A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Meddig várjon a szingli szerető? És mire?

2013.03.27. 10:58 skarlát betű

Elég ritkán beszéltem eddig a szingli szeretők speciális helyzetéről, vagy azokéról, akik ugyan nem szinglik, de a párkapcsolatuk már csak egyfajta kényszerű együttélés, betegápolás, vagyis érzelmileg/szexuálisan szinte szingliknek számítanak, viszont sokkal kevésbé szabadok, mint a valódi szinglik. Az utóbbi időben hallottam egy-két esetről, ami elgondolkoztatott a meddig várni, mire várni témájáról, valamint arról, hogy mi történik, ha egy hosszú status quo hirtelen felborul, mert mondjuk az elkötelezett fél megözvegyül...

özvegy.jpgKezdjük azzal, hogy rengeteg szingli szerető lehet szerte a világon, aki arra vár, hogy házas partnere elhagyja a feleségét/férjét, és legalizálja a vele folytatott kapcsolatát. Klasszikus helyzet, mikor a házas férfi fiatalabb, egyedülálló lányt kecsegtet azzal, hogy majd elválik, csak még kicsik a gyerekek, csak most nem lehet, mert anyagilag nem megoldható, csak még ez, csak még az. Nem feltétlen üres kifogások ezek, aki házasságban él és gyerekei vannak, az pontosan tudja, hogy mennyire nem csak kifogásokról van szó. Ettől függetlenül nem szép dolog olyasmit ígérgetni, amit nagy valószínűséggel nem fogunk betartani, csak, mert nekünk kényelmes, hogy legyen egy mindig elérhető szeretőnk, aki parkolópályára tette az életét miattunk.

Persze lehet, hogy az ígérgető fél nincs tisztában azzal, hogy soha nem fogja betartani, amit ígér. És még az is lehet, hogy egyszer rászánja magát. Kérdés, hogy a szingli szeretőnek érdemes-e erre várnia. És meddig. Vajon okos dolog-e benne maradni egy teljesen bizonytalan helyzetben, olyan ígéretre alapozva, amelyet a másik fél bármikor visszaszívhat? Ne feledjük, ezek a helyzetek évekig, sőt, évtizedekig is elhúzódhatnak. Közben lehet, hogy a házas fél már el is költözött egyszer-kétszer a szeretőjéhez, vagy legalábbis el otthonról. De visszament, a gyerekek miatt, vagy mert a házastárs érzelmi zsarolása működött, vagy mert hitt benne, hogy megváltoznak a körülmények odahaza. De a körülmények ritkán változnak, vagyis megy tovább ugyanaz a gyötrődés, és kényszerhelyzet.

A "szabad" fél dönthet úgy, hogy ultimátumot ad, ha az letelik, akkor véget vet a viszonynak. Baromi nehéz lehet megtenni, hiszen minél több időt és energiát fektettünk egy kapcsolatba, és minél jobban szeretünk valakit (a szerelem hosszabb ideig megmarad, hiszen nem szerezzük meg teljesen, vagyis folyamatosan vágyhatunk rá), annál nehezebb beismernünk, hogy nincs értelme. Vagy dönthet úgy, hogy kivár, türelmes lesz és nem keresgél másutt. Esetleg - ez a liberálisabb, szabadabb szellemű megoldás -, dönthetnek úgy együttesen, hogy a szingli félnek lehetnek kalandjai, vagy egyenest biztathatja arra a szeretője, hogy keressen független társat, akár annak az árán is, hogy ő el fogja veszíteni.

Ha a házas felet ez a társkeresés zavarja, frusztrálja, lehet, hogy érzelmi zsarolásba kezd, féltékenykedik. Lehet, hogy szakít, és az is lehet, hogy ez fogja lépésre bírni. Ha nagy a szerelem a szingli fél részéről, hiába mond le a másikról időlegesen a "normális" kapcsolat érdekében (mert annyira monogám, hogy nem lenne képes párhuzamosan két kapcsolatot folytatni), ha nem jön össze egy bizonyos időn belül az a legális, vállalható kapcsolat, vagy nem olyan, amilyet ő szeretne, könnyen megtörténhet, hogy visszaesik, és ismét a szingli szerető státuszban találja magát. De lehet, még mindig jobb ez, mint olyannal legálisan együtt lenni, akit nem szeret. 

A megözvegyülés szintén hatalmas kérdéseket vet fel. Hiszen az özvegy nem tudhatja magáról előre, hogy mi mindent vált ki majd annak a társnak az elvesztése, akit valaha szeretett, de már egy ideje talán nem, egyenest tehernek érezte esetleg, ha sokáig betegeskedett, és emiatt nem hagyhatta el, bár legszívesebben azt tette volna, vagy esetleg nagyon is szerette, annak ellenére, hogy szeretőt tartott mellette. Lehet, hogy utólag támad lelkifurdalása, mert nem tudta eléggé szeretni és becsapta, a hirtelen megkönnyebbülés miatt is érezheti magát rosszul (özvegyeknél gyakori jelenség a gyász és a megkönnyebbülés együttes megléte, főleg, ha úgy érezték, a házastársuk elnyomta őket). Ki tudja, nem sújtja-e sokkal jobban az illetőt a házastárs elvesztése, mint ő maga gondolta volna, és ki tudja, nem viseli-e sokkal könnyebben, mint várná.

De a szingli szerető aztán végképp nehéz helyzetbe kerül, főleg, ha kimondva-kimondatlanul várt erre az eseményre. Ha elhangzott, hogy összeházasodnak, ha a házastárs meghal. Egyrészt milyen dolog más halálától várni a saját boldogságunkat? Már ez is nagy tehertétel lehet. Mikor pedig bekövetkezik, amire a szingli szerető várt, hirtelen légüres térben találhatja magát. Egy szellemmel nem lehet versenyezni. Az elhunyt érdemei felértékelődhetnek, a veszteség megszépítheti a múltat. Az özvegy egykori ígéreteinek megemlítése mikor válik lehetségessé? Ha magától nem tér vissza rá, mikor szabad finoman rákérdezni erre? Hány hét, hónap múlva?

Mi történik a kapcsolattal, ha az özvegy rájön, hogy ő tulajdonképp legszívesebben úgy folytatná, ahogy eddig, nem legalizálna továbbra sem, hiszen ez a szeretői felállás épp megfelel neki. Egyrészt hogy néz ki a családja, a külvilág szemében, ha most azonnal elvesz valaki mást (nyilvánvalóvá válik, hogy régebbről ismeri, tehát szeretőt tartott)? Másrészt miért akarná lekötni magát újra, mikor egy nagy és esetleg túlságosan terhessé vált kötöttségtől épp most szabadult meg? De ki az a szingli szerető, aki ettől nem borul ki, ha x évig várta, hogy végre felvállalja a partnere? Ha emiatt nem ment bele más kapcsolatba? És mi van akkor, ha az özvegy teljesen új életet akar kezdeni, kalandozni és ismerkedni szeretne, a várakozó szerető helyett pedig valaki mással jön össze, esetleg még házasságot is köt?

Ragozhatnám tovább az egyedi eseteket, de már így is hosszú ez a poszt, legyen most a szó a tiétek!

239 komment

Címkék: szakítás várakozás özvegység kényszerpálya szingli szerető

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr925175000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hypnose 2013.03.27. 11:37:43

Mi van akkor, ha senki nem kér semmit, senki nem ígér semmit, hanem mindenki a másikra vár?

Személyes érintettségem nincs a témában, de van olyan barátnőm, akinek igen, és bármennyire is igyekszik lazán felfogni, belül őrlődik eleget. Van férje, 2 kisgyereke és egy olyan párhuzamos kapcsolata, amibe a másik fél még egy barátnővel az oldalán vágott bele, de időközben szakítottak. Tehát adva van egy férjes nő gyerekekkel és egy szingli férfi. Két intelligens emberről van szó, akik úgy mentek bele ebbe a kapcsolatba, hogy maximálisan tiszteletben tartják a másik legális életét. A barátnőm elmondása szerint minden jel arra mutat, hogy a pasi nagyon ragaszkodik hozzá, nincs más nő az életében, de soha nem beszélnek a kapcsolatuk jövőjéről. Itt a kérdés, hogy a pasi vajon azért nem beszél, mert valóban nem számít semmi komolyabbra, vagy azért, mert tényleg tiszteletben tartja a nő családi életét, ahogy a kezdetekkor megegyeztek. (Bár lehet, hogy a barátnőm akkor lenne csak bajban, ha nyíltan nekiszegeznék a kérdést...) A kapcsolat fél éve tart, de egy munka kapcsán évek óta jól ismerik egymást. A másik barátnő 2 hónapja tűnt el a képből. Én nem tudok neki okosat mondani.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.27. 11:49:18

@hypnose: Egyrészt a pasinak lehet ez egy kényelmes helyzet, főleg, ha elég gyakran vannak együtt, nem feltétlen akar ő ennél többet. Másrészt tényleg tiszteletben tarthatja a korábbi megállapodást. Attól, hogy valaki ragaszkodik egy nőhöz, még nem feltétlen kell, hogy csak magának akarja. Főleg, ha eleve családos, gyerekei vannak.
Gondolom, a barátnőd számára az is gond, hogy mi van, ha a pasi új partnert talál, mert az egy dolog, ha már van valakinek partnere, mikor elkezdődik a szeretői kapcsolat, és nagyon más, ha annak a tartama alatt kezdődik egy másik. Az újra sokkal féltékenyebb lehet az ember.
Azt hiszem, ha a pasi nem hozza szóba a jövőt, akkor hagyni kell, mert ha másféle jövőt szeretne, biztos érzékeltetni fogja. Gondolom én... De elég nehéz lehet lelkileg, főleg, ha a barátnőd félig-meddig már kikacsintana a házasságából. Bár úgy értettem, hogy azért annyira nem. Tán hiúsági kérdés is, h a pasi őt legalice akarja-e.

hypnose 2013.03.27. 12:09:33

@skarlát betű: Igen, benne is sok a kérdés. A pasit személyesen nem ismerem, csak amennyit a barátnőm mesélt róla. 45 éves, még nincs családja, gyereke, de nagyon szeretne. És pontosan ezt mondta nekem ő is: a volt barátnő nem zavarta, de ha most elkezdene keresgélni a pasi, az igen, akkor is, ha tudja, hogy semmi joga nem lenne hozzá. Érdekes az emberi természet. A pasi nagyon sokszor mondja neki, hogy ő az ideális nő az életében minden tekintetben. 1,5-2 hetente tudnak találkozni, tehát nem mondanám, hogy túl gyakran, és a köztes kapcsolattartás sem túl gyakori, a barátnőm családi háttere miatt. Szerintem annyira kétesélyes... Azt sem tudom, hogy adott esetben ő mit reagálna rá, mert szerintem annyira azért nem rossz a házassága, bár ő él benne, ő érzi. A kérdés a gyerekek miatt a legnehezebb. Rajta is látom, hogy egyre többet szenved a lopott boldogság miatt, hiába úgy mentek bele, hogy csak minimális érzelmek lesznek, most már biztos nem olyan minimálisak azok.

(Természetesen az engedélyével írtam róla.)

William_Harford · http://erotikusmemoar.blog.hu/ 2013.03.27. 12:22:21

"okos dolog-e"
Egy pillanatra nem figyelsz az ujjaidra, oszt egyből miket írnak :))))
Okosság...

William_Harford · http://erotikusmemoar.blog.hu/ 2013.03.27. 13:17:07

Nekem van témába vágó történetem. Méghozzá nagyon hosszú. Én voltam benne a házas fél. Nemhogy nem ígértem közös jövőt, hanem már mielőtt lett köztük valami, mindent tudott rólunk. Világos volt számára, hogy nem lesz, soha nem is kért vagy követelt ilyet. Az más kérdés, a tudatalatti vágyakat meg lehet-e rendszabályozni.
Én nemhogy természetesnek tartottam, hogy ő szabad, de őszintén szurkoltam neki, hogy találja meg a teljességet valaki mással. Volt is mellettem két hosszabb "legális" kapcsolata, de képtelen volt teljesen elköteleződni mellettük.

Noha soha nem tévesztettem meg őt - felnőtt, önálló, okos, semmilyen értelemben nem kiszolgáltatott nő szabad választása volt a kapcsolat - azért nem volt ez a helyzet számomra sem mentes a lelkiismeret-furdalástól. Át-átsuhant rajtam, hogy "elveszem" az életét morzsákért cserébe. Ő mindig tiltakozott ez ellen: azt mondta, beképzelt vagyok, ha azt hiszem, ez rajtam múlik. És megalázásnak tekintené, ha az ő érdekében vetnék véget neki, hiszen ezzel azt üzenném, ő nem képes magáért felelősséget vállalni.
Szerencsére azóta hepiendre áll a története (teljesség minden fronton, inkluzíve bébi), és én nagyon-nagyon örülök a boldogságának.
Bevallom, egy kis önzés is van az örömömben: megkönnyebbülés, hogy akaratlanul sem lettem részese egy jobb sorsra érdemes nő élete elcseszésének.
Lehet, furcsán hangzik pont tőlem, de én valami jószándékú düh-félét érzek azokkal a fiatal nőkkel szemben, akik hosszú évekre - akár évtizeden is túl - beragadnak a szerető státuszba. Amikor ilyen történeteket hallok - van bőven - képzeletben szeretném őket megrázni, hogy ébredjenek fel, mielőtt elmegy az életük.
Persze tudom, önmagától senkit sem lehet megmenteni.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.27. 13:41:05

@hypnose: Olyan nincs, hogy minimális érzelmek, sztem. Ha egy kapcsolat viszonylag sűrűn és hosszan (nem csak pár hétig) tart, akkor ott már több, mint minimális érzelmek léteznek, ami nem jelent halálos szerelmet.
Hát, ha egy pasi még 45 évesen nem nősült meg, azért az egy kicsit gyanús... Bár lehet, h 40 fölött jött rá, hogy szeretne. Nem tudom.
Persze, hogy az bántaná a barátnődet, ha most új nő kerülne képbe, az új izgalmat, lelkesedést, felfedezést jelent (ha beválik), mindig veszélyesebb, mint a régi :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.27. 13:52:25

@William_Harford: Ez az én szokásos tévedésem, mindenkit racionálisnak képzelek :P Mert én eléggé az vagyok, általában, nagy döntések esetében.

Nézd, a teljesség egyetlen ember mellett és legitim kapcsolatban, valljuk be, keveseknek adatik meg. Szerinted hány %-nak? Azt mondanám, egy számjegyű ez a mutató. És a nőket szorítja az idő a gyerekvállalás miatt, ez plusz frusztra. Általában nem náluk van a kapcsolat komolyra fordításának kezdeményezési lehetősége, pedig nekik lenne sürgősebb és fontosabb. Szar ügy, akárhonnan nézzük.

Mi a jobb? Szeretőnek lenni és legalább azzal boldognak, vagy feleségnek lenni és tudni, hogy ez a pasi messze nem olyan, amilyet szeretnénk, és csak kompromisszum a vele való együttélés? Mert sokszor ez a dilemma. Nem voltam ebben a helyzetben, de tökéletesen el tudom képzelni.

Mondjuk, a te szeretődnek extrém fájdalmas lehetett, mert te sztem lélekben monogám vagy, hiába minden ellenkező híresztelés :) De egy olyan férfi szeretőjének lenni, aki a feleségével nincs különösebben jóban, és aki elég rendszeresen jelen van a szerető életében, egyenesen ideális lehet. :) Mondjuk, ha az embernek már van gyereke és nem sürgeti az idő, abszolút élhetőnek tartom.

hypnose 2013.03.27. 14:04:12

@skarlát betű: Én is ezt mondtam neki, mármint a 45 évről. :) Elmondása szerint 40-ig ész nélkül csajozott, majd évekig együtt élt valakivel, akivel az utolsó 2 év elég nyögvenyelős volt, a csaj sem akarta elkötelezni magát igazán. Volt mellette 2-3 próbálkozása más nőkkel még a barátnőm előtt, de egyik sem jött be neki igazán, 1-2 alkalom után vége lett mindnek. A barátnőmnek azt mondta, hogy annyira kiélte magát korábban, hogy semmire nem vágyik jobban, mint egy normális családi életre. A barátnőm arra kérte, hogy ha új nő lesz a láthatáron, akkor ő arról tudni szeretne, hogy annak fényében tudjon dönteni a továbbiakról. A pasi megígérte, majd hozzátette, hogy igazán nem akar senki mást keresni, annyira jó vele. Sok barátja, sok programja van, a köztes időben biztos nem a kezét tördeli a barátnőm után, de hosszú távon azért biztos kevés lesz neki egy ilyen kapcsolat.

Most az a legnehezebb a barátnőmnek, hogy eddig nagyjából megbeszélték az otthoni helyzetet, jót és rosszat egyaránt, de most már nem tudja, hogy mit merjen mondani és mit ne. Nehogy például egy kisebb panaszt a pasi célzásnak érzékeljen, hogy tőle vár megoldást, előrelépést, felvállalást.

Félek, ebből nem fog jól kijönni.

William_Harford · http://erotikusmemoar.blog.hu/ 2013.03.27. 14:23:51

@skarlát betű: A teljesség-érzés előfordulási aránya szerintem csak akkor egyszámjegyű, ha hozzátesszük: "egy életen át", vagy legalább "végig a kapcsolat fennállása alatt". Időlegesen - nyilván inkább a kapcsolatok első szakaszában - azért csak nem olyan ritkaság ez? (Fenntartani, az már nagyobb kunszt.)

Értem a felvetett dilemmákat, nyilván te sem vársz ezekre igen-nem választ. Kinek-kinek magának, az ő egyéni helyzetére alkalmazva kell eldöntenie, melyik kompromisszum árát szeretné inkább megfizetni. És ez a válasz ugyanazon három- vagy négyszögben is változhat az idő múlásával.

Az én szemem előtt a kommentem írásakor kizárólag azok a húszas-harmincas szingli szeretők lebegtek, akik még nincsenek túl a "családi idill" megtapasztalásán, viszont szeretnék azt megélni. Nekik is joguk van a maguk kárán tanulni :)))

Jól érzed (már megint :) a történeteim szereplőit, amikor a fájdalomról beszélsz. Spoiler :)): a "lélekben monogám" énem ekkoriban tapasztalta meg leginkább a poliamoriát, azt, hogy lehet kettőt szeretni. Nem ugyanúgy persze.
Egyébként a szeretőm ökölszabálya az volt: ha több lesz a fájdalom, mint a kapcsolat adta öröm, akkor lép majd ki. Ez nagyon jól hangzik elméletben, nem? Akár a te racionális ujjaid is írhatták volna :) Aztán a valóságban a külső körülmények változása intézte el helyettünk.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.27. 14:26:50

@hypnose: Nem tudom... Nekem azért még mindig gyanús. Az ember 45 éves korára már hozzászokott az önállósághoz, hogy oda megy, ahova akar és akkor, amikor akar... Hogyan tűrné azokat a stresszeket, amelyek a gyerekvállalással járnak? Szóval nem is biztos, hogy a pasi tisztában van azzal, mit jelentene családot alapítani.

Amúgy a pasik általában nem veszik a célzásokat, csak mi hisszük azt, hogy megértik a mögöttes tartalmakat, még ha azok léteznek is :) De persze az benne van, hogy általában meg akarják oldani a problémákat, pedig csak meghallgatásra vágyunk és együttérzésre, mert az emberi problémák nagy része megoldhatatlan. Főleg egy kívülálló számára.

hypnose 2013.03.27. 15:11:30

@skarlát betű: Biztos, hogy nincs vele tisztában, hogy mivel jár a gyerekvállalás. Mondom ezt 3 kisgyerekkel magam mellett és egy alapból introvertált, családcentrikus férjjel. Még így is olyan válságok és belefásulások vannak néha...!

Az említett történetet még ketten tudják rajtam kívül, 2 másik barátnő. Szerintük itt még tiszta happy lehet minden, a pasi lehet akár halálosan szerelmes is a barátnőmbe, ki tudja, mit érez. (Ki tudja egyáltalán egy pasiról, hogy valójában szeret vagy csak nagyon kedvel, ha sosem beszél róla? A nagy rajongás szólhat bármelyik mellett, sőt akár egy szimpla testi vonzalomnak is.)

Szerintem viszont ez nem ilyen egyszerű. Nem hinném, hogy egy független "alkatú" negyvenes férfi álmai netovábbja egy kétgyerekes nő lenne. Ha nem lennének a gyerekek, akkor azt mondnám, hogy persze, minden további nélkül, de így?! Egy ilyen személyiségnél még egy gyerek is nagy kihívás lenne. SZERINTEM. Nem tudom, nem ismerem őt.

Erre szoktam mondani, hogy szerelem ide vagy oda, 3 gyerekkel adott esetben remek esélyekkel indulhatnék a húspiacon. :)))

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.03.27. 17:53:38

Elgondolkodtató, amit írtál, számomra egyrészt volt érintettként, másrészt amit a kapcsolatban vergődő, ténylegesen függetlenről írtál. Én azt tudom mondani, hogy tudatosan nem vártam egy pillanatig sem, aztán mikor már egyre jobban lehetetlenült el a helyzetünk, jelöltem meg magamnak kényszerűen egy időpontot, ami után próbáltam "leválni". De a mai napig úgy gondolom, hogy ha adottak lettek volna a feltételek, hosszú-hosszú ideig tudtam volna így létezni, mert tényleg úgy voltam vele, hogy sokkal inkább vele úgy, hogy ritkán tudunk találkozni, mint nélküle. De én tényleg "könnyen" vagyok, hisz gyerekem már van, tulajdonképpen mindenem megvan, nagy baj nem érhet:)
Én tényleg sokkal jobban sajnálom és nem értem azokat, akik benne vergődnek egy házasságban arra várva, hogy majd jobb lesz, majd jobb lesz... Belehalnék, ha nekem minden este oda kellene feküdnöm valaki mellé, akin azt érzem, hogy nem kíván, vagy nem kívánom. Mert az nem csak a szexben jön ki, hanem érződik minden máson is. Most a hormonok, mert a szülés és a szoptatás, de majd jobb lesz. Most stresszel az újra munkába állás miatt, de majd megszokja, és jobb lesz. Most építkezünk, de majd ha megvagyunk vele, jobb lesz. Most stresszel az iskolakezdés miatt, de majd ráállunk, és jobb lesz. Most válság van, ideges az anyagi gondok miatt, de majd megoldódnak és jobb lesz... Most kinevezték főnöknek, sok a túlóra, de hát dolgozik a családért, ezt értsem meg... Ehh.. akkor már aludjak el minden este egyedül télleg, de legalább nem áltatom magam azzal, hogy van valaki, aki ténylegesen nincs, csak arra emlékeztet minden nap, hogy nem kellek.
@William_Harford: Szerintem is mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit és meddig vállal, ezt helyette eldönteni nem lehet. Pláne nem esne jól, ha éppen a szeretőm akarná tudni helyettem, hogy mi a jó nekem azok után, hogy ő nem tudja/akarja megadni nekem azt, amire igazán szükségem van. Ha küldene, hogy keressek társat magamnak, azt egyszerűen úgy értelmezném, mint a saját lelkiismerete megnyugtatására tett kísérlet, amivel együtt küldeném melegebb tájakra, mert milyen megalázó már és ezzel a görcsöléssel csak elszúrja vele magának és a másiknak is az egészet. Ezt a terhet le lehet tenni. Nem kell más helyett felelősséget vállalni magáért, mert tényleg lehet szeretni az egyiket így, a másikat úgy, csak ahol éppen van az ember, legyen ott 100 %-osan, és élvezze addig, amíg lehet. @hypnose: Én azt nem értem, hogy miért kell találgatni, játszmázni, agyalni, miért nem lehet őszintén és egyenesen megbeszélni ezeket a dolgokat két embernek? Tudom egyébként, hogy állatira nehéz, nekem sem igen megy még, pedig mennyivel könnyebb úgy az élet.

TBal 2013.03.27. 22:18:06

Szépjónapot újra, hosszú idő után!

Gratulálok SB, nagyon jó poszt lett, főleg mert elgondolkodtam az egyik fekete-fehér tételemen miatta. Alapvetően @William_Harford: hozzáállásával értek egyet, ezt tartom a lehetséges legjobb hozzáállásnak: a másikat felnőttként kezelni, és az ő boldogságának adni nagyobb prioritást. Úgy véltem mindig is (és ennek megfelelően is cselekedtem), hogy így tiszta, akkor is, ha ezzel sok lehetséges élménytől fosztom meg magam. Persze azért jobban szeretem, ha a másik fél is nyitott kapcsolatban van, de az ilyen ritka, a szinglik meg ugye addig állnak rendelkezésre, amíg nincs párjuk - itt van az, hogy a szeretőnek választania kell a saját és a párja érdekei között. Viszont igazán értelmes partnert akkor lehet szerintem szeretőknek - akár ideiglenesen is - meghódítani, ha felnőttként kezeljük, ha azt érzi, hogy érte vagyunk. Ki tudja, esetemben talán még a nyitott kapcsolatot is megszereti és meg is valósítja, így később sem kell lemondani a kapcsolat eme síkjáról.

Amiben változott a véleményem: az ígérgetősdeelnemválós pasikat eddig egyértelműen elítéltem, mondván legtöbbször nemhogy nem segítenek felnőtté válni a (rendszerint fiatal) szeretőnek de még a legfontosabb éveik eltékozlására is ráveszik őket, igyekeznek tudatlanságban tartani. Ez most kicsit árnyalódott, tényleg el tudom képzelni, hogy tényleg komolyan gondolják a férfiak sokáig - viszont kérdés, hogy akkor így meddig tart a hitelességük, hol van az a pont, amikortól a férfi, ha őszinte, azt mondaná a szeretőjének, hogy ne bízz bennem többé?

Feltennék egy szintén %-os kérdést: vajon szerinted az ígérgetős pasiknál hány %-ban válik valóra az ígéret? És ebből hány % lesz tényleg boldog kapcsolat? Én nem tippelnék túl nagy számra itt se...

Itt a blogon egyvalaki (igaz, régi illető), szexofon révén már van egy példa az utóbbi kategóriára.

zila5 2013.03.28. 00:10:34

Szerintem, a szavak eredeti jelentését nézve, szingli szeretőnek lenni a világ legnyugisabb dolga.
A szingli nem társfüggő, egy szeretőnek pedig általában heti egy-két alkalommal kedvesnek és gyengédnek vagy épp buja vadmacskának kell lennie egy olyan valakivel, aki több ilyesmire vágyik, mint amennyit ezekből az állandó társától megkap.
Ha a fenti 120 kérdés jár közben a fejében, akkor vagy nem szingli vagy nem szerető vagy egyik sem, esetleg túl labilis érzelmileg egy ilyen szituhoz.

neddie 2013.03.28. 01:49:50

Sztori: én férfi, házas, jön a gyerek. Ő házas, gyerek nincs, talán nem is lehet. Egymásra találunk, szerelem. Én ezt nem tehetem meg a családommal. Egyszer csak megszakítom a kapcsolatot. Később még jön egy második gyerek nálunk, neki is lesz. Néha véletlenül összefutunk "szia-hogy vagy-jól-szia". Talán egyszer lesz 5 percünk hogy elmondjam neki hogy szeretem. Valójában nem is szükséges elmondani, belezavarni a dolgok rendjébe, mert én eképpen szeretetben élek, őt szeretem. Csak közben eltelik az élet. Ja, és szex nem volt köztünk sose.

kozmopolisz 2013.03.28. 05:31:52

Értékes téma, rengeteg esetet tudok én is. De a témafelvetésen túl jó volna ha valamit mondanál is, legalább egy történetet vagy valami. Igy kicsit olyan klinikai. De köszi mindenképpen.

Zuzimama 2013.03.28. 06:31:06

Aki boldog házasságban él vagy kiegyensúlyozott kapcsolatban, annak nincs szüksége szeretőre.

Ha mégis, akkor érzelmileg nem stabil a kapcsolat és/vagy a szeretőt tartó ember.
Ilyenkor az energiákat vagy a meglévő kapcsolatra kellene fordítani (amennyiben ez lehetséges) vagy továbblépni és egy új, működő kapcsolatot létrehozni.

Aki szerető státuszban él, az nem ismeri el a saját jogát egy 100 száazékos kapcsolathoz, degradálja, lealacsonyítja magát.

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.03.28. 07:54:49

@zila5: @Zuzimama: Ezek csak sztereotípiák, és szerintem leginkább a házasságát (férjét, feleségét) mástól féltő ás a külső kapcsolatokat midnenestől elítélő emberek sztereotípiája arról, hogy. Az élet ezer ettől sokkal árnyaltabb helyzetet produkál, (tudnának szerintem nektek itt páran mesélni, én is). Ebből szokott jönni aztán az "csak egy kis lotyó, nem társad a bajban, bezzeg én", és a "ha szeretnél, akkor..." típusú mondatok...:(

Zuzimama 2013.03.28. 08:01:12

@HoldViola: nézd. Én egy 37 éves özvegy vagyok, akit éppen nemrégiben akartak "belekényszeríteni" egy ilyen szerepbe. Fogok neked mesélni, de nem most, és akkor rá fogsz jönni, hogy a sztereotípiák nem véletlenül azok amik.

Én nem vagyok féltékeny típus, ráadásul nagyon szeretek egyedül élni úgy, hogy közben van kapcsolatom. De nem mint második nő. Annál többet érek. Én első nő vagyok, vagy másképpen A NŐ.

zila5 2013.03.28. 08:15:04

@Zuzimama:
Nem biztos, hogy fel kell rúgni egy kapcsolatot/házasságot/családot azért, mert valamiből (reméljük) átmeneti hiány lép fel.
Egy diszkrét jóindulatú szerető vissza is vezetheti az elkóboroltat a helyére.. :)
Könnyen lehet, hogy egyszerűen csak a képességei hiányoznak ennek a szeretőnek egy saját állandó kapcsolathoz. Például istenien elvan egyedül hét másik 5-6 napján.
Minden lehet.

TBal 2013.03.28. 09:10:08

@Zuzimama: szia!
Amiket megfogalmaztál, azok inkább tüntek kinyilatkoztatásnak, mit véleménynek. Ez az oldal pont arról szól, hogy ezek nem igazak mindig feltétlenül, SB több szavazást is intított, ami az állításaidat teszi fel kérdésként, és neki nem az jött ki, hogy ezek korántsem ilyen egyértelmüek.

"Aki boldog házasságban él vagy kiegyensúlyozott kapcsolatban, annak nincs szüksége szeretőre. Ha mégis, akkor érzelmileg nem stabil a kapcsolat és/vagy a szeretőt tartó ember."

Ezek az állítások személyesen is érintenek. Boldog (és nyitott) házasságban élek, és bár SZÜKSÉGEM tényleg nincs szeretöre, üdítö változatosságot tud jelenteni. Az ilyen napok ünnepek nekem, sok plusz élményt, energiát kapok ettöl, és ezt az energiát a házasságomba vissza tudom vezetni, ezáltal az is több lesz, mint nélküle.

"Aki szerető státuszban él, az nem ismeri el a saját jogát egy 100 száazékos kapcsolathoz, degradálja, lealacsonyítja magát."
Vagy nem is akar többet. Nem kötelezö mindenkinek ugyanazt akarnia. Viszont kétségtelenül a te verziód is egy lehetöség.

"Én nem vagyok féltékeny típus, ráadásul nagyon szeretek egyedül élni úgy, hogy közben van kapcsolatom. De nem mint második nő. Annál többet érek. Én első nő vagyok, vagy másképpen A NŐ."
Akkor válassz ilyen partnert - szerintem mindenki olyat keressen, ami neki a legmegfelelöbb.

"a sztereotípiák nem véletlenül azok amik."
Valóban, sokszor igazak, de szerintem nem kevés szabályt próbára tevö kivétel van.
(A kivétel erösíti a szabályt" egy félrefordítás, helyesen: próbára teszi).

hypnose 2013.03.28. 09:41:10

@HoldViola: Ez már játszmázás lenne? Nem tudom. Én is az egyenes kérdések és egyenes válaszok híve vagyok, de ebben az esetben ez hogyan működhetne? Álljon oda a pasi elé és kérdezze meg: "Már 2 hónapja szakítottál a pároddal. Elgondolkodtál azon, hogy mik a terveid így velem a továbbiakban?" Ebből egy férfiembernek (szerintem) 2 dolog jöhet le:
1.) Szorosabbra akarja fűzni a nő a szálakat. Elképzelhető, hogy előbb-utóbb benne is felmerül ez a vágy, de a konkrét kérdéstől akár sarokba szorítva is érezheti magát.
2.) Amiről William_Harford is írt: az egyedülálló fél sértőnek érezheti, ha a családos partnere esetleg az ő "elpocsékolt" idejét sajnálja. Mert erről ő maga akar dönteni.

Nyugodtan javítsatok ki, ha tévednék. :) Tényleg nem vagyok jártas a témában, bár most a barátnőm szemén át elég sok dolgot másképp látok, mint korábban. Ő egyébként az a fajta csaj, aki 1 évvel ezelőtt még a legnagyobb erkölcsi csősz lett volna, ha szóba jön bármi, ami a hűtlenséggel kapcsolatos. Ő tipikusan a "soha ne mondd, hogy soha" esete.

"Belehalnék, ha nekem minden este oda kellene feküdnöm valaki mellé, akin azt érzem, hogy nem kíván, vagy nem kívánom. Mert az nem csak a szexben jön ki, hanem érződik minden máson is."

Ezt én is hasonlóképp látom, viszont ahol már gyerekek vannak, akik adott esetben imádják az apjukat, akkor azért nem olyan könnyű váltani. Akkor sem, ha az ember kicsit néha belehal. Vagy legalábbis nem azonnal, hanem sok-sok mérlegelés és nem kevés bűntudat után. Ettől függetlenül azt hiszem, hogy én is mennék, ha ilyen helyzetbe kerülnék.

Találtam egy, a blog témájához kapcsolódó kisfilmet. Elnézést, ha korábban már linkelte valaki, én nem láttam:

www.youtube.com/watch?v=PQq18_83dhc&feature=gv

William_Harford · http://erotikusmemoar.blog.hu/ 2013.03.28. 09:42:52

@Zuzimama: Sok igazság van abban, amit írsz, csak az alapállásoddal rossz helyre tévedtél: a blognak, illetve a körülötte folyó beszélgetésnek nem az ítélkezés, hanem inkább egy jelenség megismerése és megértése a célja.

mr.pink 2013.03.28. 11:28:18

Úgyfest az összes szerencsétlen közül én vagyok a leghülyébb. Vagy voltam? Meglátjuk.
Nekem a kedves, (a férjezett) legutóbb megmondta, hogy az eddig kb kéthavi gyakoriságú találkáink is megszűnnek, sőt, már chaten is csak semleges dolgokról beszéljünk, mert a lelkének most nem tesz jót, mindezt annak érdekében, hogy majd egyszer.... (Amúgy munkából kifolyólag találkozunk sokat.)
Magyarul, így szeretne erről tovább álmodozni, de addig inkább ne nagyon zavarjam a köreit, de amúgy szeret, és hiányzom, és velem szeretne lenni, csakhát gyerekek kicsik, stb. Tehát ezzel előrevetíti, hogy egyszer még lehet belőle valami, nehogy véletlen megpróbálhassak más irányba menni, de addig meg csináljunk úgy mintha nem lenne semmi.
Sztem ez még ősi román szokásnak is gáz. A kalandra buzdítás megvolt, kaland megvolt, cirkusz megvolt. Ja, amúgy szeretem, úgyhogy most megszívtam.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 11:32:02

@Zuzimama: Belekényszeríteni akartak volna? Nocsak, mit kell ezen kényszeríteni?
Nem kötelező senkinek szingli vagy özvegy vagy elvált emberként szeretőnek lennie, választhatja azt is, hogy egyedül marad, kalandozik, vagy vár az "igazira", aki persze feltétlen független lesz a megismerkedés pillanatában, mert ez másképp nem is lehet...
De most itt nem a te helyzetedről van szó, hanem azokéról, akik ebben a szituban vannak. Lehet, te is belekerülsz még, a jövő nincs megírva, ahogy Dr. Brown mondta Martynak :) Lehet királynősködni, aztán vagy akad hozzá partner, vagy nem.
Amúgy a sztereotípiák persze azért alakulnak ki, mert nagyon sokszor igazak, de nem szabad nekik mindig bedőlni. Én inkább nem dőlök be.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 11:36:28

@kozmopolis: A történeteket a kommentelők hozzák, én megpróbálok általában átfogó képet nyújtani egy-egy jelenségről. Előfordulnak vendégposztok, mikor konkrét sztori kerül elő, de ilyeneket ritkán kapok, sőt, volt már, hogy időközben visszavonták...
Az egyes sztorik persze érdekesek, de rengeteg az egyéni változó, ami alapvetően mássá teszi a helyzeteket.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 11:41:18

@TBal: Jó, hogy megint tudsz kommentelni :)

@hypnose: Szerintem teljesen logikusan gondolkodsz. Én se hiszem, hogy egy ilyen helyzetben az egyenes beszéd megoldás lenne. Nagy a kockázata, hogy elrontaná a kényes egyensúlyt bizonyos dolgok kimondása, bizonyos kérdések feltétele. Én nem tennék fel kérdést, 2 hónap aztán tényleg nem idő... Ha hosszabb távon is az lesz, hogy a pasi nem csajozik be, akkor tán ő maga fog javasolni valamit, de azt is el tudom képzelni, hogy neki ezt így megfelel, vannak, akik nem igénylik az állandó együttlétet. Főleg, ha tele van melóval, elképzelhető, hogy egész jól elvan ebben a kapcsolatban, és eszébe se jut, hogy azon agyaljon, hová fejlődik. A pasik ritkán sietnek, csak akkor, ha nagyon el vannak szállva, és kizárólagosságot akarnak minden áron.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 11:44:39

@mr.pink: Ilyenről én csak fordított felállásban hallottam, hogy pasi csinálja ezt nővel...
Őszintén: ha valakit szeretek, akkor havi 2x-i alkalomnál többször akarom látni, és biztos nem korlátozom a csevegés témáit ilyen módon. Vagyis a nő szerintem nem szerelmes, de azért nem is akar lemondani rólad, mert baromira hízeleg az egójának, hogy birtokolhat és parancsolgathat... Azért a hiszti a kaland miatt.
Ha nem tudsz lemondani róla, legalább kalandozz - de ne mondd meg neki, különben begolyózol. Szerintem. Sorry, ha kicsit nyers voltam.

mr.pink 2013.03.28. 11:48:19

Nem havi 2 volt, hanem 2 havonta egy ;)
Amúgy én is uerre a következtetésre jutottam, aztán hátha közben sikerül kiszeretni belőle :( Thx. :)

mr.pink 2013.03.28. 11:52:58

Csak azért írtam, mert tuti biztos voltam benne hogy ilyenről még a szakemberek se hallottak :)
Elmeorvosok, esetleg.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 12:54:12

@mr.pink: Persze, én is arra gondoltam, a havi 2x az teljesen rendben lenne :) Csak rosszul írtam.
A szakemberek mindenféléről hallottak már :)
Remélem, kimászol belőle.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 13:15:59

@TBal: "Feltennék egy szintén %-os kérdést: vajon szerinted az ígérgetős pasiknál hány %-ban válik valóra az ígéret? És ebből hány % lesz tényleg boldog kapcsolat? Én nem tippelnék túl nagy számra itt se..."

Erre még nem reagáltam. Sejtelmem sincs, fel lehetne tenni szavazásra. :) Külön az ígérgetőknek azzal a kérdéssel: szándékodban áll-e valaha teljesíteni az ígéretet? Érdekes lenne, mert talán sose tették fel maguknak se a kérdést.

A tisztességes megoldás, ha nincs ígérgetés. Olyanról tudok, aki elvált végül, de előtte sose ígérte. Én még magamnak se merem megígérni, mert egyszerűen nem csak tőlem függ, mi lesz. Pedig próbálok kalkulálni, hogy mikor érik meg rá az idő... Csak teljesen beláthatatlan.

Hogy az ilyen kilépős kapcsolat hány %-ban boldog? Nem tudom. De jópár pasival beszéltem már, aki a 2. neje mellől keres szeretőt, és a nő korábban a szeretője volt. Úgyhogy semmire nincs garancia.

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.03.28. 13:45:40

@Zuzimama: Szerintem pedig arra való a szabad akaratom, hogy el tudjam dönteni, hogy belemegyek egy ilyen kapcsolatba, vagy sem, és nem kényszeríthet rá senki. A másiktól legfeljebb azt várom, hogy "korrekt tájékoztatással":) hozzon engem döntési helyzetbe, mibe megyek bele, és ugyanígy a kapcsolat folyamatában is szóljon, ha benne (vagy körülötte) változnak a dolgok, ahogyan én is szólnék (szóltam). Ha pedig így teszünk kölcsönösen, onnantól nem lehet a másikat hibáztatni, áthárítani a felelősséget, hogy tévedésben tartott, hitegetett. Ennek mentén @hypnose: én nagyon is el tudom képzelni, hogy ezt így egy bizonyos idő után feltegyem a másik számára kérdésként, nem azért, hogy őt sarokba szorítsam, hanem azért, hogy döntési helyzetbe hozzam magam. Nyilván benne van a pakliban, hogy majd azt fogja válaszolni nekem, hogy pl. "szeretlek és fontos vagy nekem, de nem tudlak téged a gyerekek terhével együtt vállalni, nekem ez a helyzet most így megfelel" vagy szeretlek és fontos vagy nekem, szeretném, ha együtt élnénk" stb. Biztos kurvára nehéz lenne, de legalább tudnám, mi a pálya, így kerülnék én is döntési helyzetbe, mit kezdek az infóval. De nyilván ez csak az én véleményem, nem az egyedül üdvözítő megoldás.

Zuzimama 2013.03.28. 14:19:37

Őszintén megmondom nektek (és most tisztelet a kivételnek) de újra eszembe juttattátok hogy miért nem kommentelek már évek óta.

Igazándiból nem hiszem, hogy pár mondatból fel lehetne állítani rólam egy személyiséganalízist, sem eldönteni, hogy kompetens vagyok-e a témában vagy sem.

A történetem érdekes és semmiképpen nem hétköznapi, de azt hiszem jobb ha megkímélem magam attól, hogy begépeljem, titeket pedig attól, hogy elolvassátok. Így aztán mindannyian jól járunk.

Szép napot nektek.

FGSuperman 2013.03.28. 14:49:32

Semeddig
Vàkjon el elôbb, addig csak semmi digi-dugi:-)

Ki hiszi el, hogy majd elvàlnak idôvel?
Persze àbràndozni, önbecsapni lehet - nem tilos

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 15:09:51

@Zuzimama: Pár mondatból is kiviláglik az alapbeállítottság. A kompetenciádat nem vitattuk, a saját életéről mindenki maga tud legtöbbet (remélhetőleg :) Az ellenvélemények nem voltak sértők, viszont, ha valaki sommásan ítélkezik, az általában ezt a reakciót kapja. Lehet vitatkozni vagy visszavonulót fújni.
Biztos érdekes a történeted, ahogy itt mindannyiunké.

FGSuperman 2013.03.28. 15:17:07

@hypnose: elég viccesen hangzik a màsik legàlis életének tiszteletben tartàsa
a férjet kéne errôl megkérdezni szerintem

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.03.28. 15:24:07

@FGSuperman: Az én kisfiam volt bölcsis gondozója 10 évig volt egy nős férfi szeretője. Elejétől fogva azt mondta neki a pasi, hogy amint a gyerekek kirepülnek, elválik. A nő várt rá, és tényleg úgy lett. Azóta együtt vannak, közös gyerekük is született, aki az én fiamtól egy évvel fiatalabb. Embere válogatja, hogy az ígéret mögött van-e valós szándék, vagy csak áltatás.

Jelentéssel Bíró 2013.03.28. 17:25:29

@TBal:

A kivétel erősíti a szabályt. Ez így szabatos és logikus. Nincsen benne félrefordítás.

Aképpen erősíti a szabályt, hogy csak azáltal lehet kivétel, ha elismerjük magát a szabályt, ami alól kivétel.

Tehát ebből is csak az látszik, hogy az emberi elme gyárilag un: mintázatkereső. Szabályszerűségeket keres mindenben. Ezekhez próbál igazodni, hogy csökkentse a kiszolgáltatottságérzést (ti. az ismeretlentől) és félelmét.

Persze ennek ellenére mindig izgatta az ismeretlen, a nem szabályos dolog is.

Engem mindig szórakoztatott az, aki attól érezte jobban magát, ha szabálytalan dolhokat próbált ki. És utána arra hadználta a tapasztalatait, hogy új szabályt ötöljön ki.

A jólműködő nyitott házasság egy ilyen szabálytalansághalmazból, empirikus módon összerakott valami. Ha itt arról megy az agyalás, hogy milyen meghaladottak a szabályos kapcsolatok, nomeg hogy milyen kevés jólműködő tartós és szabályos kapcsolat van, akkor gondolkodjon el mindenki, hpgy mekkora sansza van egy jólműködő nyitott házasságnak. Kicsit (nagyon) gyanús nekem :-)
De mivel szabályokkal leírni nem lehet, mindenki azt mesél róla, amit akar. A szabályok be nem tartásából pont annyi nehézség adódik, hogy az ember fia rá legyen kényszerítve olyan szabályok megalkotására, ami mellett megmarad a reménye, hogy érti és irányítani tudja amiben él :-)

Vicces látni, amint mindenki meg van győződve, hogy megalkotta a perpetum mobile-t (elvben) és itt csiszolgatja a szabályokat hozzá.
De hiszem és tudom, hogy több energia kell egy ilyen "példa nélküli" szabályrendszer szerinti kapcsolat működtetéséhez, mint egy "hagyományos" rendszer kivételeinek kezeléséhez.

De mint ezt itt fennen írtam, az én HITEM és TAPASZTALATOM.

TBal 2013.03.28. 18:04:09

@Jelentéssel Bíró: ó, micsoda hozzászólás.
Remélem, abban megegyezhetünk, hogy egy jól működő nyitott házasság esélye nagyobb, mint 0, és így én is beleeshetek ebbe a halmazba. Rád bízom, hogy elhiszed-e az állításaimat, mindenesetre nem fogom megöngyilkolni magam akkor se, ha nem hiszed el.
A nyitott kapcsolat próbálkozásoknak általában válás a vége, ha rosszul csinálják (vagy az első nehézségnél hátraarc), viszont adhat egy nagyon biztos kapcsot, köteléket, ha jól. Tény, csak keveseknek jön össze, sokat kell érte melózni. A kritikus helyzeteket jól kell kezelni, ennyi.

Kivétel és szabály:
"A kivétel erősíti a szabályt. Ez így szabatos és logikus."
Ja, mert az "a kivétel próbára teszi a szabályt" az rohadtul illogikus, ugye? :)

"Aképpen erősíti a szabályt, hogy csak azáltal lehet kivétel, ha elismerjük magát a szabályt, ami alól kivétel."
Mivel egy olyan szabályszerűség, ami minden esetben igaz, az gyengébb szabály, mint ami alól van kivétel.
Másrészt, Einstein relativitáselmélete, azaz hogy bemérte, hogy az idő nem homogén, azt mindenki úgy fogadta, hogy szabályt erősítő kivétel volt, és még inkább homogénnek tartották az idő múlását, ugye? Vagy ha találnának egy fénynél gyorsabban mozgó részecskét, az megerősítené, hogy semmi sem mozoghat a fénynél gyorsabban, ugye?

Tisztelettel, nagy marhaságokat írtál ide.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2013.03.28. 19:00:31

Jó poszt, mert összetettségében mutatja be a témát, és jó hozzászólások, jó emberek, számos happy end.
Mégis ünneprontóan betörök azzal, hogy a férfiaknál a pénz, a hatalom (minimum: hatalom a szabad idő felett) és a nőknél az "áldozathozatal" beprogramozott elvárása. Szomorúan sematikus történetek tömege is van körülöttünk, sok nő, amikor kikerül a "fiatal szerető" státuszból, (esetleg muszáj-abortuszok után) rádöbben, hogy az örökös készenlét, alkalmazkodás és egyéb okok miatt kikerült közben saját kortársi társaságából is, és, ha nem ébred fel idejében, az alkohol lesz az új barát. Érzékeny középkorú férfiakkal beszélgetve kiderül, rengeteg a középkorú, egyedülálló, zugivó nő, akinek az élete mégis többet érne ennél...

FGSuperman 2013.03.28. 19:00:37

@HoldViola: ő várhatóan a ritka kivételek egyike
lássuk be, hogy
- a többség egy kis változatosságot akar a férje-felesége mellé
- várhatóan kikérné magának és vérig lenne sértve, hogyha kiderülne, hogy vele is ezt csinálják - kis számban lehetnek a nyitott házasság melletti szeretőtartások

várhatóan a többségnek célszerűbb lenne független szeretőt tartani, mert abból nagyobb eséllyel kialakulhat valami, mint egy pótlékszerepből

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2013.03.28. 19:03:33

@Jelentéssel Bíró: Több energia kell a példa nélküli szabályrendszerek alkotóinak és fenntartóinak, de én azt hiszem, a hagyományos rendszerek esetében pedig az elviselésére megy el ugyanaz a többletenergia... és talán kevesebb a hozadéka.

Jelentéssel Bíró 2013.03.28. 19:18:15

@TBal:

Most kb annyira voltál logikus, mint a viccbeli rendőr, aki összetévesztette a derékszöget a víz forráspontjával és amikor rávezették a tévedésére, azzal nyugtatgatta magát, hogy csak kb 10 fokot tévedett :-)))

Ha egy jelenség megcáfol egy szabályt, akkor nem kivétel lesz, hanem cáfolat. És egyszer s mind a szabálynak is vége.
Addig erősíti a szabályt a kivétel, amíg kivételnek tekintjük a szabály alól. :-))) éppen a kivételként kezeléssel.

A másik észrevétel: Elhiszem, hogy a te nyitott házasságod szuperűl szuperál. Te vagy az egyetlen, aki tudsz róla bármit is. Te magad is azt mondod, hogy rengeteg enerhia és tudás kell a problémák kezeléséhez.
Na, kérlek! Ott a pont nálad. Csak hogy örülj! De nem pont ez igaz a nemnyitott kapcsolatokra is? :-)))

Csak azt magyarázd még el, hogy mitől könnyebb egy h3-4-5-6 szereplős rendszert működtetni, mint egy kétszemélyest?

TBal 2013.03.28. 20:08:43

@Jelentéssel Bíró: No de Bíró úr! :))))

Sajna az nem vicc, hanem katonaságnál kiképzőőrmester még anno, akiknek elő volt írva, hogy maximum 8 általánosuk lehetett. Miután nem voltam tanúja, nem állíthatom biztosan, hogy megtörtént, de igen jó esély van rá...

"Addig erősíti a szabályt a kivétel, amíg kivételnek tekintjük a szabály alól. :-))) éppen a kivételként kezeléssel."
Jó, megmarad a szabály, de mitől lesz erősebb ezáltal? Logikusan gyengébb lesz... még mindig nem vágom.

"A másik észrevétel: Elhiszem, hogy a te nyitott házasságod szuperül szuperál. Te vagy az egyetlen, aki tudsz róla bármit is.", á, azért bőven nem, ismeret több hasonlót is. Van, ahol kicsit mások a szabályok, de a lényeg mindenhol ugyanaz. Volt/van szeretőm is - igaz, nem tökéletesen működő, de - nyitott házasságból.

"Csak azt magyarázd még el, hogy mitől könnyebb egy h3-4-5-6 szereplős rendszert működtetni, mint egy kétszemélyest?"
Nem hinném, hogy egyszerűbb (azért szerintem nem annyival nehezebb, mint egy klasszikusat), de sok minden egyszerűbb is általa. Például, a világon bármit megbeszélhetsz a pároddal ideális esetben, és nem kell külső emberekkel megbeszélni a legégetőbb problémákat, mert hogy otthon vannak tabutémák (főleg, ha pl. más iránt éled fel a nemi vágy).
Ha szeretőd van, nem kell baszakodni az idővel meg hazugságokat kitalálni, sokkal kényelmesebben lehet szervezni és sokkal nyugisabb is az együttlét (már ha épp nem a tilosban járás izgatja föl az embert).

Meg tisztázzunk valamit: én nagyon szívesen fektetek ám energiát a kapcsolatomba, és nagy sikerélmény, ha megtérül. Könyörgöm, mégis, mi másba fektessek energiát, ha nem a kapcsolatomba?

Meg igen, hasonló energia kell a nemnyitott kapcsolatokra is - csak én szeretek más személyiségű nőket megismerni, mint a feleségem, és szeretkezni is velük, mert másmilyen élmény, mint a párommal. És ez motivál, hogy a kapcsolatomba még több energiát fektessek, a legnagyobb örömmel.

Ami konfliktusok vannak, azok meg kihívások, amiket kifejezetten szeretek.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 20:11:06

@Jelentéssel Bíró: Na, akkor fussunk neki még 1x:
hu.wikipedia.org/wiki/Kiv%C3%A9tel_er%C5%91s%C3%ADti_a_szab%C3%A1lyt

Hogy a kivétel megszüntetné a szabályt, hát ennél nagyobb butaságot is ritkán hallani. Elég csak nyelvtant tanulni. Attól, hogy 5 db szóra nem érvényes egy bizonyos ragozási szabály, a szabály természetesen nem szűnik meg.

Nem mondta senki, hogy könnyebb egy többszereplős konstrukciót működtetni, nem könnyebb, csak más. A kétszereplőset se sikerül jól működtetni legtöbb esetben, de azért igyekszünk erőltetni a végtelenségig, mert ezt verték belénk. Ha így nem megy, akkor mi vagyunk a hülyék, nem a szokásjog, natürlich. Nem TBal az egyetlen nyitott kapcsolatos itt a blog környezetében, másokról is olvashattunk már, pl te is olvastál, láttalak kommentelni, de még számos példa akad.

TBal 2013.03.28. 20:13:27

@skarlát betű: köszönöm a választ. Mivel egyetértek, nem nagyon tudok mit írni rá, de szerintem is elenyésző kisebbség az, ahol az ígéretek be is tartódnak és az elképzelt boldogság meg is valósult.

Mindenesetre jó, hogy megint ilyen színvonalas a társalgás. Hogy én miért a félrelépők között érzem magam a legjobban... ? :)
(gondolom, mert ők már kiléptek a dogmák világából)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 20:17:43

@zelmavagyok: Biztos ilyen is van, nem nagyon van rálátásom az alkoholista nőkre, de el tudom képzelni, hogy egy rossz házasságból is simán szenvedélybetegségbe menekülhetnek sokan. Nem attól függ, hogy valaki betegségbe menekül-e, legyen az függőség vagy valami más, hogy egyedülálló vagy sem. Persze nem mondom, hogy egyedülállónak lenni jó, bár néha visszavágyom abba az időszakba, amikor nem korlátozódtak ennyire a lehetőségeim, de biztos kudarcként élném meg a magányt. Vagy nem tudom. Sokmindentől függ. Attól is, hogy milyen elvárásokkal ruháznak fel a szüleink, a környezetünk. Ha a férjhezmenés mint elvárás nagyon erős, mert anélkül a lány értéktelennek érzi magát, akkor rossz kompromisszumokba is képes belemenni, ha másképp nem éri el a célját.

Jelentéssel Bíró 2013.03.28. 20:19:48

@zelmavagyok:

A voluntarista megközelitésnek semmi értelme ott, ahol érzések és érzelmek töltik ki a rendszert :-)

Kinek mi a hozadék?

Itt sokan lenézik a függőket (kapcsolat és társfüggőket) és ebből a nézőpontból nem is számít hozadéknak (hanem kontrolálandó rossznak), hogy van kitől függeni.

Mindenki abba születik bele, hogy kiszolgáltatott módon függ az anyjától. Mégis ez a legfontosabb időszak az érzelmi fejlődés szempontjából. Hogy épülhet-e bizalom ott ahol ilyen mérvű a kiszolgáltatottság? Hogy megtapasztalja-e valaha az a kisember, hogy nem visszaélnek a kiszolgáltatottságával, hanem a puszta létével és lényével képes őszinte boldogságot kiváltani a szüleiben.
Aztán kiskamaszként a szabadság abban nyilvánul meg, hogy nem akar függeni többé a szüleitől és "mindent elkövet", hogy ne legyen őszinte boldogságforrása a szüleinek.
De egyedül nem megy ez sem. Függeni kezd a barátaitól. Minél erősebb a függés a barátoktól, annál nagyobb a szabadság otthonról.
Aztán felnőttként újra függővé válik a családtól és csak akkor érzi szabadnak magát, ha mástól függhet.

És kb ott vagyunk az elején. A szabadság a legmagányosabb dolog. Tuti hogy nem nőknek találták ki :-) Akkor most mire törekszik a hozadékleső? szabadságra vagy függőségre? Vagy az a szabadság múlékony és nehezen behatárolható etosza, hogy éppen felcserélem a függőségemet, de még kettő helyre is visszapottyanhatok? :-)
Nem minden szeretői kapcsolat halála, amikor kialakul a függőség helyett függőség ? :-)

Mi lehet még hozadék? Férfinek a szex, mint egofényező? A nőnek a figyelem és szex, mint egofényező?
Remény valami ködös jövőbeli izére? (magam sem tudom mire)?

Család? Gyerekek? Anyagi javak? Biztonság? Bizalom? mifene? Mi az az extra hozadék, ami a nyitott (unortofox :-))))) kapcsolatban lehet?

TBal 2013.03.28. 21:14:36

@Jelentéssel Bíró: "nyitott (unortodox :-))))) kapcsolat"
Ne sértegess! :) Inkább nevezd neokónnak, esetleg morpheusgrünnek - sajna a családpolitikára éppen hogy nem vonatkozik az unortodoxia.

Amúgy nem férfinek, hanem férfinak (erre allergiás vagyok).

Miért lenne feltétlen függőség együtt élni valakivel? Egyenrangú társ, jogom van elhagyni, neki is engem, szabad akaratomból vagyok vele. Ha a társam elkezdené adagolni nekem, hogy függ tőlem (pl. "mi lenne velem nélküled?"), akkor ösztönösen távolodni fogok, és szarul érezni magam vele, nem pedig jól. Szerintem te kevered a szezont a f...

"Család? Gyerekek? Anyagi javak? Biztonság? Bizalom? mifene? Mi az az extra hozadék, ami a nyitott (unortodox :-))))) kapcsolatban lehet?"

Pontosan ezek, és még teljes bizalom és szabadság még e mellé.Jó érzés pl. arra gondolni, ha csinos és értelmes nőket nézek, velük beszélgetek, hogy adott esetben lehet valami, ha vannak fantáziáim, akár valóra is válhatnak, néha valóra is válnak. És mindezt anélkül, hogy a családot mint biztos pontot fel kelljen adnom. Az ilyen kapcsolatban a szeretet általában önzetlen, akkor vagy boldog, ha a másik megéli a boldogságot, élményeket, és nem akkor, ha lemond róluk.

Viszont elfogadom, hogy vannak monogámok, akiknek ez egyáltalán nem csábító, egyáltalán nem adna pluszt. Ott viszont szívás lesz, ha húsz év múlva jön valaki az egyik félnek, és kiderül, hogy mégis csábító.
Nyitott kapcsolatban eleve van ilyen opció, sokkal elfogadóbb, kompromisszumkeresőbb az alaphozzáállás.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 21:48:08

@Jelentéssel Bíró: Ja, hogy te egófényezésből szexelsz? Én élvezetből. A szeretői kapcsolatban nem is kell máskor, csakis, ha élvezed.

A totális függetlenség csak a pszichopatákat jellemzi, ez igaz. De a függésnek vagy nevezzük inkább kötődésnek, hiszen nem maradunk csecsemő szinten, szerencsére is rengeteg változata van. A gyerek is kénytelen osztozni az anyján, még ha egyke, akkor is, de ha vannak testvérei, még inkább. Bár persze tiltakozik ellene, mert a kisajátítás ösztöne mindenkiben ott van. De a fejlődés éppen arról szól, hogy ezt leküzdjük, és a függetlenedésben megtapasztaljuk a nagyobb szabadságot. Azért remélem, te sem gondolod, hogy egy férj vagy feleség úgy függ a társától, mint egy újszülött az anyjától. Ha így függ, az messze van az egészséges, felnőtt kapcsolattól.
És itt senki nem az érzelmi sivárságot hirdeti. Inkább az érzelmek sokféleségét.

@TBal: A mereven monogám felfogás nagyon sokszor vezet töréshez, mert tényleg muszáj valamerre eltörni, nem lehet csak hajlongani. Lélekben persze szinte mindenki hajlong, de a monogámia törésre viszi a dolgot, vagy így, vagy úgy.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 21:48:57

@skarlát betű: Javítás: De a függésnek - vagy nevezzük inkább kötődésnek, hiszen nem maradunk csecsemő szinten, szerencsére - is rengeteg változata van.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2013.03.28. 22:15:43

@Jelentéssel Bíró: a hazugságnélküli élet.
(Nem hiszek a monogámiában, nemigen láttam rá példát 20-30-40-50! év hosszig.Tehát: másik alternatívának a válások és újraházasodások sorozatát látom, hm, hát, az sem a "nőknek fütyül" általában.)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.28. 22:32:40

@zelmavagyok: Az ilyen történetekben egy ember általában szív. Vagy a szingli szerető, mert otthagyják, vagy a feleség, ugyanazért. Nőként meg nincs szerencsés életkor az egyedül maradásra, ebben igazad van. Ha még nincs gyerek, akkor azért, ha már van, akkor azért, ha már kirepültek, akkor azért. Mégis jobban viselik a nők a magányt, mint a férfiak. De szeretni valószínűleg nem szeretik ők sem.
Na és akkor se hiszik el róluk, hogy rendben vannak úgy, ha rendben vannak.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2013.03.28. 22:36:05

Az utolsó mondatod nagyon fontosnak tartom. Ez az, amin talán tudunk lassan-lassan változtatni, "szemléletformálni".

FGSuperman 2013.03.28. 23:23:33

@skarlát betű: nekem nem úgy tűnik, hogy a nők viselnék jobban a magányt
a nők jó része simán visszamegy egy rossz kapcsolatba is, csak hogy ne legyen egyedül

persze biztos van ellenpélda is, de szinte biztos vagyok abban, hogy a magánytűrési képességük rosszabb, mint a férfiaknak

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.29. 08:15:04

@zelmavagyok: Baromi nehéz lesz...

@FGSuperman: Pedig nem így van, ezt szociológusok nagyon szépen megfigyelték. A nők a "gyenge" kapcsolatok hálóját építik ki maguk köré, vagyis sokkal inkább van kihez fordulniuk, ha egyedül maradnak, esetleg eleve nem is kerülnek össze állandó partnerrel. A nőknek nem kell ürügy arra, hogy találkozzanak, egyszerűen a kapcsolattartás öröméért teszik. A férfiak kapcsolatai nagyrészt vagy rokoniak, vagy munkából fakadóak. Ha nyugdíjba mennek vagy munkanélküliek lesznek, ill. ha elválnak/megözvegyülnek, könnyen kiesnek a struktúrákból, mert nem fektetnek eleve energiákat a gyenge kapcsolatok ápolásába. Ha nincs valami jó ürügy, meccsnézés, horgászás, más hobbi, csak úgy, mert látni szeretnék egymást, ritkán találkoznak (ezek tendenciák). A férfiak számára a nyugdíjazást követő túlélés pl extrém nehéz kihívás, és ha nem találnak új célokat maguknak, akkor pár éven belül belehalnak, még akkor is, ha van családjuk. Most nincs időm kikeresni a könyvet, ahol ezt olvastam, de "A férfi agy" a címe. Az egyedül élő pasik nem feltétlen magányosak, amíg dolgoznak, és nőzni tudnak, a probléma azután kezdődik. De egy pasi sokkal törékenyebb, ha már egyszer családja volt, nem tanulja meg, hogyan lássa el magát, és mikor egyedül marad, nem tud mit kezdeni a helyzettel - főleg, ha barátai sincsenek, akiknek kiöntheti a szívét (a férfiak nem szeretik egymásnak kiönteni, mert az milyen snassz, nőies dolog...) Stb
Szóval a nők lehetnek egyedülállók, de általában nem magányosak, noha szenvedhetnek a magánytól, de ez nem jelent számukra teljes izolációt.

Jelentéssel Bíró 2013.03.29. 09:43:00

@skarlát betű: @TBal:

Ti szándékosan értelmezitek félre a másik ember mondatait? Olyan egyformák vagytok, hogy ezer km-ről ordít rólatok: egymás szeretői vagytok :-)

Ez a véd és dac szövetségesdi is árulkodó.

Na, mindegy is!

Sokkal értelmesebbnek képzeltelek annál SB, hogysem ne fogd fel a kivétel erősíti a szabâlyt szólás értelmét. Képes voltál egy tök égő félreértést is bevállalni, hogy mentsd Tbal renoméját. Hiszen pont a nyelvtani szabályok a legjobb példa arra, hogy a szabályok egyszerű mintázatok, amiket az emberek utólag látnak bele összefüggésként jelenségekbe. Ezért ha valami nem illik bele mégsem, akkor vagy a szabályhoz ragaszkodunk és ez alapján tekintünk kivételnek valamit, ilyen pl az általad felhozott nyelvtani szabályrendszer. Vagy azt mondjuk, hogy valamely jelenség megcáfolja a szabályt és megszünteti azt. Tehát nem kivétellé válik a szabály alól. Ilyen lesz pl. ha kiderül, hogy van gyorsabb a fény terjedési sebességénél. De ez sem lesz egyszerű dolog, mivel a relativitás elmélete szerint nincs külön tér és idő. A téridő fénysebesség alatti mozgások esetén ugyan leírható a tér és idő szétválasztásával, de egymásboz kötöttségük elfogadása esetén az is következik belőle, hogy van egy határ, ahol nem lehet szétválasztva leírni őket. Ez a fénysebesség. Az, hogy mi a térhez kötjük (300 000 km/sec körül) ez egyszerűen csak a mi lelasdult időnkben értelmezhető. Ha te fel tudnál ülni egy fotonra, akkor mindent állni látnál (pontosabban semmit nem látnál) és csak egyetlen állapotot észlelnél, jelesül, hogy VAGY. nincs távolság amit megtegyél és nincs tér amit átszelj. Egy bit lennél csupán. Annyi jelentéstartalommal, hogy vagy. Vagy nem vagy :-) Az hogy van tér-idő és anyag az általunk érzékelt világban, az azért van, mert a világmindenség egy töredéke lelassult és anyagivá vált. ez mozog, ez ütközik az "álóvá fagyott" fennyel. innen nézve a fény mozog. De ez kb úgy igaz, ahogyan a Nap kering körülöttünk.

A newtoni fizika szabályai alól vannak kivételek.Az egy szép kerek szabályrendszer. Sok mindent leír, kiszámolhatóvá tesz. Kell, ha szöget tervezünk vagy hidat vagy űrrakétát. De a GPS-ekhez már kevés.
A kvantummechanika is keletkeztetett egyfajta szabályrendszert,de még nincs kész :-) Soha nem lehet majd összefésülni a newtonival. Ha egyszer kész lesz (soha :-) ) akkor felváltja azt is.

A kiselőadásnak vége. Ingyen volt. Használjátok egészséggel! :-)

A szexre visszatérve: SB ne pulykáskodj ! Én kérdeztem, hogy a szeretői biszony milyen többlettel bír, amit egy házasság ne tudna nyujtani? Ott kérdeztem, hogy egofényezős szexet? Nem én fényezem az egomat szexel. Fényes az így is :-) De szexel el is tudnák homályosítani arra alkalmas nőszemélyek :-))))
Persze, hogy mindenki örömszerzésre használja a szexet. Na de kinek mi okoz örömöt? A hatalom, az egofényesedés, az adás vagy kapás kiélhető önzése? Ezekre kérdeztem rá.

Biztos van még részlet, amire nem reagáltam. De lépjünk inkább tovább!

A

FGSuperman 2013.03.29. 10:15:26

@skarlát betű: a nôi kapcsolati hàlò kb arròl szòl, hogy sírnak, panaszkodnak egymàsnak és addig is inkàbb élnek egy rossz kapcsolatban

ez a rokoni-munkahelyi ffi kapcsolat baromsàg - egy normàlis ffinek vannak baràtai, vagy olyan kapcsolatai ami sem munkàhoz, sem csalàdhoz nem köthetôek
megkockàztatom szélesebb körbôl épül ki a kapcsolati hàlòjuk

magàt ellàtni nem tudò ffi képe sem hiszem, hogy igaz lenne, fôleg manapsàg amikor a fiatal nôk egy jò része nem talàl ki a konyhàba

mivel a ffiak nemszeretik kiönteni egymàsnak a szívüket pont, hogy nem gond, hogy nincs akinek ki kéne:-)

amúgy nem lehet, hogy a probléma ott van, hogy a nôk akarnak görcsösen kiszolgàlni, ellàtni valakit, és közben cselédekké vàlnak?

Jelentéssel Bíró 2013.03.29. 11:08:40

@FGSuperman:

Most kb ugyanazt írtad le, mint @skarlát betű: :-)

De azért szórakoztató az ellenállásod . Csak így tovább!!!

Jelentéssel Bíró 2013.03.29. 11:21:39

@skarlát betű:

Ja! És még az maradt ki, hogy függőség.

Vagy én fogalmazok hülyén, vagy te akarsz csomót keresni a kákán is :-)

Pont azt írtam le, hogy a függés valakitől nem kikerülendő dolog. Nem a szabadság az, ha függetlenné válunk.

De még a függés legsarkítottabb formája, a kiszolgáltatottság sem okvetlenül negatív viszony. "Csak" bizalom kell hozzá és olyan partner, akit ez a kiszolgáltatottsági függőség nem terhel, hanem boldogsággal telíti el. Pl csecsemő-anya kapcsolat, mint abszolut pozitiv szélsőérték.

Mindezt arra okoskodtam, hogy a hozadékok összehasonlítása, osztályozása sem egyértelmű :-) Egy mámoros és elvakult szerelemben előfordulhat simán hogy valaki a kiszolgáltatottságig függő viszonyba kerüljön a szerelme tárgyával. Ez pont a fokmérője is lehetne, amire a szerelmesek a macimumot adnák, a kívülállók meg veszélyt látnának benne és "lepontoznák"... Tehát, hogy minden hozadék érzelemfüggő :-) még egy személyre vetítve sem állandó a megitélése.

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.03.29. 13:12:18

@Jelentéssel Bíró: Az lehet a hozadéka, hogy nem kell hazudozni, nem kell a poligám beállítottságú embernek olyan kényszerű keretek közé szorítva élni, ami neki nem való, és nem kell azt a lelki terhet cipelni, hogy felszabadultság kontra hagyományosan fontos értékek (család, gyerek) kötése. Az a hozadéka, hogy az ember elfogadva érezheti magát a kapcsolatában és megélhet valami sokkal magasabb szintű intimitást, mint amit a köztudatban annak tekintenek. Ilyenek lehetnek (elképzelésem szerint).
De most komolyan, miért akarod te itt megváltani a világot, mikor nyilvánvalóan nincs rá keresleti? Olyan eszmefuttatásokkal nyomod tele az oldalt, amit én legalábbis már réges régen nem tudok követni. Ehh... Mindegy.
@FGSuperman: Szerintem nem ez a jellemző, és egyre inkább nem. Ti férfiak csak szeretnétek azt hinni sokan, hogy egy nő nélkületek meg sem tud a lábán állni és nem tud teljes életet élni és ami azt illeti, anyukámtól és környezetemben élő házas nőktől is hallgatom eleget, hogy férfira volna szükségem, ami nélkül nem lehet teljes az életem. Továbbmegyek. Mikor nemrég azt bírtam mondani anyukámnak, hogy alapvetően boldognak érzem magam, azt kaptam meg, hogy jajúristen, akkor mi lesz, az nem jó, egyedül nem lehetek boldog, mert akkor mi késztet majd a változtatásra?! Szerintem pedig a boldogság állatira nem kell múljon azon, hogy valakinek van-e társa éppen. A boldogság ott van bennem akkor is, amikor éppen nincs senkim, de örülhetek annak, amim van. A függetlenségem pedig bizony nem adnám oda félig csókolt csókokért és akar a fene élni egy olyannal, akit nem szeretek csak azért, hogy legyen valaki. Ennek jegyében a 2 és fél éves fiammal a karomon úgy küldtem el az apját, mikor elegem lett, hogy csak pislogott. Szerencsés voltam, volt választásom, és nem bánom egy percig sem. De várom a pillanatot, amikor az egyedülálló nőkre nem tekintenek úgy, mint ha valami fogyatékosságuk lenne, és amikor az indexen majd nem kell olyan topikba futnom, ami arra buzdítja a kisfiúkat, hogy szedjenek fel egy "kiéhezett milfet" gyakorlásra. Hányás.

FGSuperman 2013.03.29. 13:44:54

@Jelentéssel Bíró: olvasd el újra, ha elsôre nem érted

FGSuperman 2013.03.29. 13:56:26

@HoldViola: làtod-làtod, ha az ismerettségi körben lévô hàzas nôk biztatàsa is jelzi, hogy ôk hogyan gondolkodnak a kérdésrôl

a boldogsàgrésszel egyetértek Veled + nem tartalak fogyatékosnak se

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.03.29. 14:21:31

@FGSuperman: nem tudom, hogy lehet-e ebből messzemenő következtetést levonni. Azt viszont tudom, hogy most így kapásból 5 olyan nőt tudtam számba venni ismeretségi körből (3 közülük 10 év alatti gyerek(ek)kel, 1 már majdnem felnőtt gyerekkel és 1 gyermektelen), aki kilépett a házasságából úgy, hogy nem volt szeretője, "csak" a férke nem kellett neki. Mindegyikért kapálózott a férje ellenére annak, hogy már mindenki más számára nyilvánvaló volt a kapcsolat visszafordíthatatlan tönkremenetele. Elmondtam itt már, hogy az én fiam apukája is bevallotta, hogy bármeddig kitartott volna, akármilyen rossz benne lenni. Számomra ez nem azt mutatja, hogy a nők lennének inkább képtelenek a magányra. Persze a minta nem reprezentatív, vagy mi:)

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.03.29. 14:31:21

@HoldViola: Jut eszembe, beugrott viszont egy fickó (egy egykori udvarlószerűség), aki beszámolt ilyen "12 év után, egy reggel a kávém felett morfondírozva rájöttem, hogy szar a házasságom, ezért el akarok válni, és el is váltam és azóta egyedül élek" élményről, de ő meg katonatiszt volt (kemény legény alapból), ami miatt szerintem az esete lehet speciális, így messzemenő következtetéseket ennek mentén levonni nem biztos, hogy célszerű;) De még így is 5-1 a csajok javára:)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.29. 15:04:52

@Jelentéssel Bíró: Nézd, a mondás eredete az, amit belinkeltem. Ezt csűrheted, csavarhatod természettudományos eszmefuttatásokkal, attól még a tény tény marad. A kivétel nem erősíti a szabályt, hanem próbára teszi, illetve arra is szolgál, hogy felismerjük a szabályszerűséget. Ez ilyen egyszerű, nem kell hozzá hatalmas fogalmazás.

Hehe, TBal szeretője... Történetesen baromira melléfogtál, egyébként sem attól állok ki egy vélemény mellett, hogy milyen személyes kapcsolatban vagyok az illetővel. Az őrületbe tudok kergetni barátokat is a vitatkozási mániámmal.

Jelentéssel Bíró 2013.03.29. 15:06:12

@HoldViola:

Az még csak csak, hogy én itt világmegváltok! :-) Mi sem természetesebb számomra. Hiszen már a szexet is csak egofényezésből művelem :-)
De ha én érthetetlen vagyok, akkor téged is csak ezért nem tudlak követni, hogy minek hirdeted az igét itt az egyedülállóság boldogító mivoltáról, ahol én azzal próbálok térítve világot megváltani, hogy egy emberrel társaskapcsolatban élni, azért a kapcsolatért, a másik emberért tenni, alkalmazkodni, néha tűrni, néha lemondani, egyszóval energiát belefeccölni, tisztább és egyenesebb, valamint több sikerrel kecsegtető, mint szeretőt tartani nyíltan vagy imkognitóban.
Az én álláspontom egy a sok közül. Pont mint a tiéd. Van itt aki titokban csal, van aki nyíltan. Van aki csak vágyik rá.Van aki a lelkiismeretével viaskodik, meg még egy tucat féle más is. Ez itt az Agóra. Itt lehet hadoválni minden féle nézetet. Akit érint, reagál rá. Akit nem érinti meg, az unottan továbblép és legközelebb már el sem olvassa az unalmasat író hsz-t

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.29. 15:12:54

@Jelentéssel Bíró: Nem mindenki élvezetből szexel, ebben is hatalmasat tévedsz. Rengeteg házasságban folyik olyan szex, ami már egyiknek se élvezet, vagy az egyiknek biztos nem az. Legtöbbször a nőnek, bár itt már volt kommentelő, aki férfiként vallotta be, hogy ő csak muszájból szexel a nejével.
Mindenesetre a szex millió dologra használható, a másik alávetésére, a másik sakkban tartására, a másik vigasztalására, vagy, hogy ne legyen hiszti (férfiak hisztiznek, ha nincs elég szex, bizony), lehet használni előnyszerzésre, és persze egófényezésre is akár.
Az, hogy kivel élvezed a szexet, nem attól függ elsősorban, hogy milyen státuszban vagytok egymáshoz képest, hanem a pillanatnyi lelki és fizikai kondícióktól, de ha nem kívánja az egyik a másikat, akkor tökmindegy, hogy házas vagy nem, szerető vagy nem, nem fogja élvezni. A szeretőzésbe is beszüremkedhetnek érdekek, persze, de ha az ilyesmi kizárható (nem karrier és nem anyagi előnyök miatt csinálja valaki, nem is zsarolás hatására), akkor sokkal valószínűbb, hogy önként és igazán élvezetből. Plusz a szeretői szex nem válik olyan könnyen megszokássá, nem kötelező ugyanis, és nem kell a másik embert millió egyéb, akár illúzióromboló, akár monoton helyzetben látni/hallani stb.
Ez az a plusz, amit ad. Dióhéjban...
Annak, akinek a házasságában meg szar a szex, vagy nincs, sztem nem kell magyarázzam, milyen pluszt ad.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.29. 15:17:40

@Jelentéssel Bíró: A kiszolgáltatottság sosem jó. Főleg felnőtt ember számára. A csecsemőé átmeneti és pont jó így. Nem egészséges hosszabban fenntartani. Amúgy nőként mondom neked, hogy borzasztó nehéz időszak, mert ami a gyereknek a paradicsom, az az anyának megpróbáltatás. Vannak nők, akiknek épp, hogy ez a kedvenc korszakuk, de sokan vannak, akik nehezen viselik.
Ha egy felnőtt ember totálisan függ egy másiktól, az nem egészséges. Mi van, ha a másik eltűnik, meghal, megsérül? Vagy a másiknak már terhére van, hogy ennyire függnek tőle? A függő képes-e önállóvá válni? Ez a nagy probléma a függéssel.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.29. 15:21:49

@FGSuperman: Nem saját kútfőből mondom, amit mondok, de egyébként elég csak megnézni, hogy hány évig élnek a megözvegyült nők és hány évig a férfiak. Ha a nők annyira kevéssé tűrik a magányt, hogy bírják ki olyan sokáig özvegyen? Amit te rinyálásnak nevezel, az a lelki egészség legfontosabb biztosítéka, de persze lehet továbbra is férfiasan gyomorfekélyt meg infarktust kapni, hajrá. Csak semmi rinyálás.
Ja, a válások nagy részét a nők kezdeményezik - ezt Oak Tree milliószor leírta itt. Ez is biztos azért van, mert nehezebben tűrik a magányt és minden áron benne maradnak a rossz kapcsolatokban.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.29. 15:25:01

@HoldViola: Ja, nem egyszerű a sztereotípiák ellen harcolni, mikor folyton szuggerálni akarják beléd, hogy márpedig te nem lehetsz boldog a magad módján.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.29. 15:31:38

@FGSuperman: Persze, én is ismerek olyan férfiakat, akiknek vannak barátaik, de a lelki dolgaikat (mert nem robotok, hanem emberek, és nekik is van lelkük, bár gondosan titkolják), nem szívesen beszélik meg más férfiakkal, hiszen ez számukra a gyengeség jele. Ha van barátnőjük, szeretőjük, vele sokkal inkább. Feleséggel is jó esetben, de a házassági problémákat teszemazt pont a feleséggel nem lehet megbeszélni.

FGSuperman 2013.03.29. 15:39:52

@HoldViola: úgy làtszik nàlatok màs eredényt hozott a felmérés:-)

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.03.29. 20:52:37

@Jelentéssel Bíró: Nem "hirdetem az igét az egyedülállóság boldogító mivoltáról", egyszerűen csak leírtam valakinek válaszolva, hogy szerintem nem kevésbé tudnak a nők egyedül lenni, mint a férfiak és éppen azt írtam le (ha elolvastad figyelmesen), hogy a boldogság pl. számomra sem azon múlik elsődlegesen, hogy van-e társam, vagy nincs. Ebből szerintem kitűnik, hogy az én szememben nem egyedül üdvözítő sem egyik, sem másik.

"én azzal próbálok térítve világot megváltani, hogy egy emberrel társaskapcsolatban élni, azért a kapcsolatért, a másik emberért tenni, alkalmazkodni, néha tűrni, néha lemondani, egyszóval energiát belefeccölni, tisztább és egyenesebb, valamint több sikerrel kecsegtető, mint szeretőt tartani nyíltan vagy imkognitóban."

Egészen pontosan ez az, aminek a mentén én nem akarok veled vitába szállni, annyira nem tudna szerintem lenni sosem közös nevező. Merthogy számomra "energiát feccölni egy kapcsolatba" nem egyenlő azzal, hogy valakinek erőnek erejével kelljen megfelelni olyan elvárásoknak, amikről kellő önismeret birtokában tudhatja, hogy csak fájdalom árán képes teljesíteni. Nyilván egy vegytiszta helyzetben, amiben talán te is létezel:) fel sem merül ilyen probléma, azonban én nem igen hiszek abban, hogy elvárható bárkitől az, hogy 20/30/40 éveket éljen teljes kizárólagosság talaján álló kapcsolatban. Hiszek viszont abban, hogy két ember közös akarattal, az elfogadó szeretet talaján állva képes kialakítani olyan párkapcsolatot, ami a valóságot - és azzal a másik esendőségét is - elbírja. Ehhez is energia kell nyilván, viszont ez legalább olyan energia, ami nem pusztít, hanem épít és nem egyoldalúan kényszerít megalkuvásra.

Aztán nyilván vannak olyanok, akik nem olyan "szerencsések", mint te:))))), viszont nem adatik meg nekik olyan elfogadó párkapcsolat sem, amiben nem kell hazudozni; na az is egy helyzet, amiben viszont - bármilyen eretnek módon is hangzik ez számodra biztos - lehet korrektségre törekedni, pl. azzal, hogy nem hitegetjük a szingli szeretőnket válással, ha amúgy eszünkbe sincs válni /csak hogy visszakanyarodjak a cikk témájához:)/

FGSuperman 2013.03.30. 06:37:18

@skarlát betű: kiszolgáltatva lenni sosem jó
ellenben egy kapcsolatban a két ember valamilyen szinten függ egymástól
persze ennek a függésnek nem kell-nem szabad olyan szintűnek lennie, hogy az egyik kilépésével a kapcsolatból a másik ezt ne tudja feldolgozni

Tylia cordata 2013.03.30. 12:22:31

@FGSuperman: később kapcsolódtam be, mert sok dolgom volt.

Visszaidézve pár sommás kijelentésedet és viszonyításaidat, úgy mint:
- "a nôi kapcsolati hàlò kb arròl szòl, hogy sírnak, panaszkodnak egymàsnak és addig is inkàbb élnek egy rossz kapcsolatban."
- "egy normàlis ffinek vannak baràtai, vagy olyan kapcsolatai, ami sem munkàhoz, sem csalàdhoz nem köthetôek, megkockàztatom, szélesebb körbôl épül ki a kapcsolati hàlòjuk."
- "magàt ellàtni nem tudò ffi képe sem hiszem, hogy igaz lenne, fôleg manapsàg, amikor a fiatal nôk egy jò része nem talàl ki a konyhàba."
- "Amúgy nem lehet, hogy a probléma ott van, hogy a nôk akarnak görcsösen kiszolgàlni, ellàtni valakit, és közben cselédekké vàlnak?"

Ezek az általánosítások elég szűk látókörről és előítéletekről tanúskodnak, indokolatlanul sértőek és a mai fiatal és középkorú nők jórészére nézve nem is igazak.

Ha félreismered és lekezeled a másik nemet, ahelyett, hogy egyenrangként kezelnéd, magán és üzleti kapcsolataidban is zavar keletkezik. A siker és boldogság elérése több odafigyelést, nagyobb szerénységet és a szembenálló fél valódi értékeinek felismerését is megkivánja.

Jóval több élettapasztalat és elméleti ismeretek szerzése, tájékozódásodban, gondolkodásodban nagyobb nyitottság és objektívitás vezethet a valódi összefüggések és a bonyolult emberi természet jobb megértéséhez. Ebben a hűtlenség blog is jó támaszt jelenthet.

Pearl77 2013.03.30. 12:28:36

Velem a legelején közölte a szeretőm, nem fog elválni, több okból is - nem részletezem, mert nem kell mindent itt leírni. Az 5. x-en már túl vagyok, gyerekek nálam is kirepültek, szingli vagyok. A szeretőmnél is kirepültek a gyerekek, mégsem lép. Lehet most hülyének tűnök, de megértem a helyzetet, amit okozna azzal, ha kilépne ebből a házasságból és én sem akarom több ember életét tönkretenni. Elfogadom, hogy addig vagyunk együtt, ameddig én azt nem mondom, hogy elég volt, van egy független ember, aki meg tudja adni azt, amit ő nem, hogy nem hagyja ott a családját. Ennek ellenére nem érzem magam hülyének, nem érzem azt, hogy nem lennék 100%-os nő. Magamat el tudom tartani, az életben felmerülő problémákat meg tudom oldani, nem oltalomra van szükségem. Egy olyan férfira, aki nőként kezel, még ha így is, hogy titokban kell tartani a kapcsolatunkat. Érdekes volt, ahogy lassan kiderült és összeállt a kép, miért kötött ki mellettem és van rám szüksége. A minap azt is megemlítette, hogy ha egyedülállóvá válna, nem hagyná, hogy ne nyíltan legyek a társa, az elveim ellenére is. Valahol vágyik rá. Annyit mondtam erre, hogy nem kis munkájába kerülne, hogy rávegyen feladni a függetlenségem, pedig olyan emberről van szó, aki nagyon normálisan igyekszik viselkedni minden élethelyzetben. Nem lehet egyértelműen kimondani az igent és a nemet semmire - az élet elég sokszor olyan helyzet elé állíthat, ahol relatív gondolkodásra van szükség.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.31. 09:44:42

@FGSuperman: Akkor a KSH adataival is alátámasztom neked:
"1970-ben a háztartásoknak csak egyötöde volt család nélküli, 2001-ben már a 29 százalékuk, az elmúlt tíz év alatt pedig jelentős mértékben, 35 százalékra nőtt a részarányuk, amit az egyedülállók magas és növekvő száma okozott. Számuk az előző népszámláláskor lépte át az 1 milliót, és tíz év elteltével 30 százalékkal nőtt. Különösen elgondolkodtató, hogy több mint 348 ezer 40-59 év közötti egyedül élt, szemben a tíz évvel korábbi 259 ezerrel. Drámaian, több mint 220 ezerrel emelkedett a 60 éves, illetve annál idősebb egyedülállók száma: két évvel ezelőtt 692 ezren tartoztak ebbe a kategóriába.

A nemek aránya ugyan valamelyest közelített egymáshoz az egyedülállók között, de továbbra is jóval több a nő, mint a férfi. Két évvel ezelőtt 809 ezer nő és 508 ezer férfi vezetett egyedül háztartást."

www.penzcentrum.hu/karrier/mi_lesz_a_nyugdijakkal_igy_neznek_ki_most_a_magyar_csaladok.1035979.html

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.31. 09:58:53

@Pearl77: Sztem van különbség a szingli (még sose volt házas, nincs gyereke) és az elvált (már volt házas, esetleg gyereke is van - ez utóbbi nagyon fontos) állapot között. Azt én nem tartom fontosnak, h valaki csak együtt élt valakivel vagy házas volt, de sok nő igenis kudarcként éli meg, ha őt nem vették el egyszer sem, szóval ilyen szempontból van különbség...
A te helyzetedben könnyebb nem elvárni/remélni, hogy teljesen a tiéd legyen a barátod, mert neked már a magad számára nem kell bizonyítanod (meg a családod felé sem, gondolom), ráadásul nem érzed rosszul magad egyedül.
Én teljesen megértem, hogy nem akarod tönkretenni más életét, ezzel én is pontosan így vagyok, így is voltam mindig. Nem tudom, mit éreznék 30-as szingli, gyermektelen nőként. Az nagyon nehéz helyzet... Kivételes, aki tényleg nem akar klasszikus párkapcsolatot...

Egyébként megdöbbentő, hogy az úgymond klasszikus monogámok a merev és megvető, félelemből fakadó álláspontjukkal (csak az OK, aki első számú lehet) épp, hogy belekergetik a szeretőket abba, hogy többet akarjanak, büszkeségből. Ha nem lenne ez a nyomás, sokkal könnyebben működne a háromszög, de ha a monogámok azt szajkózzák, hogy a gyengeség jele, hogy valaki nem tudja/akarja megszerezni a szeretőjét 100%-osan, akkor saját maguk alatt vágják a fát.

Pearl77 2013.03.31. 11:04:43

@skarlát betű: Igen, igazad van, jól látod. Voltam férjnél, vannak felnőtt gyerekeim, akik már a saját életüket kívánják élni, és most én is élhetem az enyémet amennyire tudom. Meglepődtem a szeretőm ragaszkodásán és kijelentésén, de tényleg sok kell ahhoz, hogy a függetlenségemet feladjam. Pedig ő olyan partner, aki szereti a szabadságot és tiszteletben tartja a másikét is. Viszont kötelességének érzi, hogy a nő, aki hozzá tartozik, arról gondoskodik. Teszi ezt a nejével és teszi ezt velem, amennyire engedem. Időnként már ő mondja, hogy meg kellene engednem hogy ha ő úgy gondolja, akkor óv, megajándékoz - tanuljam ezt meg elfogadni. A kapcsolatunk nem olyan már mint, amilyennek indult, annál mélyebb. Ezt mind a ketten észrevettük és beszéltünk róla. Az idő majd eldönti, mi lesz belőle. Nem reménykedem, mert a koppanást nem szeretem. Ha arra kerül a sor, hogy arról szükséges beszélnünk, ő is egyedülálló lett, nem lesz késő akkor sem. Addig élvezzük egymás társaságát és az ő szavaival élve feltöltődünk, amikor sikerül együtt lennünk.

William_Harford · http://erotikusmemoar.blog.hu/ 2013.03.31. 12:43:10

@skarlát betű: Teljesen egyetértek azzal, amit a két nem különbségeiről írtál a társas kapcsolatokhoz való viszony terén (pontosabban ez nem egyetértés kérdése, tiszta tudomány :) ), a statisztikával sem vitatkozni akarok, csak az értelmezését árnyalni: az egyedül élő nők többleténél ne felejtsük el, hogy jó részük számára ez nem választás kérdése. Tekintve a nők magasabb élettartamát (+ 7-8 év?), meg hogy jellemzően amúgy is a nő a fiatalabb a házasságban, egyből kijön özvegyként kb. 10 év kényszerű egyedüllét az életút végén.

Mondom, a lényegben teljesen egyetértek veled.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.31. 13:20:05

@William_Harford: Az ilyesmiből persze nem derül ki, hogy mennyien élnek egyedül szabad akaratukból, de a cikk tendenciózusan azt sugallja, hogy egyedül élni csakis rossz lehet. És persze azt se látjuk sehol, hogy ezekből az egyedülállókból kinek van nem klasszikus, együttélős, de ilyen vagy olyan, létező párkapcsolata. Vagy akár nem pár-, hanem polikapcsolata.
Ahogy a családban élőkről se tudjuk, hányan magányosak és hányan menekülnének otthonról.

Igen, a férfiak korábban halnak, sajnos, és emiatt sokkal több a női özvegy. Bár ezt a tendenciát is meg lehetne fordítani, ha tényleg elhinnék a pasik, hogy a dolgok megbeszélése nem rinyálás, hanem a lelki egészség feltétele. Például. Ahogy persze millió máson is kéne változtatniuk, hogy tovább élhessenek.

orsiw 2013.03.31. 19:31:11

Gyerekek, ne menjetek vissza Ádám-Évához, mert a végén eljutunk oda, hogy miért dugunk egáltalán? Ki bírja jobban a szexnélküliséget? És akkor mi lesz? Semmi értelme vitázni...

Sajnos jelenleg nálam is aktuális a cikk, de...Arra nem gondolnak a szingli szeretők, hogy talán nekik is így kényelmes? Egy szeretői viszonyban ugyanis mindkét félnek valahol büdös az elköteleződés. Én is egy szingli szerető vagyok. Tehát ezt a kérdést én már magamnak szegeztem. A külföldre költözés előtt Persze próbálom én is racionálisan felfogni a dolgokat - ami szerint minden így jó ahogy van, mert így az én seggem is védve van - de azért elég nehéz...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.31. 20:55:48

@orsiw: Vitázni azért van értelme, de tényleg nem elvárható, hogy valaki, sok valaki örökké szex nélkül legyen (na meg nem csak szex nélkül), csak, mert nem akadt neki legitim, független, a nagykönyvből kiszabott partnere.

Miért lenne büdös az elköteleződés mindkettő számára? Nem hiszem. Az egyedülállók között sokan igenis szeretnének elköteleződni. Ha valaki tudatosan választja a szingli létet, az nyilván nem, de sejtésem szerint ez sokszor nem tudatos választás.

orsiw 2013.03.31. 21:14:40

@skarlát betű: igen, az egyedülállók minden vágya a magánéleti harmónia, de egy foglalt partnerrel kezdeni...kihívás...Szóval időhúzás az igazi elköteleződés vagy voks leadása előtt...

Amúgy a kétgyermekes anyukának üzenem, hogy a 45 éves szeretőnek pont így jó a helyzet, ahogy van és miatta nem éri meg eldobni egy férjet. Aki ráadásul a gyerekek apja.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.03.31. 21:40:38

@orsiw: Lehet ez, vagy az, hogy egyszerűen nincs olyan közel s távol, aki független és megfelelne. Nem racionálisan dönt a legtöbb ember, hanem valakit elkezd szeretni. Tökmindegy, hogy az a valaki függő vagy független, van-e jövője a dolognak, vagy sem.

Inkább pasikra jellemző sztem, hogy direkt férjes asszonyokkal kezdenek, mert nem akarnak elköteleződni.

Nagyon sokszor nem éri meg eldobni egy férjet/feleséget pusztán racionális okokból, és mégis megteszik...

orsiw 2013.04.01. 09:50:51

@skarlát betű: persze, sok oka lehet annak, hogy belemegy az ember egy foglalttal való kapcsolatba. Ilyen lehet pl. a kiéhezettség :)

Igen, szerintem a foglaltak inkább fanyalodjanak foglaltakra, egyikük sem robbantana szívesen, szóval évekig ellehetnek lazán. Szinglit hitegetni kicsit pofátlanság.

A címben szereplő kérdésre visszatérve pedig jók a tippek (ultimátum...stb.) kinek mennyi töketlenkedés fér bele.

orsiw 2013.04.01. 09:52:38

igen, racionális okokból is válnak, de még irracionális okok miatt is bedobják a törölközőt a házasok. Sajnos.

Nikoca79 2013.04.01. 13:06:12

Egy 2 évig tartó szerelmi szeretői viszonyom volt, melyben Ő volt a független (elvált), és sokáig hittem, h én is el akarok/tudok válni. Aztán amikor rájöttem, h ez nem olyan egyszerű, akkor közöltem vele, h ne várjon hisz „gyáva” vagyok mindehhez! Tudtam, h nem egy ilyen kapcsolatra van szüksége, ahol heti 1-2x látjuk egymást pár órára. Hihetetlenül fájt, de el kellett engednem, sőt el kellett tolnom magamtól, h esélyt kaphasson egy normális kapcsolatra, ahol boldog/boldogabb lehet!

OakTree 2013.04.01. 18:06:52

@skarlát betű:

"Egyébként megdöbbentő......"
A hozzászólásod utolsó bekezdése nagyon ütős.
De egyben kiváló parabola is :)))))

Egyértelművé válik belőle, hogy minden párkapcsolati negatívumról a monogámok tehetnek.
A végén viszont elégtétellel szolgál, hogy a galádok legalább automatikusan el is nyerik a méltó büntetésüket :))))

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.01. 21:08:40

@OakTree: Dehogyis tehetnek ők mindenről. De minél merevebben ragaszkodnak az elvhez, annál többet árthatnak maguknak. Meg persze nem csak maguknak.
Mindenki felelős, természetesen, ezt sose tagadtam. Csak annyit állítok, hogy a merev ragaszkodás a monogámia felsőbbrendűségéhez visszaüthet, és keményen. De te nem ragaszkodsz a felsőbbrendűségéhez :)

OakTree 2013.04.01. 21:51:33

@skarlát betű:

Ez minden elvre és merev ragaszkodásra igaz.
Így április 1-én főleg :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.02. 20:00:16

@k.ilka: Habitus kérdése, van, hol a határ az átgondolt cselekvés és az ún. töketlenkedés között.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.02. 20:02:48

@Nikoca79: És megtalálta a "normális" kapcsolatot?
Van, akit tényleg el kell küldeni, hogy keresni tudjon, mert egyszerre csak egyfelé tud koncentrálni, van, aki meg tud párhuzamosan szerető lenni és "hivatalos" partnert keresni - vagy ha nem is tudatosan keresni, nem elzárkózni.
A kérdés az is, hogy a nem független partner elviseli-e, ha a másik keres...

orsiw 2013.04.03. 12:14:44

@skarlát betű: az egyszerre csak egyfelé koncentrálós csoportba tartozom, de sokszor keveredtem a "nem elzárkózós" szituba. Meglepődésemre a nem független partner a kapcsolat szüneteltetését vagy megszűnését elég nehezen viselte. Miközben párhuzamosan több partnere is volt! És természetesen azok után, hogy kiselőadást tartott a párkapcsolati birtoklás és kisajátítás haszontalanságáról (magának? És a hab a tortán az volt, amikor hűséges partnernek aposztrofálta magát! Önismeret nulla...)

Miért legyen tekintettel a független partner a nem függetlenre, amikor ezen a téren nincsenek egálban? Kérdés inkább az, hogy lelkiekben, érzelmileg milyen mélységű, minőségű párkapcsolat(ok) alakítható(ak) ki a hármas kapcsolatoknál vagy a hármasból kimenekülők mivel indulhatnak el? Mit visznek be az új kapcsolatba a felek?

Szemekbe zárt titkok 2013.04.04. 17:01:38

Független férfivel tartok fennt viszonyt több éve. Neki sosem volt családja, sem felesége, sem gyermekei, és tán ilyen hosszú, évekig tartó kapcsolatai sem voltak, mint most velem. Iszonyú sokszor bánt a lelkiismeretfurdalás, hogy feltartom, hogy miattam szalad el mellette az élet, pedig a legjobb férj, a legjobb apa lehetne. Valójában nem is tudom miért nem szakít velem, hiszen tudja, hogy nem hagyom el a családomat, nem akarok elválni, és utálom a balhés-ügyleteket. Nem akarok vitát, veszekedést otthon, síró gyerekeket, kik azt kérdezik tőlem, hogy miért...
Csodás a kapcsolatom ezzel a férfival, és sajnálom, hogy nem vagyunk észnél. Sokszor arra gondolok, hogy talán nekem kellene ridegnek lennem, hogy ha már Ő nem tudja mit kellene tennie, legalább ráébresszem. De nem tudok Vele ilyen lenni ..:(

florence 2013.04.05. 12:55:47

@Szemekbe zárt titkok:
Az előző hsz-om elveszett a nagymagyar éterben :-)

Most mégegyszer nem bonyolódnék bele, ezért csak a száraz tényt közlöm kérdésnek álcázva:
Azt írod, hogy nem akarsz elválni, nem birod a bonyodalmakat, sírva kérdező gyerekeket, stb.
Ha így van és évek óta így van, akkor a férjeddel mi a helyzet? Mit sem tud minderről? Csak gyanítja, de nem kérdez rá? Úgy gondolod, hogy neki is van valakije? Senki nincs neki, és boldog és elégedett mellettetek?
Neki sem igazán jó ez, de gyáva vagy béna lépni, tisztázni az otthoni helyzetet? Nem érzed úgy, hogy kihasználod őt? Akár a hiszékenységét, akár a tudatlanságát, akár az elégedettségét, akár a gyávaságát? Ha tudna a szeretői viszonyodról, borítana mindent? Vagy maradna ő is a családban és élne a szabadsággal? Azt te hogy viselnéd? Mit saccolsz, hpgy reagálna? Van elvárásod arra az esetre is, ha lebuknátok?

Jó sok kérdés, de ha egyik vagy másik eset áll fenn, akkor a többi felvetés eleve értelmetlen. Tehát kb röviden is tudsz válaszolni, ha akarsz :-)

blogol211 2013.04.05. 13:01:45

olvastam @William_Harford blogján egy dolgot, amin nagyon meglepődtem, viszont nem hiszem, hogy ennek kitárgyalása oda való lenne, mert inkább az itt fejtegetett dolgokhoz tartozik. Remélem nem probléma, hogy ezt felhozom most itt, és SB sem fog elfenekelni miatta.

Egy mondat: "Erotikus életrajzom fontosabb szereplői közül ők az egyetlen pár, akik nemcsak hogy együtt vannak, de a házasságuk ugyanolyan stabil, mint a miénk."

Van itt valaki köztünk, akinek nagyon sok dologról nem csak elméleti a tudása (William-re gondolok persze). Tehát mikor a poligám-monogám vita zajlik (majdnem minden posztban előjön), miért nem kérdezzük meg őt, hogy tapasztalatai szerint, mi oka lehet annak, hogy azok, akik ilyen szinten elsajátították már a poligámiát, mégis szétmennek? Lehet a poligámia mégsem jobb megoldás arra, hogy 2 ember le tudjon élni együtt egy életet?

Ezt nem, mint troll kérdezem. :) Bevallom eddig úgy gondoltam, hogy ha valaki le tudja győzni a féltékenységét annyira, hogy belemenjen ilyen dolgokba, és van annyira jó a kapcsolata a párjával, hogy ezt mindketten valóban élvezik, igénylik, akkor ez megerősíti őket. Sok frusztrációt kivesz a kapcsolatból, ami miatt legtöbben elválnak.

Szóval, ha nem nagy gond, tudnál erről írni nekünk, ha van/volt belelátásod a dologba, mik volt az elválási okok?

William_Harford · http://erotikusmemoar.blog.hu/ 2013.04.05. 22:00:09

@blogol211: Hol állítottam olyat, hogy a poligámia úgy általában "jobb megoldás arra, hogy 2 ember le tudjon élni együtt egy életet"? Én mindig azt mondom, hogy az ember jöjjön tisztába a hajlamaival és aszerint válassza a neki megfelelő utat. Annyit állítok csak, hogy a poligám hajlamoknak is teret engedve IS le lehet élni együtt egy életet.
Ami a tapasztalataimat illeti: az "erotikus életrajz fontosabb szereplői" nagyon kicsi minta ahhoz, hogy statisztikát lehessen belőle csinálni. Magunkkal együtt 7 párt sorolnék ide, s ebből egy pár még csak nem is élt együtt.
A felbomlott öt kapcsolat egyikénél sem a szexuális nyitottság vezetett a váláshoz. Az okok teljesen szokványosak voltak, ugyanazok, amik a "normális" házasságokban.
Akikkel átestünk a tűzkeresztségen, azokról már menet közben kiderült, hogy a válságban lévő házasságuk megmentésére próbálkoztak a nyitással: minden tankönyv azzal kezdődik, hogy erre ez alkalmatlan. Nekik sem használt.
Egy másik házasságban egyszerűen eltávolodtak egymástól a felek. Évekkel a párcserés kalandok lezárása után váltak, közös gyerek se volt, nem tartotta össze őket semmi.
A nem együtt élő párnál a férfi nem akart igazán elköteleződni - ezek a kapcsolatok törvényszerűen el szoktak halni a hagyományos világban is.
Az egyik párnál - szintén közös gyerek nélkül - egy nagyobb krízishelyzet elhúzódó feszültségeit (anyagi, szakmai) nem élte túl a házasság.
Az ötödiknek az okok mélyén a szex volt - de nem a kapcsolat nyitottsága, hanem az, hogy áthidalhatatlan távolságok kerültek napvilágra a szexuális vágyak terén. Egy ilyen rádöbbenés megint csak előfordulhatott volna egy hagyományos házasságban is.

Az az alapvető félreértés a "poligámokkal" szemben, hogy úgy képzelitek el őket, mint valami csimpánzhordát, aminek nem is áll másból az élete, mint hogy éjt nappallá téve üzekednek. Pedig az ilyen kapcsolatban élők életének kilencvenvalahány százaléka ugyanolyan, mint a valódi monogámoké meg az egymást hagyományos módon csalóké. Jórészt ugyanazokkal a buktatókkal.

Nikoca79 2013.04.06. 09:11:32

@skarlát betű: Tudomásom szerint még nem talált hivatalos partnert. De! Ez kicsit bonyolultabb nálunk.....! Mivel az élet több területein is egymás "partnerei" vagyunk, így csak lazítottunk a kapcsolatunkon, mindketten nyitott szemmel járunk.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.06. 13:38:13

@florence: Az egyik kommentedet az érintett kérésére töröltem, mert nagyon sértő volt számára.

florence 2013.04.06. 18:48:17

@skarlát betű:

semmi gond :-) fő a békesség és nyugalom!

egyébként senkit nem állt szándékomban sértegetni :-(

Ezúton követem meg a megsértettet, ha lehet.

William_Harford · http://erotikusmemoar.blog.hu/ 2013.04.07. 11:14:10

@William_Harford: Ja, ma egy fb-os születésnap-emlékeztető eszembe juttatott még egy - rövidsége ellenére nagyon szép - kapcsolatot: ők is együtt vannak, méghozzá boldogan és szerelmesen. Így nyolcból öt válás - már nem is járunk messze a nagy átlagtól :)

blogol211 2013.04.08. 09:39:06

@William_Harford:
Te tényleg nem mondtál soha olyat, hogy ez lenne a megoldás. Igazából nem is akartam ezt éreztetni. Csak régebben és mostanában is előjött ez a téma itt, és ha jól emlékszem sokan gondolták úgy, hogy, ha mindenki poligám lenne, akkor nem kellene hűtlenség, és a családok nagyobb százalékban maradnának együtt.
Elkezdtem, de sajnos nem igen tudom jól megfogalmazni a dolgot, ezért most ebbe bele sem megyek, mert csak félreértéseket szülne. A lényeg, hogy én úgy látom sokan, akik a poligámiában látják a megoldást, valahogy tévesen gondolkodnak erről. Jobban belegondolva a dolgokba, nem látom azt, hogy könnyebb lenne. Pont ahogy William is írta, inkább ez csak egy 'hajlam', amit, ha jól kezelnek, akkor beépíthető egy párkapcsolatba úgy, hogy ettől ne legyen gyengébb, mint egy monogám kapcsolat. Viszont, sok esetben erősebb sem lesz.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.08. 10:20:30

@blogol211: Írhatok ebből posztot, akkor kiviláglik, valóban kinek mi a véleménye erről.
Szerintem a teljesen nyitott poligámia baromi nehéz, sokkal több potenciált látok a félig nyitottban, ahol nem KELL beszámolni, nem muszáj szembesülni, egyszerűen van tér mindkét ember számára nem csak a másikkal együtt lenni. Részemről erőltetettnek tartom a mindent mindig megbeszélünk és egymás orra alá dörgölünk gyakorlatot, a legtöbb ember ezt nem szeretné, nem jól viseli. Az a legélhetőbb - szerintem -, ha az, aki mindent tudni akar, tudhasson annyit, amennyit a másik el akar mondani, aki pedig max annyit akar tudni, hogy van-e valaki a partnere életében (mindegy, ki, és hány darab), annak ne kelljen ennél többet tudnia.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.08. 10:33:14

@William_Harford: Logikus, amit írsz, szerintem is millió oka létezik annak, hogy egy házasság/kapcsolat felbomlik-e, ezért vagyok szkeptikus mindig, amikor Oak Tree citálja a válási statisztikákat, hogy a hűtlenség első helyen szerepel, mint válóok. Szerintem csak egyszerű erre fogni, miközben millió más probléma is van a kapcsolattal, de egy szóban azt nem lehet megfogalmazni. A hűtlenséget meg mindenki érteni véli, és a konvenció szerint nem is kell semmi további magyarázat... Pedig dehogyisnem.

blogol211 2013.04.08. 11:05:08

@skarlát betű: Komolyan el tudsz képzelni egy olyan kapcsolatot, ahol nem tudod a párodról, hogy épp mi van vele? Mert ugye, ha valaki ki akar maradni egy éjszakára, vagy csak egy délutánra azt nem hiszem, hogy be lehet nyelni annyival, hogy:
'- Szívem, ma nem jövök haza.
- Jól van drágám, akkor holnap találkozunk'

Ó tudom, most megkapom, hogy kapcsolatfüggő vagyok, de számomra ez elképzelhetetlen. :)

Ahogy te írod, 2 út áll azelőtt szerintem, akinek a párja nem akar semmiről tudni.
1, Ugyan olyan hazugságok, mint megcsalás esetén. Kitalálja, hogy munkabuli lesz este, stb stb. Ennek ugyan az a mellékhatása, mint egy alap hűtlenség esetén szerintem. A felek eltávolodnak egymástól. Bűntudat a hazugságok miatt...
2, Mint a példában is említettem, mikor semmit nem indokol meg, csak közli jó esetben a tényeket. Nem megyek este haza. Az otthon maradott pedig filózhat, na vajon most megy a csajához, vagy ma sokat kell dolgoznia. Mert azért szerintem abban egyetértünk, aki nem akar semmit tudni a párja 'viszonyairól' azt igen is mélyen érinti a dolog, és fog róla gondolkodni.
3, Csak mert eszembe jutott egy másik. :) Vannak előre lebeszélt időpontok, mindkét fél számára. Mondjuk egy egyszerűsített példa, minden szerda a ff és minden csütörtök a nő napja délután. Szóval szerdán a ff hazamegy a munkából, lefürdik elkészül és elmegy otthonról. Akkor is, ha épp nincs is más az életében. Beül egy moziba vagy akár mi, és hazamegy a megbeszélt időben. Majd ugyan ez a nő részéről csütörtökön. Talán ebben még látok rációt, hogy kevesebb konfliktust fog okozni, még akkor is, ha nagyon abszurdnak hangzik.

Akár melyik te verziódat nézzük úgy látom, hogy a párok mindenképp el fognak távolodni egymástól ez által. Majd egy idő után, ugyan úgy csak egymás mellett fognak élni érdekből (gyerek, ház, pénz), mint egy szeretői viszonyban. Kicsit azt mondanám, te ezzel azt szeretnéd, hogy továbbra is 'szeretőzhess' félig meddig legálisan plusz egy esetleges lebukás következményei nélkül.

Míg a másik oldalon (William), ha sikerül a dolog, akkor én úgy látom, hogy megerősítheti a kapcsolatot. Fenntarthatóvá teszi az intimitást. Megtörheti az unalmas mindennapokat, mint a szeretőzés, de ezt együtt éled át a pároddal. Persze ezt sokkal nehezebb felépíteni, mint a másikat. Viszont még mindig úgy gondolom, hogy ha sikerül, hosszabb távon fenntarthatóbb. Aztán persze ez csak a saját elképzelésem. Semmi gyakorlat nincs mögötte.

Azért azt a bizonyos posztot amit említettél szívesen olvasnám, még inkább a hozzászólásokat. :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.08. 22:15:03

@blogol211: Itt több kérdés keveredik, persze. Egyrészt, hogy én mit tudok elképzelni egy kapcsolatról. Abszolúte, nem csak, hogy el tudom képzelni, így is éltem, mikor hónapokat távol töltöttünk egymástól, sose tudtam, mi van vele. Heti 1 telefon volt. Még az ősidőkben. De ez most mellékszál. Ettől függetlenül, én senkitől nem igénylem, hogy 24 órában számot adjon a hollétéről, csak a kiskorú gyerekeimtől, de ha megbízható felügyelet alatt vannak, akkor róluk sem kell az illető felnőttnek órára lebontva beszámolnia.
Sose értettem azokat az embereket (főleg nőket), akik óránként telefonálnak a partnerüknek, kevés idegesítőbb és nevetségesebb dolgot tudok elképzelni.

De persze a kérdés lényege nem ez.
Látszik, hogy nincs szeretői tapasztalatod, és nem sejted, milyen iszonyú nehéz lehet 2 családos ember programját úgy összeegyeztetni, hogy láthassák egymást, ehhez pluszban, ha szexről is szó van, még helyet is találni kell. Biztos van olyan, aki szereti a heti állandó időpontokat, de ez a "csütörtök este az enyém és elmegyek itthonról, ha kell, ha nem", abszurd. Akkor van randi, ha sikerül összehozni. Napközben, leginkább, mert családosok ritkán érnek rá este. Namost, napközben simán meg lehet oldani, hogy a partner ne tudja, hol jársz éppen, hacsak nem az óránként telefonálós fajta.

Hogy a lényegre térjek: nem csak elképzelek félig nyitott házasságosak és kapcsolatokat, hanem tudok is ilyenekről. Amúgy a legtöbb valószínűleg ilyen. Inkább ritkaság lehet a mi mindent elmesélünk egymásnak attitűd, kényszeredettnek is hangzik. Persze van, aki szeret konkrét szabályokkal belemenni emberi viszonyokba, de a legtöbben nem hiszem, hogy megfogalmaznának ilyesmiket, inkább impliciten alakulnak. Én próbáltam konkrét kívánságokat megfogalmazni egyszer-kétszer, annál szánalmasabb és kínosabb volt az eredmény. Szóval igen, léteznek működő és jól működő nyitott kapcsolatok, amelyekben egyik vagy másik fél csak annyit árul el, hogy van valakije, és ez bőven elég. A homályos sejtés, a nem biztos tudás könnyebben kezelhető, nem kell például számolgatni, hogy akkor a másik mennyi időt is töltött a szeretőjével, és ez mit jelent számomra, az ilyen túlellenőrzött kapcsolati rendszer csak ahhoz vezet - sztem -, hogy aki épp nincs belebonyolódva semmibe, az szarabbul érezze magát, aki bele van bonyolódva, az vagy tudatosan korlátozza a vágyait, nehogy megbántsa a mindentudó partnerét, vagy elkezdjen kíméletből hazudni, vagy - a legkeményebb esetben - simán leszarja, hogy a másiknak ez mennyire esik rosszul.
De ennyi erővel már posztot is írhattam volna, lehet, majd oda átveszem ezt kommentet :) Legalábbis egyes részeit :)

blogol211 2013.04.09. 08:14:08

@skarlát betű: Abban tényleg igazad van, hogy nagyon messze áll ez tőlem. Meg, ha esetleg úgy alakulna, biztos meg lehetne jól oldani (nem mintha tervezném), de úgy látszik az én életvitelembe ez nem fér bele hazugságok nélkül semmiképp. És nem azért, mert párom óránként telefonálgatna.
Reggel 7-16:30-ig munkában vagyok, aztán hazamegyek. Ha esetleg van valami dolgom, vagy túlóra van, alapból telefonálok, hogy késni fogok, mikorra érek kb. haza. Nem tudom, valahogy nálam ez alap. Nem érzem azt, hogy frusztráló lenne, vagy nehezemre esne, esetleg kényszerítve lennék rá.
Na mindegy, nem úgy rendeztem be az életemet, hogy nekiállhassak szeretőzni. :)

orsiw 2013.04.09. 10:32:10

Még csak annyit szeretnék a témához hozzáfűzni, - mielőtt a mindenre megoldást nyújtó poligámiát és nyitott kapcsolatokat felmagasztosítanánk, mint egyetlen üdvözítő és minden párkapcsolati nyomorúságra megoldást nyújtó gyógyírt -, hogy a két nemnek más igényei vannak - némiképpen módosul a helyzet gyerek előtt és gyerek után. (Bár vannak kapcsolatok, ahol a gyerekek lelki élete smafu, az is tök mindegy.) Vegyük azt, hogy egy független férfi a szerető és egy férjes asszony él kétlaki életet. Mit szakíthat a szerető? Abszolút kényelmet! Nő is van és nem is kell felelősséget vállalni, hiszen már valaki ezt "teljesítette". Mit nyer a nő? A romantikát, ami a hétköznapok sodrásában elveszett. Kinek érdeke felborítani ezt a kis harmóniát? Mindenkinek megvan a maga kényelme. Hát, ha a független férfi tehetősebb, mint a férjecske, akkor persze nagyobb a nyomás. Másik szitu: Független, szabad nő, foglalt férfi. Ki mit nyer? A férfinak akkkor is érdeke fenntartani a kétlakiságot, ha nagyon szar otthon! Mert végre van valaki, akivel legalább kikapcsolódhat. Feltöltődik a lopott randikon a szeretővel, aztán újult erővel pofozgatják anyuval odahaza a szart, ami büdös ugyan, de legalább már biztos. Az férj kényelme ilyen téren biztosított, anyu meg vagy elnézi, vagy eltűri, de nem pampog sokat, mert ő van birtokon belül. Mit nyer a független nő? A saját függetlenségét, ami egyrészt kényelmes, hiszen nem kell figyelmen kívül hagynia a többi lehetőséget, remek válóok. (Ha te sem vagy szabad, akkor már én is mással folytatnám, olyannal, aki szintén szabad.) Ezen kívül nem sokat. Csak valami illúziót, egy reménysugarat, hogy talán NÉHA ő is fontos valakinek és a feleség helyére léphet. Hát nem. Legalábbis nem sokszor.

Visszatérve a nyitott kapcsolatokhoz: Amiatt tisztességes a házasfelek közti párcsere, mert ott legalább utána van kihez hazamenni. Meg tudják beszélni, csinálják, élvezik, tiszta sor. Nem lóg senki egyedül a fiókban, nincs lelkiismeretfurdalás, hogy jaj, szegény szeretőmmel, de kib..ok, most otthon ül egyedül, ahelyett, hogy nekem főzne knédlit. Illetve lehet erre szakosodott független hölgyekkel kapcsolatot teremteni, ők még örülnek is a juttatásoknak. Apró szépséghibája a dolognak, hogy ők pár órán belül mással is dugnak, dehát ez van, nem lehet mindent. Azok a férfiak pedig, akik azzal áltatják - főleg saját magukat - hogy egy szeretői viszonyba azért ugranak bele, mert többre van szükségük a szexnél (romantika meg intellektuális izzás, meg efféle baromságok), önzők. Mert ha ezt megkapják és még otthon is minden rendben van (vagy amiatt mert titkolják, vagy mert a feleség eltűri a "gyalázatot") igazából semmiféle kényszer alatt nem állnak. A motiváció ugyanis kevés, kényszer hatása alatt tudnak - ha akarnak - cselekedni. De kinek kell a kikényszerített tisztelet?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.09. 10:40:10

@blogol211: Ha később mennél haza, természetesen telefonálhatnál, nem kéne megmondanod pontosan, hogy mit fogsz csinálni.
De mindez tényleg nem való neked, és senki az ég világon nem akar rávenni arra, hogy csináld. :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.09. 10:49:15

@orsiw: 1) Senki nem magasztalta fel a poligám életmódot, még az sem, aki úgy él. William is hangsúlyozta, hogy ez csak keveseknek való, és nem csodaszer.

2) A többiből, amit írsz, látszik, hogy nem tudod magad beleélni a szeretői helyzetbe, neked minden gyalázatos. Sajnos ezzel a hozzáállással hiába állítasz fel modelleket, a motivációk bonyolultságát, az érzelmek sokféleségét nem fogod tudni modellezni.

Nem tudom, mennyi hosszú párkapcsolatod volt, de úgy tűnik, nem tapasztaltad, hogy a szex meg az érzelmi "izzás" baromira nem olyan hosszú távon, mint az elején, és hogy az intellektuális újdonság mennyire fel tudja dobni az embert. A prostitúció is egy megoldás, de csak annak, aki pusztán szexet akar, ez az értelmesebb pasik többségére nem igaz, még akkor sem, ha ezt hirdetik magukról, sőt, még el is hiszik. Nem az a gond vele, hogy a prosti mással is lefekszik, hanem az, hogy nem kívánja őket. Márpedig nem egy fesztivál olyannal szexelni, aki csak pénzért csinálja - de olyannal se, lásd kedvetlen feleség, aki csak azért csinálja, hogy végre béke legyen.

Az önzés mindannyiunkban megvan, van, aki úgy önző, hogy magához köti a másikat, van, aki úgy, hogy szabadulna a kötöttségből. A full monogám számára az az önzetlenség, ha megengedi, hogy a partnere mással is együtt legyen, a full poligám számára az, ha csak egy partnerrel van. És vannak életszakaszok, mikor egyik enged, mikor másik.

A gyerekeknek meg szerintem nem kell erről tudni.

blogol211 2013.04.09. 11:36:05

@skarlát betű: Az meg már az emberi kíváncsiság velejárója, hogy megkérdezem, miért nem tud hazajönni, mi elintézni valója van stb. És ebben semmi elszámoltatás nincs, csak érdeklődés.
Szóval ekkor, vagy előre meg van beszélve, hogy nem fog rákérdezni, tehát mindenig azt hiszi, épp hűtlenség lesz. Vagy hazudik az ember...

florence 2013.04.09. 12:47:49

@orsiw:

Én is ott látom a nyitás buktatóit, ahol Te. Én vagyok az a ritkaság, aki elvált a szeretője miatt. A második házasságomat élem kilenc éve, a második férjemmel.

A hazugság kikerülése "nemtörődöm"-ségre pont olyan leépítő, mint a hazugsággyártás.

Egy másik blogot is szoktam olvasni, ahol egy nyitott házasságban boldogulni tudó (együttmaradó) férfi emlékezik vissza. Hát, most mit mondjak!? Ő is hívta a feleségét, mikor az nem ért haza időre. Amikor az nem vette fel a telefont és a végén hazudott egy átlátszót, akkor meg kiakadt.
Az egy külön adomány náluk, hogy a férfi minden újabb határmódosítást, szabályszegést tolerált. De engem, mint nőt, valahol idegesítene egy ennyire sub férj. Tehát én a kölcsönösen vállalt önkorlátozásban és annak tarthatatlansága esetén a kegyes hazugságban hiszek. Az csak egyéni adomány, hogy kipróbáltam már mindkettőt. A kegyes hazugságok rendszerének fenntartása annyi energiát emésztett fel, hogy mégegyszer nem vállalnám fel néhány alkalomnál többre. Ahhoz meg olyan férfi kéne, amilyenre elképzelésem sincs. Kicsit érdekesebbért, kicsit újabbért, kicsit másért meg nem kockáztatnék semmit. Elég mozgalmas fiatal éveim voltak. Tudom mi az a különbség, amit az én vágyaim, a környezet vagy szituáció egyedisége és mi az, amit a férfi egyénisége hozhat felszínre. A rózsaszin ködöt már nem nyelem be :-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.09. 22:46:25

@blogol211: Találkozom egy barátommal. Nem ismered. Ennél több nem kell.
Amúgy szerintem ennyi sem, egy bejáratott nyitott kapcsolatban vagy elmondja az illető, h mit fog csinálni, vagy ha nem, akkor sejteni lehet. Felesleges vájkálásnak tartom beszámolni arról, hogy kivel, hol, és pontosan mit.

@florence: És az első férjed mellől miért kockáztattál? Ő nem volt elég jó? És a mostani meg annyira jó, hogy nála sokkal jobbat biztos nem találnál, csak kicsit jobbat? Ha így van, az szerencse, de hallottam már nem egy esetet, főleg férfiaktól, akik elvették a szeretőjüket, aztán mégis ott tartanak, mint az első házasságukban. Ha valaki ezt az egész válási cécót végigcsinálta már és rájött, hogy a szeretővel se mindig klassz az élet, nem fog még egyszer belelépni ugyanabba a folyóba, ha nem nagyon gazdag. Főleg, ha már 2 házasságából is van pár gyereke.

hypnose 2013.04.10. 09:06:38

@skarlát betű: Megakadt a szemem egy mondaton: "Napközben, leginkább, mert családosok ritkán érnek rá este." Kötetlen munkaidő esetén oké, de az emberek többsége nem ilyenben dolgozik. Fixen 8-tól 17-ig tartó munkaidő esetén nem nagyon marad más, mint az esték. Nem lehet egyszerű. A barátnőm, akiről itt írtam, hasonló munkaidőben dolgozik, de csak heti 3-4 napot, munkától függően. Ha minden nap dolgoznia kellene, szinte lehetetlenné tenné a spontán szervezést. Hétvégék kizárva, olyankor mindenki otthon, az a családé.

Csak félig tartozik ide, de egy baráti beszélgetés közben felmerült egy másik kérdés is. Ezekre a kapcsolatokra vajon mennyiben húzhatóak rá a "hagyományos" kapcsolatok sémái? Például ki keressen kit? Többször is volt arról szó itt a blogban, hogy mindig a foglalt fél a domináns a kapcsolatban abból a szempontból, hogy legtöbbször rajta áll vagy bukik a találkozás. Mi van, ha mégsem? Az általam említett esetben a barátnőmnek van heti fix 3 lehetséges időpontja (ami nem azt jelenti, hogy mindet kihasználják, hanem max. heti 1-et, csak változó, hogy melyiket). A pasi pontosan tudja, hogy ő csak ekkor ér rá, mégis ő (a pasi) lett a domináns fél. Néha nagyon lelkes, máskor 2-3 hétig sem kezdeményez kommunikációt. Ha a barátnőm hívja, akkor nagyon kedves, sosem lerázó és szinte mindig kapható a legközelebbi időpontra, de magától nem mindig tesz érte. Itt jön a kérdés, hogy vajon egy ilyen kapcsolatban is érdemes megőriznie a nőnek azt a fajta tartását, hogy "ha ő nem keres, akkor én sem, nehogymár", vagy itt egészen másféle szabályok működnek? Már többször is megbeszélték, hogy bármi történjék is, teljesen őszinték lesznek egymáshoz. Ha a pasi talál valaki más, független nőt, akkor nem fog az útjába állni, hanem szeretettel elengedi. A konkrét kérdésre pedig, hogy miért lett ritkább a kommunikáció, mindig olyan választ kap, hogy rengeteg lett a munka, az elintéznivaló. Ez rendben is van, de heti 1 telefon azért férjen már bele, nem? Csak hogy ne azt érezze már az a másik fél, hogy kizárólag ő akarja/működteti ezt az egészet. Vagy ez ilyen tipikus női agyalgatás és tényleg csak sok a munka? :)

Ha esetleg már volt post ebben a témában, kérlek írd meg, hogy melyik!

orsiw 2013.04.10. 09:36:58

@hypnose: szerintem a pasi közben csajozik ez egyértelmű. Ez az "őszinték leszünk egymáshoz, bármi történik is" meg a "mostanában sok a munkám" tipikus kamu szövegek. Szerintem a pasinak több nője is van, válogat, nyilván talonban tartja a barátnődet is, mert miért utasítson vissza egy kósza numerát havonta egyszer-kétszer, ha az időbe belefér? Emiatt nem lerázó. Meg most őszintén: simán megteheti. Szimpla dugópajtik, ezen nem kellene lekizni, hanem az együtt töltött szép óráknak örülni. Az, hogy ki hív kit, itt tényleg felesleges, a pasik szoktak bejelentkezni, ha kedvük szottyan a dologhoz, de mit vár a barátnőd ettől a kapcsolattól? Mert ebbe ennyi van és nem több.

orsiw 2013.04.10. 09:47:46

@skarlát betű: 1) értettem! 2) nem éltem magam bele szeretői helyzetekbe, mert sajnos néhányszor megesett, hogy az voltam.
Az intellektuális újdonság valóban fel tudja dobni az embert. De nem mindegyik "intellektuálisan izgató" emberrel fekhetünk le. Főleg azért nem, mert szimplán változatosságra vágyunk vagy unatkozunk az otthoni partnerünkkel. Vagy mert megszűnt már az izzás, amit aláírok, hogy valóban meg tud szűnni. Talán ha olyan partnert választok, akivel esélyt látok arra, hogy évek múlva is tudjuk szórakoztatni egymást - és itt nem csak a szexuális vonalon - akkor úgy talán egy olyan intimitás jön létre, ahol nincs és nem is lesz igény harmadikokra.
Furcsa, nekem arról, hogy megcsal a párom és én ezt nagyvonalúan engedem, cserébe nem dug félre fél évig és akkor nekem jó, pont nem az önzetlenség jut eszembe, szerintem nem kellene összekeverni a szezont a ...

hypnose 2013.04.10. 09:55:23

@orsiw: Most már eljutott odáig szerencsére, hogy nem vár semmit az együtt töltött szép órákon kívül. A "szimpla dugópajtik" az nem igaz, évekig nagyon jó barátok voltak, mielőtt összejöttek. Ha a pasival bármi történt, mindig ő volt az első, akinek elújságolta, együtt örültek, együtt szomorkodtak, stb. Bízom abban, hogy kicsit többre tartja most is a barátnőmet szimpla dugópajtinál.:) Simán meg lehetne mondani azt is, ha több nő van a dologban, nem?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 10:10:45

@hypnose: A kommunikációról itt írtam:
hutlenseg.blog.hu/2011/10/17/hogyan_kommunikalsz_a_szeretoddel

Sztem ez is kapcsolatról kapcsolatra változik, nagy különbségek vannak. A hagyományos felállás valószínűleg még mindig az, hogy a nő várja a pasi jelentkezését, bár egy bejáratott kapcsolatban ez nem feltétlen van már így... A jelentkezés és a randi megbeszélés, illetve a szexrandi kezdeményezés különböző fokozatok, ha az ember többször visszapattan, akkor nem biztos, hogy szívesen veti fel legközelebb. Itt jön be az elvárások kérdése, amiről szintén volt poszt.
hutlenseg.blog.hu/2013/01/04/elvarasok_marpedig_nincsenek_vagy_vannak

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 10:13:46

@orsiw: A pasi ismerete nélkül nem lehet mindezt tudni. Vannak, akiknek nincs igényük olyan gyakran a szexre, másoknak nincs energiája több barátnőt tartani, mert az bizony nem megy energiabefektetés nélkül, és ha tényleg sok a meló, nem működik. A nők időigényesek és a legtöbbje nem bírja, ha elhanyagolják :)

Én a pasi helyében nem rontanám el a dolgot azzal, hogy bevallom, más is van képben, ha ezzel kockáztatnám az egyébként szeretett (nem szerelemről beszélek) nővel folytatott kapcsolatomat.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 10:17:08

@orsiw: Tizensok év távlatában nem biztos, hogy eltalálod azt, ki nem fog intellektuálisan untatni. Huszon- meg harminc év távlatában meg aztán végképp nehéz.
Persze, hogy nem lehet mindenkivel lefeküdni, aki intellektuálisan izgató, nem is kell, csak azzal, aki erotice is izgató :P
Biztos van egy pici százaléknyi kapcsolat, ahol mindkét fél totálisan elégedett érzelmi/szellemi/szexuális szinten egymással, és még csak nem is kíváncsiak másra... Jó nekik. Vagy nem tudom, jó-e. Én 0,001-re tenném ezt az arányt, némi szarkazmussal...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 10:19:46

@hypnose: Van, akinek a nem halálos szerelem és nem házasság dugópajtisággal egyenlő - kívülről nézve... Nem tudom, miért kellene leminősíteni emberi kapcsolatokat, mikor csak feltételezéseink vannak róluk - egy hosszú barátság nyilván nem így működik, ahogy te is érzékelteted.

orsiw 2013.04.10. 10:22:24

@hypnose: A szimpla dugópajtik is lehetnek nagyon jó barátok. Valószínűleg kényelmesebbnek látja, hogy nem mondja el. Bár a hölgy tudja, hogy nem lesz belőle semmi, sőt, számít is rá minek traktálni a részletekkel?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 10:25:40

@orsiw: Sztem a kifejezés, amit használsz, nem fér össze a barátsággal. És leminősítő. Vajon miért?

orsiw 2013.04.10. 10:40:05

@skarlát betű: elnézést, ha valakiket megsértettem. És nem fejezem ki magamat elég cizelláltan. Egyszerű lélek vagyok, szeretem egyszerűen szemlélni a világot. És nem szeretem becsomagolni a lényeget. Szerintem a dugópajti lehet nagyon jó barát is, attól, hogy néha szex is van. Az alkalmankénti szexuális együttlét nem zárja az emberi tartalmat. De az, hogy két ember alkalmanként találkozik - akár egy jó beszélgetésre, akár egy jó együttlétre - és nincsenek együtt (és nem is akarnak, legalábbis az egyik fél biztos nem akarja elmélyíteni a kapcsolatot) akkor azt hogy nevezzük?

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 10:44:39

@orsiw: Barátságnak és szeretői viszonynak. A szexpartner nem barát, és nem szerető, az szexpartner. Általában hosszabb távon nincs csak szexpartner, az emberi természetből fakadóan a rendszeres találkozás érzelmeket is generál. Az általad leírt kapcsolat egyértelműen barátság és szeretői viszony. Jó régen megvannak ezek a szavak, nem kell keresgélni. És nem fedik el a lényeget.
Mi az egyébként, hogy elmélyíteni egy kapcsolatot? Lehet egy szeretői kapcsolat baromi mély, nem kell minden férfi-nő reláció az együttélés irányába tartson ahhoz, hogy értékes legyen. Szerintem ez az, amit nem fogadsz el.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 11:39:43

@blogol211: Gondoltam, írok a nyitott kapcsolatról, de aztán rájöttem, hogy itt van nekünk barbieds 3 vendégposztja, a működtetésről ez a 3. számú mesél. Ennél sokkal többet én se fogok tudni mondani - hozzávéve a kommenteket is. Vagy szerinted marad még kitárgyalatlan aspektus?
hutlenseg.blog.hu/2012/09/13/vendegposzt_nyitni_de_hogyan_225

orsiw 2013.04.10. 14:29:46

@skarlát betű: lehet. Konzervatív gyerek vagyok. Ha nem lenne benne minden kapcsolatban ez az illúzió (mármint hogy a kapcsolat mélyülése a harmonikus együttélés reménye), akkor csökkenne a száma és a jelentősége azoknak a szoriknak és eseteknek, amikkel pl. ezen a blogon olvashatók. Viszont komolyan érdekelne mások véleménye, esetleg egy olyan poszt, amiben a többi alternatíva van felsorolva, hátha tágul a látóköröm. :o) Miért lehet nagyon mély egy szeretői kapcsolat? Miért zárja ki az együttélést? Vagy mi az, amitől több, mint egy együttélés? Ezek szerintem izgalmas lelki dolgok és valóban szeretnék belelátni. Kösz.

blogol211 2013.04.10. 14:52:38

@skarlát betű:
Igazad lehet, eléggé ki lett tárgyalva a téma. Csak valahogy a kommentek között nem nagyon találok olyat, ahol kb. hasonló érzésem lenne, mint Will-ék esetében. Konkrétan, hogy a poligámiájuk inkább erősítette a kapcsolatuk.
Leírom gyorsan, hogy érzem (és te felőled is SB, mikor erről beszélsz.), aztán lehet csak félreértem a dolgokat. Többségében, akik a poligámia mellett érvelnek (1 állandó fix kapcsolat mellett), azok inkább az együttélést próbálják 'elviselhetőbbé' tenni. Az ok talán mindegy is, hogy gyerekek vagy a pénz miatt, de nem akarja elhagyni a párját, viszont a kapcsolat már nem annyira jó. Kell valami amiből feltöltődhet, de a párja ezt már nem tudja megadni. Így könnyebben el tudja nézni a párja hibáit stb.
Úgy gondolom ez nem megoldás, csak egy tüneti kezelés. A kapcsolat szempontjából majdnem hogy olyan, mintha simán csak csalnák egymást. Főleg, ha azt is belevesszük, amit SB is mondott, hogy szerinte igazából csak titokba működik inkább ez a poligámia.
Azt gondolom, hogy elméletileg akkor lesz vagy lehet jó egy ilyen nyitás, ha ezzel a pár erősebb lesz. Ha ez bekövetkezik, úgy gondolom a féltékenység is sokkal alább hagy automatikusan. És a lényeg, nem csak egymás mellet fognak élni, hanem egymással. Aztán idővel, mikor abba a korba érnek, hogy a szexualitás már annyira nem meghatározó, ugyan úgy le tudnak feküdni egymás mellé aludni nap mint nap és nem akarják megfojtani egymást közben egy párnával. :)

Természetesen nem tudom, hogy lehetne ezt elérni. Viszont sokszor ezen szándékot sem látom azoknál, akik itt a poligámia mellett érvelnek, esetleg gyakorlatban is bevezették.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 15:05:08

@orsiw: Nem tudom, miért kéne, hogy egy kapcsolatban benne legyen ez az illúzió, de lehet, hogy sokan eljátszanak a gondolattal, gondolati szinten, esetleg ki sem mondva, mi lenne, ha... Viszont nem ez határozza meg a kapcsolatukat, vagy az ő elképzelésüket a kapcsolatról, annak jövőjéről. Gondolom, a nők inkább hajlamosak ilyesmiről álmodozni, még ha egy pillanatig se gondolják, hogy megvalósulhatna, esetleg nem is szeretnék, ha megvalósulna. De el lehet játszani az ötlettel, mi lenne, ha... Esetleg korábban találkoztak volna, vajon milyenek lennének, ha függetlenként kerülnek össze. Persze ilyenkor az ember az aktuális énjével párosítja a másik aktuális énjét, egy korábbi életszakaszra vetítve, amikor még mindketten mások voltak. Na, ez már majdnem időutazás téma :)

Ha gondolod, felteszek egy ilyen posztot is, végülis erre kihegyezve még nem volt poszt. :) Annak ellenére, h nem kicsit szarkasztikusnak érzem a kérdésfeltevést :P

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 15:13:24

@blogol211: Sztem nagyon sokféle eset van, Williéké nem tipikus, nem is lesz soha az. Tőlem eléggé idegen, bevallom, minden olyan kapcsolat, ahol a felek ilyen mélységig kiteregetik egymás előtt az érzelmeiket, és valamiféle tudatos program meg szabályrendszer mentén működnek. Nem tudom, hogy néz ki ez élőben. Én is szívesen elemezgetek, de nem minden mozzanatot, és spéci a féltékenységet biztos nem a féltékenység tárgyával fogom megbeszélni, mert az visszaüt. (Barbieds posztjában is van ilyen kitétel, ha elfog a féltékenység, inkább vonuljunk félre. Ezzel egyet tudok érteni.)

A nyitott házasság számomra nem személyes gyakorlat, amiben én élek, az egy speciális szitu, ezért arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyiben tudja megerősíteni a kapcsolatot, de őszintén szólva a kapcsolatoknak már az is nagy szó, ha nem gyengülnek, miért várnánk el, hogy ettől kifejezetten erősödjenek? Lehet, hogy van ilyen hatása bizonyos esetekben, de nem lehet valami gyakori.

Attól meg, hogy az ember féltékeny olykor, nem akarja megfojtani a másikat az ágyban. Ha nem ez nem központi érzés az életében, akkor teljesen normális életet élhet. Nem a szex vagy a hűség az, ami egy házasságot egyben tart és megteremti az intimitást. Mondjuk, a szex még inkább szükséges hozzá valamilyen szinten, ezt aláírom, de millió más faktor van.

blogol211 2013.04.10. 15:44:18

@skarlát betű: Azt a megfojtásos dolgot nem is a féltékenység miatt írtam. Egyszerűen azért, mert érzésem szerint a szeretőzés/nagyon eltitkolt poligámia, inkább csak a problémák megkerülésére, időlegesen elfelejtésére szolgál. Segít 'túlélni' a kapcsolatban. Ezek a problémák nagyon sokszor nem is a szexben/hiányában keresendők. Erre mutat Will 'tapasztalata' is, hogy hiába megy minden jól a téren, akkor is szétmennek párok, nem kis százalékban. Ezért is írtam, hogy mikor már a szexualitás nem fog számítani annyira, nem marad ez a menekülési út, így tényleg csak ketten lesznek a párok. (főleg, ha a gyerekek is felnőttek már) Ilyenkor ugyan úgy elő fognak jönni azok a hibák, ami miatt egymás agyára mennek a párok. Ezért írtam az éjszakai 'legszívesebben megfojtanám a párnával' érzést.

Ha éveken keresztül csak egymás mellett éltek, nem egymással, nem is próbáljátok megoldani ezen problémákat.

Persze nem állítom, hogy nem létezhet, akinél bejön ez a dolog. Sőt, talán tényleg élhetőbb is így rövid távon, de szerintem igazi boldogságot nem nyújthat, csak azon kis időszakok, mikor épp a másikkal vagy. Sajnos azt is el kell ismerni, ha realisták vagyunk, hogy ez is sokkal több boldogságot biztosít bizonyos esetekben, mint egy monogám kapcsolat, amiből nem tudnak kilépni a felek.

orsiw 2013.04.10. 15:57:36

@blogol211: abszolut egyetértek veled: "Többségében, akik a poligámia mellett érvelnek (1 állandó fix kapcsolat mellett), azok inkább az együttélést próbálják 'elviselhetőbbé' tenni."
Én is tudok pár nyitott házasságról és úgy vettem észre, az alapját a nagyon nagy és mély szerelem adja. Ennek izzása az évek és a gyerekek után persze kopik, a felek amúgy jól megértik egmást, jól kooperálnak a hétköznapokon és 100%-osan biztosak abban, hogy semmi sem választja el őket egymástól. Kívánom nekik, hogy találják meg, amit keresnek és hogy szolgálja a dolog a boldogságukat...Én biztos vagyok benne, hogy nekem erre nem lenne energiám.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 16:07:20

@blogol211: Ismét csak külsősként, mivel én nem élek nyitott házasságban: van olyan, hogy hiányzik valami a kapcsolatból, legtöbbször - mikor jó kapcsolatról van szó - a szex mennyisége vagy minősége a probléma, de lehet, hogy valami más. Persze, h a nyitott kapcsolat nem válasz az eredeti kapcsolat strukturális problémáira, ha azok olyan mélyrehatóak, h a felek csak elviselik egymást. Ami a problémák megoldását illeti, esetfüggő, de rengeteg probléma meg- és feloldhatatlan, vagy megtanulsz vele együtt élni, vagy, ha teheted, szakítasz/válsz.

Tartós boldogság, hát, az ritka madár, egy monogám házasság se a tartós boldogságról szokott szólni nagy százalékban, nézd csak meg a vicceket, a feleség/férj címszó alatt más se szerepel, mint negatív sztereotípiák :P Jó, hogy nem feltétlen mérvadó ez, de valljuk be, a házasságra sokmindent lehet mondani, csak azt nem, hogy boldogság konzervdobozban :P
Azért új korában persze ezt várják tőle, és nincs rajta elévülési dátum :P

Elég gyakori megállapítás hűtlenek részéről, hogy hiába szeretnéd, egy embertől nem kaphatsz meg mindent. Akkor összerakod több emberből. Ha szerencsés vagy, 2-3 kiad ez egészet :P Jó annak, akinek per pill 1 ember is elég, mert sokkal könnyebb menedzselni a dolgot, de mint említettem, vagy lemondasz a vágyaid/igényeid nagy hányadáról (ha csak kis hányad, az még elviselhető), vagy megoldást keresel.

orsiw 2013.04.10. 16:14:32

@skarlát betű: Nem gúnyolódom, valóban érdekel az eltérő vélemény!
A gondolkodásbeli különbségekről csak annyit jegyeznék meg, hogy:
"Mi suhan át egy férfi agyán, ha meglát egy szexi nőt?
De jó lenne megugni!"
"Mire gondol egy nő egy vonzó férfi láttán?
De szépek lennénk esküvői ruhában az oltár előtt!"
Ez persze túlzás, de alapvetően az az ösztönös dolog van kihagyva a pakliból, amire a nők évezredek óta csúnya szóval "idomítva" vannak. Elsősorban az, hogy a túlélésünk igencsak a férfitól fügött (régebben fokozottabban) továbbá az utódgondozás sem negyed órás tevékenység, hanem minimum húsz éves kis program. Emiatt egy nő aminden kapcsolatában ösztönösen az együttélést latolgatja, de ha itt a lányok megcáfolják, hogy megy ilyen agyalás és hogy ez az illúzió szükségtelen (mert nem csak rövid időre kell a férfi), akkor visszavonulok.
Persze, sokmindenről el lehet ábrándozni...ha később találkoztunk volna, ha korábban...De véleményem szerint a nőknél a közös jövőkép megléte komolyabb ügy és túlmutat az álmokon.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 16:26:03

@orsiw: Azért erősen remélem, a nők többségének nem ilyen tré az első gondolata :P Bár a fene tudja, de nekem az oltár sose jutna eszembe.
Az is ritkán, h jaj, de szexelnék az illetővel. Ez csak sokkal későbbi gondolat. Elsőre nincs egyéb tervem, mint jót beszélgetni, élvezni a humorát (ha nincs, mehet a levesbe), együtt lenni vele, felfedezni.
Amúgy a pasiknak is sok más eszükbe juthat a de megdugnám-on kívül, ha egy kicsit több van az agyukban, mint a páviánoknak :) Szerencsém van olyan pasikat ismerni, akiknek több van :) De persze biztos csak nekem játsszák meg magukat, és csakis azért beszélgetnek velem, mert nem merik bevallani, hogy a dugáson kívül nem érdekli őket semmi :P

Persze, az alap tendenciák úgy működnek, ahogy leírod, de nem ennyire sarkítottan, és egyre több nő van, aki nem akar 20 évre berendezkedni, életfogytiglan meg még kevésbé.

És tuti, hogy rengeteg szeretői állapotban lévő nő, aki nem törekszik arra, hogy együtt éljen a szeretőjével. De majd megkérdezzük a nagyérdeműt.

orsiw 2013.04.10. 20:26:38

@skarlát betű: Tré? Nos, a házasság és az együttélés nem tré dolgok.
Persze, sarkítottam a példával. Igazából egy szexológust idéztem felületesen. De a mondanivaló lényege ez volt.
Szerintem nem lenne az embereknek feldedezni a másik humorát minimális testi vonzalom - bocsánat! - szimpátia nélkül. Mert legyünk őszinték magunkhoz: elsősorban a külső a döntő. Természetesen érdekessé válhat egy másik ember a humorán, kisugárzásán keresztül, akkor is, ha külsőleg "ronda". Vonzóvá válhat a a lelkén keresztül, de alapvetően egy a lényeg: és ez a testi kontaktus felvétele. Ha tetszik, ha nem.

orsiw 2013.04.10. 20:28:52

a helyesírási és gépelési hibákért elnézést kérek

orsiw 2013.04.10. 20:36:59

@skarlát betű: természetesen vannak nők, akiknek megfelel a szeretői viszony. Erről számos riportkönyv beszámolt már. (Nem árt, ha híres rocksztár a férfi, hogy azért legyen mivel dicsekedni...) Számos nő van, akik nem akarnak gyereket. Oké.
Persze, sokan nem szeretnének húsz évre berendezkedni, csak ha mondjuk már ott állnak 50 évesen, akkor egy kicsit érzékenyen veszik, ha a párjuk lelép és ott állnak egyedül, azért mégiscsak jó lenne valakivel és az egész párkeresési mizériát újra kell kezdeni, úgy, mint húszévesen. Csahogy ugye a korosztálybeli férfiak a fiatalabbak felé kacsintgatnak, mert miért ne?
Azt hiszem mindannyian illúziókat kergetünk...a nők azt, hogy "megöregedhetnek" valakivel (boldogságban!!!), a férfiak pedig azt, hogy az otthoni TÁRSsuk mellett egy NŐT is tarthatnak...szomorú állapot...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 20:41:52

@orsiw: Nem a házasság a tré, de ha egy neki tetsző pasira nézve első pillanatban az oltár jut valaki eszébe, az sztem kicsit abszurd. Mert fogalma se lehet, hogy milyen az illető, csak a megjelenését látja, ettől még az embernek nem lesz kedve a holtomiglanra, alapjáraton.
És nem szerencsés ilyen szélső értékek mentén megfogalmazni a két nem különbségeit, szerintem.
Pont, hogy ezek ellen a sztereotípiák ellen kellene tenni, mert az ilyen folyamatos ismételgetésével ráerősítünk egymás legnegatívabb tulajdonságaira, vagy inkább arra a képre, amit egymásról alkotunk - sokszor tévesen. Nagyon rossz, ha egy nő azt gondolja, hogy a férfiak csak a dugásra gondolnak, és ha egy férfi azt, hogy a nők mindjárt férjhez akarnak menni. Ez abba az irányba hat, hogy a nőknek herótja legyen a dugástól, a férfiaknak meg a házasságtól. Természetesen kis túlzással :P

Külső: lehet, ebben sem vagyok átlagos, de nálam elég hamar meg lehet fordítani a kezdeti nem meglévő testi vonzalmat, ha a pasinak baromi jó a dumája és elképesztően sármos. Végülis a személyiség számít, nem a szimpla fizikai megjelenés - azt el se választhatjuk a személyiségtől. Tetszetős test ostoba fejjel - na, az tuti, hogy nem ébreszt bennem erotikus gondolatokat. :) Persze én is tudom értékelni a szép testet, csak nem biztos, hogy ez előkelő helyen szerepel a listámon. :P

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.10. 20:50:29

@orsiw: 1) Attól, hogy valaki egyedülálló szerető, nem biztos, hogy fiatalabb a házas szeretőjénél. Aki családot akar, annak ez nem ideális állapot, ki mondta, hogy az? De míg az ideálisra vár, addig is jó örömködni valakivel.

2) Ugyan már, szeretők ezrei és milliói nem rocksztárok, tök normális, nem gazdag és nem híres emberek. Én pl egy rocksztárt se ismerek :P

3) A szeretőzés éppen arra jó, hogy az emberek ne hagyják el egymást, csak, mert megtetszett más. Így 50 évesen nem kell mindent újrakezdeni. Ha valaki ragaszkodik a szigorú monogámiához, az nagyobb eséllyel kényszerül újrakezdeni. Persze megengedő helyzetből is el lehet veszíteni egy házastársat, ha az bekattan és a szerelme után megy, de sztem sokkal gyakoribb, hogy akkor van törés, ha a megcsalt fél nem tolerálja a viszonyt vagy akár egyszeri félrelépést.

És nem illúzió, bizony, az otthoni társ mellett, aki nő vagy férfi, lehet egy másik nő vagy férfi is az ember életében, és ettől nem kell, hogy összedőljön a világ, se semmi. Ki mondta, hogy csak egy nő vagy férfi lehet egy ember életében? Tudom, hogy sokan, csak ez társadalmi konstrukció és nem megcáfolhatatlan elv.

orsiw 2013.04.10. 21:33:31

@skarlát betű: oké, benne vagyok, hogy lépjünk fel a sztereotípiák ellen.
- ideális jelölt: tetszetős test, elragadó személyiség, vagy legalább elragadó személyiség, hülyékkel senki nem akar kapcsolatba lépni, akár rondák, akár szépek;
- egy idő után megunod az örömködést;
- oké, nem feltétlenül lesz az egy megcsalás válóok. Még a kettő sem. Még a sorozat sem. :) Mondjuk azt már jobb, ha titokban tartják.
- egy társadalmi konstrukció nem megcáfolhatatlan elv, ebben van igazság, de nem véletlenül találták ki. Sajnos. Az efféle "szabályok" amúgy nagyon egyszerűvé teszik az életet. Lehet ellenük lázadni, lehet ellenük élni is, de a problémák nem szűnnek meg.
Persze, ha elfoglalja a nyitott pár magát a szeretői, a fellángoló érzelmei és pillanatnyi vágyai közti ingázással, akkor ez az apró nüansz fel sem tűnik. Csak olyan...üres lesz az egész.

Tylia cordata 2013.04.10. 23:41:55

@orsiw: Mintha kissé kiábrándult lennél..., meg túlzottan leegyszerűsíted a férfi-nő viszonyt is.

Próbálj meg más élethelyzeteket is átgondolni!

Nem kell pl. szent borzalommal emlegetni az ötven éves nőt, akit csúnya férje fiatalabb nőért egyedül hagyott. Ehelyett gondolj arra, hogy még mennyi ideje van hátra az ötvenes hölgynek! Új életet kezdhet, már nem ő a család állandó rabszolgája, azt csinálhat szabadidejében, amit akar, megismerkedhet számos érdekes emberrel és szép élményeket szerezhet, élete új szakaszában boldogabb lehet - ha elhatározza, eléri ezt a célját! .

Felvilágositalak, hogy nagyon sok negyvenes szingli v. elvált férfi van, akik a náluk idősebb nők iránt érdeklődnek és sokan élnek igy, hosszú és jó kapcsolatban. Annyira korjelenség ez, hogy a Nők Lapjában egy hosszabb cikk foglalkozott vele (ún. yokózás), pár hónappal ezelőtt.

A szeretői kapcsolatok sokszinűek, de addig maradnak fenn, amig működőképesek, éppen ezért őszintébbek. Az adott időszakban boldogabbá, teljesebbé teszik életünket. .

OakTree 2013.04.11. 13:02:04

@skarlát betű:

"A szeretőzés éppen arra jó, hogy az emberek ne hagyják el egymást, csak, mert megtetszett más."
Ez így nagyon ütős, de pontosan csak annyira igazolja vissza az élet, mint az ellenkezőjét :)

"megcsalt fél nem tolerálja...."
Miért lenne kötelező tolerálnia? A megcsalás lényege éppen az, hogy az anyagi/életmódbeli előnyök illetve megcsalt fél munkaerejének további kihasználása miatt titkoltan zajlik az új párkapcsolat létesítése.
A legtöbb esetben a megcsaló fél pontosan tudatában van annak, hogy mit kockáztat.
A túloldalról nézve pontosan ő okozza a törést.
Ezt láttam a gyakorlatban sokszor, amikor két félnek a saját szempontjából tökéletesen igaza volt :(
A toleranciát pontosan annyira lehet természetesnek tekinteni, vagy akár számonkérni, mint a hűséget :))

OakTree 2013.04.11. 13:43:16

@Tylia cordata:

"Nem kell pl. szent borzalommal emlegetni az ötven éves nőt, akit csúnya férje fiatalabb nőért egyedül hagyott"

Az én esetemben az ötven az telitalálat :) vagy :(

Ha nem is szent borzalommal, de azért nem olyan boldogan fogadnám, ha a mai magyar rögvalóságban hirtelen egyedül maradnék a két lányiommal akármilyen okból.
Úgy hiszem minden energiámat és időmet elvinné a megcsonkult család. Ha marad energiám és kedvem akkor pedig ott lenne az életkorral sajnálatos módon de szükségszerűen "átlényegült" női vonzerőm...
Hát nem tudom.....
A magam részéről inkább erősen azon vagyok, hogy ne kelljen kipróbálnom a helyzetet.
Persze szerencse is kell - mint mindenhez.

florence 2013.04.11. 14:48:05

@skarlát betű:

Azt kérdezted, hogy rosszabb volt-e az első férjem-házasságom és, hogy a mostani annyira jó-e, hogy ennél már csak kicsit jobbat, érdekesebbet, érzékibbet, stbit tudok elképzelni.

A rövid válaszom: igen
A tipikus különbség, ami miatt itt sem lesz soha kibékíthető az ellentét a nézőpontok között, az a kapcsolat szóban van.

Az első házasságom egy érdekes, izgalmas párkapcsolat volt.
A második házasságom családdá nemesült. A sokat emlegetett boldogságérzés sokkal többmindenen múlik egy családban, mint egy kétszemélyes kapcsolatban.
Egy csomó elem szinte elengedhetetlenül szükségesnek látszik (egészség, szex, anyagi biztonság, gyerek, stb) de az a szép az egészben, hogy egy család még egyik másik hiányát-elveyztesét is túlélheti úgy, hogy értékes és áldozatokat is megérő maradhat.

Oak tree is ezt pedzegette, szerintem.

OakTree 2013.04.11. 16:28:34

@florence:

Én sokkal földhözragadtabban közelítem a dolgot.
De úgy látom, ahogy ítt írtad.

orsiw 2013.04.11. 21:19:25

@florence: khmm...khmmm..család...naigen. A kulcsszó.
@Tylia cordata:
Igen, valóban kiábrándult vagyok. Engem ugyan koromnál fogva még nem érint még az időskori egyedüllét, de a környezetemben sokakat igen és nem túl rózsás a helyzetünk, akármit ír a Nők Lapja :)

Lehet, hogy nem pont ehhez a poszthoz illik, inkább ehhez: hutlenseg.blog.hu/2012/12/07/szeretoi_modellek_eletmod_vagy_rendkivuli_allapot ,
de itt valóban SB nek van igaza rám nézve, van aki nem tud szerető életmódba kapcsolni, mert valahogy klasszisokkal értékesebbnek gondolja magát. Bezzeg huszonévesen ez még nem okozott nekem sem akkora dilemmát!!! Elég lazán vettem. Úgy látszik öregszem, óra ketyeg...stb. Mondjuk ott meg a kommentek közt hiányoltam a szeretők véleményét...Csak a szeretőtartók vagánykodtak. No, mindegy.

orsiw 2013.04.11. 21:23:04

Ezt tegnap hallottam, a pasi egy híres és befolyásos házas ember titkárnőjének a fia (tehát balkézről született) - de ez a mellékinformáció lehet, hogy tök lényegtelen:
"Az a baj a nőkkel, hogy nem értik meg, hogy egy TÁRS mellett szükségünk van egy NŐ-re is."

Tylia cordata 2013.04.11. 22:17:27

@OakTree: Ha adódik egy helyzet, abból ugyanúgy ki lehet hozni jót vagy rosszat is, attól függően, hogy kezd neki az ember és milyen célokat tűz ki maga elé, milyen stratégiát alakít ki.
Arra utaltam, hogy a példabeli egyedül maradt 50 éves nőt nem kell sajnálni, mert lehet neki nagyon jó élete is ezután, de lehet elég vacak is. Csak rajta múlik!
Számos előnnyel rendelkezik egy fiatalabbal szemben: élettapasztalata van, pályáján sem kezdő, gyerekei is felnőttek,így sokkal több ideje, energiája marad magára, társasági életre, ismerkedésre. Egy 50-es nő, ha a férje melletti biztonságban élve nem slamposodott el, még nagyszerűen néz ki! Ha mégsem, akkor rendbeszedi magát.
Ilyenkor nem a "párkeresési mizériát" kell megismételni! Ugyan már! Hanem kihasználni az uj lehetőségeket (több idő, energia jut magára). Új baráti társaságot alakit ki. Meg kell tanulnia másképpen élni!
Egy mosolygós, pozitiv kisugárzású embernek mindig akad elég partnere

Tylia cordata 2013.04.11. 22:20:06

@orsiw:
Irod, hogy "van aki nem tud szerető életmódba kapcsolni, mert valahogy klasszisokkal értékesebbnek gondolja magát".
Ezt nem igazán tudom értelmezni. Mire gondolsz? .

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.11. 23:21:46

@orsiw: Nekem meg az nem világos, hogy az életmódos posztban, amely nem a szingli szerető vs. házas szerető konstellációról szól, hogyan beszélhetünk szeretőtartóról és szeretőről külön. Az max akkor merülhet fel, ha a 2 fél szituációja különböző. És max 1-2 vagánykodást láttam, amilyen hülye vagyok, visszaolvastam a kommenteket.
Szóval aki szeretőt tart az egyben szerető is :P

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.11. 23:25:50

@OakTree: Természetesen nem kötelező a tolerancia, de ha valakinek van némi túlélési ösztöne és tényleg nagyon nem akarja kitenni magát az elvált férfi/nő szitunak, akkor legalábbis mérlegelni nem árt.
Tudod, a hűség túlságosan hosszú dolog, a hűtlenség elviselése olykor egész rövid :P Persze van, hogy hosszú, az már más tészta, ott egy virtigli monogám nehezen fog tűrni.
Tisztán racionálisan megközelítve. Szerencsére azért jó sok ember nem csak zsigerből hoz döntéseket, noha még a top menedzserekre is azt mondják, hogy a racionális érveik csak díszítések a zsigerből hozott döntéseik fölött.

OakTree 2013.04.12. 07:23:57

@skarlát betű:

A hűségről írtam már, hogy pusztán csak egy eszköznek tekintem.
A hűség "megvalósítása" és a hűtlenség elviselése szerintem ugyanolyan hosszú ideig tart.

A toleranciáról pedig tudod, hogy az a véleményem, hogy kölcsönösnek kellene / illene lennie - nem csak itt :))

A "top menedzsereekről" írott szavaidat olvasva kapcsolatban újra megszállt a sanda gyanú, hogy nem vegy-e véletlenül Te is agyfürkész :)))

OakTree 2013.04.12. 07:25:04

@Tylia cordata:

Értem amit írsz.
DE ha egy mód adódik rá nem próbálnám ki személyesen :)

OakTree 2013.04.12. 07:30:49

@orsiw:

Ezt én tipikusan "hímsoviniszta" ideológiagyártásnak tekintem.
Benne is van egyértelműen, hogy a "társ" az nem nő hanem gatyamosás, takarítás, gyermeknevelés, stb.
Valójában nem sértőnek, inkább szánalmasnak látom.

Tylia cordata 2013.04.12. 08:45:40

@OakTree: Tudod, mi az érdekes? Én kipróbáltam - 38 évesen, 2 kissráccal döntöttem a válás mellett, és egyáltalán nem alakult rosszul, sőt... !
Ezt a megoldást persze nem a jó házasságban élőknek ajánlgatom. Tapasztalatom, hogy minden élethelyzetből lehet előnyt kovácsolni, csak érteni kell a lényeget és akarni kell!

TBal 2013.04.12. 10:51:25

@orsiw: "de itt valóban SB nek van igaza rám nézve, van aki nem tud szerető életmódba kapcsolni, mert valahogy klasszisokkal értékesebbnek gondolja magát.", írod.

Ezzel kapcsolatban csak egyet nem értek, egyet hagysz ki a számításból: miért ne mehetne a kettö egyszerre? teszem azt, belemész egy szeretözésbe, élvezed azokat az órákat, amiket vele tölthetsz - ez tisztán a mának szól, ez Carpe Diem. Ezzel párhuzamosan nyugodtan keresheted azt az illetöt, akivel a mában élés mellett a jövöt is lehet tervezni.

Nem látom be, miért kéne lemondani a ma örömeiröl, amíg a jövö nincs, illetve, miért járna bármilyen hátránnyal egy szeretöi státusz (amit élvezel, amíg tart, és bármikor megszakíthatsz) a párkeresés terén?

orsiw 2013.04.12. 11:15:32

@TBal: nem, nem ítélem el a dolgot a "kettőt egyszerrét". Nos, évekig tudtam csinálni azt, hogy lazára vettem a figurát A-val és közben nyitva volt a szemem és ha jött B, akkor A ugrott. Ezzel sokan vannak így, dolgoznak a hormonok...stb.
Mondom, biztos a kor miatt van, de már nagyon kényelmetlen az ilyen talonemberek ideiglenes tartása, komoly párkapcsolat mellett meg kifejezetten felesleges. De abban az esetben, ha a szingli szerető valamilyen szinten hitegetve van a (távoli) jövőben megvalósuló kapcsolat lehetőségével, akkor igenis nagyon észnél kell lenni, hogy meddig engedi magát kihasználni. Persze, ha a szingli szerető is csak eü célokra használja a szeretőjét, akkor mindegy.

orsiw 2013.04.12. 11:19:25

@OakTree: igazad van, ugyanolyan nehéz hűnek lenni, mint elviselni a hűtlenséget, csak a második könnyebb és lazább lehetőségnek TŰNIK! A fiúk olyan szerencsések, hogy nekik könyebben megy a hűtlenség elengedése.

orsiw 2013.04.12. 11:22:05

@OakTree: igen, szánalmas, vajon akkor milyen státusza van a (gatyamosó?) TÁRSnak és milyen a Nőnek? És vajon miért nem lehet egy? :D

TBal 2013.04.12. 11:49:26

@orsiw: nézd, egyéni felfogás / érzés kérdése, hogy mi kényelmes/kívánatos és mi kényelmetlen. Számomra furák azok a szavak, kifejezések, amiket használsz, mert egy, az enyémtöl gyökeresen különbözö látásmódot tükröznek, de abszolút érdekesnek tartom, és nem is feltétlen akarok ellened beszélni, mert ezzel a szemlélettel is kialakítható egy önmagaddal jóban levö élet, boldogulás. Nyilvän fontos kérdés ebben, hogy kinek mi számít értéknek, milyen kapcsolások vannak (pl. szex magában érték-e vagy csak kapcsolattal együtt).

Kifejteném, mire gondolok, mindig is szerettem az enyémtöl különbözö szemszögböl lefolytatott gondolatmeneteket.

folyt. köv.

TBal 2013.04.12. 11:51:36

@orsiw: folytatás:

Szóval: "nagyon kényelmetlen az ilyen talonemberek ideiglenes tartása, komoly párkapcsolat mellett meg kifejezetten felesleges.", írod.
Ez olyan, mintha tisztán haszonszempontból fognád meg a kérdést, mennyit fektetsz a mukiba, mit kapsz cserébe. Ha pl. a szex egy ilyen kapcsolatban nem egy extra élmény neked (pl. nem ad lendületet a következö napokra), hanem az együttlét legmeghatározóbb komponense nálad az, hogy érzed, hogy együtt vagytok, együtt lesztek, együtt tervezitek a jövöt, miközben egymást átölelitek, akkor nincs hol belekötni ebbe a gondolatmenetbe, a te szemszögedböl teljesen hiteles. folyt. köv.

TBal 2013.04.12. 11:52:27

@orsiw: folytatás 2:

Nekem jól müködö nyitott kapcsolatom van, és a külsö kapcsolatok nekem egy alapvetöen más élményt nyújtanak, kiegészítik az alapkapcsolatomat, hozzátesznek, nem egyszer új motivációkat adnak a kapcsolatom ápolására (pl. a szeretömmel figyelmesebb voltam, mint a régóta meglevö párommal -> a párom is megérdemel ugyanilyen figyelmet), illetve barátként is segítenek nekem, nekünk. Számomra tehát mi sem áll távolabb, mint hogy ezt feleslegesnek nevezzem. Meglennék ezek nélkül is, de úgy szerintem kevésbé lenne jó.

TBal 2013.04.12. 11:53:24

@orsiw: folytatás 3:

"De abban az esetben, ha a szingli szerető valamilyen szinten hitegetve van a (távoli) jövőben megvalósuló kapcsolat lehetőségével, akkor igenis nagyon észnél kell lenni, hogy meddig engedi magát kihasználni."
Ez sem olyan bonyolult feladvány szerintem. Egyszerüen egy esetleges lehetöségnek célszerü tekinteni (ha már hasznossági alapon állsz hozzá), de nem kizárni, nem lemondani más lehetöségekröl, tehát lehet közben ismerkedni, ha van szintet megütö, váltani, ha nincs és közben a lehetöség valósággá válik, akkor meg azt választani.

orsiw 2013.04.12. 13:22:36

@TBal: köszi a választ. Nem gondolom, hogy a haszonelvűség miatt csinálom, sőt. Nekem is felemelő élményt ad egy kapcsolat nélküli szimpla szex az elkövetkező napokra. Ez így is van és ezzel semmi gond nincs, ha két ember tartósan emiatt találkozgat, ettől még jó haverok vagy barátok lehetnek, nem olyan degradáló ez. Néha én is és a (szex)partnereim is éreztük ugyanakkor, hogy azért többet tudnának nyújtani. És ha nem egymásnak, akkor valaki másnak. És ez sem gond, ezek a viszonyok azért egy harmadik ember miatt el is sikkadnak. Mert megengedjük a másiknak, hogy "teljesebb" vagy intenzívebb vagy mélyebb kapcsolatot vigyen. Így lehet, hogy fura a "dugópajti" kifejezés, de végülis minden benne van. A szex is, a haverság is, ugyanakkor a felületesség és az ideiglenesség is.
És igazából nem ez a cél, hanem amit írsz, hogy "együtt vagytok, együtt lesztek, közös jövő" És azért valljuk be: folyt.

orsiw 2013.04.12. 13:39:01

@TBal: folyt: egy tartós kapcsolat mellett könyebb "szeretőzni", mintha ezt a tartós kapcsolatot még ki kellene alakítani, hogy legyen.

Amiről a saját példádon keresztül írsz, az pedig amiatt érdekes, mert a kedvesség amúgy alapból benned volt és ezt mondjuk kihozta belőled (vagy felszínre hozta, tudatosította benned) a szerető, amit te mondjuk szépen vissza is forgattál a tartós párkapcsolatodba.
Mert ugye azzal az emberrel vagy nap mint nap, nyilván neki nyújtassz többet. Magadból. Is.
Ne haragudj meg, de ezt meg pont én látom hasznossági szempont alapján kialakított kapcsolat(ok)nak, azzal együtt, hogy ugye a szeretők lehetnek baráti segítők is. (Segítenek nekem, nekünk...) Ez persze hogy nem felesleges! :)
Viszont pont ez az, hogy úgy "használsz" embereket, hogy más jellegű dolgokkal csereberéltek.
És hidd el, próbáltam én is ilyen szinten felfogni, de sajna már nem megy. folyt

orsiw 2013.04.12. 13:47:15

@TBal: Nem az a gond, hogy ideiglenes szeretőket tartsak, mert sok éven keresztül így volt és nem zavart, kényelmes is volt. Hanem hogy ez roppant kevés. És elsősorban nem amiatt, mert nem kapok, hanem ellenkezőleg. Többet tudok adni. És szeretnék is. És az elmélyült intimitáshoz kell egy bizalom, amit az idő és az egymás felé mutatott korrektség nagymértékben elősegít.
És néminemű kizárólagosság. Hogy valaki megérdemli a teljes figyelmet.
Ezérthát pont amiatt kell résen lennie a szingli szeretőnek, hogy a partner csak egyszerű "motiváció-generátor"-nak használja-e (és a kellemes érzéseket szépen hazaviszi és otthon kamatoztatja) vagy leendő társát látja benne. Az egyik nem annyira tisztességes.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.12. 13:49:27

@TBal: @orsiw: Részletekbe menően most nem tudok ebbe az eszmecserébe bekapcsolódni, de orsiw haszonelvűségi gondolkodásmódját valóban nem értem. Ha az ember barátja egy másiknak, akár van szex, akár nincs, nem használja. Van olyan energiavámpír, aki tényleg használja a többieket, de ez már nem barátság, hanem valami egész más. Persze a barátságot is fel lehet fogni egyfajta "do ut des"-gondolatmenet alapján cserekereskedelemnek, de jóval többről van azért szó.
Amikor adni legalább olyan jólesik, mint kapni, na ott kezdődik az emberi kapcsolat.
A talon-emberekről szólva: én nem sértődnék meg, ha valaki fejében így jelennék meg :) Nem tudom, van-e ilyen. Léteznek piros fonalként húzódó kapcsolatok, ezek a legerősebbek (korántsem biztos, hogy a hivatalos partner az, teszem hozzá halkan), meg kék fonalak, meg sárgák, mindegyiknek megvan a saját létjogosultsága, és szerintem nem kell elvágni egyik fonalat azért, mert lesz egy másik.
Más: korlátozzák a karakterszámot? Nemár!

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.12. 13:54:56

@orsiw: Az rendben van, h Te személy szerint vagy még sok más ember (nő) társat akar, akivel együtt élhet, teljesen jogos ez a vágy, de nem minden szingli szeretőre igaz, a saját helyzetedből általánosítasz. A házas fél meg nem mindig motivációgenerátorként "használja" a szeretőjét - nálad minden emberi viszony a használat szóval írható le? Engem ez zavar...
Egyszerűen különböző fajta kapcsolatok vannak, attól, hogy valami nem az együttélés felé halad, még lehet jó, mély, vagy akár elég is annak, aki benne van. Ez mindig egyénfüggő, és nem a kapcsolat státuszából fakad.
Persze, a hitegetés a házas fél részéről szerintem se kóser.

TBal 2013.04.12. 15:20:49

@orsiw: "Ezérthát pont amiatt kell résen lennie a szingli szeretőnek, hogy a partner csak egyszerű "motiváció-generátor"-nak használja-e (és a kellemes érzéseket szépen hazaviszi és otthon kamatoztatja) vagy leendő társát látja benne."

Nanemár, harmadik lehetöség nincs?
Motivációgenerátor IS. Élményeket adunk és kapunk, barátok is vagyunk, segítünk egymásnak, ahogy tudunk (persze az állandó partner utáni fontossággal). Házas szeretömnek próbáltam segiteni, hogy jobb legyen a kapcsolata. A szngli szeretöm kikérte a véleményemet a randijaival, pasijelöltjeivel szemben, és tudtam hasznos dolgokkal szolgálni.

Te a barátaidat is csak használod???

orsiw 2013.04.12. 15:35:38

most mélyen elgondolkozom

Tylia cordata 2013.04.12. 18:28:36

@orsiw: Kérlek, azon is gondokozzál - mert még nem kaptam tőled választ a tegnap feltett kérdésemre - hogy mit értesz ezalatt:
"van, aki nem tud szerető életmódba kapcsolni, mert valahogy klasszisokkal értékesebbnek gondolja magát. Ezt nem igazán tudom értelmezni. Mire gondolsz?".
Ergo, az a filozófiád, hogy aki szerető, az klasszikusan értéktelenebb? És vajjon mihez viszonyítva és miért?

orsiw 2013.04.12. 21:11:14

@TBal: Jól van, jól van...Persze, hogy nem! Nem tudnék úgy élni, nem is élek úgy, hogy használom a körülöttem élő embereket. Egy kicsit most zűrös a magánéletem, aztán gyártom a sommás ítéleteket, de azzal is tisztában vagyok, hogy olykor a rendelkezésemre álló információk kevesek a helyzetek teljes megértéséhez. Ettől függetlenül te is leírtad, hogy oké a kölcsönös egymás segítése, de "az állandó partner utáni fontossággal". Megértem én, hogy a szeretővel is komoly emberi beszélgetések vannak, de azt az előnyt nem élvezheti, mint az állandó partner, vagy úgymond az állandó partner helyébe nem léphet. Ez pedig számomra a barátság kategória, ettől még nem kopulálok...izé...(üssetek!!!) szóval nem szeretkezek vele.
Abban is igaza van SB-nek, hogy az emberi viszonyok alakulnak, a barátság szeretői viszonnyá vagy ferdítve (na, fordítva), nekem is vannak mindkét részről tapasztalataim, szóval nagy az átjárhatóság, a lényeg, hogy helyükön kezeljük a dolgokat!

orsiw 2013.04.12. 21:27:05

@Tylia cordata: nem ítélem el a szeretői létet. Én is csináltam (bár őszintén szólva problémamentesebb volt független partnerekkel). Egy házasnak valószínűleg meg egy másik házas oké, mert senki nem akarja felborogatni a kis kialakított rutint otthon, pláne, ha ott figyel a lakáshitel meg a gyerekek iskoláztatása.
Nem is értéktelenségre gondolok, hanem inkább arra, hogy nincs meg, vagy nem alakul ki az a fajta tisztelet egy szerető felé, ami egy komoly kapcsolat felé megvan. Őszintén szólva egy idő után már engem zavart, hogy mondjuk nem tudtam egy szeretőnél több lenni (pedig, hej!). Sőt. Hogy a másik ember sem (akart?) több lenni mint a szeretőm. Ettől függetlenül jól éreztük magunkat, és nem írhatom elő senkinek, hogy mit akarjon, de olyan kevés volt az egész. Az adás részről. Vagy most legyen akkor kölcsönösség. Sok tényező befolyásolja azt, miért nem vállalnak fel emberek szeretőt.

orsiw 2013.04.12. 21:29:16

Ha a témánál maradunk, hogy "Meddig várjon a szingli szerető és mire? " akkor a szingli szerető viszont igenis kissé hendikeppel startol.
Ha nincsenek elvárásai és carpe Diem van: semm gond. Ha viszont be nem tartott ígéretek, azért, hogy a szerető partnere feldobja az életét: gáz.

Amúgy a "klasszisokkal értékesebb" számomra a vállalt, komoly kapcsolatot jelenti. Most micsináljak? Egyszer a laza szerető is megunja a szeretősdizést.

orsiw 2013.04.12. 21:32:14

És abban is megegyezhetünk, hogy jobb érzés elsőnek lenni, mint másodiknak.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.12. 21:36:21

@orsiw: Hát, ez attól függ, hogy aki első, annál van-e második is, tud-e róla, és mit szól hozzá :P
A saját tapasztalatom viszont az, hogy szeretőként sokkal jobb nekem, mint feleségként valaha volt. De ez persze nem szabály, csak egyéni szocprobléma. Az se mindegy, hogy kinek vagy az elsője és kinek a másodikja :P

És megértem, h a szingli szerető szempontjából másképp néz ki az élet, a poszt eredetileg erről szólt, de a kommentekben elmentünk más irányokba is.

TBal 2013.04.12. 22:38:09

@orsiw: Nem látom, hogy hol a vita... én azt írom, hogy másodiknak is lehet adott esetben nagyon jó lenni (amúgy lehet, hogy a házas ember is a másodikkal levést élvezi igazán, a párjával kihűlt a kapcsolat), te meg azt írod, hogy de a második nem első. Szóval arról megy az eszmecsere, hogy a pohár félig üres vagy félig tele van.
Persze, embere válogatja, hogy meddig van tele a pohár.

Viszont a félig teli pohár lehet literes korsó is, a teli pohár meg egy kis kupica, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem mindegy, mivel van tele az a bizonyos pohár :).

Tylia cordata 2013.04.12. 23:45:49

@orsiw: "nincs meg, vagy nem alakul ki az a fajta tisztelet egy szerető felé, ami egy komoly kapcsolat felé megvan".
Definicióid mutatják, hogy a szeretői létet sematikusan és csak a két szélső érték tükrében nézed (értéktelen "dugópajtás" vagy az értékes "komoly kapcsolat"). A valóság ennél sokkal differenciáltabb (szerencsére!).

Hogy melyik kapcsolat értékes és melyik nem az, az mindkét résztvevő félen (és nem a kapcsolat formáján) múlik.

Hogy biztos legyél magadban és céljaidban, nem árt tovább tájékozódnod, önismeretedet is javitani - Igy nagyobb esélyed lesz boldogabb kapcsolatokra.

Tylia cordata 2013.04.12. 23:55:11

@TBal és @skarlát betű: : Megjegyzéseitek nagyon helytállóak!

florence 2013.04.13. 12:05:15

@Tylia cordata:

Azt nem tudom, hogy te öntelt vagy-e, vagy ennyire megkeseredetté tett a házasságod sikertelensége?

Miből gondolod, hogy Orsiw önismerete fejletlen?
Csak mert, a saját értékrendje szerint, már sem szerető, sem dugópajti nem szeretne már lenni? Mert vágyna egy tartósabb, családanya - feleség - házasság szintű kapcsolatra?

florence 2013.04.13. 12:48:15

@TBal: @skarlát betű:

Semmi közöm hozzá(tok sem) , de még mindig azt a képet erősítitek bennem, hogy ti egy pár vagytok :-)

Ha mégsem, akkor sürgősen ismerkedjetek össze IRL is!
Az isten is egymásnak teremtett titeket :-)

Olyan romantikus lenne, ha ezen a blogon keresztül válnátok szetetőivé egymásnak :-)))))

Tylia cordata 2013.04.13. 20:24:22

@florence: Ha Orsiw valamit nem ért abból, amit irtam, majd megkérdezi. Nem jól értelmezted a neki szóló üzeneteimet. Ha Orsiw nem ért valamit abból, amit írtam, majd megkérdezi.
Az önismeret és emberismeret gyarapitása senkinek sem árt.

Mellesleg, nem öntelt vagyok, csak több élettapasztalatot gyüjtöttem össze és a tanulásba is sokat fektettem be, tudok segiteni másoknak.

Megkeseredett nem voltam még soha, pedig volt pár nehéz helyzet az életemben, amiket gyorsan és jól sikerült megoldani. Lehet, hogy anakronisztikusan hangzik, de kifejezetten jókedvű, kapcsolataimban, sportban és szakmailag is sikeres volta az eddigiekben, nagy baráti körrel, és többnyire (mint most is) boldog ember.

Tylia cordata 2013.04.13. 20:25:15

@Tylia cordata: hibajavitás: első bekezdésben véletlenül szerepel kétszer ugyanaz a mondat.

TBal 2013.04.13. 21:25:09

@florence: képzelj, amit csak szeretnél! Meg is filmesítheted esetleg! :)))

(jókat szórakozok az ilyen találgatásokon :))

orsiw 2013.04.15. 09:39:18

@florence: köszönöm florence! (Amúgy szerintem meg SB férfi.)
@Tylia cordata: Az önismeret fejlesztése valóban hasznos dolog, nem zárkózom el tőle. Mindenesetre az önismeret számomra nem a belső konfliktusok elkenését, a helyzetek (lelkiismeretemmel szembeni) kimagyarázását jelenti. Párkapcsolati kérdésekben fokozottan nem, pedig nem vagyok egy merev gyerek.
Itt inkább a téma megközelítése az alapgond, hogy van, aki az állandó kapcsolatára koncentrál(na); van, aki meg az állandó kapcsolata mellett szeretőt tart, hogy elviselje az állandó partnert. (blogol211)
@TBal: ha a poharas hasonlatot jól értem, mindkét "versenyzőnél" félig van, de elvárod, hogy mindkettő úgy tekintsen rá, mintha félig tele lenne, neked meg mindegy, mert nálad van a két fél pohár, ami ugye egy egész adag.

TBal 2013.04.15. 10:56:26

@orsiw: "(Amúgy szerintem meg SB férfi)".
Hm, csak ruhában láttam öt ugyan, de határozottan nönek nézett ki :)

Pohár: ugye a félig tele/félig üres dolog az optimista/pesszimista hozzáállást szimbolizálja, hogy arra koncentrálsz-e, ami van, vagy arra, ami nincs. Arra próbáltam rámutatni, hogy sokszor nem a relatív szempont a legjobb, azaz azt nézni, hogy hány %-ot kapok x-töl ahhoz képest, amit elvileg (teljes társként) kaphatnék. Lehet, hogy mennyiségben egy korrekt valakitöl a kevesebb % is több, mint mástól a 100%.
folyt. köv.

TBal 2013.04.15. 10:57:33

@orsiw: folytatás: Tudod, van a klasszikus zsidó vicc, amikor Kohn megy a rabbihoz, hogy mit válasszon: szép feleséget, aki viszont valószínüleg megcsalná, vagy rondát, aki hüséges lenne. Erre a rabbi úgy tette fel a kérdést, hogy: inkább megosztasz egy tortát a barátaiddal, vagy megeszel egy kalap szart egyedül?

Amit meg a két fél pohárról írsz: leegystzerüsítés, hogy nálam van két fél, ami egy egész, de elfogadom - viszont nem kötöm ki a szeretömnek, hogy neki csak félig lehet a pohara, az az ö dolga, hogy megszerezze a másik felét, ha akarja, senki sem kéri töle az ellenkezöjét. Ha te meg az gondolod, hogy de... nos, akkor azt mártírkodásnak hívják.

orsiw 2013.04.15. 11:46:14

@TBal: akkor te vagy a torta ezek szerint. :)
Na, most pont nem értem, miért kapom meg a mártír jelzőt, de az előzmények után már semmin nem csodálkozom :D

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.15. 12:02:17

@florence: Na, lebuktunk, ismerjük egymást IRL, és nem vagyunk, valamint nem is leszünk egy pár :P

Ez hogy jött, h én férfi vagyok? Érdekelne az indoklás is.

@TBal: A fenébe, most lebuktattál, pedig épp ki akartam írni egy szavazást a nemi hovatartozásomról :P

florence 2013.04.15. 12:03:05

@TBal:

A zsidó biccekkel az a baj, hogy egy szituációt hasonlít egy másikhoz. De egy párkapcsolat összetettebb és viszonosságon alapul. A torta meg a szar ugyanazt csinálja. Hagyja magát, hogy megedd :-)
Az üzlet már jobb hasonlat.
Ott már vannak előnyök, hátrányok, bizalom, meg konkurencia, meg fair play, meg stílus, meg udvariasság.... de barátság az nincs :-)
Tehát, egye mindenki kedvére a szart a feleségével és a tortát a szeretőjével.... hülye aki nem tud választani. Igaz? :-)

orsiw 2013.04.15. 12:44:25

Hogy kikupálódjak, elolvastam az egyik korábbi posztot.
SB: A férfit visszavonom, bár a legutóbbi kommentjeidből 80% -os esélyt olvastam ki belőle. A véleménykülönbségeket az is okozhatja, hogy mindannyiunknak más dolgok vannak a háta mögött. Emiatt az igények is mások. Egy megunt házassági együttlét alatt kibontakozó embert nyilván feldob a szeretőzés; egy még nem házas, de már feltételezhetően "kibomlott" igényekkel rendelkezőnek meg a házasság a buli és a szeretősdi unalmas. Ezek miatt az eltérő tapasztalatok miatt senki sem jobb vagy rosszabb és az igényeket tiszteletben lehet tartani vagy közelíteni lehet őket.
Ui: szerintem sem hülyeség a Miskolczi-könyv.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.15. 13:19:04

@orsiw: Még mindig nem értem ezt a 80%-ot :P Bár az biztos, h racionálisabban közelítem meg a dolgot, mint a nők általában, lehet, h ez okozza a félreértést nálad. Ami nem zárja ki, h ne legyek érzelmes is, de azt inkább megtartom magamnak legtöbbször :)

A Miskolczi-könyvben biztos vannak érvényes mondatok, de a szeretőzés mint jelenség sokkal gazdagabb és sokszínűbb, lehet, hogy ez az ő átkosban megélt perspektívájából nem látszott, mindenki magából indul ki. Én ismerek olyan embereket, akik igen nehéz történelmi körülmények között is meglátták a színeset és az izgalmasat, inkább rájuk szavazok :)

TBal 2013.04.15. 13:45:28

@orsiw: Hajjaj, nem közelít a véleményünk ezek szerint...
Torta: hát, lehetek torta, remélem, a kóstólók meg vannak velem elégedve, mindenesetre igyekszem annyira finomnak lenni, amennyire tudok :P

"ha a poharas hasonlatot jól értem, mindkét "versenyzőnél" félig van, de elvárod, hogy mindkettő úgy tekintsen rá, mintha félig tele lenne, neked meg mindegy, mert nálad van a két fél pohár, ami ugye egy egész adag."
Ebböl gondoltam a mártírt. Nekem két fél az egész, a felesek meg mártírok, mert abban reménykednek, hogy majd az egész az övék lesz (a te szavaidból következtetve), ezért nem keresnem másik felet, feláldozzák magukat a reményért -> mártír.

TBal 2013.04.15. 13:50:59

@skarlát betű: bocsánat, azért reménykedem, hogy ennyi lebutatást még nem veszel zokon... :) csak gondolotam, igazolom a nemi hovatartozásodat, amennyire tölem telik. Miután nem Thaiföldröl származol, eléggé bizonyos vagyok a nöi mivoltodban :P.

@florence: a feleséggel is ehet az ember tortát, igaz, nem olyan választékban, mit szeretövel. Én legszívesebben feleséggel és szeretöv/kkel is tortát eszek (persze mesmilyet egyikkel, illetve másikkal).
Ha a feleség szar, a szeretö meg torta, és szeretöböl feleség lesz, könnyen változhat a torta is szarrá...

florence 2013.04.15. 13:56:39

@skarlát betű:

Az, hogy te, esetleg, férfi is lehetnél, nem az én megérzésem volt :-)
Téged nőnek gondoltalak. Vagy annyira okos, hogy ez ne legyen kérdés :-)

@TBal:
Azt írod, hogy mindig jót mulatsz az olyan felvetésen, mint az enyém. Ezek szerint, másoknak is gyanúsak voltatok már... Ez neked nem gyanús ? :-))))

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.15. 14:00:07

@florence: Ja, persze, csak elfelejtettem berakni a kérdésbe orsiw-ot, sorry. De ő már válaszolt is.

Nem emlékszem, hogy bárki gyanúsított volna minket, és aligha járhatnál messzebb az igazságtól :) Sztem TBal csak arra utalt, hogy volt már hasonló gyanúsítgatásban része, de nem velem kapcsolatban, ha jól tudom :P

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.15. 14:01:38

@TBal: Lebutatást? :P De, azt már igen :)
Most még a származásomra is utalsz, oda az inkognitóm, te :P

florence 2013.04.15. 14:03:04

@TBal:

Ha nem a feleség a kizálógasosságát a szarságával tetéző szereplő, akkor mire asszociáljak a zsidó viccedből? :-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.15. 14:08:15

@florence: Sztem nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani egy sztereotip és kissé ostoba viccnek. Pl tévedés, hogy minden szép nő hűtlen, mert van sok szép nő, aki aszexuális, a "csúnyák" pedig állítólag többet szexelnek, vagyis nincs ám biztonság :P
Arról nem is beszélve, hogy a szépség és a csúnyaság mennyire relatív, ugyebár. Ha már viccet akarunk elemezni...

TBal 2013.04.15. 14:10:04

@florence: mondd szépen: Ú-T-E-L-Á-G-A-Z-Á-S! :))) Nem hitem volna, hogy létezik írásbeli nyelvbotlás is :D

Gyanússág: SB-nek van igaza, néha elég hajmeresztö dolgokat feltételeztek rólam, de nem vele kapcsolatban :).

Amúgy nem zárom ki a hüséges tortát sem, elöfordulhat. De mivel én szeretem a tortákat változatosan, szívesen megosztom a sajátomat is.

orsiw 2013.04.15. 14:12:11

@skarlát betű: szerintem nem kell a hetvenes évek átkos korszakára fogni azt, ami akkor működött, mert most tök ugyanezek folynak, maximum eufemizálunk, nem nevezzük nevén a gyereket.(Emiatt le is torkoltak itt sokan, hogy ejj, nem dugópajti az, hanem Szerető, pedig...)
/A könyvet nagyon fiatalon olvastam, még tapasztalatok nélküli illúziókban éltem, meglehetősen kiakadtam én is. Az a rész maradt meg máig, amikor a (házas)pali táncol egy bulin egy (férjezett)nővel, aztán megszólal: "Mondj egy hatjegyű számot." /
Ha a helyzeted fordított lenne és nem áhítoznál arra, hogy megszabadulj a lerázhatatlan férjedtől, hanem lelépett volna, valószínűleg nem magasztalnád fel azt, hogy te vagy talonban valakinél vagy hogy megtehetsz olyasmiket szabadon, ami amúgy egy normál kapcsolatban kiveri a biztosítékot. De ezt nem bántó szándékkal mondom, csak megállapítom, hogy így már értelek.

TBal 2013.04.15. 14:12:12

@skarlát betű: hjaj, mostantól egy szót se szólok erröl a témáról :) - butatni meg természetesen a legkevésbé sem állt szándékomban :DD

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.15. 14:19:23

@orsiw: Nézd, vannak szemét emberek, akár egyedülállók, akár házasok, a szemétség nem a státuszból fakad, hanem magából az emberből. Nyilván van egy csomó pasi, aki lélektelenül csak dugni akar, na, az ilyeneket én elég jól ki tudom szűrni. De csak azért, mert ilyenek is vannak, az egész szeretői képlet azért nem ilyen.

Mi lett volna, ha... Hát, ezt sose fogjuk megtudni, de ha a jelenlegi F-em hagyott volna ott, vagyis itt, akkor sztem nem nagyon bánkódnék. És biztos megtanultam volna akkor is, hogy ne várjak ölbetett kézzel, talonban, akkor legyen nekem is talonban valaki :) Bár én nem így értelmezem a férfi-nő kapcsolatokat.
Azt viszont nem vitatom, hogy szar lehet, ha családot akarsz és nincs rá kilátásod, mert én is voltam magányos, nem is keveset.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.15. 14:22:15

@orsiw: A dugópajti pedig más, mint a szerető, de ha te ragaszkodsz ehhez a meghatározáshoz, ám legyen. Csak egy dugópajtihoz nem fordulok a bajban, nem keres napi szinten és nem aggódik miattam, nem számíthatok rá... Persze a szerető is sokféle lehet, a lehetőségeihez mérten, de amit/akit én annak nevezek, az legelőször is barát. És nem felületes haver.

florence 2013.04.15. 14:23:28

@skarlát betű:

Leszállok erröl a témáról, de nőből vagyok és belülről 1000 apró karom ejtette sebként viszket a kiváncsiságom....
Annyira nem az eseted @TBal: ? Vagy te vagy láthatóan nem az esete? Mert szerintem egy nyiltan is felvállaltan, nyitott kapcsolatban élő, okos, jó humorú és figyelmes pasi ( én ilyennek képzelem őt :-) ) a te élethelyzetedben és a te szemléleteddel, több mint ideális lehetns....
Persze most nyílt színvallásra kényszerítelek. Ha hülyeség, amit gondolok, ne is válaszolj rá!
De én őszintén gondoltam, hogy olyam ritka az olyan férfi, aki nyíltá tudta tenni a szetetőkereső indíttatását, hogy csak úgy tudom elképzelni, ha a pasi otthon nagyon jó, figyelmes és biztonságot sugalló a felesége szemében és átlagon felül okos is.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.15. 14:27:10

@florence: Ezt most tényleg nem kommentelném :)
Legyen az én titkom :P

TBal 2013.04.15. 14:28:53

@florence: Hü, mindjárt elpirulok :)!
Szerintem írj @skarlát betű: -nek privátban, én megadom neki az engedélyt, hogy ott válaszoljon neked, de szerintem ez nem tartozik mindenkire.

Amúgy köszönöm a jellemzést, meglep, hogy ilyen jó imidzsem van :D

orsiw 2013.04.15. 14:29:39

Na, tényleg ne jussunk el a zsidózásig, mert az már tényleg nem ide tartozik!
Amúgy a vicc jó, mert meglátásom szerint ez egy tipikus "sztereotípia" a fiúk biztonságosabban érzik magukat a "csúnyákkal", mert a "szép" nő kikapós. (Marhaság!!!) Viszont ebből kiindulva azért nekik sem esne jól, ha asszonka kikapna valaki mást is...Inkább ők.

TBal 2013.04.15. 14:33:30

@TBal: @skarlát betű: az engedély nyilván a velem kapcsolatos dolgokra vanatkozik, magadról természetesen annyit mondasz, amennyi jól esik :).

orsiw 2013.04.15. 14:35:40

@skarlát betű: igazad van, a dugópajti nem szerető. Ha viszont engem minden nap felhív és aggódik értem, plusz egy jó barát (és vica-versa) akkor azzal az emberkével nagyon szívesen élnék együtt, hogy még jobban gazdagítsuk az életünket egymással. Ha meg erre nincs lehetőség, akkor ne hülyítsük egymást feleslegesen. Akkor legyen barát, nem kell telefonálgatnia, dugás meg nix.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2013.04.15. 14:40:58

@orsiw: Mi ebben a hülyítés, azt nem értem. Mindketten tudjuk, hogy mi az ábra, és mindkettőnknek jó ez így.
Lehet, hogy egy párhuzamos univerzumban az embernek az itteni univerzumbeli sz-e a férje/felesége, de az is lehet, hogy ott is szeretők :P
Van olyan kapcsolat, aminek épp az a varázsa, hogy szeretőség és nem együttélés. A 2 műfaj nagyon más, de mindkettőből van nagyszerű és szar is.
Neked meg fix egy monogám kapcsolat kell, oké, csak amíg ez nem jön össze, addig mit csinálsz?

florence 2013.04.15. 14:52:15

@TBal:

Szerénységed nem ismert határokat. Eddig :-) Mostantól meg egy kicsit kijjebb tolódtak azok a nemismert határok is.
Aranyos, amint "zavarba jössz" :-)
Gondolom, a csajozós imágód szerves része :-)))))

TBal 2013.04.15. 20:47:33

@florence: nem igazán van csajozós imágóm, igyekszem magamat adni és ha úgy adódik, fontos, hogy a lány/nő mire mond igent, és igyekszem meggyőződni arról, hogy tudja kezelni, pl. nem kezd el epekedni utánam, nem akar első lenni nálam. Így persze nem is dúskálok az igenekben, de nem is vagyok a bioszex (fűvel-fával) híve, ha keresek, akkor általában egyvalakit, hosszabb távra.

A "zavarba jövés"-t inkább poénnak szántam - igen, értelmesnek tartom magamat, remélem, mások is. Humor? Nem mindenkinek az ízlésével találkozik, de többeknek tetszik, nekem ez elég. Nem szerethet mindenki, de nem is kell.

orsiw 2013.04.24. 10:01:17

@skarlát betű: "amíg nincs monogám kapcsolatod, addig mit csinálsz?" Nos. 1) egyedül vagyok; 2) dugópajti tűzoltásra hülyítés nélkül közös megegyezéssel 3) keresem a párom, azaz monogám kapcsolatot. 4) A legvégső esetben vetemedek arra, hogy foglalt fiúra pattanjak, pont azért mert már néha előfordult és elég szar. Ennek ellenére jelenleg is a legvégső eset van. És megint szar.

ghost recon 2013.04.24. 11:02:01

@orsiw:

LOL!
"-Mikor és hol erőszakolt meg a Medve, Nyuszika?
-A patakparton, a nagy fűzfa alatt. Tegnap, meg tegnapelőtt. És ma megint oda megyek."

orsiw 2013.04.26. 11:44:20

@ghost recon: nem vagyunk hibátlanok.

ghost recon 2013.04.26. 11:52:18

@orsiw:

Nem, persze. De azér a közvetlen tapasztalatból valamennyire mégis tanulni kéne, hein?

TBal 2013.04.26. 13:26:48

@orsiw: "Ennek ellenére jelenleg is a legvégső eset van. És megint szar."
Ezek szerint az egyedüllét még szarabb... :)

ghost recon 2013.04.26. 13:35:44

@TBal:

Ki hogyan bírja. Van aki akármeddig is elvan egyedül, van aki egy napot sem bír ki. Ez utóbbi szerintem infantilis vonás.

TBal 2013.04.26. 13:41:04

@ghost recon: szoktam idézni a Bambiból a legfontosabb mondatot, illetve kérdést: "Te nem tudsz egyedül lenni?"

ghost recon 2013.04.26. 13:46:50

@TBal:

Köszönöm kérdésed, én kiválóan bírok egyedül lenni. Remekül tűröm a magányt, ámbár nyilván nem lubickolok benne.
Tapasztalatom alapján szilárd véleményem, hogy kimondottan jó, ha egy kapcsolatot magány követ, és nem egyikből ugrunk a másikba. Főleg nem úgy, hogy esetleg még ösze is lóg két vagy több kapcsolat.

TBal 2013.04.26. 13:56:40

@ghost recon: ebben egyetérthetünk, azt hiszem. Az elöbb se kérdeztem, hanem kb. egyetértettem Veled.

TBal 2013.04.26. 13:58:19

@ghost recon: @TBal: Bár személy szerint a legjobbnak azt tartom, ha egy kapcsolatot halál, esetleg megözvegyülés követ, feltéve, ha a kapcsolat egy életen át tartott.

orsiw 2013.05.07. 11:15:16

@ghost recon: nem, nincs gondom az egyedülléttel, nem vagyok társfüggő, ha erre gondolsz. Bár őszintén szólva nem szeretem, ha ezt a "bélyeget" lépten-nyomon rásütik valakire.
Van, amikor a szituk úgy hozzák, hogy nyuszika a patakparton találja magát. De azért reménykedik, kísérletezik, hátha nem. Mindent belead: akkor se nem. Na, amikor látja, hogy akárhogy odateszi magát, nem változik semmi, akkor már inkább nem szívesen megy ki.

orsiw 2013.05.07. 11:16:36

@ghost recon: az össze is lóg két kapcsolatról meg csak annyit, hogy két év szünet, az már elég ahhoz, hogy mondjuk "Tudok egyedül lenni?"

ghost recon 2013.05.07. 11:31:25

@orsiw:

Nem sértegetni akartalak. Manapság meglehetősen gyakori, hogy az emberek egy percig sem képesek egyedül kibírni. Tulajdonképpen már-már az számít abnormálisnak, ha valaki nem kap sírógörcsöt, ha nincs aki elkészítse a reggeli kakaóját.
Személy szerint nekem is volt olyan nőismerősöm, aki mintegy bemutatkozásként és a félreértések elkerülése végett közölte: úgy legyen saját életem, hogy ő képtelen egyedül aludni. És tényleg nem is tudott.:)

orsiw 2013.05.08. 09:43:21

@ghost recon: de gondolom ezt nem bírtad...és a hölgy hogy bírta a köztes időszakokban?

ghost recon 2013.05.08. 10:51:41

@orsiw:

Én ezt nem is akartam bírni, és a hölgy sem kényszerült rá, hogy bármit kibírjon. Az a fajta volt, aki bármikor szerzett magának alvótársat ha akart.

ghost recon 2013.05.08. 11:31:04

@orsiw:
Azt te csak úgy gondolod. Valójában hiába tud bedugni az ágyába szinte bárkit, akit csak akar, valójában boldogtalan a mai napig. Depressziós, kissé paranoid, csalja a férjét, a szeretőit, a szeretői melletti szeretőit, mindenkit. Esélye sincs egy normálishoz közeli életre, és ő sem lesz örökké fiatal.

orsiw 2013.05.09. 17:06:17

@ghost recon: félre ne érts, nem irigylem egyáltalán. Namost ezt a nőt mégis valaki elvette feleségül. Kemény. Igen, az poén, ha már a szeretődet is csalod egy másik szeretővel. Menekül önmaga elől is. Először magaddal kell jól együtt lenni, a többi már csak bónusz.

ghost recon 2013.05.09. 23:14:34

@orsiw:
Az még csak hagyján, hogy elvette, de azóta is a férje. És liheg és gürcöl, és nyalja a seggét, mint egy idióta.
süti beállítások módosítása