A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Szeretők - korhatár nélkül

2013.05.14. 07:33 skarlát betű

Ha a szerető szó előkerül, általában nem idősebb emberek lebegnek lelki szemeink előtt. Nők esetében a tipikus életkor a huszonévesekkel kezdődik (elsősorban szingli szeretőként), majd a harmincas, negyvenesekkel folytatódik (a legtöbb házas szerető tán ebbe a korosztályba tartozik), az ötvenesekre már kivételként tekintene a többség, és hogy még hatvanasként is labdába rúghat valaki nőként, nos, azt igen kis százalék gondolná - teszem fel én. De majd kiderül a szavazásból.

The-Best-Exotic-Marigold-Hotel-Still-3.jpg

Férfiak esetében a tipikus szeretőtartó kor harmincöt-negyven felé kezdődik, bár biztos vannak, akik huszonévesen is csinálják, ha nem akarnak elköteleződni és férjes asszonyokkal próbálják megoldani a szexuális életüket (ez se valami modern találmány). Ötvenes férfiak is szép számmal akadnak, hogy a hatvanasok körében mekkora az aktivitás, az már nagyobb kérdés. De még mindig több esélyt adna a közvélemény egy hatvanas férfinek, mint egy ugyanilyen korú nőnek - ha nem tévedek.

Vannak férfiak, akik azzal szórakoznak, hogy részletezik érettebb, általában férjezett nőkkel folytatott kalandjaikat, és már a harmincötön felülieket is úgy mutatják be, mint akiknek könyörögni kell egy kis jó szexért, és akármilyen ócska dumával befűzhetők... És vannak férfiak, akik számára egy érett, magabiztos, élvezni tudó nő sokkal többet ér, mint némi feszes és agyonszolizott hús. Vannak nők is, akik csak az edzőterembe járó, kigyúrt testeket tartják valamire, másoknak az idősebb, kevésbé adoniszi megjelenésű, de stílusban, tudásban, férfiasságban sokkal többet nyújtó szerető az ideáljuk. És persze van még ezer más ízlésű ember is mindkét nemben.

A fiatalság szemtelen és sokszor kegyetlen, mi is ilyenek lehettünk, mi is szörnyülködtünk, ha csak rágondoltunk, hogy negyven évesen is lehet valakinek szexuális élete... Ha a mostani fiatalok ezen szörnyülködnek, majd kigyógyulnak belőle és visszakapják a saját gyerekeik generációjától. De az idősebbek még mindig kiszorulnak valahogy a tudatunkból, sokan elkönyvelik, hogy egy bizonyos (mely?) kor után már ne ugrálhat az ember, örüljön, ha van egy házastársa, akivel esetleg évek óta nincs se intimitás, se szeretkezés, legalább nem egyedül tengődik, és lesz, aki ápolja, ha leesik a lábáról.

Közhely, de a civilizációnak becézett korunk nem nagyon tud mit kezdeni az öregedéssel, azon kívül, hogy megpróbálja lassítani. Az öregedő test erotikus kontextusban szinte ízléstelenségnek számít, tisztelet a ritka kivételnek. Pedig a valóságban vannak idősebb szeretők, vannak nők és férfiak, akik nem hajlandóak lemondani a szex nyújtotta örömökről, és még partnert is találnak hozzá. Vajon kivételnek számít az idősebb kori hűtlenség? Vagy gyakoribb jelenség, mint sejtjük? És milyennek kell lenni ahhoz, hogy valakit még akár 60-on, 70-en felül is kívánatosnak lásson egy partner? Vajon a testi kondíciótól függ, vagy a személyiségtől? A fiatalos gondolkodástól, az alkalmazkodóképességtől? Az anyagiaktól? Sokan biztosan meggyőződéssel vallják, hogy más nem is motiválhat egy fiatalabb partnert, mint az anyagi érdek, esetleg a társadalmi státusz. Nektek mi a véleményetek?

Ki ismer közületek idősebb szeretőket, illetve van-e köztetek, aki az idősebb generációhoz tartozik, és szívesen beszélne a tapasztalatairól? Még egy kérdés: vajon kezdhet-e valaki csak idősebb korában hűtlenkedni, vagy a koros hűtlenek azok közül kerülnek ki, akik egész életükben poligám módon éltek? Illetve van olyan, aki megtért idős korára, és belátta, hogy a hűtlenség tévút?

Két szavazást is beillesztek ezúttal, az elsőben arra kérdezek rá, a jelenleg is hűtlenkedő/szeretőt tartó olvasók közül ki milyen korosztályba tartozik, a másodikban pedig arra, hogy hány éves koruk körül kóstoltak bele a tiltott örömökbe, akár házas partner egyedülálló kedveseként (még ha ez alkalmi kapcsolat is volt), akár maguk is párkapcsolatban élve.

113 komment

Címkék: előítéletek életkorok idősebb szeretők

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr165298825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orsiw 2013.05.14. 14:45:18

@skarlát betű: akkor szerintem a kort kihúzhatjuk. Ugyanúgy meglehet az igény időskorban is és ugyanúgy visszautasíthatja a szexuális életet egy fiatalabb is. Persze később beficcen pár malőr, pl. a nők már nem olyan szépek, a fiúknak meg oda a merevedés. De vannak kivételek!
És nem tilos időskorban házastársaknak nem kényszerből űzni a sportot! :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 14:52:47

@orsiw: Nem tilos, persze, de nem is róluk szól ez a poszt.

A szexuális életet teljes egészében a fiatalok is visszautasíthatják, persze, van is erre bőven példa. Csak minél idősebbek, annál többen lesznek sejtésem szerint, de lehet, hogy tévedek. Az is érdekes lehet, ha valaki épp idősebb korában fedezi fel először a szex örömét.

gumirocker 2013.05.14. 15:02:28

@orsiw: ó még szerencse, hogy nem tiltják meg, hogy majd házaséletet éljek a házastársammal. Viccet félretéve --- azt gondolom, hogy ilyen korban mindenki érzékenyebb már... nem tudom, hogy egy idősebb nő vagy férfi hogy teszi túl magát azon, ha mellette szeretőt tartanak. Majd ha annyi leszek - 60 feletti, akkor majd megnézem, hogy nálunk mi lesz a helyzet. Egyelőre - lekopogom - mindegyikünknél minden rendben van...:-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 15:37:09

@gumirocker: Nem biztos, hogy akkor érzékenyebbek, lehet, hogy már nem izgatja őket annyira az egész... Hallottam pl olyan idősebb úriemberről, akit kifejezetten a felesége küldött fizetős lányhoz, fix időpontja volt. Ő már nem akart vele szexelni, de fontosnak tartotta, hogy a férjének ez meglegyen, ha kívánja.
Persze a prosti nem szerető, bár egy állandó kliens és egy hivatásos között is kialakul olyasmi, ami már inkább szeretői kapcsolatra hasonlít... Nemrég olvastam a világ legidősebb prosti ikerpárjáról, ők most vonultak vissza. És az egyik még megtart egy régi klienst, mert nem akarja cserbenhagyni.
De a poszt nem erről szól, csak úgy eszembe jutott, érdekességként.

gumirocker 2013.05.14. 16:19:48

@skarlát betű: Khm.... nem ritkán az engedékenység mögött az egyedülmaradástól való félelem van. Szóval nem kell elhinni mindent igaznak, amit mondanak az emberek. Természetesen nem zárom ki, hogy van ilyen is, de kétlem, hogy ez általános lenne

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.14. 16:23:34

"A fiatalság szemtelen és sokszor kegyetlen"

"És milyennek kell lenni [...] A fiatalos gondolkodás[...]"

Tehát a 60-on túli szeretőjelöltnek akkor van esélye ha szemtelen és sokszor kegyetlen?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 16:25:10

@gumirocker: Mért olyan nehéz elképzelni, hogy valakinek fontos a másik gyönyöre, ha ő már nem képes vagy nem akar ilyesmit nyújtani neki?
De lehet, h ez nem csupa önzetlenség, hiszen így a feleség felszabadul a kínos kötelesség alól. Mesélt nekem idős asszony, aki sokat megadott volna, ha nem kellett volna a férje támadásait elviselnie, mert annyira nem kívánta a háta közepére se. De túl vallásos volt ahhoz, h ilyen megoldásra gondoljon. Inkább összeszorított fogakkal tűrte.

Azt egy pillanatig se állítottam, h általános lenne, csak azt, h hallottam ilyen esetről. Az általános szted mi?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.14. 17:23:47

@skarlát betű:

"Ha valaki csak jobb híján van a másikkal, miután megnézett egy pornófilmet és csukott szemmel valahogy összehozza a 2 másodperces menetet, miközben a neje alig várja, hogy vége legyen, az nem szeretkezés."

Múltkor még az volt a duma hogy senki sem döntheti el más helyett hogy mi a másik számára a szerelem; most meg hirtelen kiderül hogy te vagy az ítélőbírája annak hogy mi a szeretkezés.

Hol árulják azt a csili-vili kettős mércét amit olyan előszeretettel használsz?

gumirocker 2013.05.14. 17:32:47

@skarlát betű: Az általános az, hogy a házastársak 50-55 felett már csak "másnaponként" élnek nemi életet. Mármint minden húsvét, karácsony másnap, etc. Mert addigra - tisztelet a kivételnek - az első házasság már ki szokott erősen fulladni. Ahol te virgonc nemi életet látsz ezen időszakban, azok már a 40-es években kötött második házasságok, illetve ebben az időszakban szövődött tartós kapcsolatok. (Vagy azoknál, akik kiemelt gondot fordítottak az egymás iránti vágy megőrzésére) Nagyon kevés kivételtől eltekintve az emberek nem kis hányada úgy éli le az életét, hogy már egészen más társat választana magának másodjára, mint elsőre. A megszokás és főként a kényelmesség azonban nagyon nagyon úr, így az érzelmileg már felbomlóban lévő házasságok még mennek maguktól, mint önálló, gyermeknevelő rt. És a 30-as évek végén, 40-es évek elején jönnek a szeretők aztán a gyerekek kirepülésével vagy ez az állapot állandósul, vagy pedig felbomlik a kapcsolat. Amit te írsz, az azért kivételes, mert az ego nem vagy nagyon nehezen viseli el a mellőzést. Márpedig az engem nem kíván, de máshoz bezzeg megy - érzés az a mellőzöttség érzése, még akkor is, ha a másik minden más területen - nem kis részben kompenzációként is - kiemelt bánásmódban részesíti az illető házastársat. Mert mnindig az fáj, ami hiányzik. Nyilván te is tudod, hogy a nők nagyon hajlamosak az önámításra, a kevesebbel való beérésre, ha a kapcsolat megtartásáról van szó, még akkor is, ha az már számukra érzelmileg fájdalmas következményekkel jár. A mosolyogva mesélés mögött sokszor egy átsírt délután van, de legalábbis nagyon hullámzó, nem ritkán ambivalens érzések. Én ezt a fajta engedékenységet, belátó szeretet csak 65 felett tapasztaltam. Amíg egy nő nőnek érzi magát, hááát.... max muszájból nem teszi szóvá, hogy tudja.

gumirocker 2013.05.14. 17:35:21

Bocsánat, hogy ennyire negatív vagyok, de csak remélni tudom, hogy a most futó, a szereplőket gyerekségből az öregségig elkísérő Vodafone reklám öregjeihez leszünk majd hasonlóak. Úgy, hogy én magam is a második házasságomban élek, azaz lehet úgy venni, hogy ez személyes élettapasztalat.

hot-spot (törölt) 2013.05.14. 19:48:01

Persze hogy létezik az idős kori szex,és azért tabu,mert abban a korban már csak kizárólag nagyon bizarr dolgokra áll csak a zászló.Ott volt az a színész is pl (mostnemugrikbeaneve) akit a szekrényben felakasztva találtak meg holtan,meredező farokkal.

orsiw 2013.05.14. 20:31:06

@gumirocker: csak amiatt hangsúlyoztam ki, mert SB váltig állítja, hogy időskorban házastársak közt CSAK fogösszeszorítva lehet és na, ott aztán már kötelező a szeretőzés! :)
Szerintem pedig hótt nem korfüggő a partner visszautasítása ugyanúgy, mint a "nyugdíjas-szex" vagy a szerelmi fellángolás és a szex általában.
Egy másik blogon a netes társkereső 50-60-70 éves nők többsége ki van akadva, hogy a fiúk "csak azt akarják", és nem biztos, hogy házasok!
Szeretném én is azt hinni, hogy egy kiteljesedett, intimitással teli boldog házasságidőskorban sem nélkülözi az élvezetes szexet! Hajrá!

orsiw 2013.05.14. 20:38:48

van mondjuk egy olyan buli is, hogy kapuzársi pánik és van egy mumus, akit úgy hínak, hogy Meno Pauza

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 20:43:11

@orsiw: "SB váltig állítja, hogy időskorban házastársak közt CSAK fogösszeszorítva lehet és na, ott aztán már kötelező a szeretőzés! :)"

FRÁSZT állítok én ilyet. Azt mondtam, hogy ez a poszt nem azokról szól, akik házastársi szexben találják meg a kielégülést.

Ezt írtam:
"sztem elég nagy a valószínűsége, hogy a kor előrehaladtával sokan elvesztik a kedvüket, és ha a partnerük meg nem, akkor aligha marad más, mint a kényszerszex, vagy a félrelépés."

ELÉG NAGY A VALÓSZÍNŰSÉGE, SZTEM.

Ez nem jelenti, hogy mindig így van. Hajrá, csak már hozzászólna valaki, akinek konkrét tapasztalata is van, és nem csak álmodozik :P

@gumirocker: Nem mosolyogva mesélésről volt szó... Mondjuk, a legtöbb ember nem fogja tudni, mi az ábra, mert el se hiszi partneréről, hogy ennyi idősen még vadászhat.
Az biztos kivétel, hogy valaki feleségi engedéllyel prostihoz jár, nem is mondanám, hogy valami pozitív példa, biztos attól tart a nő, hogy elszeretik tőle a férjét, a prosti meg nem fogja elszeretni (jóval fiatalabb is...)

Biztos, hogy nagyobb eséllyel indul az otthoni időskori szexélvezet felé az, aki második házasságban már sokkal kompatibilisebb partnert választott, bár sokadjára hangsúlyoznám, hogy a hűtlenségek nagy százaléka nem az otthoni szex hiánya vagy silány mivolta miatt történik, hanem más okokból. És aki egész életében így csinálta, az próbálkozni fog sztem később is. Biztos kisebb lendülettel, jobban megválogatva, de addig fogja magát jól érezni, amíg erről nem mond le :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 20:46:28

@hot-spot: Ugyan, sztem ennek semmi értelme, csak azért, mert van, aki mindig is extrém dolgokra indult be, idősebb korban is arra fog, a többi meg beindul a kevésbé extrémre.

@orsiw: A kapuzárási negyveneseket érint, a menopauza meg simán kezelhető. Az is érdekes kérdés, hogyan változtatta meg a kék bogyó az egész szférát, valahol hallottam, hogy amekkora áldás a férfiaknak, akkora fejfájás a nőknek :P De ez biztos csak valami negativista propaganda :)

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2013.05.14. 20:49:11

Ámulok bámulok az itteni hozzászólásokon is, de a valóságon méginkább. Társkeresős tapasztalat, hogy éppen a sokak által emlegetett kihűlő házasság miatt rengeteg a 45-55 közti (vagy annyinak mondott) társkereső férfi, és kudarckerülésből-e vagy másért, többségük ötvenes nőt keres... vagy azt talál és elfogadja. Igen, már 45-től. Az 55 feletti (vagy annyinak mondott) férfiak között viszont sokan annyira el vannak bizonytalanodva, hogy inkább hajszolják a 25-35 éves, számukra soha el nem érhető nőket, minthogy egy hasonló korúval abba a helyzetbe kerüljön, hogy ott a lehetőség, de nem képes "realizálni". Ez tehát a társkeresős tapasztalat . Nyilván más azoknál a helyzet, akik a New York-i konferencián vagy legalább Sopronban megrendezett orvoskongresszuson pásztázzák a nőket... habár, nem is biztos, hogy annyira más.

orsiw 2013.05.14. 20:57:28

@zelmavagyok: jó a hsz, 56-tól már csak az álmokban bíznak a fiúk.

orsiw 2013.05.14. 20:59:26

@skarlát betű: bárcsak hozzászólna már valaki...a statisztikai kérdőív mit mutat? 31-41 éves korig. Én megjegyeztem, hogy hallottam egy 80-as papiról, aki 50-essel kavar, ennyit tudok hozzászólni. :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 21:06:06

@orsiw: Azért 60-asok vannak, de nem tisztem a nevükben beszélni :)

@zelmavagyok: Szerencsére nem minden 55 fölötti pasi hajkurássza a huszonéveseket. A harmincasoknál még simán van esélyük. Ez is egyénfüggő, van, akinek hatvan fölött is jó esélyei vannak, van, aki már negyven évesen se nagyon rúg labdába.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 21:07:20

@orsiw: Azért van kb 80 60+-os szeretőző a stat szerint, ha nem viccből jelölték be :P

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.14. 21:08:05

@skarlát betű:

"sztem elég nagy a valószínűsége, hogy a kor előrehaladtával sokan elvesztik a kedvüket, és ha a partnerük meg nem, akkor aligha marad más, mint a kényszerszex, vagy a félrelépés."

Mekkora az a "nagy valószínűség"? 0,5? 0,7? 0,9? 0,99?

"a hűtlenségek nagy százaléka nem az otthoni szex hiánya vagy silány mivolta miatt történik, hanem más okokból"

Mekkora az a "nagy százalék"? 50%? 70%? 90%? 99%?

Milyen jó annak aki tehet kijelentéseket "nagy" valószínűségekről meg százalékokról, de sem nem kell megmondania hogy mit jelentenek ezek vagy hogy mire alapozza ezeket az "ismereteit". (A "szerintem" meg "én hallottam egy-kettő-nyolc esetről" nyilvánvalóan még köszönő viszonyban sem kell legyen a valósággal ami a teljes népességre vonatkozó előfordulási gyakoriságot illeti.)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.14. 21:22:59

@skarlát betű:

"Az is érdekes kérdés, hogyan változtatta meg a kék bogyó az egész szférát, valahol hallottam, hogy amekkora áldás a férfiaknak, akkora fejfájás a nőknek :P De ez biztos csak valami negativista propaganda :) "

In Palo Alto, California, members of the Raging Grannies Action League said that men who want drugs such as Viagra to treat impotence should be required to have strict testing before receiving said drugs.

The Grannies applauded Ohio State Senator Nina Turner who has introduced a bill requiring that physicians take specific actions before prescribing Viagra and similar drugs, including giving a cardiac stress test and making a referral to a sex therapist for confirmation that the patient’s symptoms are not solely attributable to one or more psychological conditions.

feministphilosophers.wordpress.com/2012/03/23/viagra-review-board/

Érdemes megnézni a képet! :)

hot-spot (törölt) 2013.05.14. 21:26:13

@skarlát betű: Nem értek egyet mert a töménytelen pornó már fiatal korukra immunissá teszi a férfiakat és a nőket is (!),ezért egyre új és újabb és bizarrabb dolgokra tudnak már csak felizgulni a kor előrehaladtával.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 21:46:20

@hot-spot: Engem nem tesz immunissá, csak fantáziadúsabbá. Ha a helyén kezeled a pornót, akkor nem tesz kárt az ízlésedben. De inkább az amatőr pornót favorizálom, a valóságot :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.14. 22:06:55

@skarlát betű:

"Ha a helyén kezeled a pornót, akkor nem tesz kárt az ízlésedben."

Ez annyira igaz mint az hogy "ha helyén kezeled a szexualitást, akkor nem tesz kárt a hűség iránti elkötelezettségedben".

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.14. 22:52:04

@k.ilka:

"Amíg nem tudod megcáfolni SB becsült adatait a valószínűségekről és a százalékokról, addig nem kellene ellent mondjál."

Aki állít, annak kell bizonyítania. Ha nem így lenne akkor én is "becsülhetnék" bármit, és másoknak kellene cáfolniuk.

Továbbá a "nagy valószínűség/százalék" értelmezhetetlen anélkül hogy tudná az ember, _mennyire_ "nagy".

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.14. 22:58:46

@k.ilka: neoteny barátunknak tökmindegy, hogy én mit állítok, ha nem mondok százalékot, számonkéri rajtam, ha mondok, bizonyítsam, ha rámutatok egy felmérésre, megkérdőjelezi, végtelen játék ez, de én nem játszom már vele. :P

Erre is fog valamit reagálni, mert olyan nincs, h ne reagálna valamire, bár esküszöm, eszem ágában sincs bizonyítani ezt az állításomat :P

na4 2013.05.14. 23:27:01

Szeretö kell. Azt hiszem Oscar Wilde mondta: hüség = fantáziátlanság.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.14. 23:28:18

@skarlát betű:

"ha rámutatok egy felmérésre, megkérdőjelezi"

Hát ha a saját "felméréseidre" gondolsz, akkor az érthető hogy megkérdőjelezésre kerül bárki által akinek van minimális fogalma az önkiválasztásról vs. véletlenszerű statisztikai mintavételről, konfidencia intervallumról, konfidencia-szintről és hasonlókról.

Ha egy kreácionista blogon felteszem a kérdést hogy "Igaz-e hogy a Föld hatezer-valahány éves?" és 72 ember szavaz és 70 az igenre nyom, abból egyedül azt a következtetést lehet levonni hogy a blogot látogató azon emberek közül akik vették a fáradságot hogy szavazzanak, 97,2% szerint a Föld hatezer-valahány éves. A szavazók nem reprezentálják a népesség statisztikailag érvényes keresztmetszetét; nem véletlenszerűen lettek kiválasztva; az eredményből semmi olyan következtetést sem lehet levonni ami érvényes lenne a teljes népességre akár a legkisebb mértékben is.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.15. 00:00:20

@na4:

"Azt hiszem Oscar Wilde mondta: hüség = fantáziátlanság."

“People who love only once in their lives are. . . shallow people. What they call their loyalty, and their fidelity, I call either the lethargy of custom or their lack of imagination.”

Wilde semmiképpen nem volt fantáziátlan -- de ez lett a végzete is.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.15. 00:52:52

@k.ilka:

"Hisz egy online kérdőív se lehet állati reprezentatív, mert a lakosság arra a részére vonatkozik csak, akik aktívan internetet használnak, és ebből még le kell vonni azokat, akikben nincs hajlandóság a kérdőívek kitöltéséhez."

Pontosan. Amikor egy felmérést csinál egy ezzel hivatásosan foglalkozó cég, akkor az eredmények közlése után ír valami ilyesmit: "a felmérésben 1012 személy vett részt, akik 21 és 64 év közötti életkorúak, és az ország összes vezetékes telefonnal rendelkezői közül lettek véletlenszerűen kiválasztva. Az eredmények helyesek +-2,4%-ban, 20 esetből 19-ben". Ami ugye azt jelenti hogyha hússzor elvégeznék ezt a felmérést az adott körben, 19 esetben az értékek +-2,4%-al térnének csak el a közölt értékektől.

Az összes többi feltételezés arról hogy kiket érdekel egy blog témája; hányan olvassák a blogot; hányan hajlandóak szavazni, és az mennyire reprezentatív a teljes népességet illetően... puszta feltételezések. Ahhoz hogy egy felmérésnek még csak esélye is legyen hogy az eredményei bármilyen (ill. jól meghatározott) viszonyban legyenek a teljes népesség nézeteivel, azt meg kell tervezni (elemszámra vonatkozóan is, véletlenszerűségre vonatkozóan is, sőt még a kérdések megfogalmazására vonatkozóan is), végre kell hajtani és az eredményt fel kell dolgozni statisztikailag... ami jóval több annál hogy kiszámoljuk az egyes válaszok százalékos arányait.

OakTree 2013.05.15. 07:13:58

@na4:

Nem jól hiszed. Nem Oscar Wilde volt.

OakTree 2013.05.15. 07:18:36

@na4:

Ha erre gondoltál:

"“Those who are faithful know only the trivial side of love: it is the faithless who know love's tragedies.”"

akkor ez meg nem azt jelentené :)))))

TBal 2013.05.15. 08:54:38

@skarlát betű: Nem raknál be egy szürés gombot?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.15. 09:18:29

@TBal:

Ne légy hipokrita; nagy élvezettel olvasod te az én hozzászólásaimat csak azért hogy szörnyülködhess rajtuk... :D

TBal 2013.05.15. 10:22:59

@neoteny: pedig nem... olvasok pár szót belöle, utána megnézem, hogy tényleg te írtad-e, aztán ugrok a következöre. Böségesen eleget szörnyülködök a politikai híreken, köszönöm szépen. Amúgy tuti értelmes ember vagy, csak ide valamiért trollkodni jársz, de úgy, hogy SB még ne vágjon ki érte. Viszont szar, hogy értelmes vita helyett nagy részben téged kell kerülgetnem.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.15. 10:55:25

@k.ilka: Sose állítottam, h reprezentatívak ezek a szavazások, persze, h nem azok, de érdekesek.
Reprezentatívat csak sok pénzből lehet csinálni, meg kell hozzá egy rakás emberke, mondjuk szociológusok, mivel ilyen csapat nem áll a rendelkezésemre, és nem is célom, hogy a rendelkezésemre álljon, teljesen jól elvagyok a nem reprezentatív felméréseimmel.
Amúgy az ilyen jellegű téma direkt kérdezéses módszerrel amúgy se lenne megbízható, mert a legtöbb ember nem nyilatkozna őszintén még anoním módon sem a hűtlenségeiről egy ismeretlennek.

@TBal: Ha ő írta, akkor ugrasz csak igazán? :P

Feromontika 2013.05.15. 11:30:20

A szűrés gomb mellé a like és dislike gombot is feltehetnéd. Az is lehetne (egy nem reprezentatív) statisztika :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.15. 11:35:32

@TBal: Pontosan hová?

@Feromontika: A posztok alatt van FB-s like gomb, de gondolom, nem erre utalsz, szóval várom a részletesebb magyarázatot.

sangean 2013.05.15. 12:14:05

Lássunk egy kis statisztikát:
(az adatok nem biztos, hogy jók)
Internet használó társkeresők országosan:
Férfiak :169 484
50-59 : 14 068
60-69 : 3 184
70-99 : 2 481
Nők :137 096
50-59 : 32 416
60-69 : 15 291
70-99 : 2 467

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.15. 12:18:00

@sangean: Az adatok biztos, hogy nem jók, a legnagyobb társkereső tudomásom szerint a randivonal, ahol kb 2 millióan regisztráltak 10 év leforgása alatt, ezek persze nem mind aktívak, meg vannak többször regisztrálók, töröltek, stb, de más társkeresőkön is 500.000 feletti számokra emlékszem. Honnan vetted ezeket a számokat? És miért csak az 50 fölöttieket hoztad be?

sangean 2013.05.15. 12:21:53

@skarlát betű:
szándékosan nem a legnagyobbat vettem alapul.
A téma miatt néztem az 50+ korosztályt.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.15. 12:29:27

@sangean: Mégis, melyiket? Ha ez egy konkrét társkereső aktuális adata, akkor oké, de úgy tűnt, mintha az országban csak ennyi internetes társkereső lenne, szerintem jóval több van.

sangean 2013.05.15. 12:36:28

Ezek a twoo adatai. Mindegy, hogy a minta mekkora az arányok általában megegyeznek.

sangean 2013.05.15. 12:46:29

Az általad említett oldalon az aktív nők létszáma a
18-99 korosztályban 39 105

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.15. 12:53:46

@sangean: Az aktív persze mindig sokkal kevesebb, mint a regisztrált, én úgy 10%-ra tenném :)
Az arányok tényleg meg szoktak egyezni, ezt az itteni szavazásokon is látom, ha 100-an szavaznak, vagy 2000-en, a százalékok nem nagyon változnak.

Köszi, h így utánanéztél.

Ami nem derül ki ebből, hogy mennyi a független és mennyi a kapcsolatban élő (a viszonyon kb 10% a független), és az, hogy társat keres, nem bizonyítja, hogy szexet is keres, nem tudjuk, hogy jelenleg van-e szexuális élete, vagy, hogy akar-e egyáltalán (sokan barátkozni szeretnének vagy levelezgetni csupán). Maga a keresés egyfajta érdeklődést jelez. De lehet, hogy nemsokára belemászom majd a statisztikákba :)

TBal 2013.05.15. 13:01:16

@skarlát betű: kb. olyasmire gondoltam, mint ami a varánusz blogon van (varanus.blog.hu), ott "Tahótlanítok" a gomb neve, minden komment alatt ott van.

sangean 2013.05.15. 13:03:04

Persze a fentiek nem derülnek ki ezekből az adatokból. Csak azokról beszélhetnék, akiket ismerek. A férfiak vadásznak, a nők gyűjtögetnek. :-)

TBal 2013.05.15. 13:03:44

@TBal: a bezáró zárójelet töröld a linkböl, természetesen.

TBal 2013.05.15. 13:06:05

@skarlát betű: "Ha ő írta, akkor ugrasz csak igazán? :P" - ha ö írta, akkor nincs esély értelmes vitára vele. Ha más, akkor azt még komolyan veszem.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.15. 15:05:13

@TBal: Ja, láttam már, emlékszem, de kicsit zavart. Nem hiszem, h szükség lenne rá, ha vki nagyon hülye, azt úgyis moderálom.

@sangean: Ha a nők gyűjtögetnek, akkor a férfiak se csak vadásznak, bár annyira imádjátok ezt a sztereotípiát :P Igazi vadászt nagyon keveset látni odakint a mezőn. A legtöbb örül, ha begyűjthet valakit :)

TBal 2013.05.15. 15:46:54

@skarlát betű: nem kötelezö ott se használni, csak egy lehetöség mindenkinek, hogy eldöntse, kit szeretne olvasni és kit nem. Az egy más stílusú blog, szerintem a nyelvezet lehet zavaró, de maga a funkció szerintem teljesen rendben van, hasznos. De persze ez a Te blogod, úgy szerkeszted, ahogy te szeretnéd.

sangean 2013.05.15. 15:49:58

Ez már másmilyen vadászat. Virtuális. Hiába keresel a mezőn. Akikről írsz, azok vadorzók, hurokkal, hálóval.
Írhattam volna azt is, hogy a fiúk a bányában dolgoznak, de ez olyan elcsépelt.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.15. 16:12:25

@TBal:

"Viszont szar, hogy értelmes vita helyett nagy részben téged kell kerülgetnem."

Most elmorzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában... nehogy virtuális bokaficamot kapj a sok kerülgetéstől, mert nem venném a lelkemre.

Talán feltűnt, hogy én csak akkor jelenek meg, amikor a blog Index-címlapos. Nem járok ide rendszeresen hogy neked (vagy bárki másnak) olyan sokat kelljen kerülgetnie.

Az pedig hogy mi az "értelmes vita": attól függ hogy ki szerint. Pl. nekem úgy tűnik hogy sikerült tisztázni bizonyos kérdéseket statisztikákkal, felmérésekkel kapcsolatban; már nem volt annyira mihaszna az ittlétem.

Ami pedig a "belekötéseimet" illeti: a nyíltság, tabumentesség és szenteskedés nélküliség szellemében teszem. ;-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.15. 23:47:45

@sangean: Akkor nem ugyanazt értjük vadászat alatt? Vadászok vannak a virtuális térben és IRL is, a legjobban mindkét ligában nyomulnak :P

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.15. 23:48:56

@TBal: Kissé idegenkedem ettől a szűrős gondolattól egyelőre, de még gondolkodom rajta. Amúgy nem tudom, technikailag hogy kell megoldani, de majd kiderítem, ha kell :)

Feromontika 2013.05.16. 08:15:59

@skarlát betű: Nem, nem a FB-s like-ra gondolok. Pl. "Józsi bácsi" blogján láttam ilyet. Nem a FB-s hozzászólásoknál, hanem alattuk. www.ivi.hu/blog-eber-hallgatas
mindegyik kommentet lájkolhatod. ezt akkor szoktam ide kívánni, amikor pl nagyon sok a hozzászóló, és a komment is, ráadásul masszív, de eltérő vélemények intenzíven ütköznek, akkor szívesen nyomogatnám bizonyos kommenteknél a gombot. . Egy esetleges diszlájk gombot már szóba sem hozok.. :)

famefatal · http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu 2013.05.17. 00:28:32

Szerintem a férfiak keresnek idősebb korban inkább szeretőt. Nem a tipikus nagypapák, hanem akik aktív életet élnek 50-65 évek koruk körül is. Pl. a munkájuk miatt sok helyen megfordulnak, komoly egzisztenciával rendelkeznek, üzletemberek, befutott ügyvédek stb.
A nők talán egy kicsit visszahúzódóbbak, ők inkább a családnak és a hétköznapoknak élnek egy bizonyos kor után. Bár a nők között is akad nem is kevés, aki szereti a munkáját és nem akar beállni a nagyi sorba. Ők talán bátrabbak és egy viszonyba is bele mernek kezdeni.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.17. 11:16:56

@Feromontika: Az nem blog-hu-s lehet, hogy ott alapban létezik ez az opció, nem tudom, ide hogy lehetne betenni. Majd megérdeklődöm.

@k.ilka: És hiába könyörögtem, egy idősebb se szólt hozzá, hogy megossza velünk az élményeit. Pedig reméltem, hogy tanulunk valamit :)
Hogy szánja el valaki magát 70 fölött arra, hogy hűtlen lesz?

@famefatal: Úgy sejtem, a férfiakról inkább el tudjuk képzelni, mint a nőkről, egyrészt, mert sajna igaz, hogy a férfiakhoz kegyesebb a kor, mint hozzánk, kivételek mindig vannak, ugyan, de általában azért jobban állnak a ráncok a pasiknak. Gyakran látok kb egykorú párokat, ahol a férfi még nagyon is férfinak néz ki, míg a neje meglehetősen a nemnélküliség irányába tart, ha értitek, mire utalok.
Másrészt a társadalmi szerepvállalás is annyira más, hogy azokról a nőkről se nagyon képzelünk el ilyesmit, akik nők maradnak idősebb korukra is. Jó adag szerencse is kell hozzá, meg anyagi biztonság, olyan szellemiség, ami nem hagyja magát meggyőzni arról, hogy a nőként való létezésének vége... Minél tanultabb valaki, minél aktívabb és minél jobb anyagi körülmények között él, annál nagyobb esélye van megőrizni a nőiességét, sztem.

Tylia cordata 2013.05.17. 12:45:19

@famefatal: "A nők talán egy kicsit visszahúzódóbbak, ők inkább a családnak és a hétköznapoknak élnek egy bizonyos kor után. Bár a nők között is akad nem is kevés, aki szereti a munkáját és nem akar beállni a nagyi sorba. Ők talán bátrabbak és egy viszonyba is bele mernek kezdeni."

Az a tapasztalatom, hogy a munkaerőpiaci kompetició pozitiv visszahatásaként a középkorú aktiv nők sokkal jobb karban tartják magukat (fiatalabbnak akarnak látszani, sokan vannak vezető v. középvezetői pozicióban). Csinosabbak, ápoltabbak, követik a divatot, testbeszédük sugározza a magabiztosságot, tudják, mit akarnak és megtanultak az emberekkel (igy a férfi-nemmel is) bánni. Érdekesebb, izgalmasabb személyiségek és vonzóbbak a férfiak számára, mint az otthon besavanyodott nők. Nagyobbak az esélyeik a karrier és a szerelmi kapcsolatok terén is.

(Mindez persze elmondható a hasonló helyzetben lévő férfiakról is!)

A tyúkanyó tipusú, otthonülő háziasszonyok és az áldozatvállaló nagyik többsége nőként elhanyagolja magát (hasonlóan a magányba rég belesavanyodott egyedülálló nőkhöz). Látókörük beszűkül és egy idő után sem szellemi partnernek, sem szexpartnernek, sem társasági életben való megjelenéshez nem alkalmasak már férjük számára (tisztelet a ritka kivételeknek).

Nem csoda, hogy a "komoly egzisztenciával rendelkező" középkorú férfiak (és nők) jó részének van szeretője. (Statisztikusok kiméljenek!!!) .

Évfolyamtalálkozókon, érettségi találkozókon mindenki saját szemével láthatja, hogy már negyventő felfelé is milyen óriási különbségek vannak s vele egykorúak között a megjelenés és a női és férfi vonzerő tekintetében, a hatvanasakról nem is beszélve! ((:-

A boldog szerelmi élet és a jó szex fiatalon tart.
Mindenki a maga sorsának kovácsa.....

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.17. 13:42:16

@Tylia cordata: Ezek szerint számos embert ismersz ebben a korosztályban, akinek van külső kapcsolata - még ha statisztikát nem is készítettél róluk :)

Tylia cordata 2013.05.17. 15:45:23

@skarlát betű: igen, nagyon sok embert ismerek (tanulmányaim, sport, munkám, utazások, barátságok, szomszédságok révén) - a fiataltól idősekig. Meglepően sokan elmondják történetüket, örömüket-bajukat, ha valaki odafigyel rájuk. Sokan szívesen beszélnek párkapcsolataikról is. Saját élettapasztalaim is megvannak.

Tenkeskapi Tánya 2013.05.17. 16:24:00

Akadémikus vitába nem szívesen szállok már be.
Tény:
59 éves barátnőm pár napja kért meg, hogy kísérjem el egy szexshopba, mert 69 éves új barátja megemlítette, hogy játékszereket is szívesen kipróbálna vele.
Barátnőm még ilyen helyen nem volt, s lássuk be, az ő életideje alatt fordult Európa ezen a szegletén akkorát a világ, hogy mostanra jutott el egy nemzedék oda, hogy a szexuálisan aktív ideje nemcsak, hogy kitolódik, hanem jelentősen színesedik is.
Ez a barátnőm nap mint nap elmondja nekem, hogy semmi köze nincs a korhoz a nemi vágynak, a huncut játszadozásnak, mert megtapasztalta.
Persze, más már a testek állaga, a bőr; az aktivitás viszont, ha két egymással megfelelő ember találkozik össze, független a kortól.
Ha a testére adott az elmúlt évek alatt valaki, bírja szexet, az állóképessége:-) is megvan a hatvan vagy a felettieknek. Ismerek olyan huszonévest, aki petyhüdtebb és elhanyagoltabb az általam említett párnál.

Tylia cordata 2013.05.18. 09:26:55

@Tenkeskapi Tánya: @skarlát betű:

Hadd idézzek egy eszmefuttatást, miért jó egy férfi szerint egy 50 év feletti nő? (Ajánlom 50 alattiaknak és felettieknek, sokat lehet tanulni belőle!)

"Ahogy öregszem, egyre inkább az 50 feletti nőket értékelem. Csak néhány példa, hogy miért?
- Egy 50 feletti nő sosem ébreszt fel az éjszaka közepén, hogy megkérdezze: 'Mire gondolsz, drágám?' Fütyül rá, mire gondolsz.

- Ha egy 50 feletti nőnek nincs kedve meccset nézni veled, nem áll oda melléd nyavalyogni. Csinál helyette valami olyat, amihez kedve van. Általában valami sokkal értelmesebb dolgot.

- Egy ötvenen túli nő már elég jól ismeri önmagát ahhoz, hogy tudja, ki ő, mi ő, mit akar és kitől. kevés olyan 50 feletti nő akad, akit érdekel, hogy mit gondolsz róla vagy arról, hogy mit teszel.

- A nőknek 50 felett tartása van. Ritkán fordul elő, hogy jelenetet rendeznének az operában vagy egy elegáns étterem kellős közepén. Na persze, ha megérdemled, gondolkodás nélkül lelőnek, főleg, ha esélyt látnak arra, hogy megúszhatják.

- Az idősebb nők nem bánnak szűkmarkúan a dicséretekkel, gyakran akkor sem, ha nem érdemled meg. Tudják, milyen érzés, aikor az ember nem kap elismerést.

- 50 felett egy nő elég magabiztos ahhoz, hogy bemutasson téged a barátnőinek. Egy fiatalabb nő gyakran még a legjobb barátnőjét is elhanyagolja, ha partnere van, mert nem bízik meg a fickóban.

- Egy ötvenen túli nőt abszolút nem érdekel, hogy tetszenek-e neked a barátai, mert tudja, hogy azok sosem árulnák el őt.

- A nők a korral természetfeletti képességekre tesznek szert. Egy 50 feletti nőnek sosem kell meggyónnod a bűneidet. Úgyis mindig tudja."

És hozzáteszem, hogy valódi sportos életmódot élő 60-70 feletti nők és férfiak 15-20 évvel fiatalabbak maradnak biológiailag, lelkileg és szellemileg is.

Tylia cordata 2013.05.18. 21:18:18

@Tylia cordata:
Az aktiv sportolás pozitiv következményeiről ajánlom az alábbi cikk elolvasását!

index.hu/tudomany/egeszseg/2013/05/14/edzetten_okosabb_gyereket_nemzhetunk/

famefatal · http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu 2013.05.18. 23:40:45

@skarlát betű: Igaz, hogy a férfiakról inkább eltudjuk képzelni mint a nőkről. A pasik egy részének még jól is áll az öregedés, az apró ráncok, az őszülő halánték vonzóvá teszi őket. A nőknek sokkal inkább meg kell küzdeni a szépségért, vagy egyáltalán azért, hogy nők maradhassanak. Az is igaz, hogy ehhez sok minden kell, nyitottság, anyagi biztonság, de a lényeg, hogy kivitelezhető, csak akarni kell :)

@Tylia cordata: Az tény, hogy a középkorú aktív nők jobban odafigyelnek magukra szerencsére. Ha körülnézünk a bankban, vagy bármilyen hivatalos helyen, ahol idősebb nők dolgoznak, ápoltak és rendezettek, mert nem hagyhatják el magukat már csak a munkájuk miatt sem. Szerintem ez a követendő példa, majd x év múlva :)
A begubózott nagyikkal sincs bajom alapesetben, hiszen ők is értékes emberek, akik a családjukért, unokáik miatt vállalnak áldozatokat, de ez nem kellene azt jelentse, hogy elhagyják magukat mint nőket. Amikor valaki begubózik, nem fontos, hogy mi van rajta, ki van-e sminkelve, mert az unoka úgysem ezt nézi ugye. 30-40, vagy több év házasság után meg nem feltétlenül a férj a prioritás, akinek tetszeni akarna a nagyi típus. Szerintem a gond ott kezdődik, ha a nő önmagának sem akar tetszeni. A lelki, tesi és szellemi egészség, frissesség nem elhanyagolható. A család miatti áldozat vállalás nem kellene a lemondást jelentse. A középkorú, vagy idősebb nők is élhetnének aktív és boldog érzelmi és szexuális életet, de ahhoz szükséges egy bizonyos gondolkodásmód is. Ha valaki a nagyi szerepben érzi jól magát, lehet, hogy nem fontos számára, hogy igazán nő maradjon. De szerencsére ellenpéldákat is láthatunk ebből a kategóriából is, hiszen ovi, suli előtt a gyerkőcre várakozó nagyik között is vannak olyanok, akik igenis adnak a külsejükre. Személyiség kérdése, hogy kinek mi a fontos, de szerintem a nőiesség nem olyasmi, amiről az évek során le kellene mondani, sőt.

Tenkeskapi Tánya 2013.05.19. 13:02:57

@famefatal:
" Személyiség kérdése, hogy kinek mi a fontos, de szerintem a nőiesség nem olyasmi, amiről az évek során le kellene mondani, sőt. "
Ez teljesen igaz, de a közhelyes magyar gondolkodás könnyen bohócnak bélyegez egy olyan nőt, aki nem hajlandó 50 felett konzervatív(abb)ra venni az öltözködését.
Aki az öltözködésével kihívja maga ellen a sorsot, amit jelen esetben a kolléganői és az otthonkás szomszédasszony testesít meg, bizton számíthat a lesújtó pillantásokra és becsmérlő pletykákra, megjegyzésekre.
Párizsban, Londonban meg nem néznek senkit, akár milyen öltözékben van is. A stílusosság a lényeg, nem a ruha viselőjének kora.
Nálunk még az ízléses, de túl rövid szoknyára is megjegyzéseket tesznek azok, akik húszévesen se vették volna fel.
Ami még sajnálatos, hogy bizony nagyon sokan bohócot csinálnak magukból, abban a félreértésben leledzve, hogy ők aztán megmutatják, hogy nem számít, hány évesek, felveszik a tizenéveseknek szánt pólókat, mini sortokat. Itt most nem a kilókra vagy bőr állagára, genetikai adottságokra gondolok, kizárólag a stílusos, ízléses, de mégis fiatalos megjelenésre céloztam.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.19. 14:38:27

@Tenkeskapi Tánya: Nagyon sokszor a stílusérzék hiányzik, ez valahogy kevesekben van meg itthon, lehet, én se vagyok egy iskolapélda :)
De ha kételyeim vannak, a konzervatívabbat választom inkább, mint a merészet, mert mindig az az érzésem, hogy provokációnak hat, ha merészebb vagyok. Lehet, ez nagyon függ attól is, hogy BKV-zom, és nem autózom, egyszerűen praktikusabbnak kell így lenni.
Múltkor láttam egy már eléggé idős nőt, akire tényleg kínos volt ránézni a díva kosztümben, nem illett már a bőre állapotához, valahogy groteszknek hatott. De honnan lesz az embereknek stílusérzékük? Nem hiszem, hogy olyan stylistoktól, akik a médiában fabrikálják a celebeket, mert sztem azok rosszabbul néznek ki a jelmezükben, mint reggel pizsamában. De ilyenkor az én konzervatív kis lelkem beszél belőlem biztos :)

Tylia cordata 2013.05.20. 13:52:21

@skarlát betű: @Tenkeskapi Tánya: a megjelenés (öltözködés, hajviselet, mozgáskultura) sok mindent elárul az illető egyéniségéről. Ha disszonancia van az öltözködés illetve a hölgy megjelenése (kora) között, arra mindenki felkapja a fejét.

Most, hogy szóbahoztátok, elgondolkoztam az öltözködés fontosságán és úgy vélem, érdemes lenne ezzel a témával is foglalkozni, mert nagyobb a jelentősége mint első pillanatban gondolná az ember. Eszembe jutottak 17-20 éves korom kétségei, és a ma is érvényes jótanácsok, amiket akkoriban a gyönyörű és elegáns keresztanyámtól kaptam.

Nem az a lényeg, hogy hagyományosan vagy a legújabb divat szerint öltözik-e egy nő, hanem az, hogy van-e saját stilusa, amiben jól érzi magát. Azaz harmoniában van-e saját magával.

Ezt a kulturát hozhatja bárki otthonról, de némi erőfeszítéssel meg is tanulható (mások öltözködésének kritikus megfigyelése, a divat ismerete, TV és női műsorok ill. magazinok segíthetnek ebben, valamint jó barátnők). A magyar nők általában véve sokkal jobb megjelenésűek és ápoltabbak, mint férfi honfitársaink.

A magyar férfiakról pár szót: a nagy átlag öltözködési kulturája meglehetősen lassan alakul ki (finoman fogalmaztam!). Vannak persze pozitiv kivételek: az elegáns üzleti stílus, illetve a finoman sportos öltözködés. (ahogy utólag végiggondolom,
nálam nem jöttek be soha rosszul öltözött v. ápolatlan hapsik).

Érdekes megfigyelni, hogy harmónikus vagy diszharmonikus-e egy pár öltözéke, úgy vélem, utóbbi esetben vagy egymáshoz csiszolódnak, vagy hamar elválnak útjaik.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.20. 15:08:20

@Tylia cordata: Ez nem kifejezetten hűtlenség téma :) De persze a szexuális vonzerőhöz biztosan van köze.
Nem tudok sommás ítéletet mondani a magyarok öltözködéséről, az biztos, hogy a fiatal lányok sokszor extrém módon mutogatják magukat, mondjuk, más országokhoz képest, aminek a pasik biztos örülnek, mert amit Pesten látni lehet a BKV-n meg az utcán, azért másutt fizetni szokás a striptease bárokban :P
Kis túlzással.

Nekem tetszik, ha egy pasi nem ragozza túl az öltözködést, a minél egyszerűbb legyen, persze nem tréning :) A halálom az alsógatyát mutogató rottyant nadrágos divat, azzal ki lehet kergetni a világból, de szerencsére az én korosztályomban nem szokás :)

Tylia cordata 2013.05.20. 16:31:19

@skarlát betű:
Mivel BKV-vel jársz, időnként érezheted a tömegben a mosdatlanság büzét és láthatod a pesti átlag öltözéket, valamint néhány piperkóc arcot és agyoncicomázott nőcit..
Nemcsak a fiuk rottyant nadrágja a kilátszó segglukukkal, hanem a hastáncosgatya a jányokon az elől kilógó pocakkal, és a hátul kilógó tangával is igencsak gusztustalan.

Egyébként nemrég volt egy blog a pesti utcai divatról, nem manökenek, hanem járókelő fiatalok fotóival, mértéktartó ruhákkal, lábbelikkel.

Az öltözködés, a frizura és a mozgás nemcsak orientálja a szemlélőt, hogy hová is tegye az illetőt magában, de növelheti v. csökkentheti is a férfi, nő értékét a potenciális partnerek körében. Tehát van értelme erről is beszélni.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.20. 16:42:26

@Tylia cordata: Azért ennyire nem szörnyű, amerre én járok, egész normális az átlag. Nem egy lepukkant környék, az tény, de nem is a Rózsadomb :) Kedvencem még a játszótéri szülő (nőben és férfiban is van), akinek, ha lehajol, mindene kilátszik, olykor persze szexi is lehet, de sokszor csak kínos :) Bemész egy kis játszótérre, és az első látvány egy hatalmas segg, amelyről félig lecsúszott a gatya. Az ember, ha gyerekkel van, tudja, hogy muszáj hajolgatni, vagyis erre kéne gondolni, mikor felöltözünk. :) Egy ismerősöm egyébként arról számolt be, hogy templomban, misén látott hasonló szépséget, mondjuk, az legalább kívánatos volt, anyuka lehajolt a gyerekéhez, és kilógott a bugyija a csípőfarmerból. Vajon miért ment templomba? Mert azelőtt randizni is oda jártak, de ma már ez megoldható másutt :)

Mondjuk, arról lehet, hogy fogok írni, hogy mennyire jelent bizonyos öltözködési forma felhívást keringőre, mert ez tényleg érinti a hűtlenség témát.

Tylia cordata 2013.05.20. 18:14:24

@skarlát betű: játszótérből régen kinőttünk, ottani tapasztalataim nincsenek, de egy misén bugyit mutogatni nem igazán ildomos... ((:--

Mintha Lux Elviránál olvastam volna, már vagy husz éve, hogy a szexuális vonzerejüknek tudatában lévő nők visszafogottan szoktak öltözködni .

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.20. 19:22:26

@Tylia cordata: Lux Elvirát nem tartom azért etalonnak, pár éve elég ijesztően retrográd dolgokat olvastam tőle. Pl borzasztó ízléstelennek tartotta, ha az ember kitárulkozva marad szex után, nem takarózik be azonnal vagy nem rohan azonnal fürödni, meg hasonlók. Én csak néztem, h mi van. :)

Sokféle magabiztos nő van, és még többféle bizonytalan, sommás ítéletet nem tudnék megfogalmazni. Hogy a többi nőnek a visszafogott általában jobban tetszik, az valószínű (főleg, ha ők maguk visszafogottak). A férfiak véleménye megoszlik, gondolom, de majd megszavaztatom őket :)

ghost recon 2013.05.21. 09:21:15

@skarlát betű:

Abban azért igaza lehet, hogy a magabiztos ember (nő és férfi egyaránt) nem kényszerül arra, hogy különösebb kunsztokat mutasson be szexuális vonzerejének bemutatásához. Vannak finomabb felhívások is keringőzésre, mint egy köldökig dekoltált ruha, vagy egy vicclappal kitömött alsónadrág.
Mindkét nemből ismerek olyan személyeket, akik nem kiemelkedően szépek, vagy akár egyenesen hendikepes megjelenésűek, de olyan magabiztossággal vannak megáldva, hogy egyetlen pillantással térdre kényszerítenek igen sokakat.

florence 2013.05.21. 11:27:11

@skarlát betű:

Azt írod, Lux Elvirát nem tartod etalonnak, mert az izlése kifejtésekor meglehetősen retrográd dolgokkal ijesztgetett téged.

Javaslom, hogy próbálj olyan anyagokat keresni tőle (pl a szexuálpszichológia címűt) ahol nem az izlését, családról alkotott képzetét firtatják. Arra ugyanis csak annyiban volnék kiváncsi, hogy tényleg azok az elvek alapján tudta-e leélni, megélni az életét, amiket vall.
De ő sem nem család-párterapeuta, sem nem gyerek pszichológus, sem nem erkölcs-csősz.
Egy kb 80-90 éves szexuálpszichológus. Abban pedig olyan alap, amihez viszonyulni lehet. A szex lélektani és bizonyosfokú technikai kérdéseiben alapos és gyakorlatias művei születtek.
Sokan, sokféleképpen ekézik, de olyasmik miatt, ami miatt bármelyik 80-90 éves idős nőt lehetne. Meg olyasmik miatt, amiket el sem kellene olvasni annak, aki idegenkedik az ő "erkölcsi" és izlésbeli nézőpontjától.

Egyébként jókat derültem egy pár hete, amikor pont eme blog régebbi posztjait és hsz-ait olvasgattam. A női szexualitásról, orgazmusról és kielégülésröl, stb-ről kirajzolódó álláspontja a posztolónak és néhány, nagyon aktív vallomástevőnek, szinte kiáltóan követelte volna meg, hogy olvassanak utána annak, ami évtizedekig gondot, diszfunkciót okozott nekik és ne ideológiát meg eleve elrendeltséget alátámasztó meséket kreáljanak a náluk sikert elérő és sikertelenséget összehozni képes férfiakról.

Lux Elvirát az illemről kérdezni annak érdemes, akinek etéren bizonytalanok az alapjai. Nagy hibát nem követ el, ha a semmihez képest az ő fogódzóit használja. Egyébként el sem tudom hinni, hogy olyat mondott volna, hogy azonnal takaróznunk kellene vagy rögvest tisztálkodjunk. Mert hát mikor is van vége a szexnek, a szerelmeskedésnek, ugye !? Nem olyan prüd apáca ő.

De, mégegyszer mondom, élettani, pszichológiai, technikai téren a szexualitásról keresve sem találhatnánk könnyebben elérhető, könnyebben emészthető szerzőt az öreglány 3 vagy lehet hogy talán már 4 évtizedes művénél.

Azokat a részeket, ahol mást tapasztaltál magadon, a partnereden, vagy a szexben, úgy átabotában, érdemes kétszer is átolvasnod. Valahogy a spinkónak lesz igaza :-) , meg fogod látni. Én olvastam tőle a fentidézett művét régebben és mostanában is és elcsodálkoztam, hogy mennyi mindent olvastam tőle, amiről azt hittem, hogy ezt vagy azt én bölcselkedtem ki a tapasztalataimból.
Tanúlságos kis mű lenne a számodra is.

ghost recon 2013.05.21. 12:08:32

@florence:

Ott a pont. Bizony a megalapozott tudást nem nagyon lehet pótolni mégoly szorgalmas sarlatánkodással sem.

Tylia cordata 2013.05.21. 12:37:13

@florence: Újrakiadás még kapható:
Szexuálpszichológia. Lux Elvira. Saxum Kiadó. Budapest. 2010. 236 p.

Szeretők - A titkos viszonyok lélektana. Lux Elvira előszavával. Mesterkurzus. Jaffa Kiadó. Budapest. 2009.

Idézek az utóbbiból:
"Sok különbség van a nő és a férfiközött, az egyik éppen az, hogy a nők szinte "szagról" megorrontják a csalást. Egyszerűen azért, mert ha egy férfi szexuálisan másfelé kivánkozik, öntudatlanul is megváltozik a magatartása a felesége felé. A korábbinál is figyelmetlenebbé válik, nemcsak szeuális értelemben. Miután mást kiván, nem próbál megfelelni felesége elvárásainak...."
"Amíg a férj tagad, az a célja, hogy megőrízze házasságát, a családját és a feleségét, akié az elsőbbség minden idegenbe terelő vágya ellenére is. ... Ha viszont ön kiprovokálja belőle a választás döntését, akkor önre hárul a döntés feladata és ez nagy felelősséggel jár. Nem bölcs dolog. Ha szabadulni szeretne a férjétől, arra ez kiváló módszer, de ha megtartani akarja, akkor ez a mód: műhiba! ... Ha egy nő érdeklődése egyszer csak kifelé irányul, s a választásának tárgya viszonozza vonzalmát, akkor a nő boldog lesz, mert rehabilitáclódik női szerepe. Szépnek és kivánatosnak érzi magát, amit már el is felejtett, újra van 'udvarlója', gyöngéden ráfigyelő Férfi. Ennek öröme felhangolja, elnézőbbé teszi a valóság iránt, a férje iránt is. Nem elutasit, hanem kedveskedik férjének és ez a két nem közötti reakció különbségének lényete. A férj nem gyanakodni kezd, hanem örülni...."

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.21. 14:44:55

@florence: Sajna már nem tudom, hol olvastam, de tőle olvastam, és pontosan emlékszem rá, mert eléggé kiakasztott.

Azért az minimum vicces, hogy szted a saját tapasztalataimnak meg még sok-sok más emberének ne higgyek, mert xy mást mond, na ne már. Ennyire még nagyobb zseniket se tisztelek, pedig tudom tisztelni a tudást. A szexuális tapasztalatai azonban mindenkinek egyéniek és csakis ő tudhatja, hogy nála mi működik.

A szexuálpszichológia elég dinamikusan fejlődő tudomány, és bizony nagyon sokszor ízlésbeli kérdés, miről ki mit gondol, az már főleg, hogy a szexben mi működik nála és mi nem. Folyamatosan kutatnak is a témában, olyan összefüggésekre jönnek rá, amiket 4 éve nem sejtettek. És sokkal kevésbé van jelen a korábban igenis kötelező szemérmesség. Van, akinek a szeretkezés a férfi elélvezéséig tart, és ott vége, slussz passz, nem is kevés az ilyen. A példában valami olyasmi szerepelt, hogy egy férfi mondta ezt neki, hogy undorodik az olyan nőtől, aki utána nem zárja össze a lábát, nem megy mosakodni, még marad az ágyban. Kár, hogy nem tudom idézni. :P Mibe, hogy vannak ilyen férfiak is? Csak én nem szeretnék ilyenekkel találkozni.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.21. 14:55:18

@Tylia cordata: "Egyszerűen azért, mert ha egy férfi szexuálisan másfelé kivánkozik, öntudatlanul is megváltozik a magatartása a felesége felé. A korábbinál is figyelmetlenebbé válik, nemcsak szeuális értelemben. Miután mást kiván, nem próbál megfelelni felesége elvárásainak...."

És ez szted így van? Mert sztem pont fordítva, és ezt konkrét férfiaktól olvastam/hallottam. Egyáltalán nem esik nehezükre kívánniuk a feleségüket és a szeretőjüket is, sőt, jobban kívánhatják a feleségüket, ha mással is voltak együtt.

"Ha egy nő érdeklődése egyszer csak kifelé irányul, s a választásának tárgya viszonozza vonzalmát, akkor a nő boldog lesz, mert rehabilitáclódik női szerepe. Szépnek és kivánatosnak érzi magát, amit már el is felejtett, újra van 'udvarlója', gyöngéden ráfigyelő Férfi. Ennek öröme felhangolja, elnézőbbé teszi a valóság iránt, a férje iránt is. Nem elutasit, hanem kedveskedik férjének és ez a két nem közötti reakció különbségének lényete. A férj nem gyanakodni kezd, hanem örülni...."

Ez egy általában rövid szakasz, mert a nőknek sokkal nehezebb kétfelé is figyelmesnek lenniük. Minél jobban odavan a nő az új pasiért, annál kevésbé fogja fogadni a férje közeledését. Az átmeneti felvirágzás után rohamos elidegenedés szokott következni - általában. Lásd még a női hűtlenségről szóló vendégposztot, amiben szerepelnek a fázisok. Nem mindenki megy át ezeken, de számosan jelezték, hogy igen, nagyjából megfelelnek a sémának.

Nincs nekem semmi bajom Lux Elvirával, de sztem sokmindenben nincs igaza. Abban persze igaza van, hogy egy férjet belekergetni döntési helyzetbe nem célravezető, ha a feleség meg akarja tartani.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.21. 15:00:38

@ghost recon: Én nem adok ki tudományos munkákat a témában, ez egy blog, amelyben vitatkozni lehet. Bloggerként elég jó vagyok, írni tudok. Se azt nem állítottam, hogy szexuálpszichológus lennék, se azt, hogy pszichiáter, mégis rengetegen megköszönték már, hogy segítettem nekik, akár egy valódi szakember.

Ami a szexről való tudást jelenti: szted mekkora a gyakorlati tapasztalat jelentősége? Számomra ez elég nagy kérdés.

florence 2013.05.21. 17:37:44

@skarlát betű:

Nem egy malomban örlünk. De nem baj.
Ha te csak a saját tapasztalataidban hiszel és azok véleményét hallgatod csak meg (úgy értem: tényleg figyelsz rá, el is gondolkozol felőle), akik kb azt érzik, következtetik ki mindenből, amit te, akkor tényleg ne olvass végig egy szakkönyvet.
Senki nem állította, hogy LE mindenre tudta volna a választ. Vagy hogy legalább minden kérdést fel tett vona már. De azt az első kb 30 egynéhány évet, amit a szex (telenséggel, vagy nem kielégítő szex-el) eltékozoltál, lényegesen lerövidíthetted volna a könyve elolvasása által, akár....
Nem olyan fenemód egyedi és a tudomány számára is nóvum a te eseted, a te valahavolt problémád :-)
És vagy már annyira felnőtt és szabad, hogy az ilyesmit a barátnőiddel meg a neten hozzászólókkal old meg. Szakember, orvos vagy pszihomókus az úgyis csak levesz egy csomó pénzzel, stb....
Meg milyen szakember az olyan már, aki végighallgat egy olyan férjet, aki az aktus után elfordul a tisztátalannak és kitárulkozónak látott feleségétől!?
Az ilyen probléma, semmi. A férj prüdériája. Hülyesége. Himsovinim bunkósága..... Csak az a probléma, amit neked a férjed okozott. De a szeretőid meg tudták gyógyítani, szerencsére. Minek ide szakirodalom? Minek olyanon elgondolkodni, amit mások, máshonnan közelítve gondolnak minderről?
Jó ez a blog, de néha beszaladsz abba a ködbe, amivel álcázni akarsz valamit. Aztán meg el is tévedsz benne....
Remélem, nem hangzik annyira fölényeskedően a hsz-om, mint amennyire hibám ez a modor.... problémája mindenkinek van. Nekem is. Nem akarlak kioktatni. Nem gondolom, hogy a te problémád az "semmi". Ugyanakkor hiszem, hogy a problémákkal évtizedekig bíbelődő, elismert (vagy néha vitatott) szakemberek tapasztalatait is érdemes számbavenni, elgondolkozni rajtuk.
Mondjuk, a kb egy évvel ezelőtti posztok és hsz-ek számomra azt bizonyították, hogy bármilyen szakirodalom forgatása nagyobb haszon lett volna, mint az a sok "élménybeszámoló" egymásralicitálása, amiből az sütött át, hogy a házasságot a nők zöme egy arra alkalmatlan, középszerű, szükségképpen unalmassá váló, önző, igénytelen (elégedett?) disznóval vagy lúzerrel köti. De ha van vér a pucánkban, akkor találhatunk olyan szeretőt, aki kinyitja a csodák kapuját számunkra. Aztán már csak azt kell eldöntenünk, hogy örökre ezt a szetetőt tartsuk-e meg, vagy időről időre újítsunk a tanulás és önismeret kiteljesítését szem előtt tartva...
A párkapcsolat egyetlen kérdése, hogy nyíltan vagy titokban keresgéljünk tovább.....

florence 2013.05.21. 18:06:45

@skarlát betű:

ezt nem tőlem kérdezted, de b@ssza a csőrömet:
"...ami a szexről való tudást jelenti: szerinted mekkora a gyakorlati tapasztalat jelentősége? ...."

Abból él a sok agyturkász, hogy ha valakinek a gyakorlati tapasztalat valami "rosszal" társul, akkor a szerencsés kivételektől eltekintve, általában minden gyakorlati megoldás ketesgélése csak olaj a tűzre, kapálózás az ingoványban. Ilyekor igenis sokat jelent egy olyan nézőpont, egy olyan "tudományos megközelítés", ami nem a gyakorlatot változtatja meg, hanem a rosszhoz kötődést oldja fel....

LE amúgy pont ezt feszegeti. Az ő élettani-anatómiai ismeretei és a női orgazmusok sokféleségének feltérképezéséből kirajzolódó mintázatok következményei azt sugallták számára, hogy a nők csiklóingerei nem egyértelműen és nem egyforma lefolyású orgazmushozhoz juttatják a nőket. Szemben a férfiak majdnem egykaptafás reakcióival. Az orrviszketéshez hasonlította a mechanizmust.
Amíg a férfiak veleszületetten képesek az orgazmusra és vele a kielégülésre (ennek fajfenntartó szerepe van), ezzel mint egy orrviszketésre tüsszentéssel és megkönnyebbüléssel paralell folyamatot helyez példaként, addig a nők csak a csikló ingerelhetőségét kapták készen a természettől, de a "tüsszentést" és "megkönnyebbülést" már tanulniuk lehet (és nem kell!) de annak fajfenntartó szerepe 0. Sem a teherbeeséshez, sem a párzaniakaráshoz nem kell a nők kielégülésének megtapasztalása. De a kiegyensúlyozható (nem kiegyegyensúlyozott!) párkapcsolathoz nagyon is nagyban hozzájárulhat.

Ez túl száraz és tudományos egy kielégületlen nőnek, tudom, de attól még magyarázatul szolgálhat sokmindenre.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.21. 18:06:56

@florence: Ez most nagyon vicces. Szted hogy tudok véleményt mondani Lux Elvira írásainak egyikéről, ha nem olvastam? Tényleg úgy néz ki, mintha sose olvastam volna semmit semmiről? Ne sérts meg már ennyire, lécci. Tele van mindenféle könyvismertetőkkel, ajánlókkal a blog, basszus, egész életemet olvasással töltöttem, ha ez nem tűnt volna fel eddig. Csak van egy kellemetlen tulajdonságom: minden kritikával olvasok. Mindent. Nincs olyan szerző, akármekkora név legyen, akire oly ájult tisztelettel néznék, hogy bármit bevegyek abból, amit leír, ha a tapasztalataimnak ellentmond.
Szóval nem azért voltak nekem gondjaim, mert ne olvastam volna a témáról, csakhogy ez spéci pont olyan téma, amiben az olvasás messze nem elég. És se Lux Elvira, se bárki más nem teheti meg helyetted az utat, amit meg kell tenned. Lehet millió és egy már az ókorban felismert közhely, amit újra fel kell fedeznünk, mert csak akkor lesz hiteles tudás, ha megtapasztaltuk.
A szakirodalom mindig jó, fontos, de nem pótolja se a tapasztalatot, se a többiekkel való kommunikációt. Ha szted igen, akkor meg nem értem, miért kommentelsz itt ilyen szorgalmasan.

Ami pedig a lúzereket illeti, durva leegyszerűsítés, a férjek nem mind lúzerek, a szeretők nem mind varázslók, és van, mikor az út kacskaringós.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.21. 18:23:33

@florence: Maga a kérdés bassza a csőrödet? Egy egyszerű kérdés? Azért ez elég különös, ha már egy kérdés is idegesít :P

Az, hogy a nőknek tanulniuk kell az orgazmust (nem mindnek, van, aki játszi könnyedséggel eléri), evidencia ma már, nincs ebben semmi titok, és hülye lennék vitatkozni vele. De attól, hogy ezt tudom, még nem lesz orgazmusom, ha nem gyakorolok :P Mindenkinél másképp fog ez bekövetkezni, naná, viszont nagyon jó tud lenni, ha valaki hasonlóval beszélhetsz róla, akinek szintén nem ment olyan egyszerűen. Itt aztán nagyon fontos a tapasztalat! Hiába adok neked egy pontos statisztikát, abból épp a lényeg marad ki.
Megvan a helye a tudományos tájékoztatásnak, nota bene, aktualizálva, mert amit x évvel ezelőtt hittünk, az már lehet, hogy túlhaladott, és megvan a helye a személyes tapasztalatnak. Például nem fogadnék el jegyesoktatást cölibátust fogadott paptól, na, egy szexben eléggé tapasztalatlan szexológussal is ugyanez lenne a gondom. Túlságosan gyakorlati dolog ez ahhoz, hogy pusztán az elmélet alapján érdemi tanácsot kaphassunk. De persze a szexológust senki se kérdezi a saját szextapasztalatáról. Ez tabu, merthogy túl személyes, meg nem tudományos. :P Itt, a blogban meg lehet kérdezni ilyesmit is. Max nem kap az ember részletes választ :)

florence 2013.05.21. 19:01:08

@skarlát betű:

Maga a kérdés akként és abban a közegben b@szta a csőrömet, amiként te a bennefoglaltakkal azt jelezted, hogy a gyakorlat és a személyes megtapasztalás mindent visz...
Ez amolyan hályogkovács mentalitás. Ez, egy művelt és olvasott ember szájából, nekem, túlontúl eccccerű....
A rossz tapasztalat, a hibás kötődést (megerősítést) nagyobb valószínűséggel mélyíti el, mintsem a jó variációt hozná felszínre.... A világ éppen ezekre a rosszpéldákra hoz bizonyítékokat, mint a magukat a hajuknál fogva kiráncigálni tudókra.

Tylia cordata 2013.05.21. 19:58:19

@skarlát betű:
Nem kell felkapni a vizet! Te inkább az egyediből következtetsz az általánosra, az orvos (szexológus) az általánosból (azaz a félévszázad alatt felgyült szexológiai tudásanyagból) az egyedire.

Az orvosi tudás egyetemes tudás, a szexológia terén is. A rendellenességekről, azok diagnózisáról és kezeléséről évtizedek alatt felgyűlt tapasztalatok, és azok rendszerezése, tudományos elemzése alapozza meg. Minden orvosi szakterületen, a szexológiában is különféle szakmai iskolák alakultak ki, nemzetközi konferenciákon és szakfolyóiratokban ismertetik egymással az eredményeiket. A tévedés nem kizárt. De a megoldáshoz mindig több út vezethet.

Gondold bele magad a terapeuta helyzetébe, aki ezer és egy esettel, férfiakkal, nőkkel és párokkal találkozik pályája folyamán - nem működhet minden egy kaptafára. L.E. lehet, hogy bizonyos tekintetben régimódi, de lényeglátása igen jó, erre én sem 20 éve, első olvasáskor jöttem rá, hanem utólag, több élettapasztalattal. Persze, ő egy jóval korábbi generáció.

A szexuális forradalom valamikor a hetvenes években kezdődött Mo-n, amikor a fogamzásgátlók kezdtek elterjedni és a merev szemlélet is feloldódott. Az elektronikus kommunikáció nyiltsága pedig az utóbbi évtized produktuma, nagyban hozzájárul a problémák nyílt megvitatásához.

Egy blog szerepe nem azonos egy szakkönyv szerepével. Mindkettőre és a vitákra is szükségünk van. Olvasáskor viszont nem ab ovo "kritikusnak" hanem "nyitottnak" lenni jó.

Ha van időd, kérlek, keresd elő az általad emlitett példát és idézd a szövegkörnyezettel együtt.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.21. 20:32:32

@florence: Megint félreértetted. Nem visz mindet a gyakorlat, de nélküle erősen megkérdőjelezhető az illető mondanivalója. Szerintem. Mondjuk, villanyszerelést kire bíznál inkább? Arra, aki kvra tudja az elméletet, de még életében nem csavarozott szét egy konnektort, vagy egy villanyszerelőre?
A hasonlat sántít némiképp, de attól még rávilágít arra, hogy a gyakorlat bizonyos területeken nagyon fontos. Vannak persze emberek, akik könyvből megtanulnak szeretkezni és utána gyakorlatban is alkalmazni tudják, de persze nincs rálátásunk, hogy ez milyen gyakori jelenség.
Élő szexológussal nem beszélgettem még, szóval csak az olvasmányélményeim alapján alkothatok képet. Amúgy egy szóval se mondtam, h bármi bajom lenne a szexológiával, LE-vel kapcsolatban említettem egy személyes véleményt. Ennyi.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.21. 20:50:00

@Tylia cordata: Csak ismételni tudom, nincs nekem semmi bajom a szexológiával, bár az egyik legproblémásabb tudományág, lévén, hogy az emberek a szexuális szokásaikkal kapcsolatban nem igazán közlékenyek, szívesen vetítenek, kényes téma. És minden tudományban rengeteg a vita, úgyhogy attól, hogy egy szexológus leír valamit, az nem szentírás. A kritikával olvasni nem azt jelenti, hogy mindenáron csomót keresek a kákán, hanem azt, hogy a józan paraszti eszemet használom.

Oak Tree-vel többször átbeszéltük már, hogy a terapeuta elé a problémás esetek kerülnek, vagyis akárhány ezer párral, emberrel is van dolguk, azok átlagértékei torzak lesznek, mert a legtöbb ember nem fordul terapeutához, főleg a sikeres problémamegoldók nem. A pszichológus számára valójában nem is létezik egészséges ember, vagyis a tudomány a lelket a betegségei alapján próbálja megismerni... (Vmi ilyesmit Mérő Lászó mond, de most nem találok szövegszerű idézetet és nincs időm megkeresni.) Mindig páciensek eseteit idézik, míg itt, a blogban nem páciensek vannak, hanem hozzászólók.
Mivel a saját tudományterületemen én is publikálok, szó sincs arról, hogy ne venném komolyan a tudományos kutatást, és ne ismerném el a fontosságát. A szex és a szerelem, a hűtlenség stb azonban nem olyan témák, mint az atomfizika (és még ott is vannak viták, csak az amatőrök nem kotyognak bele), ezekhez érdemi hozzászólása lehet nem szakembereknek is. Mondjuk, lehet, hogy egy József Attila nekem nagyobb szakértő a szerelem kérdésében, mint egy pszichológus, pedig ő is csak egyetlen tapasztalatot nagyít fel. Vagy egy évezredeken keresztül halmozódó lírai tapasztalattömeghez adja hozzá a sajátját: Ha a világirodalmat nézem, az jóval hosszabb múltra tekint vissza, mint a szexológia. És ebben némileg otthon is vagyok :P

Sajna nem sok esély van rá, h megtaláljam a szövegrészt, ha jól emlékszem, könyvtárban olvastam, nincs meg nekem.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.21. 21:00:37

Nem bírom megállni, h ne idézzek a cikkből, ha nem lenne türelmetek elolvasni:

"Lux Elvira a nemiséggel kapcsolatos latin szakkifejezésekre igyekezett tanítani pácienseit, mert úgy gondolta, hogy ezekre nincsenek elfogadható magyar szavak, csak obszcén, trágár kifejezések. Megkérdezhette volna azt is: miért nem ismeri Lux Elvira a latin szakszavakat feleslegessé tevő olyan, nem "obszcén" magyar szavakat, mint a női hüvely, a csikló, a hímvessző, a szeretkezés vagy közösülés - és így tovább. Mindenre van közérthető és "kulturált" magyar szó. Lux szerint azonban a szex: "titok", bár nem egészen azonos a tabuval. "Van tolvajnyelve, de olyan jó tolvaj még nem akadt, aki kitalálta volna ehhez a témához a megfelelő szavakat." Nem tudom, milyen "tolvajnyelvre" gondolt, de minden jobb felvilágosító könyvben olvashatók a megfelelő szavak. A szexuálterapeutának pedig éppen az egyik legfontosabb feladata, hogy a zavarokkal küzdő párokat megtanítsa őszintén és közérthetően beszélni egymással a szexről.

Persze ennek elmulasztása csak módszertani baklövés. De Lux szerint a szex intim perceiben nincs is szükség szavakra, hiszen a szexualitás "misztérium, akár tetszik ez nekünk, akár nem. Sok misztikus elem van és volt is benne mindig."

Sztetek?

TBal 2013.05.22. 12:37:12

@skarlát betű: annyiban egyetértek Lux Elvirával, hogy olyan szó nincs a fütyire meg a puncira, mint az aktusra a "szeretkezés" (olyan közösülés, amiben tiszteljük a másik testét-lelkét, egész lényét). Szóval a nemi szervekre nem igazán van felnöttes és tiszteletet kifejezö szó, csak trágár/lenézö, gyerekes vagy tudományos. Az angolul leggyakrabban használt szavak jelentése cica, illetve kakas, már ezek is jobbak, ce a cicáról pl. valami aranyos dologra asszociál az ember, nem feltétlen izgalmasra.

Viszont ezen a latin kifejezések nem változtatnak... szerintem inkább új szavakat kéne alkotni.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.22. 13:04:47

@TBal: Hüvely, csikló, mell, hímvessző, fenék. Ilyesmi nem felel meg?
Amúgy szeretkezés közben nem tisztelni, hanem kívánni jó egymást, állatiasan, én ilyenkor biztos nem használnék se gyerekes, se tudományos szavakat. Inkább jöjjön a trágár, az izgató. A trágár nem lenéző, nem bántó!

TBal 2013.05.22. 13:34:17

@skarlát betű: olyan kb, ezek inkább semleges, társítás nélküli megnevezések, a hímvesszö inkább tudományos. Az állatias szeretkezéshez tényleg illenek a trágár szavak, de a lassú, bújóshoz már kevésbé. Szerintem mind a kettö lehet nagyon jó :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.22. 13:37:06

@TBal: Meg lehet azt oldani egyéni fantáziával, nevén nevezve a dolgokat, és nem sértően, nálam ez nem gond :) Bújós és nem bújós esetben egyaránt, bár az állatias és a bújós kb 2 másodpercre van egymástól :)

TBal 2013.05.22. 13:51:54

@skarlát betű: hm, mégiscsak mennem kéne hozzád tapasztalatot gyüjteni? :)))))

Úgy gondolod pl. hogy "tűkön ülök, hogy tűn üljek"? :)))

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.05.22. 21:50:48

@TBal: Az már rég rossz, ha egy férfi nemiszervről a tű jut eszünkbe :P Abszolút prózai vagyok, és érthető. Meg persze sokszor kétértelmű, ez a játék lényege.
süti beállítások módosítása