A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Féltékenység újratöltve

2011.12.09. 07:16 skarlát betű

Ismét könyvesboltban jártam, és kávézgatás közben olvasgattam egy kicsit. Ezúttal a Párkapcsolatok című könyvet vettem kézbe, és Haraszti László pszichiáter: Féltékenység a párkapcsolatokban nevezetű fejezetét olvastam el. (Az úriember könyveket is írt a témáról, és itt olvasható vele egy beszélgetés. Úgy aposztrofálják, hogy ő kezdte a féltékenység kutatását. 

Kapunk némi történelmi és irodalmi kitekintést, a szerző szerint a féltékenységre a legutóbbi időkig pozitív tulajdonságként tekintett a társadalom, persze, ha a férfiak féltékenységéről volt szó, mert ők voltak birtokosi, tulajdonosi pozícióban, a nőknek először a XX. században nyílt lehetőségük arra, hogy a féltékenységük jogosságát elfogadtassák (remélem, ez nem a neofem összeesküvés történelemfelfogása már megint, mert akkor lesz nemulass). 

A szerző szerintem összemossa a szerelemből és az egyéb okokból létrejött párkapcsolatokat, mintha a féltékenység a szerelemben két ember által tapasztalt összefonódás, eggyé forrás ellen intézett külső támadás elleni természetes reakció lenne. Nem teljesen világos, hogy miféle gondolati ugrással jut el onnan, hogy a tulajdonos "vagyontárgyát" félti, addig, hogy két egyén totális összefonódásáról, az énhatárok kibővüléséről beszéljen. Mert szerintem ezek a dolgok meglehetősen ellentétesek, az egyik elsősorban anyagi, a másik inkább spirituális. De persze nem választhatók teljesen szét egymástól.

Mielőtt rátérne a féltékenység kritériumaira, HL a szerelem mibenlétéről értekezik. (Mintha minden párkapcsolat ezen alapulna, mint említettem.) Itt is sokat vitatkoztunk a szerelem meghatározásán, de szerzőnknek ez nem jelent dilemmát. Az ő számára a szerelem két individuum teljes felolvadása egymásban, amelyben az én határai immár nem egyetlen, hanem két embert vesznek körül egyszerre. Nem tudom, nektek mi a véleményetek, engem az ilyen csimpaszkodás egyrészt taszít, másrészt idegesít, ha másokon látom, ráadásul nem hiszem, hogy ezt jelentené a szerelem. Persze, vannak pillanatok, melyekben két ember teljesen összeolvad (vagy úgy érzi legalább az egyikük), de elég nagy baj volna, ha ettől megszűnne a saját, különálló személyiségük.

HL szerint nemhogy nem lenne baj, hanem egyenest ez az ideális. Bár -szerinte - sajnos nem minden esetben valósul meg. (Itt kérlek benneteket, hogy fejtsétek ki, éltetek-e át ilyet, és ideális volt-e, illetve meddig tartott.)

Ami engem illet, a teljes egybeolvadás szerintem (ha lehetséges lenne), épp a szerelem lényegét szüntetné meg, hiszen az vágyódás nélkül nem létezhet. Ha bekebeleztem a másik lényét, és ő az enyémet, ha mindent tudok róla (szintén lehetetlen), akkor mire vágyom? Ha nincsenek többé titkai, mit szeretnék benne felfedezni? A szerelem dinamikája szerintem éppen abban áll, hogy mindig marad felfedeznivaló, rejtélyes, titokzatos momentum. Talán éppen ezért erodálja az együttélés, a házasság a szerelmet, de ez most messzire vezetne.

HL azonban ebből a kétfejű lény-állapotból vezeti le a féltékenységet, amelyet véleménye szerint az életösztön szervez, ugyanis a féltékeny ember azt akarja megakadályozni, hogy a két embert körülvevő közös határ sérüljön. Így válik érthetővé (?) a féltékenységből elkövetett gyilkosság (adatai szerint az életellenes bűncselekmények negyede vezethető vissza szerelemféltésre), amelyet HL szerint az elkövetők nem szoktak megbánni, mert halott szerelmesük sokkal inkább az övék marad, álmaikba és vágyaikba bezárva, mintha más oldalán továbbélne. (Nagyszerű.)

És itt térünk át a féltékenységről a megcsalásra, amely HL szerint a kapcsolatok 70%-ban előfordul. 

A megcsalás három fontos kritériumát sorolja fel:

1) A titok: Ha az embernek olyan titkai vannak, amelyeket nem árul el a partnerének, azt a partner már a bizalommal való visszaélésnek, megcsalásnak értelmezheti. 

2) A bizalom: Ha valaki mással bizalmas, intim titkokat osztok meg, akkor a partnerem ezt már megcsalásnak veheti.

3) A szex

 A 3-as pont világos. De az első kettő!

1) Van olyan ember, aki MINDENT elmond a partnerének, az anyjának, a gyerekének, a barátnőjének? Bárkinek ezen a világon! Ennek alapján az is megcsalás, ha nem vallod be, hogy nem adtad át az ülőhelyet a villamoson egy néninek. HL egyébként azt hozza fel, hogy ha valakivel rendszeresen kávézunk, és ezt nem kötjük a partnerünk orrára, akkor az már megcsalásnak minősülhet. Hát, köszönöm az ilyen partnert. Ezek szerint az normális, hogy nem barátkozhatunk emberekkel, és ha barátkozunk, arról be kell számolni? Ez inkább totális kontroll, nem párkapcsolat. 

2) Erre a pontra azt mondhatom, hogy akkor a női populáció 99,99%-a hűtlen. A barátnők elég intim titkokat megosztanak egymással. Viszont ugyanebben a könyvben egy másik cikk szerzője éppen azt írja (ez sem volt újdonság), hogy a nők azért élnek tovább (nem, nem azért, mert a feminista összeesküvés elérte célját), mert megosztják egymással az érzéseiket, a gondjaikat. A titkaikat akár. Ez a férfiak számára általában lehetetlen. Vagy egy szerető kell hozzá. De még vele szemben sem fognak úgy megnyílni, mint egy nő a legjobb barátnője előtt. 

Ezek után a cikk szerzője áttér a féltékenység kezelésére. A helyes kérdésfeltevés szerinte, hogy mit szeret jobban önmagában a megcsaló a másik kapcsolat révén (ugyan a megcsalás nem mindig kapcsolatban jön létre, de ezzel nem is foglalkozik), mire talált rá önmagában azáltal, hogy külső kapcsolatot létesített. Na, és ha ez kiderül, akkor majd a megcsalt azt a dolgot fogja tudni biztosítani? Lehet, hogy eleve a lényéből vagy a házasság jellegéből fakad a hiány. Nem hiszem, hogy az emberek egy felismeréstől már képesek lesznek azt nyújtani, amire a másik vágyik. Hiszen az éppen valami MÁSra vágyik!

Hogyan állíthatjuk le a féltékenységet? Szavakkal, nyugtatgatással nem megy. HL szerint annak ellenére, hogy az ember dühös a féltékenykedőre, közös programokat kell szerveznie vele, ölelgetnie kell és mindenféle módon foglalkoznia vele, sőt, vissza-féltékenykedni se árt (ezt hívják szerepcserének), el lehet játszani ugyanazt, amit ő csinál. Tessék, lehet véleményezni.

HL párterápiában azt a módszert is be szokta vetni, hogy feldobja az ötletet: hívják meg a szeretőt a terápiára, hiszen ő is része a problémának. A hűtlen fél ettől vesztes pozícióba kerül, mert úgy érzi, hogy az intim szférájába hatolnak - egyébként a szerető sose jelenik meg. (És mi lenne, ha mégis? El tudok képzelni olyan szeretőt.)

Zárószavában a szerző leszögezi, hogy az esetek többségében egészséges féltékenységről van szó. "A féltékenységnek van értéke, van szerepe az életünkben. Ha a szerelmet értéknek tekintjük - márpedig az -, akkor a féltékenység - mint a szerelmet féltő, védő érzelem - is az. Az esetek többségében nem rombol, hanem segít mederben tartani a kapcsolatokat." (109. old.)

Erről a gondolatról annyit mondhatok, hogy ahol a féltékenységnek van oka, mert valóban megjelenik a harmadik szereplő, és eséllyel, ott már rég nincs meg az a mesterséges és abszurd kettős én, amit védeni kéne. Az összeolvadás, ha lehetséges, csakis akkor lehetséges, ha azt mindketten egyformán érzik, attól függetlenül, hogy egyáltalán akarják-e érezni vagy sem. Nem lehet semmiféle kényszerrel visszahozni ezt az állapotot. A szerelmes oktalan féltékenysége meg szerintem semmilyen szempontból nem építő jellegű. De ez persze csak az én véleményem. 

29 komment

Címkék: pszichiátria féltékenység párterápia haraszti lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr943448377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jilley (törölt) 2011.12.09. 11:59:46

@skarlát betű: Csak várjuk, hogy kommenteljen már végre valaki. :D
Azt hiszem, H.L. kedves pszichiáter úrhoz sem mennék kezelésre. Tuti. Hogy aztán miatta járjak máshoz, mi?

Lars.Lares 2011.12.09. 12:33:14

:D
@Jilley: -)
Úgye hogy nem 70, 80, hanem 99,99% @skarlát betű: -)?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.12.09. 12:34:49

@Jilley: Nem szoktatok ilyen visszafogottak lenni. Szerintem a posztban csak úgy hemzsegnek a kommentre éhező mondatok :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.12.09. 12:50:29

SB,

szerintem te a jövedelmed jelentős részét ilyen könyvekre költöd :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.12.09. 12:51:45

@tiboru:

Az idődről nem is beszélve...

Ne érts félre, ez nekünk jó, de csodállak ezért!

azentitkaim · http://azentitkaim.blog.hu 2011.12.09. 13:04:25

@skarlát betű: Tényleg tele van olyan mondattal, ami kommentre éhezik, ha így nevezzük azt, amitől kinyílik a bicska a zsebemben :). Nem szimpatikus ez a HL, inkább nem is mondok semmit.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.12.09. 13:14:31

@tiboru: Hát, költöttem már ilyen könyvekre elég sok pénzt, de ezt végül nem vettem meg :-) A csodálatot meg köszönöm.

@azentitkaim: Ne róla mondjál, hanem az elméleteiről. Például ez a szerelemfelfogás jó alap a vitára. ;-)

Jilley (törölt) 2011.12.09. 14:03:18

@skarlát betű: Az említett cikkben is forszírozza az eggyé válást. Az ismeretségi körömben van olyan házaspár, akik levegőt sem tudnak venni egymás nélkül. Számomra ez szörnyű lenne, maga a börtön, de lehet, hogy nekik ez ad biztonságot, nem vagyunk egyformák. Nekem sem tetszik a H.L. stílusa, hozzáállása, bár a pszichiáter soha nem mondja meg a "frankót", nem is teheti. Megnéztem a gugin a fényképét, már csak azért, hogy tudjam, ki karmolta össze ezt a sok baromságot. Hát jaj!
Voltam már féltékeny, és soha nem ok nélkül történt, vagyis jó volt a szimatom ;). Érdekes állapot. Mondhatni. :D

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.12.09. 14:11:24

Hogyan állíthatjuk le a féltékenységet? ...
Lefárasztani a mogyorósgépet kedves hölgyeim, hogy csak meccset tudjon nézni a fotelban ülve :)
Aki meg otthon rendet tart az ott egerészik, ahol lyukat talál - és ez így is volt, amióta a világ világ :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.12.09. 14:14:30

@Jilley: Szerintem mindenki volt már féltékeny, aki kívánt vagy szeretett valakit, okkal vagy ok nélkül... Nem is ezzel van baj, emberi tulajdonság, persze, de a a HL által adott magyarázat meglehetősen furcsa. Ha arra hivatkozna, hogy a család, a vagyon és a társadalom biztonsága miatt hasznos a féltékenység, még azt is jobban megérteném.

Egyébként index címlap a poszt.

Lotyóbridzsida 2011.12.09. 14:29:51

Sokkal összetettebb és mélyebb ez a kérdés, minthogy most itt 3 sorban be lehetne böfögni valami "aranyigazságot".

A szerelemnek is vannak szintjei, a féltékenységnek is, most akkor pontosan melyikről beszélünk és kivel kapcsolatban?
Még csak egyforma mélyen sem vagyunk képesek szeretni, akkor pedig most mit szeretnénk általánosítani a témában?
Ez nem kenyér, hogy adjál belőle egy kg-t.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.12.09. 14:34:01

@Lotyóbridzsida: Senki nem várt tőled aranyigazságot. Ezek szerint erről a témáról nem lehet beszélgetni? Amúgy egy fejezet recenziója ez a poszt, és nem a szerelemről és a féltékenységről szóló doktori disszertáció.
A szerelemfelfogások sokféleségével egy időben sokat foglalkoztam, éppen ezért döbbenek meg mindig azon, hogy szakemberek mennyire könnyedén definiálnak ilyesmit a saját szájuk íze szerint.

lüke 2011.12.09. 14:43:30

a féltékenység betegség
aki bizalmatlan nem méltó a szerelemre, mert a szerelem teljes testi lelki azonosulás, ha nem így van ,akkor nem szerelem

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.12.09. 14:49:58

@lüke: De jó nekünk, hogy ezt most megtudtuk...

Rogerthat 2011.12.09. 14:59:41

@lüke: nomen est omen.

@skarlát betű: az index címlap már csak ilyen, nagy merítés. :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.12.09. 15:16:55

@Rogerthat: lüke járt már itt egyébként.

Érdekes, hogy index címlap ellenére sincs kommentáradat, máskor meg enélkül is. Ez nekem furcsa.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.12.09. 15:34:48

A faszi, aki a könyvet írta, a poszt alapján ilyen "szükségletpszichiáternek" tűnik. Betölt egy társadalmi funkciót. Valószínűleg nem kell szűkölködnie páciensekben, hiszen ki ne vágynak egy szigorú, szakértő nagybácsira?

Niobe 2011.12.09. 15:46:15

Totál nem szimpatikus ez a HL-féle hozzáállás.
A szerelemnek több fokozata, több aspektusa van, nem egyetlen érzelem, hanem érzelmek (és kémia) halmaza. Ezt nem lehet így vagy úgy definiálni...
a féltékenységnél meg ne felejtsük el, hogy lehet motiváló is, amennyiben valamely magunkban hibának érzett dologban fejlődést tudunk elérni általa.
Persze jócska különbség van a még egészséges, inkább féltés jellegű érzés és a valóban romboló hatású, kisajátító féltékenység között. Pff, de még mekkora! :)
Egy tuti, aki képes magában megtalálni a békét és nem irigyelni másokat (inkább örülni azok örömének), az a féltékenységre is kevésbé lesz hajlamos.
Szerintem :P

Jilley (törölt) 2011.12.09. 16:03:14

@Niobe"Egy tuti, aki képes magában megtalálni a békét és nem irigyelni másokat (inkább örülni azok örömének), az a féltékenységre is kevésbé lesz hajlamos." Motiváló féltékenység kiütve. :) Olyan boldog vagyok! @skarlát betű: Gondolhattam volna, hogy fent vagy, mert sokan voltak itt. Rögvest pucolok is. ;)

barbieds (törölt) 2011.12.09. 21:57:21

@kardhal77: Vajon el is fenekel, ha rossz kislány vagyok? :D

Amúgy nekem olybá tűnik, hogy meglehetősen kialakulatlan érzelmi életű embereken végezte tudományos megfigyeléseit. Engem a hideg ráz a felvázolt viselkedésmintáktól.

MsManna (törölt) 2011.12.09. 22:55:17

@barbieds: :D
...és igen az én eddigi értelmes tanulmányaim és józan tapasztalásaim alapján is a "nagybácsi" elég elbaltázott elméleteket vall magáénak. A vicces vagy inkább szomorú az, hogy van, aki ezt elhiszi, komolyan veszi.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.12.10. 00:09:03

@kardhal77:

Hogy ki ne vágyna ? Hát mondjuk én.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.12.10. 07:31:42

@tiboru: mert te magad vagy az, lássuk be. ;)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.12.10. 08:55:21

@barbieds: Szerintem ne reménykedj, az nincs benne a szolgáltatásban :-P

@Niobe: Egyik esettanulmányában egy karmester fordult hozzá, hogy felesége féltékenységét leszerelje. A szerepcsere elve alapján a karmester kezdte ellenőrizni feleségét, szabadságot vett ki, hogy folyton a sarkában lehessen, faggatta, mikor hol járt. Az asszony pár hét alatt kisimult, és minden oké lett. Nem tudom, ettől fogva mind a ketten játszották-e ezt a nyomozós játékot tovább, vagy mi lett... De a kezelés üzenete az, hogy akkor szeretnek, ha totális ellenőrzés alá vonnak? Ezek szerint a diktatúrák is hogy szeretik az alattvalókat. 1984, a szeretet himnusza! :-P

Egyébként a családban volt olyan pasi, aki egy időben megőrült, és mindenféle agyrémekkel üldözte a feleségét, eltartott vagy két évig. A nő teljesen ártatlan volt, már szexuális értelemben :-) Mert flörtölni mindig szeretett, de aszexuális volt, ezt a férje úgyis tudhatta (volna). Sokkal inkább a pasi önértékelési problémái törtek így felszínre.

@MsManna: És még jól meg is él belőle, egyébként.

@tiboru: Meg még jópáran :-) Szerencsére.

barbieds (törölt) 2011.12.10. 09:05:43

@skarlát betű: Nem, ez a kezelés speciel helytálló sztem, "kutyaharapást szőrivel". Anyu rájött, hogy milyen kurva idegesítő, ha állandóan ellenőrzik az embert, nem?

Abban egyetértünk, hogy a féltékenység mindig önértékelési probléma. Saját megélésből is tudom. :D

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.12.10. 09:12:12

@barbieds: Nem, anyu nem erre jött rá (az jó lett volna!), hanem arra, hogy őt mégis szereti a férje. Mert ennyire fontos neki, fontosabb, mint a zenekar. A beszámoló szerint.

barbieds (törölt) 2011.12.10. 09:18:01

@skarlát betű: Hű, ez aztán a terápia! Nem elég az eredeti zakkanás, maga a shrink rak belé még egyet. Ehhez csak gratulálni lehet.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.12.11. 00:01:23

@barbieds: A megvalósult Dr. Bubo! ;)

"Csak most értem meg igazán boldogult elme-kórbontcan professzorom szavait: 'Néha egyetlen jó orvosi tanács is képes megtölteni a rendelődet'".
süti beállítások módosítása