernek lássák, hiszen nem volt mindig az, és talán még mindig elfogja olykor-olykor a szorongás, a megfelelési kényszer. Vagy ugyan magabiztossá vált, de kemény munka árán, és amíg oda jutott, hogy hódítónak érezhesse magát, nagyon sokszor szenvedett vereséget.

Van, aki bevallottan önbizalomhiányos, mindig csak kisebbíti a saját érdemeit, amitől a többi ember is sokkal kevesebbre fogja becsülni, mint amennyit valójában ér, és a hódításai, ha lesznek, döcögősek és ritkásak, biztos sokkal több pofont lesz kénytelen zsebre tenni, mint a magabiztos vagány. Aztán sok az átmenet, az olyan ember, aki egyik pillanatban magabiztosan szárnyal, de a másikban éri valami kellemetlenség, egy megjegyzés, egy visszautasítás, és meginog, visszabújik a csigaházába. De ha újra ki tud onnan kecmeregni, és fel tudja építeni magában a magabiztosságot, ismét sikereket arathat. 

A teljesen önbizalomhiányos ember valószínűleg nem lesz hűtlen, mert a félrelépéshez kell a kockázatvállalás: nem csak a lebukástól félhetünk, hanem attól is, hogy egy idegennek nem leszünk elég jók, hogy nem tudjuk, mire vágyik és nem is lesz időnk megtanulni, hogy keveseknek bizonyulunk. 

Ti, hűtlenek és szeretők, vagyis külső kapcsolatok szereplői, vajon milyenek vagytok inkább? Magabiztosak vagy bizonytalanok? És mennyit változott a hozzáállásotok egy-egy félrelépés, kaland, viszony hatására?  Mivel folyton problémát jelent, hogy nem minden lehetséges opciót sorolok fel, ti is beírhattok opciókat. Aztán csak óvatosan, nehogy elbízzátok magatokat!

51 komment

Címkék: önbizalom magabiztosság önbizalom hiánya

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr364791324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szemekbe zárt titkok 2012.09.21. 09:38:17

A hűséges vagyok és magabiztosra még egyetlen szavazatt sem érkezett.
Én sem ide tartozom.:)
De elgondolkodtam azon, hogy sokan azt mondják, hűségesnek lenni VÁLASZTÁS. DÖNTÉS.

De milyen döntés az, amit egy bizonytalan ember választ? :) Ez nem KÉNYSZERŰ DÖNTÉS?:)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.09.21. 11:35:59

@Szemekbe zárt titkok: Azóta már érkezett, és biztos fog is még.
Van, aki számára választás meg döntés, ahogy a hűtlenség is az, lehet valaki hűtlen, mert határozottan úgy döntött, hogy az lesz, és lehet, hogy csak sodródik. Ahogy a hűség is lehet tudatos döntés és egyszerű kényelem vagy a késztetés hiányának az eredménye.

A döntéseink nagy részét rengeteg minden befolyásolja, nem csak az, hogy mi zsigerből mit szeretnénk, kényszerhelyzetek tömegével vagyunk körülvéve, úgyhogy a hűség mint döntés nagyon sokszor nem szabad/őszinte választás kérdése. Máskor persze lehet az.

Светлана Павлова 2012.09.21. 12:04:54

"A teljesen önbizalomhiányos ember valószínűleg nem lesz hűtlen, mert a félrelépéshez kell a kockázatvállalás: nem csak a lebukástól félhetünk, hanem attól is, hogy egy idegennek nem leszünk elég jók, hogy nem tudjuk, mire vágyik és nem is lesz időnk megtanulni, hogy keveseknek bizonyulunk. "
Pontosan ennek az ellenkezőjét volt alkalmam megfigyelni, amikor a teljesen önbizalomhiányos, és ezáltal párja által nagyban befolyásolható fél lépett rendszeresen félre. Véleményem szerint pont azért, mert abban a szituációban nem kellett megfelelnie, nem úgy mint a párkapcsolatában ahol folyamatosan egrecírozták.

OakTree 2012.09.21. 12:33:15

@Szemekbe zárt titkok:

Hűtlennek lenni is ugyanúgy választás, döntés :)
Azt szokták mondani, hogy végül minden fejben dől el.

A "kémia", "hormon", "ösztön" stb. lehet indok, ideológia vagy magyarázat állásponttól és teszéstől függően.

OakTree 2012.09.21. 12:34:29

@skarlát betű:

Egyetértek.
Ha tovább olvastam volna, nem postoltam volna az előbb egyet feleslegesen :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.09.21. 13:01:38

@paternoszter: Azért valamiben csak meg kell felelni :-P Hallottam már olyat is, aki próbált,próbált félrelépni, de a konkrét pillanatban nem ment neki a dolog. Ami azért roppant kínos tud lenni.

@OakTree: Nem felesleges, csak megerősítő :-)

Светлана Павлова 2012.09.21. 13:50:23

@skarlát betű: na jó amiben meg kellett felelnie az nem esett a nehezére :D

OakTree 2012.09.21. 14:32:50

@skarlát betű:
"hűség mint döntés nagyon sokszor nem szabad/őszinte választás kérdése"

Ez szinte minden emberi döntésről elmondható, a hűtlenségről is sokszor. Itt is olvasható/található nem egy példa.

Kovács Béla váltóőr 2012.09.21. 16:54:11

Valami oknál fogva minden cikknél az az érzésem, hogy a szerző(k) önmagát próbálja meggyőzni a saját döntései helyességéről, és a megerősítést várja a kommentelőktől. Bocs, szubjektíven ez e benyomásom.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.09.21. 18:09:05

@Kovács Béla váltóőr: Nem, ezen már rég túlvagyok, meg vagyok győződve a döntéseim helyességéről. Inkább fórumot akarok adni szabad vitára egy olyan témáról, amelyről a legtöbb helyen nem lehet normális hangon beszélgetni.

Jack Torrance 2012.09.21. 19:54:47

"Van, aki szinte sportot űz abból, hogy élvezve biztos fellépését és lezserségét, sorozatban veszi le az embereket a lábukról, bár lehet, hogy valójában rengeteget dolgozik azon, hogy lezsernek lássák, hiszen nem volt mindig az, és talán még mindig elfogja olykor-olykor a szorongás, a megfelelési kényszer. Vagy ugyan magabiztossá vált, de kemény munka árán, és amíg oda jutott, hogy hódítónak érezhesse magát, nagyon sokszor szenvedett vereséget."

Őszintén, ezt nem értem. Ha már az ember egyszer magabiztossá meg lezserré vált, miért kéne, hogy ezen "rengeteget dolgozzon", vagy hogy néha mégis szorongjon, avagy az odavezető úton rengeteg vereség érje?

Én magamat olyannak tartom, aki gátlásosból vált lezserré és magabiztossá, de nagy traumák nem voltak, szorongani se szoktam (ilyesmi miatt biztos nem), és azt meg nem is értem, mit lehet dolgozni azon, hogy lezsernek nézzen ki valaki.

Szerintem annyi kell, hogy az ember legyen tisztában a saját képességeivel, miben jó és miben nem, és akkor nyugodtan lehet lezser és magabiztos, és fölösleges szorongania.
Ehhez kell némi tapasztalat, de dolgozni max az odavezető úton, azt is csak azért, hogy merjen megtenni dolgokat akkor is, ha esetleg csalódás lesz a vége. Ennyi muszáj, hogy tisztába jöjjön önmagával.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.09.21. 20:01:28

@Jack Torrance: Nem kell, de előfordul. Elég sokszor tapasztaltam már számomra totál magabiztosnak tűnő emberekkel kapcsolatban, hogy mikor mélyebb beszélgetésbe keveredtünk, bevallották, hogy ők is szoronganak és kételkednek önmagukban. Én meg csak csodálkoztam.
Ráadásul lehet valaki magabiztos mondjuk a melóban, mert ott nincsenek kétségei a képességeit illetően, és szorongó a magánéletben, vagy annak bizonyos területein. Nem kóros mértékben, úgy, hogy meg is bénítsa. Azt a blazírtságot, hogy még egy még egy fájó visszautasítást is szinte vállvonással zsebre tudjunk tenni, és ne sérüljön az énképünk, azért elég nehéz megszerezni.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.21. 20:14:59

Ezek szerintem inkább nőkre illő kérdések.

Az ember sokszor egyszerűen csak kihasznál egy alkalmat. Nem hagyja leesni az almát a fáról.

Apró példa, megérinti a nőt pld. a fénymásolóban miközben beszélgetnek. A nő meghívja valamilyen ürüggyel, pld. megnéznéd a bojleremet, számítógépemet, stb. A ffi nem sejt semmit, a helyszínen derül ki pár perc után, hogy mást is lehet, nem csak javítani.

Az esetek nagy része szerintem eleve ilyen.

Jack Torrance 2012.09.21. 20:21:17

@skarlát betű: persze, én pontosan ilyen voltam ifjú koromban, magabiztos az iskolában és sok mindenben, és rendkívül gátlásos a nőkkel.

Nyilván a magabiztos ember is kételkedik, meg nem lehet mindig mindenben biztos, de a magabiztosság szerintem nem is azt jelenti, hogy mindent pontosan tudsz és mindenben biztos vagy. Azt meg pláne nem, hogy vállvonással tegyünk zsebre visszautasítást vagy kudarcot.

Abban kell csak biztosnak lenned, hogy a kudarctól nem sérülsz. Tudnod kell, hogy mekkorák az esélyeid, tudnod kell, hogy kudarcot vallhatsz, és tudnod kell, hogy kudarc esetén is minden megy tovább. Tanulsz az esetből és továbblépsz. Ettől még fájhat.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.09.21. 20:24:55

@Anti Anyag: Nekem egy ilyen esetem se volt :-) Igaz, nő vagyok, de ha szerelni hívok valakit, azt szerelni hívom. Ha mást akarok, akkor mást akarok.

Csak nem értem, hogy akkor mi az, ami csak nőkre vonatkozik? A te eseted az olykor félrelépek, a magabiztosságról ez nem árul el semmit. De nálad az szokott lenni, hogy szerelsz és rádugranak a nők, vagy te kezdeményezel?

shwarcz bácsi 2012.09.21. 21:09:51

Ez Egy örökzöld téma. Megis inkább a kérdés, a miérten van...

Jack Torrance 2012.09.21. 21:39:20

@shwarcz bácsi: de ez a kérdéshez tartozik. Lehet például indok mind a magabiztosság, mind a bizonytalanság.

Tylia cordata 2012.09.21. 22:28:44

Nagyon aranyosak a mai kommentek!
De: figyeljetek oda Schwarcz bácsira! - "a kérdés a miérten van".

A hűtlenségnek számos oka lehet, legtöbb esetben "alkalom szüli a tolvajt", aztán, mivel jó volt a csemege, rákap az illető és magától is keresi az újabb alkalmat... Számít a változatosság iránti vágy, a kiváncsiság, a férfiasság v. nőiesség magunknak való bebizonyítása, a fiatalság mohósága v. éppen a kapuzárás előtti pánik. Közrejátszhat az, ha párunkban csalódunk, megúnjuk, nem figyelmes, már nem szeret, hátrakerülünk a fontossági sorrendben, de az unalom, netán betegség is közrejátszhat. A hormonok szerepe nagyobb, mint gondolnátok! Lehet a hűtlenség oka egy újabb szerelem is.

De még az is lehet, hogy a párkapcsolat egyensúlya úgy áll helyre, hogy a másik fél revansot vesz és ő is megcsalja az egyik felet, aki már megcsalta őt.

Az élet nem statikus, hanem dinamikus folyamat, jó esetben akár 7-8 évtizedig eltart. A különböző szakaszokban más követelményeket kell felállítanunk magunkkal szemben. A változó élethelyzetekre nem merev erkölcsi elvekkel, hanem rugalmasan kell reagálni. Aki ezt megérti, sikeresebben vezeti az életét és vidámabb, boldogabb lesz.

A magabiztosság adódhat élettapasztalatból, jó megjelenésből, a másik nemnél elért sikerekből, és a belső egyensúly érzetéből is. Az önbizalom hiány ennek a fordítottja.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.09.21. 22:50:15

@Tylia cordata: Mivel az egész blog a hűtlenségről szól, már nagyon sokszor boncolgattam/uk a miérteket, ez a poszt most kifejezetten a magabiztosságról és az ellentétéről szól, mert a zárt csoportos beszélgetésekben felmerült a téma...
A jó megjelenés pl egyáltalán nem biztos, hogy magabiztosságot eredményez, mert gyerek- és ifjúkorban alaposan alá lehet ezt ásni negatív kommentekkel. Számos példát látok arra, hogy teljesen csinos emberek, főleg nők, totálisan negatív önképet táplálnak magukban, míg alapvetően kevésbé nem előnyös külsejű emberek nagy sikereket aratnak. Van, aki a magabiztosságot otthonról hozzá, és van, akinek az otthona ellenében kell megszereznie.

@Jack Torrance: Én se hiszem, hogy van a magabiztosságnak tökéletes foka (az talán már nem is emberi), ennek ellenére meg tud lepni, hogy mennyire csal a látszat. Ma már magabiztosnak gondolom magam, de vannak visszaeséseim. Néha visszaköszönnek régi félelmek. Nem tűntek el nyomtalanul.

Jack Torrance 2012.09.21. 22:59:21

@skarlát betű: valószínűleg ez attól függ, miből is eredt a bizonytalanság. Nálam szimplán tapasztalatlanságból, ezért nyomtalanul el is múlt. Ha más oka van, akkor másképp működhet, erre eddig nem gondoltam (mindenki magából indul ki).

Tylia cordata 2012.09.21. 23:10:36

@skarlát betű: A magabiztosság kialakulásában igen fontosak az elért sikerek (tanulás, barátságok, játékok során, és különösen a sportolás fejleszti (ami a testen kivül a lelket is megedzi!). Ezeket a tényeket csipős v. gonosz megjegyzésekkel nem lehet megsemmisiteni.

A lányoknál a szépség v. szexepil igen fontos, ha ez hiányzik, vagy nem tudják, hogyan kell magukat kicsit felturbózni, akkor a negativ önkép kórosan befolyásolja további életüket.

A fiúknál a jó fellépés, az ápolt, kisportolt megjelenés fél siker, mert a lányok rájuk repülnek, máris megvan a sikerélmény!

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.09.21. 23:25:42

@Jack Torrance: Hát, van, akinél a tapasztalatlanságnál sokkal nehezebben leküzdhető tényezők játszanak szerepet, és azoktól elég kemény munka megszabadulni.

@Tylia cordata: Te biztos tesitanár vagy :-P
Tényleg nem találkoztál még verbális agresszióval, amelyet folytatólagosan és kifinomult gonoszsággal alkalmaznak a legsebezhetőbb életkorokban?
Szvsz kissé túlhangsúlyozod a külső fontosságát. Ismerek olyan, nagyon is sportos, csinos csajt, akinek nulla a női önbizalma. Valamint hülyére sportolhatja magát az, akinek nem szép az arca, és ezt még folyton a képébe is vágják.

Nálam pl a kisportolt külső vajmi keveset nyom a latban, ellenben a humor és az intelligencia nélkülözhetetlen. És ez mindig is így volt.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2012.09.22. 09:05:39

@Tylia cordata: Hm... az okok keresése... szerintem a legkézenfekvőbb ok az, hogy az "ember" nem monogám természetű, ez a monogámia belénk nevelt társadalmi elvárás. Persze feltehetjük a kérdést, hogy ki, miért száll szembe társadalmi elvárásokkal, és ugyanott vagyunk... de mégsem. Mert kevesebben éreznék magukat szerencsétlennek, akár csalók és csaltak, ha elfogadnánk ezt.

Tylia cordata 2012.09.22. 09:37:35

@skarlát betű: Nem tesitanár vagyok, hanem biológus, terápiás módszerekhez is jól értő kábitószer szakértő. Viszont sokat és sokáig sportoltam, ezalatt nemcsak magamat ismertem meg, hanem sok másik sportoló lány és fiú életét is.
Ezeket a tapasztalatokat emlitettem előbb.

Nekem (és sok más fiatalnak is) maga a sportolás öröme és a győzelmek is, valamint igen jó tanulmányi eredményeim adták meg az önbizalmat, az alapot és a lelkierőt, nemcsak karrieremben, hanem magánéletemben is.

Nekem ezzel sikerült felülkerekedni anyám gonoszkodó nevelésén, amivel kiskoromtól fogva azt sulykolta belém folyamatosan, hogy rossz, értéktelen, két ballábas, csunya kislány vagyok és igy nem fogok senkinek kelleni. (Történetesen mindennek az ellenkezője az igaz.)

Szóval, én is ismerem a verbális agressziót, de arra is korán rájöttem, hogyan kell ezt magamban lekezelni. Tudom, nem mindenki van ezzel így, és további problémákhoz vezet életében, ha nem kap egy bizonyos ponton segítséget másoktól (szakember, v. barátok, rokonok).

A külsőt illetően: "az izlések és pofonok különbözők", a szép arc, a szép test, a jó humor és az intelligencia sem garancia egy tartósan jó párkapcsolatra, de a csunyaság és butaság sem akadálya semminek.A szexuális vonzerő nem függ az iskolázottságtól, de a külső - főleg az elején - igen fontos szerepet játszik benne.

Ezerszer hallottam azt fiútestvéreimtől, haverjaimtól, hogy "ronda XY csaj feje, de milyen jó az alakja / a lába / a segge / szép a haja, stb.- szóval a szép arc nem is annyira fontos.

Van akit a magabiztosság riaszt el, van akit a bizonytalanság, gyengeség. Szerencsére, ezeken lehet változtatni.

A kalandok keresése, átélése, a másik nemnél (különösen a magunknál jobbnak, szebbnek tartott partnereknél) elért sikerek halmozása növeli az önbizalmat. Ezért az önbizalomhiány a hűtlenség egyik oka lehet (feltéve, ha az illető már párkapcsolatban él, mert ha nem, akkor nem csal meg senkit!). Félig viccesen: ez is egy tradicionális öngyógyulási módszer, ami egyidős lehet az emberiséggel.

Tylia cordata 2012.09.22. 12:08:26

@zelmavagyok: egyetértek, de én inkább úgy fogalmaznék (mono-polygamia helyett), hogy a fajfenntartás ösztöne van beleépítve az emberbe, ezért választ élete során esetleg többször is partnert és ezért szeretkezik. Valóban ezek az ösztönök, kromoszómák, hormonok szabályozzák viselkedésünket, a nők és férfiak közötti különbségeket is ezek szabják meg. A biológiai lények viselkedését a civilizáció és vallások próbálják mesterségesen keretek közé szorítani, az adott társadalom pillanatnyi érdekének megfelelő mederbe terelni (monogámia, egy életen át tartó hűség, a hűtlenség elítélése, büntetése, etc.)

Anti Anyag (törölt) 2012.09.22. 12:31:46

@skarlát betű: Az túlzás, hogy "szokott", inkább csak párszor megesett. Végül is nem ismeretlen nőkről van itt szó, hanem többségében férjezett kolléganőkről, akik úgy tudtak így magabiztosak lenni, hogy női méltóságukat is meg tudták őrizni.

Nem nem én kezdeményeztem, én nem is gondoltam volna, hogy ez lesz a vége, még a többedik esetben sem. Én mindig "direktben" ismerkedtem, tehát pld. beszélgettem vele és elhívtam randira, valamilyen programra aki tetszett. Önbizalmam mindig volt, hiszen a dolog kettőn múlik és teljesen természetes, hogy nem mindenkinél férek fel a szekérre. Nekem sem tetszik minden nő, tehát elfogadom, megértem, hogy a nőkre is igaz ez. Erre való a beszélgetés, hogy megismerjük, "kitapogassuk" egymást és elfordulhassunk, ha nem ő az akire gondoltunk.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2012.09.22. 12:33:18

Igen... és éppen ezért a hűtlenséghez az érzelmi/erotikus/szexuális motivációkon kívül a tabudöntés is hozzátapad... egyeseknél akár további motivációként vagy másoknál frusztráló gátként.
Maga a fogalom, hűség-hűtlenség sokat lazult, maszatolódott az elmúlt évtizedekben: ld. Clinton-Lewinsky magyarázatok, ld. a férfiak pornónézésére féltékeny nők, erotikus masszázs-eufémizmusok, stb. mert a tabu határai mozognak, nem az érzelmi/erotikus/ szexuális hűtlenségé. Ó, most olvasom, hogy kábítószer-szakértő, éppen innen szerettem volna egy példát hozni, a hollandok viszonyát a bizonyos drogokhoz...de akkor kihagyom.

Sadist 2012.09.22. 12:50:10

@skarlát betű: "A jó megjelenés pl egyáltalán nem biztos, hogy magabiztosságot eredményez, mert gyerek- és ifjúkorban alaposan alá lehet ezt ásni negatív kommentekkel. Számos példát látok arra, hogy teljesen csinos emberek, főleg nők, totálisan negatív önképet táplálnak magukban, míg alapvetően kevésbé nem előnyös külsejű emberek nagy sikereket aratnak."

Önmagában tényleg nem mindig elég a magabiztossághoz a vonzó külső, de elég jó alap hozzá. Kb. mintha valaki egyetemista korában kapna a szüleitől egy lakást. Attól még nem lesz rendben az egész élete, de azért elég nagy előny, hogy nem kell albérletet vagy kollégiumot fizetni és akármikor felvihet magához egy csajt.
Ezt kísérletekkel igazolták, hogy már óvodás korban is a szép, szimpatikus külsejű gyerekeknek több barátjuk és játszótársuk van, felnőtt korban pedig jobb elbánásban részesülnek vagy könnyebben kapnak munkát.
Egyszerűen azért, mert az emberek tudat alatt a vonzóbb külsőhöz jobb képességeket vagy belső tulajdonságokat társítanak.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.22. 13:33:02

@Sadist: "Egyszerűen azért, mert az emberek tudat alatt a vonzóbb külsőhöz jobb képességeket vagy belső tulajdonságokat társítanak. "

Ez azért csak addig működik, amíg jobban meg nem ismered, nem beszélgetsz vele. A dolog titka szerintem abban rejtőzik, hogy természetesnek kell lenni, amilyen a mindennapokban. Szexelni sem lehet úgy, hogy bizonyítani akarok. Különben is sokunknak a legszexisebb nő az átlagnő, mert annál megfelelően alakult a siker és a kudarc aránya, tehát életképesebb lesz az ágyban és a mindennapokban is. (Ugyanez igaz szvsz. ffiakra is)

Én jártam fiatal koromban egy évig olyan lánnyal, akiért az egész munkahely lihegett, csak épp nem tudták, hogy fiatal (18) kora ellenére valójában boszorkány, nem gondoltam volna, hogy a féltékenység ennyire beteges is lehet, amilyen az övé volt és később ezért otthagyni sem volt semmi.

Pedig azt gondolná az ember, hogy egy ilyen nő nyugodtan lehet laza. Szerintem ő semmiképp nem volt magabiztos, pedig minden oka meg lett volna rá. Mondjuk professzor azért annyira nem volt, de gyökér sem.

Kovács Béla váltóőr 2012.09.22. 13:53:36

@Tylia cordata:
"A hűtlenségnek számos oka lehet, legtöbb esetben "alkalom szüli a tolvajt", aztán, mivel jó volt a csemege, rákap az illető és magától is keresi az újabb alkalmat... "

Tyűh, szerintem maradj a kábszer szakértésnél, bocs.

Kovács Béla váltóőr 2012.09.22. 13:56:02

@skarlát betű:
Nekem minden oké, milyen jogom kérhetnélek számon? Mégis magyarázod:) Lehet, hogy érdemes üzenetként tekintened a kis kommentemre - egy külső nézőpontból ilyennek tűnik ez az egész. Kívülről, ez a lényeg:)

Anti Anyag (törölt) 2012.09.22. 14:03:13

@Kovács Béla váltóőr: Pedig szerintem is így működik. Senki nem határozza el a házasságkötése napján, hogy hűtlen lesz, sem nő, sem ffi. (Ha csak nem érdekházasságról van szó).

Kovács Béla váltóőr 2012.09.22. 14:11:43

@Anti Anyag:
Egyetértek, de szerintem nem is erről van szó. Az ember az evolúció legnagyobb játékosa, és akit a leginkább sikerrel csap be, az önmaga. Egy jó kapcsolatban masszírozhatják az egómat és a hímtagomat órákig, akkor sem élek a lehetőséggel. Egy billegő kapcsolat rossz korszakában meg elég annyi, hogy "véletlenül" a karomhoz érjen a támadó melle a bárpultnál.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.09.22. 15:10:24

@Sadist: Nem vitatom, hogy a jó külső, a biztos anyagi háttér, a függetlenség megkönnyíti az érvényesülést. De a magabiztosság olykor szinte érthetetlen forrásból táplálkozik, mert van olyan magabiztos, aki tulajdonképp semmiben sem igazán jó, sőt, lehet, hogy éppenséggel tehetségtelen és még csak nem is csinos, viszont lehengerlő, és sokkal többet el tud érni ezzel az egyetlen tulajdonságával, mint más az összes érdemével. Ha ismeritek a kis Zaches meséjét ETA Hoffmanntól... A kis gnómot azzal áldja meg egy tündér, hogy bárki bármi nagyszerűt alkot a környezetében, mindig ő arassa le a babérokat. És az a megdöbbentő, hogy ilyen emberek tényleg vannak... :-P

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.09.22. 15:14:41

@Anti Anyag: Ezt így nem jelenteném ki, vagyis inkább azt mondanám, bőven van olyan, aki nem határozza el, hogy hű lesz. Nincs is ez a szótárában. Vagy a hűséget egész másképp, nem szexuális hűség értelemben gondolja.

@Kovács Béla váltóőr: Hát, ez te vagy. Millió más ember meg más. Voltál már ilyen masszőr-kísérlet alanya amúgy? :-P
Amit Tyliának írtál az alkalom szüli a tolvajt kommentjére: mi bajod vele? Szerinted nem kap rá az ember arra, ami finom? Szerintem de. És ez is egyfajta addikció. Vagyis nincs olyan messze a drogszakértésről.

Jack Torrance 2012.09.22. 15:24:04

@Kovács Béla váltóőr: és még hányféle szituáció van, és hányféle ember. Jó kapcsolatból is félre lehet lépni.

Szemekbe zárt titkok 2012.09.22. 18:27:05

A magabiztosság nem érzés, hanem viselkedés. A magabiztos ember nem állítja, hogy ő bárkinél is jobb, hanem viselkedésével egyszerűen ezt sugallja a többiek számára.

A magabiztosnak tűnő ember nem feltétlenül beszél sokat. Sokszor előfordul velem üzleti tárgyalás során, hogy a partnerem hallgatag, szemlélődő. Ezt főleg multinacionális cégek vezetői esetében vettem észre. És éppen ebben a megingathatatlan titokzatosságban rejlik a magabiztosságuk titka. Mikor megszólalnak nyugodtan beszélnek, és kiegyensúlyozottan mutatkoznak.

Szemekbe zárt titkok 2012.09.22. 18:28:28

jav*:) ...kiegyensúlyozottnak mutatkoznak.

Jack Torrance 2012.09.22. 18:44:28

@Szemekbe zárt titkok: dehogynem, az bizony egy érzés is. És azt gondolom, nehéz lehet magabiztosan viselkedni, ha nem érzed magad annak.

Szemekbe zárt titkok 2012.09.22. 18:59:10

@Jack Torrance:
Sokszor találkoztam már olyan emberrel, aki úgy volt zavarban, hogy nem volt zavarban.:)

Szemekbe zárt titkok 2012.09.22. 19:14:44

Úgy értem, ha valaki harsányan, lehengerlően lép fel, az még nem feltétlenül magabiztosság. Talán csak a felületes szemlélődő számára az.

A magabiztos embert szerintem jobban jellemzi a csendes kiegyensúlyozottság.

Szemekbe zárt titkok 2012.09.22. 19:22:27

A magabiztos ember tudatos, célratörő és karakán.
Miért lenne ennek bármi köze a hűtlenséghez? Szerintem nem szabad összetéveszteni a magabiztosságot azzal érzéssel, amikor valaki a szeretőjétől megkapja azt a hiánypótlást, hogy igazán Nőnek/Férfinak tekintsék. Ettől a jó érzéstől 30 cm-t emelkedünk a talajtól. Egy ideig.
De ez nem magabiztosság.:)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.09.22. 19:36:13

@Szemekbe zárt titkok: @Jack Torrance:

1) Multicég vezetője magabiztos. Naná. Egyrészt, annak kell lennie, különben nem lenne ott, ahol. Másrészt tanítják neki a testbeszédet, amellyel sugallja a magabiztosságot. Harmadrészt, ha a hatalom és a pénz az én kezemben van, én is baromi magabiztos vagyok :-P (Sajna ilyen fórom még nem volt soha.) Akkor nézd meg az ilyen embert, amikor nincs ez a biztos háttere, hanem szar helyzetbe kerül. Vajon összeomlik-e vagy kimászik a szarból. Persze, ha valaki befolyásos, teljesen kiszolgáltatott helyzetbe max akkor kerül, ha letartóztatják és olyan helyen, ahol senkit nem érdekel, hogy ő kicsoda.

2) Mi jellemez egy magabiztos embert? Szerinted csendes kiegyensúlyozottság, a többi csak magabiztosnak látszik? Ez az általad alkotott kép a magabiztosságról, de semmi nem szól az ellen, hogy valaki harsány legyen és magabiztos. Az, hogy kompenzál esetleg valamit a harsánysággal, más lapra tartozik, de a magabiztosság attól még megvan.

3) Látszat vagy belülről fakadó. Itt a testbeszédre utalnék. Vannak testtartások, amelyek magabiztosságot sugallnak, de ha felveszed ezt a testtartást, valóban nagyobb lesz az önbizalmad. Vagyis oda-vissza hat. A mélyről fakadó magabiztosság, vagyis ami nem csak átmeneti, hanem többé-kevésbé permanens, nem lehet csak látszat.

4) Annyi köze van a hűtlenséghez, hogy az, aki nem kapta meg a teljes elfogadást egy legitim kapcsolatban, az a szerető(k) révén megkaphatja és valóban magabiztossá vagy legalábbis magabiztosabbá válhat. Nem a kezdeti lebegésről beszélek, hanem valami sokkal tartósabbról.

Jack Torrance 2012.09.22. 19:36:51

Abban egyetértek, hogy a harsány lehengerlő fellépés nem egyenlő a magabiztossággal, a többiben nem teljesen. Én azt gondolom, a magabiztosság igenis egy érzés, és aztán hogy ez mikor milyen esetben hogyan látszik (ha látszik) az ettől teljesen független dolog.

Mint ahogy attól is független, hogy az ember hűtlen lesz-e vagy nem. Se nem feltétlenül ok, se nem okozat.

Ráadásul a magabiztosság egy állapot, ami változhat, pont a tapasztalatok által, ha sikeres vagy vagy ha kudarcot vallasz, mind mind befolyásolja.

Szemekbe zárt titkok 2012.09.22. 19:44:41

@Jack Torrance:

Azt mondod, a magabiztosság egy állapot. Ha sikeresek vagyunk, akkor magabiztossak, ha éppen rossz passzban vagyunk, akkor nem.

Én meg azt: A magabiztosság egy viselkedés, amit a másik gondol rólunk. Ha a viselkedésünkkel azt komunikáljukmások számára, hogy sikeresek vagyunk (szerelemben, munkában, megjelenésben), akkor magabiztosnak látnak bennünket. Ellenkező esetben pedig önbizalomhiányosnak.

Ugyanoda jutottunk? Nincs se magabiztos ember, se önbizalomhiányos? Csak a körülmények hatására változunk?
Bizonyára van ebben némi igazság. De szerintem vannak emberek akik a leglehetetlenebb helyzetben is kétlábon állnak, és célratörők. Szerintem az ilyen ember a magabiztos ember.

Jack Torrance 2012.09.22. 19:48:45

@Szemekbe zárt titkok: nem pillanatnyi állapotra gondoltam, ami ide-oda változik. Csak azt mondom, hogy építhető és lerombolható.

Én azt gondolom, az önbizalom és a magabiztosság nagyjából szinonimák. Az, hogy épp milyennek látnak mások, nem nagyon befolyásolja, mit gondolunk magunkról, legalábbis, ha van önbizalmunk. Akkor is lehetünk magabiztosak, ha ez valaki számára nem látszik.

Szemekbe zárt titkok 2012.09.22. 19:53:22

@Jack Torrance:

"Akkor is lehetünk magabiztosak, ha ez valaki számára nem látszik. "

Egyetértek. Sőt! Talán akkor vagyunk igazán magabiztosak, ha ez nincs kirakva a kirakatba:)

DarkAngel71 2012.09.23. 22:55:51

@skarlát betű: érdekes, amit írsz, elgondolkodtam. Én mindig a magam nézeteit írtam meg, de, ha mást kérdeztél volna, azt mondja, hogy én egy magabiztos, határozott nő vagyok., aki mindig tudja mit kell csinálni. Teljesen igaz, hogy a magabiztos emberek is bizonytalanok belül.

Cavalcanti 2012.09.28. 08:59:49

Sosem buzgott bennem az önbizalom,viszont ha megéreztem,hogy valaki vonzódik hozzám,akkor támadásba lendültem. :) Tudni kell,vagy érezni,hogy hol van keresnivalónk,és akkor már már nem lehet nagy baj.
süti beállítások módosítása