A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Könyvajánló: Mások férjével: Párkapcsolat gazdagítás - 3. rész

2011.10.24. 07:29 skarlát betű

A már két posztban tárgyalt könyvünknek van még egy utolsó fejezete, Baktay Miklós és Zelka jegyzi. Ők egy házaspár, és párterápiával, illetve párkapcsolat gazdagítással foglalkoznak. Hittel vallják, hogy léteznek módszerek, amelyekkel megelőzhetők illetve kezelhetők a párkapcsolati problémák.

A fejezetet egy szövevényes szerelmi többszög történetére fűzik fel, amelynek ismertetése felesleges, bár az esettanulmányokat mindenki imádja, a lényeg a házasság, párkapcsolat, szeretői viszony működési mechanizmusainak feltérképezése: hogyan sodródik a szingli óvónéni a nős pasi mellé szeretőként, miért csalja meg a kisgyerekes férfi otthon babázó feleségét, miért izgul fel a férj, ha titokban a feleségét filmezi, ahogy az a szeretőjével hancúrozik, és így tovább.

Két különböző szemszögből közelíteném meg a leírtakat. Egyrészt: a "kitettség" fogalmáról fogok beszélni, másrészt arról, hogy miben áll a Baktay-házaspár módszere, és szerintem működőképes-e. Aki ennél többre kíváncsi, hosszú interjút olvashat velük itt.

1) "Kitettségen" azokat az élethelyzeteket értik a szerzők, amelyekben az ember sebezhetővé válik, illetve erős hiányérzet jellemzi, és könnyedén levadászható. Egy házasságon belül például kitett helyzetben van az a kisgyerekes apa, akinek a felesége annyira el van foglalva a gyerekekkel, és annyira nem igényli a férje érintéseit, hogy az intimitás szinte megszűnik köztük. Az érintéshiány igen komoly következményekkel járhat, és belesodorhatja a férfit egy szeretői viszonyba. Vagy kitett helyzetben van a GYES-ről a munkába, felnőtt életbe visszatérő nő, akinek a házassága megromlott, vagy az a házaspár, amelynek a gyerekei elköltöztek otthonról, és hirtelen üresnek látják az életüket.

Valóban léteznek ilyen kitett helyzetek, persze, és valószínű, hogy sok hűtlenség ezekben az életszakaszokban következik be (kapuzárási pánik, satöbbi), a kérdés az, hogy tudatosan ki lehet-e kerülni ezeket a csapdákat. És a Baktay-módszer alkalmas-e erre.

2) A módszer. Baktayék úgy gondolják, hogy a párkapcsolatokon folyamatosan dolgozni kell, tudatosítani kell a konfliktusforrásokat, és készülni azok felbukkanására. Az egyik "csodaszer", hogy az egymástól elhidegült házaspárt mesterséges helyzetben olyan feladat elvégzésére bírják rá, amely együttműködést kíván, vagyis ráveszik őket arra, hogy csapatként működjenek. Jó erre akár egy közös ellenség, akivel szemben össze lehet fogni, akár valami abszurd akadály. Be lehet hozzájuk fizetni egy öt napos tréningre, ahol a házaspárok (természetesen gyerekek és egyéb családtagok zavaró jelenléte nélkül) csakis egymásra koncentrálnak, és extrém feladatokat kapnak, amelyek megoldás közben kénytelenek szövetséget kötni. De mindenféle szerepjátékok is beleférnek a tréningbe.

Konklúzió: A felvetések érdekesek, a kitettség fogalma használható, de látok némi kedves naivitást az egészben (lehet, hogy tévedek). Ha egy házaspár eltávolodott egymástól, és ha nem működik a szex közöttük, akkor ugyan lehet, hogy mesterséges módon, mint valami kalandfilm főszereplői közt, egység kovácsolódik közöttük is, de az otthoni körülményekhez visszatérve könnyen újratermelődhetnek a konfliktusaik (az emberek radikális megváltozása ritka esemény), és a szex, az erotika nem hiszem, hogy alapvetően megváltozna a kalandoktól.  De ha valaki be tud számolni működő párterápiáról, szívesen veszem!

43 komment

Címkék: párterápia párkapcsolat gazdagítás kitettség

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr393314091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barbieds (törölt) 2011.10.24. 09:31:07

Azokban az esetekben működhet, amikor lelki eltávolodás is van a házasfelek között, bár kicsit kétlem, hogy egyetlen csapatépítős bulival visszaállítható a szövetség köztük. A nagy kihívás a szexből eltűnt izgalom visszahozása, és abban nem hiszek, hogy erre van igazi megoldás. Az ugyanis úgy is megtörténhet, hogy amúgy jó a kapcsolat, vannak közös programok, érdeklik egymást a házasfelek, de mégis valahogy átmegy az egész kapcsolat valamiféle testvér-érzésbe, és az eléggé alávág a szexnek.

Jilley (törölt) 2011.10.24. 10:00:16

Részemről nem hiszek a fent említett terápiákban. Ettől függetlenül lehet, hogy vannak olyan beállítottságú emberek, akiknek mégis segít. Bennem némiképpen visszás érzéseket kelt, hogy idegen emberek megmondják a megoldást, egy 5-10-20 éve tartó nyüglődésre. Amondó vagyok, ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Szóval e témában a kételkedő oldalon maradok.

M-elicious 2011.10.24. 11:17:34

@Jilley: "némiképpen visszás érzéseket kelt, hogy idegen emberek megmondják a megoldást, egy 5-10-20 éve tartó nyüglődésre" -szerintem "idegen emberek", vagyis néven nevezve a pszichológusok - pont azért, mert kívülállók - igenis sok élethelyzetben rá tudnak világítani arra, hogy az egyénnek mi is a baja a saját kapcsolatával/ban.

mindemellett nem tudom, hogy a párterápiában a szexet hogyan is tudnák jobbá tenni, hogyan tudnák újra elővarázsolni két emberből a tüzet, ha alapvetően "csak" ez a baj, és nem az, hogy a házastársak közötti kommunikáció futott lépre (bár mint tudjuk, a szex is a kommunikáció része).

vagyis rejtély előttem, hogy az ilyenfajta "közelítésnek" mi lehet az értelme. de talán olyannak kéne erről beszámolni, aki ki is próbálta, mert hiteles beszámoló nélkül csak sötétben tapogatózunk ebben a témában.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.24. 11:35:54

@barbieds: A szexre szerintem sincs megoldás. És a pszichológusok tényleg kívülállók maradnak, legfeljebb beszélgethetnek a dologról, de a szexről csak egy pontig érdemes beszélni, onnantól már csinálni kéne :-)

@M-elicious: Miért van az, hogy sose jelentkezik olyan, aki már vett részt párterápiában? Mindig a pszichológusok esettanulmányaiból tudjuk meg, hogy ez mennyire működőképes...

TBal 2011.10.24. 11:57:45

@skarlát betű: A csapatépítő tréning működőképes lehet, nem tudom, hallottál-e már Aronson mozaikmódszeréről, iskolában. Az arról szól, hogy kis csoportokban együttműködve kell feladatokat megoldani, és csak akkor kaphatnak jó jegyet, ha együttműködnek. És persze a legkülönfélébb gyerekeket teszik be a csoportba, pl. (amerikai suliról lévén szó) feketéket-fehéreket-latinókat. Ja, és minden feladatnál más a csoport. Állítólag jól működik, megszűntek a klikkek...
Szóval lehet, hogy működik, hogy ha megvan a fíling, hogy "egy csapat vagyunk", akkor a szexben is azok leszünk. De nyilván ez csak egy bizonyos típusú elhidegülésre lehet gyógyír.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.24. 12:00:44

@TBal: Persze, nem is a csapatépítő tréningek működőképességét vonom kétségbe - más területeken el lehet velük érni eredményeket -, de a párkapcsolat azért elég speciális. A baráti viszont helyreállíthatja (ideig óráig), de a szex az nem így működik. Női szempontból semmiképp. Szerintem...

M-elicious 2011.10.24. 12:06:32

@skarlát betű: mert ebbe a homokozóba nem ilyen gyerekek járnak játszani:-) (ld még példaként a lszbikusos posztot, ahol ugyancsak sötétben tapogatóztunk:-)

@TBal: nem látom át, hogy a csapatépítéssel hogy lehet előcsalogatni az ösztönöst, a zsigerit. már megint ott tartunk, hogy mindent meg lehet oldani akaratból, elhatározásból...

a szex pedig pont nem a csapatmunkáról szól, hanem két egyén vonzásáról és taszításáról, a húzd meg-ereszd meg-ről, a játékról, az incselkedésről, a hódításról, a másik felajzásáról. ha nekem odajön valaki, hogy "építsünk csapatot", mindjárt lelohadok. miért ne legózzunk akkor már szex helyett? az is jó játék, csak attól még nemérzem nőnek magam.

M-elicious 2011.10.24. 12:09:14

@M-elicious: jól mondom, @skarlát betű?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.24. 12:10:05

@M-elicious: Te mindig jól mondasz mindent :-P De tényleg ;-)

barbieds (törölt) 2011.10.24. 12:13:16

@skarlát betű: Ezzel együtt engem érdekelne, hogy mondjuk céges-iskolai környezetben kimutatható-e tartós hatása a csapatépítésnek. A rövid távú pozitívumokat tapasztalom, de azt látom, hogy egy idő múlva mindenki visszacsúszik a régi szerepeibe (és sztorizgatás szintjén marad meg a csapatépítés emléke). Párkapcsolatnál is így lehet, attól tartok.

TBal 2011.10.24. 12:16:09

@M-elicious: Hékás, nyilván más a kettő, de szerintem lehet egy közös vezérfonal. Nőknél különösen előfordul, hogy pl. valamilyen harmónia hiányzik, és azért nem kívánják a szexet. És sokszor meg se tudják mondani, hogy mi hiányzik, csak azt, hogy valami nincs meg - kb. a női megérzéssel analóg módon. Aztán, ha ez a harmónia megint megvan, akkor meg megint kívánják.
És mielőtt belekötnél: sok minden lehet a frigiditás oka, ez az egyik. Ezen segíthet ez a tréning, más okokon nem.
Tudom, én vagyok a pasi, és te vagy a nő, de simán lehet, hogy te olyan nő vagy, aki nem hajlamos ilyesmire, de ez nem jelenti azt, hogy más nők sem.

M-elicious 2011.10.24. 12:17:57

@barbieds: nézzen már be ide egy párkapcsolat-terapeuta! érdekeslenne a véleményét hallani végre!

el tudom képzelni, hogy úgy van, ahogy te gondolod, és visszacsúsznak az emberek. talán ezért is van a nagyobb cégeknél minden évben ilyen tréning.

Lars.Lares 2011.10.24. 12:18:18

:D @skarlát betű: , gyakorlat teszi a mesternőt?
Szexuális csapatépítő tréning hármasban/csoportterápiában a pszivel/pszi nővel nagyon jó ötlet! :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.24. 13:25:46

@M-elicious: Szerinted egy ilyen terapeuta majd bevallja, hogy az esetek nagy többségében nem működik a dolog tartós jelleggel? :-)

Persze, ez olyan dolog, hogy elsősorban a delikvenseken múlik, mit hoznak ki az egészből. A pszichonénik és bácsik csak feltesznek bizonyos kérdéseket, meg tippeket adnak, módszereket mutatnak, de ettől az a 2 ember nem lesz alapvetően más.
Különben Baktayék a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnek, a folyamatos karbantartásra. (Két értelemben is :-)

@Lars.Lares: Itt a pszichológia és a prostitúció egyesülését figyelhetnénk meg? Hát, érdekes lenne...

barbieds (törölt) 2011.10.24. 14:39:14

Most fogom a fejem, és be is fejeztem a terápiás módszerük olvasását:

[A párok által közösen kitalált élményekről van szó] "Egy másik pár egy előkelő étteremben kicserélte a férfi és a női mosdó feliratát..."

Na basszus, ennél összekovácsolóbb élményük sose legyen!

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.24. 14:48:57

@barbieds: A gyerekcsínyek kitalálása biztos nagy szellemi erőfeszítést kíván... :-P

M-elicious 2011.10.24. 15:27:05

@Lars.Lares: @skarlát betű: örömmel jelentem, hogy az intézmény már ltezik, úgy híjják, hogy sexual surrogate therapy, ld. a cikket:
www.thefastertimes.com/oddjobs/2010/04/07/sexual-surrogacy-more-than-just-hand-holding/

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.24. 15:40:19

@M-elicious: Na, tessék, azt hittem, feltaláltuk a spanyolviaszt. Nem semmi. 300 dolcsi/óra, a hülyének is megéri! (OEP persze nem támogatja, még a privátok se...)
Mel, zseni vagy, hogy találtál rá? Vagy már ismerted a dolgot? ;-)
Lehet, hogy megérne egy extra posztot.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.24. 15:47:50

@skarlát betű: És így végzi: We need young blood!
Ki gondolná, hogy ez egy kihalóban lévő szakma, mint a suszterség...

Lars.Lares 2011.10.24. 15:50:45

Köszi @M-elicious: , milyen végzettség kell hozzá, és milyen (gyakorlati :)) vizsgákat kell letenni?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.24. 15:55:58

@Lars.Lares: Végigolvastam a cikket, érdekes, hogy inkább női szakmának tűnik, pedig lehet, hogy férfiakra is szükség lenne. (Talán nem figyeltem oda eléggé...) Egyébként szerintem először is pszichológusi végzettség kell hozzá, meg valami spéci tréning, amit a hölgynél meg lehet szerezni. De ne gondold, hogy nagy buli, a szexuális diszfunkciókat kezeli elsősorban, tehát nem lepedőakrobaták mennek hozzá terápiára, hanem épp ellenkezőleg. Párok elvétve, úgy vettem ki a szavaiból.

Lars.Lares 2011.10.24. 16:03:08

Ha van tisztelendő tevékenység @skarlát betű: , akkor azt hiszem, ez az.

M-elicious 2011.10.24. 16:09:57

@Lars.Lares: ha tudnám, megmondanám, de egyelőre nem ebben a szakmában nyomulok. viszont megnézheted itt: International Professional Surrogate Association (IPSA).
mindenesetre szerintem tökjó, hogy van ilyen, de gyanítom, Magyarországon nem létezik még...bár ki tudja.

@skarlát betű: nem adom ki a forssáaimat:-D

M-elicious 2011.10.24. 16:21:31

off-topic: tudom, hogy szemétség ilyet mondani, de röhögőgörcsöt kapok a Baktay-házaspár fotójából csöpögő giccstől. és miért van az egyik gyerek meg a pasi kabátban, az anyu és a másik gyerek meg nem?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.24. 16:29:25

@M-elicious: Hát, ha van is, titokban működhet, mert a törvények valószínűleg inkább a prostitúcióhoz sorolnák...
Nagyon megnézted azt a fotót. Nekem ilyenek fel se tűntek. :-)

@Lars.Lares: Szerintem is, én alkalmatlan lennék rá, az teljesen biztos. Erről jut eszembe, a Shortbus című filmet láttátok?
www.port.hu/shortbus/pls/fi/films.film_page?i_film_id=80337&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_topic_id=1

M-elicious 2011.10.24. 16:48:44

@skarlát betű: hűűű, le vagyok maradva, nem ismerem! de fel lesz véve a listámra.

Jilley (törölt) 2011.10.24. 21:33:16

@M-elicious: Gondolom azért negatív a véleményem, mert terápiában ugyan nem volt részem, de pszichológus már mondta a problémámra, hogy legyen velem az erő! Mondjuk abban a helyzetben, amikor a gödör alján voltam, nagyon nem ezt a segítséget vártam a szakembertől.
Egyébként az itt jelenlévő társaságnak nem hinném, hogy szüksége lenne terápiára. Magunktól megtaláltuk már. :)))
Terápiás módszerrel a tűz újbóli belobbantásában meg egyáltalán nem hiszek. Vagyis igen, csak az egy másik terápia. :)
Na! Tényleg nem volt még senki ilyen terápián?

Üvöltő Szelek 2011.10.24. 22:39:08

@Jilley: Ha én nem is, de az egyik legjobb barátnőm már volt párterápián, így elég közelről éltem át a hatásokat. kb 10 éve történt és még ma is együtt van a férjével. Kapcsolatuk csak annyival lett "jobb", hogy éppen nem váltak el, de a mindennapok részévé vált a marakodás, ami nekik talán már fel sem tűnik, viszont pl egy közös hétvégén mi kivülállóak elég nehezen viseljük. Minden esetre a terapeuta büszke lehet, mert "megmentett" egy családot a széthullástól....Ami a szexszet illeti, hát szóval azt hiszem, arról nincs mit beszélniük.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.10.25. 08:13:57

@skarlát betű: Azt hiszem megnövelted most a kölcsönzőkben a film utáni keresletet! ;)

TBal 2011.10.25. 08:36:46

@M-elicious: Valóban, giccses... :) Van amúgy értelme, annak, amit mondani akarnak, de, hm...
Egszer voltam egy Pszinapszison, és megnéztem az előadásukat. És mit csináltak: egy színházat, beöltöztek másnak és előadtak egy párkapcsolati probléma-jelenetet, ahol Zelkát az asszisztense játszotta, és mindenki nézte, hogy miért ilyen béna pszichológus. A végén aztán nem lehetett eldönteni, hogy mit gondolt komolyan, és mit nem. Előtte egy Ranschburg előadás volt, ezerszer magasabb színvonalon.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.25. 08:58:19

@TBal: Rengeteg időd lehet, ha már minden pszichológust személyesen is megnéztél :-) Engem az lep meg, hogy Baktayék a naiv kinézetük és szövegük ellenére ilyen jól menedzselik magukat. Őszintén szólva, nem értem. Lehet, hogy ez az egész csak egy imidzs, és ezzel tudják eladni a terméküket? Vagy a magyar piacon ebben a témában ez az álnaiv hozzáállás a nyerő? Vajon miért?

@Enchantée: Jaj, de kár, hogy nem kapok százalékot emiatt a forgalmazótól :-P

@Üvöltő Szelek: Ez a pár végül is miért maradt együtt? A gyerekek miatt? Mert a leírásból az látszik, hogy eléggé pokoli lehet az életük.

Jilley (törölt) 2011.10.25. 09:25:10

@Üvöltő Szelek: Na én azt hiszem befejeztem a terápia céljának a megértését, mert amit példaként leírtál, az az én olvasatomban, a nesze semmi fogd meg jól mondással egyenlő.
És most boldog a barátnőd? Mert kötve hiszem. (nem veled kukacoskodom, csak az értelmetlenség felháborít)

TBal 2011.10.25. 09:31:16

@skarlát betű: Neem, azért annyi időm nincs, csak a pszichológia a hobbim, így néha egy-egy előadásra megyek. Poppert pl. sose láttam élőben, pedig érdekelt volna... azon a pszinapszison pl. ott volt, csak másik napon, mint amire én kimentem.
Bácskai Júliának színháza van, őt ott láttam. Mester Dórát meg egy előadáson láttam Szilágyi Gyulával és Szilágyi Vilossal. Nem volt sok alkalom azért, épp csak benyomásokat szereztem.

Baktayék: hát, jó kérdés. Nem tudom, mennyi sikerük van, olvastam egyszer egy privát véleményt, ami elküldte őket a p*csába a hülye ötleteikkel...

M-elicious 2011.10.25. 09:56:16

@Jilley: mint minden szakmában, vannak jó és rossz pszichológusok. te valószínűleg egy hülyével találkoztál. én voltam párterápián (bár nem a Baktay-féle "színesítsük meg az életünket, és akkor jobb lesz a szex"-fajtán), ami kutyakomédiába fulladt, de ez nem feltétlenül a terapeuta hibája volt. a probléma részben elmúlt, részben maradt, és azóta együttélünk vele. arra jöttem rá, hogy nem kell megpróbálni mindent "megjavítani", inkább mérlegelni kell, hogy milyen problémával lehet együttélni, és milyennel nem. viszont volt olyan pszichológus (nem párterápián) is, akivel már az első ülés katartikus volt.

@skarlát betű: szerintem az lehet a baktay házaspár titka, hogy minden párkapsolati problémára (így a szexre is) MEGOLDÁST kínál. az emberek meg szeretik megvenni a spanyolviaszt.

Jilley (törölt) 2011.10.25. 16:13:08

@M-elicious: Azt hiszem fején találtad a szöget! Ez jó: "arra jöttem rá, hogy nem kell megpróbálni mindent "megjavítani", inkább mérlegelni kell, hogy milyen problémával lehet együttélni, és milyennel nem."
Mondtam én, hogy ez a blog maga a terápia :), hála Skarlát betűnek érte!

Üvöltő Szelek 2011.10.25. 23:14:31

@skarlát betű: @Jilley:
Boldog? Gyáva. Megélhetési feleség, sose dolgozott. Magának is hazudik. A férj, nos ő szintén gyáva, és persze van két gyerek, a család, az elvárások, a neveltetés, stb. Félreértés ne essék, tényleg a baránőm, annak kiváló, és ezért is ismerem ennyire. Szóval a terapeuta ilyen környezetben volt "sikeres".

M-elicious 2011.10.26. 17:01:34

@Üvöltő Szelek: álljunk meg egy szóra: egy terapeuta sem tud a széllel szemben pisilni, és nem is az a dolga, hogy valamit "megjavítson", eldöntsön.

az a felek felelőssége, ha egyáltalán. mert inkább ahhoz kell(ene) felnőni, hogy akkor szembenézzen egy pár a feltárt tényekkel, helyzetekkel, érelmekkel, és abból következtetést vonjon le, vagy a tettek mezejére lépjen.

apropó, pont egy práterápiára járó barátnőm mondta (nem "megjavulási" szándékkal, hanem azért, hogy nyugiban, kultúráltan zárja le a házasságát), hogy a páterapeuta-pár, akihez járnak, is azt próbálta elmagyarázni, hogy a terápia sokmindenre jó, csak éppen érzelmek generálására nem. mert azok vagy vannak, vagy nincsenek.

Üvöltő Szelek 2011.10.26. 23:12:43

@M-elicious: Én csak attól félek, hogy egyes terapeutákat mondjuk a saját életszemléletük vagy felfogásuk determinál (mentsük meg a családokat) és nem azt nézik, hogy adott helyzetben mi lenne a legjobb. Nem vagyok a legjobb véleménnyel róluk.

Egy időben jártam egy neves pszichiáterhez, kamuból... Kikaptam egy full depressziós szeretőt, akin minden erőmmel próbáltam segíteni. Ő semmiképpen nem akart orvoshoz fordulni, így fogtam magam és elmentem a pszichiáterhez az ő problémájával, tapasztalat szerzés céljából. csomó teszt, több találkozó, gyógyszerek (semmit nem szedtem be természetesen), egy kis kognitív viselkedésterápia, és, láss csodát, egy félév alatt "meggyógyultam"...fel sem merült benne, hogy kamu volt az egész. Viszont néhány "fogást" sikerült ellesnem, s talán egy kicsit a kedvesemen is tudtam segíteni.

M-elicious 2011.10.27. 09:35:15

@Üvöltő Szelek: ettől félhetsz is, mert a terapeuta legfőbb eszköze saját személyisége, élethez való hozzállása. ezért kell olyan embert találni, aki 1. szimpatikus. 2. hitelesnek tűnik neked, mert rá tud érezni a problémáidra, 3. megfelel az elvárásaidnak (vagyis nem pofázik bele az életedbe jobban, mint akarod).

ami a full depressziós szeretőt illeti: nem hiszek abban, hogy lehet másokon erőből segíteni,"megmenteni". pedig a nők egyik kedvenc tevékenysége ez, amikor "problémás" pasival találkoznak: "jó ez a pasi, csak egy kicsit meg kéne változtatni; ha egy kicsit kevésbé lenne depressziós/idegbeteg/agresszív/öntelt/egoista, akkor jobban szeretne, illetve ha megmenteném/feláldoznék mindent érte, felismerné, hogy én vagyok az a nő a földön, akire mindig is vágyott." ez a késztetés legalább ugyanolyan erős, mint az, hogy a nők egyből elkezdenek hosszútávon gondolkodni, ahogy beteszi egy pasi a lábát az életükbe. én már megpróbáltam leszámolni ezzel a késztetésemmel, mert csak tönkretesz, és soha nem éri meg. a "férfi kis hibával" az is marad, hacsak nem akar magától "megváltozni", de áldozathozatallal és lekötelezéssel sem lehet leláncolni.

M-elicious 2011.10.27. 09:37:07

@Üvöltő Szelek: "hogy egyes terapeutákat mondjuk a saját életszemléletük vagy felfogásuk determinál (mentsük meg a családokat) és nem azt nézik, hogy adott helyzetben mi lenne a legjobb".
nekem éppen a Baktay házaspár tűnik ilyen agymosósnak, kissé szektásnak. amikor mindenre van válasz, mindent meg lehet javítani, az gyanús. szegények mostanában biztos sokat csuklanak.

TBal 2011.10.27. 09:47:33

@M-elicious: "egy terapeuta sem tud a széllel szemben pisilni" - hát még @Üvöltő Szelek: -kel szemben :))))! Annyira üvöltenek a szelek, hogy visszanyomják a pisit a hólyagba :)))
Mondjuk, ki lehet cselezni egy uborkásüveggel :)

Bocsi :)

M-elicious 2011.10.27. 09:51:03

@TBal: ott a pont! jól jött egy kis reggeli röhögés:-D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.10.30. 02:00:34

@barbieds:

Nem azért, de az ilyen "mókák" hallatán már egy közepesen értelmes 14 éves is szánakozva elhúzza a száját.
süti beállítások módosítása