A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

A nő ribanc, a férfi csak nagyétkű

2011.03.07. 08:00 skarlát betű

Igen, a kettős mérce még él. Nem ugyanúgy ítéli meg a társadalom (hülye szó, de most mit írjak ide?), ha a férfi lépeget félre, mint, ha az asszony. Minél hagyománytisztelőbb a berendezkedés, annál rosszabbra kell számítania a nőnek. Extrém esetben (és ebből jóval több van, mint szeretnénk) halálos ítéletre. Lehet ez a halálos ítélet akár hivatalos is, az egész közösség által jóváhagyott aktus, de lehet "egyszerű" önbíráskodás. A lényeg, hogy még itt és most sem teljesen veszélytelen házasságot törni, ha nőnek született az ember.

Messze vezetne, ha belemennék az egész problematika kultúrtörténetébe, ebből most bennünket annyi érdekel, amennyihez aktuálisan közünk van. A XXI. században, Közép-Európában. Gyilkosság szerelemféltésből? Igen, létező kategória, sőt, ehhez még csak megcsalás sem szükséges, elég a gyanú, az attól való félelem, hogy valaha megtörténhet a félrelépés, vagy akár csak annak gondolata befészkelheti magát az asszony agyába.

Nem állítom, hogy a nők sosem ölnek féltékenységből, de ezt mégiscsak viszonylag ritkán teszik, és még akkor is hajlamosabbak tán a vetélytárs, vagyis a másik nő ellen fordulni, mint az imádott pasijuk ellen. Esetleg még próbálkozhatnak öngyilkossággal, mert ez ideig-óráig rájuk tereli az egyébként mindenki mással foglalkozó férfi figyelmét. (Lásd a Dolce vita című film újságírójának, és élettársának játszadozását ...)



Nem kell persze a legtragikusabb forgatókönyveket felvillantanunk. Még akkor is kettős a mérce, ha egyébként liberális beállítottságú emberekről van szó (itt nem elsősorban politikai meggyőződésről beszélek). Nem ugyanolyan megítélés alá esik egy férfi, aki a felesége terhességi ideje alatt lép félre, mint maga a feleség, aki ugyanezt terhesen teszi. A férfit megértik, a nő orbitális szajhának minősül. Sőt, az ilyesmit el se bírjuk képzelni ... Pedig azért nem véletlen, hogy a gyerekek 10%-át nem a biológiai apja neveli fel (úgy, hogy erről mit sem sejt ...) Vagy azt gondoljuk, hogy a nő teherbe esik a szeretőjétől, de utána nyomban beszünteti a találkákat? Aligha ...

A félrelépők gyerekei sem egyformán ítélik meg "bűnbe esett" szüleiket. Főleg és jellemzően a fiúgyerekek, kamaszodó srácok viselik rosszul, ha kiderül, hogy az anyjuk szeretőt tart. Egy világ omlik össze bennük, és nem ritka, hogy mindent megtesznek, ami az érzelmi zsarolás kategóriájába belefér, csak, hogy leválasszák anyjukat a pasijáról. Egy apával ezt sokkal macerásabb végigjátszani, de a gyerekek általában nem is próbálkoznak vele. Mert egy férfinak több mindent el lehet nézni. Szerintetek is?

28 komment

Címkék: kettős mérce szerelemféltés halálos ítélet

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr652710737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.03.08. 05:03:50

Sötét keresztény Európa - sötét középkori maradványa.
Ami kettéválasztja az utódok felnevelését és a szexet az meg lassan eltűnik - www.nana.hu/objektiv/szabad-szerelem-a-himalaja-labanal-16471.html Üdv

zotyer · http://testimese.blog.hu/ 2011.03.08. 13:29:48

A mérce kettős - ez való igaz... de próbálunk tenni ellene... Boldog Nőnapot csajok! :-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.03.08. 15:34:30

@zotyer: Hm, köszönjük. Belenéztem a blogod nőnapi posztjába, juj ... Én értem az iróniát, de azért szebbet is találhattál volna. Mondjuk, egy normális méretűt, nem modern Priaposz-ábrázolást :P
Kicsit elgondolkodtat, ahogy te a kalandjaidról írsz. Ha már kettős mérce: nem érzed úgy, hogy valójában megveted a nőket, akiket ábrázolsz? Akár mesék a mesék, akár van valóságtartalmuk, ez most másodlagos.

barbieds (törölt) 2011.03.08. 17:06:30

Szexuális forradalom ide vagy oda, ez a kettős mérce nem látszik változni. Ennek talán az az oka, hogy egy nő - elvileg - többet kockáztat a dugás során. És ez a kockázat van lefordítva erkölcsi tiltásra-neheztelésre. (Most tekintsünk el attól, hogy ma már rendelkezésre áll gumi, tabletta és gázspray is. :))

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.03.08. 18:19:57

@barbieds: Nyilván többet kockáztat egy nő ma is, de azt hiszem, inkább arról van szó, hogy az agyunk nem áll át 20-30, de még 5000 év alatt sem. Főleg a pasiké, akik nem is érdekeltek abban olyan nagyon, hogy átálljon az agyuk :) Jó,ez leegyszerűsítés, de nézd meg, hogy a legnagyobb szoknyapecérek tudnak a legháklisabbak lenni, ha a saját lányukról van szó.

Alensha 2011.03.08. 22:42:49

hát, én valahogy nem ezt tapasztalom a modern társadalomban... ha egy férfi megcsalja a párját, akkor elmondják minden önző disznónak, ha egy nő teszi ezt, akkor „szegénykém, biztos nem törődik veled eleget a férjed”. ha egy nőt megcsalnak, akkor „hogy tehette veled ezt ez az aljas disznó”, ha egy férfit megcsalnak, akkor még a férfitársai is kiröhögik. lásd pl. Diana hercegnő, aki hol ezzel, hol azzal csalta a férjét, szerencsétlen Károlynak meg az az egy Camilla volt csak, mégis elmondták minden aljas gazembernek... szóval van kettős mérce, de szerintem épp fordítva.

azt sem tudom, honnan veszed, hogy megértőek a férfiakkal, ha a terhes nőjét csalja meg. én úgy vettem észre, pont hogy még jobban elítélik, mint ha nem terhes nővel teszi. de lehet, hogy csak túl kulturált körökben mozgok.

a „gyerekek 10%-át nem az apja neveli” egy urban legend, ezt válásoknál használt DNS-tesztek mutatták ki, de DNS-tesztet eleve ott végeznek csak, ahol már felmerült a gyanú, ahhoz képest nem is rossz arány.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.03.09. 08:17:23

@Alensha: Lehet, hogy van némi igazságod, bár én olyan nagy toleranciát nem tapasztaltam, de az igaz, hogy a nők kevésbé buknak le, mint a pasik, mikor pedig lebuknak, jobban ki tudják magyarázni a dolgot ... Ráadásul feltételezik róluk, hogy csak szerelemből lépnek félre, ami nem igaz, de ez a közhiedelem, ezért könnyebben megbocsátanak nekik.

Ami Károlyt és Dianát illeti, ha jól tudom, Károly kezdettől csalta a nejét, Diana elég soká tűrte, és csak később lépett, de helyesbítsetek, ha nem jól tudom. Egyébként ő tökéletesen játszotta az áldozat szerepét, tán az is volt, de rá is játszott. Ebben a nők jobbak. Mire kiderült, hogy neki is voltak szeretői, addigra már rögzült mindenkiben, hogy szegény Diana, mennyire megszenvedett. Ráadásul tényleg rosszul járt, mert a pasik, akiket választott, nem bizonyultak olyan őszinte partnernek, mint Károlynak Camilla.

Az összehasonlításom úgy szólt, hogy pasi megcsalja a terhes feleségét vs. terhes nő lép félre. Ha a nő veszélyeztetett terhes, és ezalatt csal a pasi, szerintem azt megértéssel fogadják. De ez is attól függ, hogy kit kérdezel meg, persze.

Abban igazad van, hogy ha a pasit csalják meg, őt nem sajnálni, hanem lesajnálni szokás, de ez épp azt bizonyítja, hogy súlyosabb véteknek tartja a társadalom, ha a nő lép félre, mert az a férfinak is szégyen, ezért is a vehemensebb reakció a férfi részéről. A nőnek nem szégyen, ha a férje megcsalja (vagy nem akkora), mert a férfiakról elkönyvelik, hogy úgyis poligámak.

Lehet, hogy a 10% urban legend, nem olvastam utána, de nem tartom hihetetlennek.

zotyer · http://testimese.blog.hu/ 2011.03.09. 10:01:27

@skarlát betű: a 10% tényleg soknak tűnik...
Megvetés, az nincs bennem. Nem szép, nem etikus sokszor amit teszek, ez igaz, de a választás lehetőségét mindig megadom a nőknek.

barbieds (törölt) 2011.03.09. 11:17:50

@Alensha: szerintem a megcsalás megítélése (a nő azért teszi, mert elhanyagolják, a férfi azért, mert önző disznó) épp alátámasztja a hagyományos szerepelvárásokat, vagyis, hogy a nő ne kúrogasson félre (ezért ha megteszi, nyilván nyomós oka van rá), a pasit meg úgyis hajtja a vére (tehát csak engedelmeskedik a hajlamainak).

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.03.09. 12:29:08

@zotyer: Pedig úgy tűnt, büszke vagy rá. Akkor mégsem? Meglep, hogy azt írod, nem etikus, mert azt gondoltam volna, hogy nem látsz benne semmi elítélendőt.

@barbieds: Szerintem is. Bár a nőt is ugyanúgy hajtatja a vére. De ebbe inkább nem gondolnak bele a pasik. Főleg, ha a saját családtagjaikról van szó.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.15. 17:59:15

"Még akkor is kettős a mérce, ha egyébként liberális beállítottságú emberekről van szó "

Nem is tudnál iesztőbbet mondani egy pasinak, mint hogy jó szexet keresel. Több okból is.

1) mert bár valszeg azt vallja, hogy jó lenne egy nő, aki nem fog rákapaszkodni, és teli szájjal panaszkodik, h minden csaj tapad, frászt kap abban a pillanatban, amikor valakinek mégsem ő az alfahím.

2) ha komolyan szexet akarsz, akkor valszeg nem éred be azzal a fajtával, amikor minden megvan ugyan, de az erekció csekélyes, az előjáték otromba és az aktus maga épphogy súrolja alulról a 30 mp-et.

3) Ha már előjátéknál tartunk. Milyen a jó szeretőnek való pasi? Elég egy jó test? Csak mert akkor jöhet a buta de helyes fitnessedző, teniszedző, ilyesmi. vagy kell valami, amitől jó a hódítás? Ott már magsabb a léc és egyre kevésbé tolerálják, hogy nem ájulsz el tőlük és nem célozgatsz házasságra. Amire lehet panaszkodni, lásd 1-es pontot

4) Szóval ha nem gyúrhatsz arra, hogy belédzúgjon, mert az nem lenne "fair", akkor mégis mit várhatsz el tőle? Mondjuk hideg megvetést mindenképp, márcsak önvédelemből is, lásd ismét az 1-es és 3-as pontokat. Egy pasi képtelen tolerálni, ha csak a teste kell. És egy nő sem csak a testre bukik.

Most hirtelen ennyi jut eszembe, de ez is elég. Mondd azt egy pasinak, hogy csak szeretőnek kell. Neked sem feltétlenül kéne az, aki erre igent mond.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.03.15. 18:13:19

@Quadrille Lobster: Hihi ... Pedig van ám ilyen, nem is kevés. Külön poszt lesz, túl sokat kéne kommentbe írni. :)
Azt aláírom, hogy egy nő nem csak a testre bukik. (Bár vannak ennyire igénytelen nők is, ahogy a pasik közt is akadnak ilyenek.)
Szerinted az, hogy valaki "csak" szeretőnek kell, annyit jelent, hogy csak a teste érdekel? Neeem!!!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.15. 19:30:19

@skarlát betű:
"Pedig van ám ilyen, nem is kevés."
Azért azt mondd majd el, hogyan adagolod be neki.

Én egy barátnőmet láttam ezzel szenvedni és a megcélzott hím, aki nekem is folyton nyammog, mennyire tapadnak a nők, frigidre fagyott, mikor megtudta, hogy a csaj csak dugni szeretne, mert szimpi neki.

Előtte nem hittem volna el, h van ilyen.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.03.15. 19:42:58

@Quadrille Lobster: Nézd, ha eleve az a szitu, hogy a nő foglalt, és nem készül kilépni a kapcsolatából, akkor nem férjet, hanem szeretőt fog keresni (tudatosan vagy kevésbé tudatosan), de azt nem mondtam, hogy csak dugásra. A pure sex meglehetősen kiábrándító. Még a pasik nagy részének is az, ha van némi igényesség bennük. Tehát nem arról van szó, hogy a nő csak szexelni akarna (különben erre millió pasi jelentkező akad elviekben, aztán más kérdés, hogy tisztában vannak-e azzal, amit valójában akarnak, legtöbbször nem), hanem arról, hogy szeretőt keres, barátot, cinkost, olyan embert, akivel jól érezheti magát. A kapcsolatok rendkívül sokfélék lehetnek, és vannak olyan férfiak, akik nem ijednek meg a főként erotikus jellegű viszonytól. Mindenkinek jólesik, ha ajnározzák, pár pillanatig, amíg rá nem jön, hogy ettől kötelességei lesznek, meg felelőssége, akkor már nem esik neki jól.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.15. 19:58:39

@skarlát betű:
"nincs kínosabb, mint olyan nővel feküdni egy ágyban, akivel nincs miről beszélgetni"

feküdni... aha
Ennek is csak utána kínos :D

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.03.15. 20:01:47

@Quadrille Lobster: Mér, előtte is lehet beszélni :P Meg közben. És akkor mindig kínos. :P Gondolom, az illető ezt megtanulta, és attól kezdve igyekezett nem jutni hasonló kínos helyzetekbe :)

Ifigenie 2011.04.04. 11:30:54

Érdekes, amiket írtok.
Mint valami szakértő csapat.
Idegesített eddig, hogy az ilyesmiről csak az általános társadalmi sablon rizsát lehett hallani/olvasni, miközben ez annyi embert érint.
Azt hiszem, nincs jó, vagy rossz megítélés. Egyéni helyzetek vannak, és gondoljunk bele, hogy nem mindegy, miből mi sül ki...szeretői kapcsolatból összeköltözés, aranyos kisbaba, élethossziglan tartó boldogság = mindjárt más a megítélés, mint ha csak egy éjszakáról, futú kalandról, szeretői kapcsolatról, mások "becsapásáról" lenne szó+ ehhez jön az adott környezet, a család, az emberek, hogyan fogad el a saját anyánk, apánk, testvérünk, stb...szeret és megért-e így is minket, vagy elítél...melyik viselkedés helyes....szerintem nagyon sok minden befolyásolja, hogy mi a megítélés. Vannak sablonok, amikről ti is írtok, de ezek is szituációfüggők. Szerintem.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.04.04. 15:55:44

@Ifigenie (lenitas.blogger.hu): Persze, hogy sokminden befolyásolja, mi a megítélés, itt csak az átlagos eseteket boncolgatom. De egyedi sztorikat is szívesen veszek, csak a jelek szerint ehhez nem sok kedvük van az olvasóknak. Mármint, hogy beküldjék a saját történetüket. Vagy a szomszédét.
Mivel engem is nagyon idegesített a sablonos szöveg, sőt, tegnap is kiakadtam a könyvesboltban, és majdnem földhöz csaptam egy könyvet, muszáj volt elindítanom ezt a blogot :-)

levelibeka28 2011.04.04. 20:37:03

Keresek egy Ferfit aki elmondja nekem miert sertö a ferfi szamara,ha a nö bevallja,hogy csak szeretöt keres.Mert ebben a helyzetben voltam en is.Független voltam ö egy nagy kujon,am amikor közöltem,hogy mire van idöm es jelenleg kedvem,nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Holot ugy gondoltam egy nös ferfi szamara nincs idealisabb mint egy olyan nö aki elöre közli:nincs szandekaban a csaladtol elszakitani ,nem akarja megkötni,csak neha egy-ket pasztororat eltölteni.Amikor szeretö voltam igenis tiszteltem,hogy az illetö az elsö perctöl közölte a szabalyokat,mit akar es mit tud adni,mit var el cserebe. Nem hitegetett,hogy elhagyja,elvesz stb.stb. Igy viszont magam dönthettem el racionalisan barmily furcsa is ez a szo a kapcsolatokban,akarom,vagy nem akarom.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.04.04. 22:32:00

@levelibeka28: Nem vagyok férfi, de már elég pasit ismertem, aki ilyesmin nem sértődött volna meg. Úgyhogy nem tudom. Logikátlan.

levelibeka28 2011.04.05. 00:05:08

@skarlát betű: akkor ezekszerint csak nem a megfelelö embernel tettem fel a kerdest.Egyebkent gratulalok az irasaidhoz,mert olyan dolgokat vetsz fel amiröl az emberek ritkan szoktak nyiltan beszelni,ugy tünik itt megtalalom a valaszokat melyeket keresek,olvashatok olyan velemenyeket melyekröl erdemes elgondolkodnom.Megismerem a masik oldalt?Remelem.Köszönöm

Ifigenie 2011.04.05. 10:38:52

@skarlát betű: saját sztori...az enyém a blogomban van és íródik (és történik) folyamatosan...vagy hogyan gondoltad??? Ilyen történeteket hogyan lehet megírni? Amikor annyi része van, annyi vonatkozása....a szomszédét is írom egyszerre :-) (mert ő a szeretőm)

Ifigenie 2011.04.05. 10:42:34

@levelibeka28: én sem vagyok férfi, de szerintem egyszerű a válasz: a hiúságuk miatt esik nekik rosszul, meg amiről szó volt, hogy azért még ha arra vágynak is, hogy csak szeretők legyenek, jól esne nekik, ha az ember "meghalna értük"....azt gondolom a férfiak roppant egyszerűen működnek, csak mi nők vagyunk hajlamosak arra, hogy túlgondoljuk a dolgokat velük kapcsolatban.

Anna_Karenina 2011.04.05. 13:20:52

@levelibeka28: Valami hasonló velem is megesett: a férfiút, azt hiszem, teljesen vérig sértettem amikor közöltem vele, hogy megnyugodhat, nem baj, ha nem értünk egyet mindenben, hiszen nem akarok hozzámenni feleségül, nem akarok vele élni, és gyerekeket sem akarok tőle. Láttam az arcán, hogy enyhén szólva nem esik jól neki, amiket mondok. Pedig családos ember, és esze ágában sincs otthagyni őket, pláne nem egy olyanért, aki még gyereket akar...

Érezhetően utálja a férjemet, és mindig van rá 1-2 rosszmájú megjegyzése. Mondtam is neki, hogy pedig nagyon hálásnak kéne lenni a férjem iránt, hiszen ameddig vele vagyok, addig biztosra veheti, hogy tőle nem akarok semmi komolyabbat. Erre fennhangon elkezdte tervezgetni az esküvőnket a drága! :-)))

De legalább tudom, mivel lehet könnyedén rövidre zárni a kapcsolatot, ha már kezd terhes lenni a dolog: bejelentem a szeretőnek, hogy válni akarok, és megkérdezem, mikor költözhetek hozzá és mikor csinálunk kisbabát... :-)))

Ifigenie 2011.04.05. 13:33:13

@Anna_Karenina: ellentétes hatáskiváltás...egyszerű pszichológiai trükk...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.04.05. 13:48:53

@Ifigenie (lenitas.blogger.hu): Ezek azért nem valami letisztult lelkületű férfiak, tán maguk sem tudják, mit akarnak, illetve nyilvánvaló, hogy nem tudják. Sajnos sokakkal megesik. De bőven léteznek olyanok, akiket ilyenbe nem lehet beugratni.

GiveltAway 2011.04.05. 15:53:33

@levelibeka28: első férfiként válaszolva pont nem tudok választ adni. Tippre azt mondanám, hogy az ilyen férfiaknak van egy elképzelésük arról, hogy a nő bizony halálosan beléjük van esve, mert ők annyira jók, és nyilvánvaló, hogy gyereket akarnak tőle mindenáron. Ezt töri össze a kijelentésed talán náluk, hogy "akkor nem is vagyok istencsászár?", és ezen besértődnek.

Másfelől a kommunikáció módja félreérthető lehet. Ezeknél az is lehet, hogy a "csak szex" fogalmába nála már nem esik bele az intimitás. Egy ilyen szegényes gondolkodású egyénnél ezért lehet, hogy az "mindenki ingyen kurvája" kategória csengője berreg fel.

Ifigenie 2011.04.05. 16:37:15

@skarlát betű: Nem azt mondom, hogy nem lehetnek összezavarodva, de a hapsik általában sokkal egyszerűbben látják és közelítik meg a dolgokat a nőkhöz képest (vagy csak másképpen):
süti beállítások módosítása