A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Botrány - házasság, hűtlenség, hatalom

2013.07.25. 09:00 skarlát betű

Korábban is írtam már tévésorozatokról, nos, így, nyár közepe táján épp ránk fér némi kikapcsolódás. Azokra, akik szerető nélkül töltenek heteket, főleg... A téma persze továbbra is a megszokott, de kicsit kiléphetünk a saját életünk keretei közül. 

scandal-season-2-episode-still.jpg

A Scandal (Botrány) című amerikai sorozat igazán megérdemli, hogy egy hűtlenség blogban megemlékezzenek róla. Hiszen minden lehetséges módon átszövi a csalások és megcsalások hálózata. Mivel részben a Fehér Ház szennyesét teregeti ki, bőven van benne politikai machináció, kémkedés, összeesküvés, annyi a hatalmi játszma, hogy alig bírjuk követni, minket azonban nem ezek érdekelnek elsősorban, hanem a hűtlenségről, na és ehhez szorosan kapcsolódva a házasságról szóló elmélkedések. 

Innen is nagy gratula a párbeszédíróknak, mert brillíroznak, számos olyan jelenet van a 2. évad végére ért sorozatnak, amelyet le kéne vetíteni és alaposan át kéne rágni egy párkapcsolatokról szóló tanfolyamon: sokkal többet érnek szerintem, mint számos cikk, amit akár diplomás szakemberektől olvastam. Éppen azért, mert konkrétak, és a konkrétból tartanak az általános felé. Mert pontosan tisztában vannak azzal, hogy milyen relatív az értékítéletünk, mennyire másképp működik, ha általánosságban és nem magunkra vonatkoztatva ítélkezünk, és mennyire más, ha nyakig benne vagyunk a szituációban. Noha a jelenetek persze kicsit túl vannak dramatizálva, aki valaha belekerült szeretői kapcsolatba, akinek válságban volt a házassága, aki kicsit is őszinte magához (ha máshoz már nem is lehet), sok olyan mondatot fog hallani, amit maga is gondolt, mondott, vagy hallott mástól. 

Megpróbálok úgy írni, hogy ne legyen a posztban sok spoiler, de ha valaki nagyon tartana attól, hogy lelövök néhány poént, ne olvassa tovább!!!

Mint említettem, a hűtlenség több értelemben is átszövi a cselekményt. Egyrészt ott a házastársi hűtlenség. Ez érinti a főszereplőket: klasszikus szerelmi háromszög, Clinton-féle alapforgatókönyvvel, vagyis az elnöknek (Fitgerald Grant) szeretője (Olivia Pope) van/volt/lesz, a first lady (Mellie) úgy tesz, mintha nem venne róla tudomást, aztán mégis kiderül, hogy tudja, és megjelenik a házasságtörés vagy a promiszkuitás kérdése szinte minden külön ügyben is. Olivia Pope magánvállalkozása ugyanis botránykezeléssel foglalkozik elsősorban, és az USA-ban a szexbotrányok legalább annyira pusztítóak, mint a korrupciós, lehallgatásos, összeesküvéses sztorik. Ezen túl persze ott a hazafiság, az alkotmányhoz, a nemzethez, a demokráciához való hűség problematikája, a lojalitás kérdése, a kétféle hűség/hűtlenség folyamatos kölcsönhatásban van egymással. 

Remekül érzékeljük, milyen törékeny és milyen elillanó minden szövetség, mennyire nem lehet kiszámítani, mi következik a következő órában, napban: a szeretői státusz szédítő és idegőrlő változatát láthatjuk itt, persze, hiszen csak akkor érdekes az egész, ha fordulatos és kiszámíthatatlan, de ez a kiszámíthatatlanság nem öncélú,  a sorozat valóban visszaadja ezeknek az élethelyzeteknek a törékenységét. Különösképpen az elnök gyengesége, befolyásolhatósága teremt állandó bizonytalanságot, mindkét nő, szerető és feleség is erősebb karakter, könnyűszerrel győzik meg Fitzet hol erről, hol arról, ha elég fifikásan próbálkoznak, sőt, olykor még össze is fognak.

Noha a first lady olykor a féltékeny, fúriává változó feleség kliséjével operál, sosem lehetünk biztosak benne, hogy ez mennyire csak játszma. Hol aljas kis húzásaival, átlátszó műmosolygásával döbbent meg, hol elképesztő érett kijelentéseket tesz a házasság természetéről. Róla legalább tudni lehet, hogy alapvetően semmi nemes nincs benne, az elnökkel kötött házassági szövetségét elsősorban politikai okokból tartja fenn, és semmitől nem riad vissza, ha a hatalom megtartásáról vagy annak megszerzéséről van szó. Ugyanakkor  a maga módján pátyolgatja az "általa létrehozott", bábként funkcionáló férjét, aki valósággal fürdik abban a tudatban, hogy ő az ELNÖK! Mellie egyébként amellett, hogy olykor megöli a féltékenység (de nem, mintha szerelmes lenne, arra valószínűleg képtelen is), sokszor ismeri el, hogy a férjének szüksége van Oliviára. 

Hogy a képlet cseppet se legyen egyszerű, a személyzeti tanácsadó, a legfontosabb bizalmas, Cyrus is hol férjének, hol gyerekének titulálja az elnököt. Egyébként meleg, valóban van férje, aki egy évadon keresztül azért nyüstöli, hogy fogadjanak már örökbe egy gyereket, de Cyrusnak az az örök kifogása, hogy neki már van babája, őt kell pesztrálnia éjjel-nappal. Mikor az elnök éppen megvonja tőle a bizalmát, és valaki mással beszél meg fontos stratégiai kérdéseket, Cyrus ezt szó szerint megcsalásnak nevezi. Ezzel rávilágít arra is, hogy a hűtlenség elsősorban bizalommegvonást, a belső körből való kirekesztést, a helyettesítést jelenti számára. 

Van persze bőven szexuális hűtlenség is, a főszereplőkön túl az egy-egy epizódon belül megoldódó esetekben is, olykor egy régi megcsalásos sztori fenyegeti egy nő teljes életét összeomlással (még a munkahelyéről is ki akarják rúgni), olykor egy fontos közember évtizedes szeretői kapcsolatát kell nagy nehezen titokban tartani, hogy a vezető által elért politikai eredmények ne vesszenek kárba. Ha valakit nem lehet másképp elhallgattatni, némelyek még a legdrasztikusabb módszerektől se riadnak vissza. A "mocskos" kis titkok minden áron való megőrzése elsődleges - és mindez csak azért lehet így, mert a társadalom egyszerre infantilis, farizeus, naiv és könyörtelen... Ahogy el is hangzik: az emberek tündérmesét akarnak, hát tündérmesét adunk nekik. Persze a boszorkányégetés iránti vágy ugyanúgy megvan bennük. 

Tényleg nagyon jó, szeretettel ajánlom mindenkinek, aki még nem látta. Aki látta, az meg itt áradozhat kommentben, de ha poént árulna el, jelezze előtte, hogy SPOILER ALARM!

10 komment

Címkék: sorozat botrány házasság házasságtörés scandal

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1005422684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ghost recon 2013.07.25. 10:20:25

Atyavilág, ha nekem sorozatokra lenne időm!:D

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.07.25. 19:16:49

@ghost recon: Én is csak szakmai okokból nézek mindent :P

Jaj, de nincs időm semmire, brühühühü :P

Ingeborg · http://ingeborg.blog.hu 2013.07.26. 00:41:01

Ilyenkor sosem tudom, mire hivatkozva vessem föl a férjemnek, hogy engem baromira érdekelne egy hűtlenség-témájú film vagy sorozat, anélkül, hogy gyanússá válnék...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.07.26. 07:53:30

@Ingeborg: Nyilván nem úgy kéne bevezetni, h hűtlenség témájú. Jókat hallottál róla, izgalmas, stb. Szerintem nem az a kérdés, hogy miként vezesd be, inkább az, hogy vele akarod-e nézni. Nézheted egyedül is.

mangalor 2013.07.26. 22:31:04

nem ismerem ezt a sorozatot, sőt, nem is hallottam még róla, de most utána néztem:) azon kívül, h az elnököt játszó színészt utálom a Ghost óta (nem tehetek róla, de ő volt, aki megölette Patrick Swayze-t!!!:DD), én nem szeretem az ilyen fehér házas, elnökös sorikat. hiába vannak jó szövegeik, valahogy az egész környezetet annyira idegennek érzem, h képtelen vagyok beleélni magam, egyszerűen taszít az egész (elnök embereivel is tettem próbát pl).
na, de a lényeg nem is ez:) hanem az, h pl. kezdő hűtlenkedőknek tényleg jól jöhet, ahogy pl. azt is látom, h a könyvek, amiket most olvasok, felkeltették F figyelmét is, és egyelőre nem kérdezett, de látom, h szöget ütött a fejében, miért olvasok ilyenekről (pl Hazudni boldog hitvest). ahogy én látom, könnyebb felhozni bármilyen kínosabb problémát, témát ha együtt megnézünk egy hasonló (értsd hűtlenségről vagy kapcsolat elhalásáról szóló) filmet. a minap volt a Velem vagy nélküled (Michelle Pfeiffer, Bruce Willis), és F először elkapcsolt róla, h ez annyira fájdalmas, nem akarja nézni, de végül mégis azt néztük, és annyira sok hasonlóság volt a mi helyzetünkkel, de annyi... és persze amerikai film, nem lehetett rossz vége, jött a könnyes vallomás stb. F megkönnyezte, én röhögtem :o utána csak azért nem dumáltunk, mert kijött az egyik gyerek és elszállt az ihlet. de volt más film (francia), ami szintén évtizedes házasságban élő párról szólt, az ő tipródásukról, és az után pl. megbeszéltük, h szvinger klubba egyikünk sem vágyik, és hogy valszeg megölne, ha megcsalnám. de nyilván nem, mert nem olyan, és 1 perc múlva már azt mondta, nem érdekelné, meg tudna bocsátani. ezek érdekes dolgok, csak nálunk iszonyú ritkák az ilyen pillanatok, amikor együtt csinálunk bármit.

mangalor 2013.07.26. 22:34:43

@Ingeborg: miért kell hozzá magyarázat? kaptad a barinődtől, kész:)
van egy buzis sorozat, imádom, elkezdtem nézni (nekem is ajánlották), F homofób volt akkoriban, a végére már együtt drukkolt velem, h a két főszereplő együtt maradjon:)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.07.26. 22:48:30

@mangalor: A West wing nekem se jött be, ez valahogy sokkal mozgalmasabb, nem csak a Fehér ház ügyeivel foglalkozik, és az elnök korántsem pozitív hős. Az a legjobb az egész sorozatban, hogy cseppet se egyszerűsíti le a dolgokat, mindig relativizál egy-egy történést, döntést, nem egy szempontból mutatja. Szóval senki se csak jó vagy csak rossz és nincs elkenve álmegoldásokkal - ameddig láttam. Az elnök házassága például az egymás gyilkolásának szép példája, és alig hiszem, hogy ez egyszer majd egy párterápiának köszönhetően megoldódik :P Vannak közeledések, vannak nagy beszélgetések, némi kibékülés, de semmi olyan, amit nem éreznék hitelesnek, hihetőnek.

Hát, igen, amit az amcsik a sorozatokkal a kisebbségek elfogadásáért tesznek, az példás. Nagyon szimpatikus, ahogy a színesbőrűeket, a melegeket, mindenféle külföldi nációt belevettek a filmjeikbe és ezzel megszokottá tették, hogy fekete is lehet főnök, gay is lehet szülő, stb. Már csak a hűtlenséget kellene elfogadottá tenni :P

mangalor 2013.07.26. 23:09:21

@skarlát betű: na, akkor lehet, adok egy esélyt neki:) ááá, csak az elnök ne az a pasi lenne...

nagy merészség volt annak idején amerikában ez a sorozat (egyébként brit sorozatot adaptáltak, queer as folks címen), az 5 évad alatt végig sokat beszéltek, cikkeztek róla, sőt, a mai napig az összes szereplő egyfajta gay ikon, példakép, rengeteg meleg rendezvényen megjelennek még a nem meleg színészek is (a melegek is of course). egyértelműen volt hatása, sőt, hatalmas hatása volt, ha csak F-et nézem, aki sokkal-sokkal elfogadóbb lett a melegek tekintetében... talán, ha a Scandal-t kezdem nézni, elképzelhető, h a hűtlenség is lassan beépül nála:DDD

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.07.26. 23:19:51

@mangalor: Legalább utálhatod kedvedre, olykor lesz is rá okod. Én végig nem értem, hogy lehet oda annyira mindenki tőle...

Hát, nem tudom, hogy ez a hűtlenség elfogadására jó lesz-e, de a természetrajza elég pontos. Nem csak egyféle hűtlenségé, van egy pár példa benne. De mégse ez a fő témája, maximum számomra :)

Ha már tolerancia, pár éve nem lett volna természetes, hogy a főszereplő páros különböző etnikumú, vagyis fekete nő-fehér pasi. Most egyre több filmben/sorozatban jelenik meg ilyen párosítás, és fekete nem csak nő lehet, hanem férfi is: nagyon fekete pasi nagyon fehér nővel. Ezen már nem akad ki "senki". (Ill. biztos van, aki kiakad, de hatalmas az előrelépés.)

mangalor 2013.08.05. 18:36:16

@skarlát betű: a hűtlenség elfogadásához biztosan nem lesz elég, de lehet róla beszélni, lehet puhítgatni, előkészíteni a terepet, és mármint jó "álcája" lehet kényes témáknak. tudod, felhozok egy témát, és ezzel állásfoglalásra is kényszerítem, hiszen ott a film, ami hatással volt rá is, kialakult vmilyen véleménye azzal kapcsolatban. a filmről beszélünk, miközben a saját életünk kerül elő. valami ilyesmi:)

a bőrszín témában, sztem már kényszerű lépés volt ez... nemrég volt egy cikk, h Amerikában már csak "percek" kérdése, h megforduljon a fehér- színes bőrű arány. mostanra majdnem 50-50%, szóval ez sztem nem csak tolerancia kérdése, hanem az is, h felmérik az igényeket, és ez is egy igény lehetett:) ha megnézed, minden filmben van már mindenféle etnikum és vmilyen LMBT figura, mert ez is kell a népnek:)
süti beállítások módosítása