A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

A tantárgy neve: párkapcsolati ismeretek

2011.10.25. 07:19 skarlát betű

Valamelyik kommentfolyamban megjelent az a napi hír, hogy a KDNP felvetette: párkapcsolati ismereteket (rövidítve: PKI) kellene tanítani az iskolákban. Akkor ezt az ötletet pár szóval elintéztük, de lehet, hogy megér ez vitaposztot.

Gondolom, az már kiderült számotokra, hogy nem kifejezetten jellemző rám sem a napi politika tárgyalása, sem a konzervatív ötletek dicsőítése. De ahelyett, hogy lesöpörnénk az asztalról ezt a felvetést, mi lenne, ha elképzelnénk egy tantárgyat, egy tantervet, és megpróbálnánk kitalálni, hogy nézne ki egy PKI félév.

Az ötleteléshez segítségképpen néhány részlet az eredeti hírből:

A kereszténydemokrata politikus megjegyezte: fontos, hogy a gyermekvállalási kedv erősödjön, ez pedig összefügg a házasság intézményével, amely a legtermékenyebb párkapcsolati életforma. Fontos, hogy a felelős párkapcsolatról, a családi életről szóló ismeretek megjelenjenek a középfokú oktatásban - emelte ki, hozzátéve: a családi példa sok esetben ezt a szerepet már nem tudja betölteni. Harrach Péter az ismeretek megjelenítését a készülő köznevelési törvényben is rögzítené.


Nekem ezek a kérdések jutottak az eszembe:


1. Milyen képzettségű tanárok tartanák az órákat? (Ugye, nem nőtlen papok?)
2. Heti hány órában? Hány szemeszteren vagy éven keresztül?
3. Mennyi lenne az elmélet/gyakorlat arány?
4. Milyen ideológiai alapokra helyeznék a tanítást? (Csak nem a valláshoz kötnék?)
5. A gyakorlati oktatás keretében mit csinálnának a tanárok illetve a diákok?
6. Milyen korosztálynak szánnák a tantárgyat? (Már 14 évestől, vagy csak 17-től?)
7. Hogyan állnának a próbaházasság, próbaegyüttélés intézményéhez?
8. Gyereknevelésre is előkészítenének-e, bevetnék-e babaszimulátort? (lásd a fenti ábrát)
8. Mit kezdenének a párkapcsolat szexuális vetületével? Egyáltalán szóba kerülne? Tiltanák? Támogatnák? Tűrnék?

(Mit tanítanak ma a szexről középiskolában, a biológia órán kívül, tudja valaki?)

Remélem, lesz mit hozzátennetek.

55 komment

Címkék: oktatás javaslat párkapcsolati ismeretek

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr993327673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TBal 2011.10.25. 08:11:03

Maga az ötlet jó, csak épp ha a KDNP veti fel, akkor vannak előítéleteim. Nekik van egy berögzült képük, hogy mi A jó, és ugye az ember a működésük alapján feltételezi, hogy ők ezt a meggyőződést vinnék tovább. De ne legyen igazam...

Szerintem inkább arról kéne megkérdezni itt a nagyérdeműt, hogy ők mit tanítanának :). Számomra nagyon szimpatikus Mester Dóra szexoktató (élőben is volt hozzá már szerencsém), az nlcafe.hu-n szokott publikálni, jó lenne, ha ide lehetne hívni fórumozni, ő aktívan tanít is ilyeneket, igaz, inkább a szexuális részt.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.25. 08:48:49

@TBal: Ha valakinek kedve van, dolgozzon ki egy hevenyészett tantervet :-)
Egyébként afelől nincsenek kétségeim, hogy ez a PKI a monogámia dicsőítése volna, vagy lesz... Sose vettem részt jegyesoktatáson, de ez áll az ötlethez a legközelebb, gondolom, úgyhogy kíváncsi lennék, mi hangzik el egy ilyenen, ha valaki tudja, ossza meg velünk!
A vallásosak szoktak leginkább tiltakozni az ellen, hogy az iskolában szexuális ismereteket tanítson valaki (lásd USA), szerintük az a lényeg, hogy az önmegtartóztatásra neveljék a fiatalokat, oszt jónapot.
Múltkor Bácskai Júliát hívtam, de csak annyit lépett, hogy lájkolja a posztot.

TBal 2011.10.25. 09:20:21

@skarlát betű: igen, nekem is ez a véleményem, hogy gyakorlatilag valláserkölcs óra lesz, de azért elhangozhatnak értelmes gondolatok. Anno a mindentudás egyeteme is jó volt, csak Vízi E. ferdített néha kényes témáknál (pl. drogok). De sok hasznosat is mondhat, pl. a szeretet, egymás megbecsülése nem csak vallásos értékek.

Ha egyvalaki nem jön, az nem jelenti azt, hogy akkor senki se fog... :) ilyen gondolatmenettel jutnak el a nők a "minden férfi szemét"-hez egy csalódás után. Na, most jól megmondtam :)

barbieds (törölt) 2011.10.25. 09:20:40

De hogy a búbánatban lehetne iskolában, direktben megtanítani a "működő párkapcsolatot", ami annyira a benne részt vevő emberek személyiségétől függ? Szerintem sok boldogtalanság oka az, hogy mintákat, elvárásokat próbálunk követni, nem pedig a saját hajlandóságunkat. Inkább arra kellene biztatni a fiatalokat, hogy ismerjék fel és vállalják a vágyaikat, még ha azok nem is illeszkednek a fősodorba - de ez biztos nem szerepel a KDNP terveiben. Ők erkölcsös, keresztény egyencsaládokat vizionálnak nyilván.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.25. 09:28:30

@TBal: Szerinted lehet szeretetet tanítani egy valláserkölcs órán (pofázva)? Szeretetet csak szeretettel lehet tanítani, személyes példával és kapcsolaton belül, nem tantárgyi keretek között. Egymás megbecsülését pedig azzal, hogy nem poroszos módszerekkel kényszerítjük ki a tiszteletet a gyerekből, hanem a személyiségünkkel. (Kevesen alkalmasak rá, ezért nem lehet egész oktatási rendszert alapozni ilyesmire. Arról nem is beszélve, hogy mennyire becsülik meg az igazán alkalmas embereket.)
Szóval, ha őszintén el akarnának érni valamit ezen a téren, akkor először nagyon magukba kellene szállniuk. Mert mindegy, milyen emberi kapcsolatról van szó, jó csak akkor lehet, ha nincs benne kényszer és hagyjuk, hogy a másik önmaga lehessen. A konzervatív felfogás ennek pont ellenkezőjét szereti.

@barbieds: Valahogy így, szerintem is. Mindig sokkal egyszerűbbnek látszik a rendszerbe kényszeríteni az egyéneket, mint olyan rendszert kidolgozni, amely egyénenként más és más tud lenni. Arról nem is beszélve, mennyire félnek a fősodortól való eltéréstől.

Jilley (törölt) 2011.10.25. 09:34:34

@barbieds: Látod? Te pont jó tanár lennél egy ilyen programba.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.25. 09:46:08

@Jilley: Érdekes lenne a Kitekintés a bdsm világába című óra...

Egyébként az egészet arra vezetik vissza, hogy a népességcsökkenést az erkölcsök javításával lehetne megállítani. Valójában nem az egyén boldogsága és a kapcsolatok működőképessége itt a fontos, hanem az, hogy szülessen elég gyerek, aki majd munkaerőként eltart minket, ha idősebbek leszünk, ill. fenntartható legyen a szociális rendszer. Az egyéni boldogulás kontra a közösség boldogulása.

TBal 2011.10.25. 09:46:43

@skarlát betű: totál egyetértek. De ugyanakkor az se jó, hogy ha totálisan semmit nem tanítanak erről, teljes mértékben a szülőktől függ a gyereknevelésnek ez az oldala.

Szóval ez legalább egy lépés egy jó irányba. A megcalósítás valszeg rossz lesz, de ebből legalább elindulhat egy ilyen irányú fejlődés. Pl. a többi párt nem hinném, hogy magát a tárgyat kifogásolná, hanem a tartalmát akarná megváltoztatni. Majd kiderül.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2011.10.25. 09:59:19

Szerintem is komoly értékei lennének a párkapcsolati ismeretek c. tantárgynak a magyar iskolában! Vegyük például rögtön azt a vívmányt, hogy addig is, amíg ez a tanóra tart, fűtött, meleg helyen vannak a gyerekek. (Kivéve persze Pest megyét.)

M-elicious 2011.10.25. 10:04:58

A párkapcsolati ismeretek című tantárgy szerintem leginkább a szülők javára válhatna, őket kéne legtöbb esetben berakni a padba, mert amintáinkat leginkább otthonról hozzuk.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.25. 10:15:19

@M-elicious: Szerintem ez tipikusan az a típusú téma, amit mondjuk szerepjátékkal lehet tanítani, vagy lehet, hogy a tanítás szó itt helytelen. Szóval, pszichodrámát el tudnék képzelni, de az, hogy 35 gyerek ül a padban, lányok-fiúk vegyesen és valaki nekik arról beszél, hogy mennyire meg kell becsülniük egymást, és ne mindig a saját érdekeiket nézzék, blabla, eléggé értelmetlen próbálkozásnak tűnik.
Mivel ebből a szexet természetesen nem lehet kihagyni (ha kihagyják, akkor értelmetlen), a tizenévesek pedig ezt csak röhögcsélve bírják megbeszélni, a tantárgy vagy unalomba, vagy röhejbe fulladna.
A legvalószínűbbnek azt látom, hogy lesz majd félévenként egy-egy osztályfőnöki óra, oda meghívnak egy pszichológust, vagy az egyházi iskolákban egy jegyesoktatót, és az majd mond pár közhelyet.

Kelpie 2011.10.25. 11:28:32

@M-elicious: Hajjaj, ez mennyire igaz.

Egyébként tényleg tök jó lenne egy ilyen tantárgy, amennyiben értelmesen csinálják meg. Nagyon hülye sztereotípiák vannak a mai magyar társadalomban (fiatalkorúak rétegében), hogy hogyan lehet bepasizni/becsajozni. Ami magatartásminta nagyon hasznos a társkeresésben, a társ megtartásában viszont egyáltalán nem.

M-elicious 2011.10.25. 11:53:46

@Kelpie: csak az a gond, hogy halvány emlékeim és (pedagógus)anyám elmondása szerint a tizenévesek legkevésbé egy merev előadású felnőttre hallgatnak. jobban értékelik (mert autentikusabbnak tartják) a rendőrnél az exdrogos előadását, geyerktémában a papénál egy abortuszt megjárt nőét vagy egy örökbefogadással foglalkozó alapítvány dologzójáét stb.

az autoritásnak, lekezelésnek, fentről megmondásnak ebben a korban semmi értelme, mert attól a kamaszok füle becsukódik. csak annak van értelme,ha valaki normális, termékeny párbeszédet akar kezdeményezni. ezt a mai magyar oktatási rendszerben viszont nehezen tudom elképzelni, mármint nem egyéni szinten, hanem intzéményi keretek között (vagyis lehet véletlenül jófej valakinek az osztályfőnöke, és hívhat meg érdekes előadókat, de ha kvázi jegyesoktatásnak szánják a PKI-t, ez csak csepp lesz a tengerben).

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.25. 12:14:24

@M-elicious: Ezért mondom, hogy a pszichodráma lenne egyedül hasznos. Vagy szerepjáték, vagy valami tréning. De azt nem lehet 30-35 fős osztályokkal csinálni, és főleg kötelező jelleggel... Ha a srácok meghallják, hogy jön a PKI, szerintem hatalmas ellenállás lesz bennük. Úgy el tudnám képzelni, hogy legyen egy tanterven kívüli fakt, vagy hogy hívják ezt, különóra, foglalkozás, amire NEM KAPNAK OSZTÁLYZATOT, természetesen.
De az amerikai módszer is elgondolkodtató, bár az inkább gyereknevelésre (csecsemőgondozásra) való előkészítés, nem annyira párkapcsolati dolog (a kvázi szülőpár nem él együtt arra az 1 hétre).

M-elicious 2011.10.25. 12:19:55

@skarlát betű: ahogy azt manapság olvasom-hallom, amerre a mai közoktatás átalakítása halad, az általad vizionált módszer leginkább scifinek hat.

Jilley (törölt) 2011.10.25. 16:24:10

@skarlát betű: :D
Hát persze, hogy oda-vissza hat.
Picit más.
Gyermekem (most 12 éves) pár évvel ezelőtt közölte velem, hogy szerinte a házasság arra való, hogy hazavágja két ember kapcsolatát, akik egyébként marha jól meglennének egymással. ?
Persze ebben benne van az, hogy biztos leveszi a titkolt hangulatot itthon. Úgy látszik, előttük nincs színház. Tapasztalatom szerint a gyerekek sokszor, sokkal gyorsabban megtalálják a megoldást egy problémára. A kézenfekvő és egyszerű megoldást. Talán azért mert nem bonyolítják túl, és nem lihegnek annyit rajta, mint mi felnőttek.
Tulajdonképpen lehet, hogy fogékony korban nagy sikereket lehetne elérni náluk a PKI oktatással.

E. Bonheur 2011.10.25. 19:33:11

Hát ismervén a magyar közoktatást, kb ilyennek látom ennek a tantárgynak a jövőjét
1. Biológia szakos, esetleg egészségnevelő, vagy valamilyen szociális tárgyat tanító tanár.
2. két hetente 1 órában, mert ugye, ez csak töltelék tantárgy
3. nem lenne gyakorlat.
4. az éppen aktuális ideológiai, politikai irányzat
5. olyan nem lenne
6. valószínű csak a középiskolában
7. sehogy, meg se említenék
8. ajaj, honnan pénz babaszimuátorra? legfentebb egy játék baba (egy barbie)
9. Árnyaltan, burkoltan lehet szó esne róla, de kimondottan az utódnemzés céljából lenne megemlítve

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.25. 19:51:35

@Jilley: A gyerekednek mi lenne a megoldása a ti házasságotokra? Azért látszik egyszerűnek számukra, mert még nem számolnak minden összetevővel, például az anyagiak szerencsés esetben nem szerepelnek a mindennapi gondolataik között.

@E. Bonheur: Ja, valami ilyenre gondolok én is, és ezt teljesen felesleges csinálni. A javaslat egyébként kifejezetten középiskoláról szól.
Tényleg, mennyibe fájhat egy babaszimulátor? ;-)

Üvöltő Szelek 2011.10.25. 21:01:39

Nem hiszek a PKI mint tantárgy sikerében. Ebben sztem az élet a nagy tanító mester, esetleg egy-egy ofő órába lehetne belecsempészni a témát, nagyon óvatosan, nagyon hiteles előadóval. Nekem az irodalom (de nem a lektűr) az ami a családon kívül a legtöbbet adott, de már nagyon nehéz rávenni az olvasásra a gyerekeket. Egy jól megválasztott olvasmány, annak kitárgyalása talán többet adhat, mint néhány erőltetett, elvihogott előadás. Ajánlom pl. mindenkinek Szabó Magda Az őz című művét, többet mond a házasságon kívüli kapcsolatról (a szerető szemszögéből) mint egy tucat pszichológus.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.25. 21:06:34

@Üvöltő Szelek: Nem nehéz őket rávenni, csak nem Szabó Magdát olvasnak... Persze, elvileg a hűtlenség jelenségének témakörében bármely kor bármely klasszikusa többet tud mondani, mint egy pszichológus, de nem minden gyerek szereti az irodalmat, és sokan érzik elavultnak a nem a mai korban játszó történeteket. Valóban változtak is a társadalmi körülmények, még 20 évvel ezelőtthöz képest is.
Egyébként, ahogy hallom, a mai tinilányok kedvenc vámpíros regényei is a monogámia mítoszának tesznek jót.

Üvöltő Szelek 2011.10.25. 21:07:39

Még egy dolog jutott eszembe: Hollandiában élő barátnőm mesélte, hogy ott "szeretet kurzusokat" tartanak várandós anyáknak... no komment. Ez valahogy erre emlékeztet.

Üvöltő Szelek 2011.10.25. 21:31:57

@skarlát betű: Így van, pl Stephanie Meyer Újhold triológiája valóban erről (is) szól. Az őz amúgy nagy kedvencem, tele "AHA, TÉNYLEG" élménnyel, a sok kötelező olvasmány mellett vmi hasonló is elférne egy gimiben. De továbbra sem gondolom, hogy a monogámia tanítható lenne, sokkal inkább azt kellene tanítani, bemutatni, hogy különböző élethelyzetekkel hogy lehet megbirkózni.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.25. 22:29:47

@Üvöltő Szelek: Valamilyen kurzuson egyszer én is voltam terhesen, de másodszorra nem volt kedvem elmenni. Nem nagyon tudtam mit kezdeni az egésszel. Az is arról szólt volna, hogy alakítsunk ki kapcsolatot a gyerekkel, mielőtt megszületett volna, őszintén szólva én kicsit nevetségesnek éreztem volna, ha a hasamhoz beszélek, szóval nem tettem. ;-) Ettől a gyerekeim nem szenvedtek maradandó károsodást, úgy veszem észre :-)

Rogerthat 2011.10.25. 22:39:39

inkább pénzügyi ismereteket kellene tanítani helyette, például hogy az ifjú párok még véletlenül se vegyenek fel devizahitelt az új autóra vagy lakásra - ez erőteljesebben hozzájárulna a párkapcsolatok felhőtlenségéhez, és ha a gyerekvállalási kedvet nem is, a lehetőségeket mindenképp gyarapítaná. :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.25. 22:46:57

@Rogerthat: Nézd, szerintem ezek után már nem vesz fel senki devizahitelt ;-) Nem is lehet, azt hiszem.
Ettől függetlenül a pénzügyi ismeretek is jól jönnek, de ma egy hirdetésben azt hallottam, hogy a horkolás elleni párna megrendelése tudja a legtöbbet tenni a párkapcsolatunkért. Kár, hogy én nem horkolok ;-)

szociologus 2011.10.26. 09:37:40

"a házasság intézményével, amely a legtermékenyebb párkapcsolati életforma"

Nekem szociológusként ez a mondat verte ki a biztosítékot. Merthogy hazugság... Skandináviában a párok többsége nem házasodik össze, ellenben a legmagasabb a termékenységük Európában. Olaszországban, Lengyelországban és Írországban magas a házasok aránya, a gyermekvállalási kedv viszont alacsony.

Imádom, amikor 100 éves sztereotípiákkal adnak el egy mai intézkedést. Idióták.

barbieds (törölt) 2011.10.26. 09:46:46

@szociologus: Az egész világlátásuk valami olyan szinten retrográd, mintha az elmúlt 60-70 év meg sem történt volna. Szerintem legszívesebben visszahoznák a három K-t a nők "karrierjeként", példának okáért. :/

M-elicious 2011.10.26. 10:02:43

@barbieds: @szociologus: csak az a gond, hogy a szociológia felmérések kimutatták, hogy a nemek egyenjogúsága, a társadalom modernsége és családdal szembeni flexibilitása (ld. apu marad otthon szülői szabin, a részmunkaidő elterjedt, "alanyi jogon járó jelenség, stb.stb.) és a termékenységi ráták között elég szoros korreláció áll fenn. Vagyis minél tradicionálisabb egy társadalom, és minél inkább a hagyományos értékeket súlykolja a nők és férfiak agyába, annál kevesebb lesz a gyerek. Ld pl. az alábbi előadás anyagát, illetve annak 5. és 7. oldalán a táblázatot:

www.asz.hu/eloadasok/2010-11-08/trendvaltas-a-termekenyseg-es-a-noi-foglalkoztatas-kapcsolataban/e7.pdf

szociologus 2011.10.26. 10:40:48

@M-elicious: Pont erről beszélünk... A termékenységi rátát rövid távon lehetetlen növelni (csökkenteni lehet egy pillanat alatt - lásd Bokros csomag, vagy pl. a mostani válság és a politikai idiótizmus összekapcsolódása).

Hosszútávon növelni kellene a kiszámíthatóságot (mind az egyéni körülményekben, mind a törvényi szabályozásokban) és gyerekbaráttá kellene tenni a társadalmat (Jellemző sztori: Gyermekem anyjától egy iskolaigazgató kérdezte meg, hogy "ugye nem akarsz több gyereket?") Jelenleg nem erre tartunk... Nagyon nem.

Szegény KDMP-nek egy lehetősége marad a népességnövekedés előremozdítására (bár nem akarok ötleteket adni): Aktivistákkal meglátogatni az összes illatszerboltot, és kiszúrni az óvszereket... :-D

M-elicious 2011.10.26. 10:50:25

@szociologus: tudom, hogy pont erről beszélünk, azért linkeltem be az előadás anyagát (lehetett volna más anyaga is, ezt a tendenciát erősítik meg az ebben a műfajban általam olvasott más tanulmányok is).

Felháborítónak tartom, hogy ma Magyarországon bárhol bármelyik főnök fel meri tenni azt a kérdést, hogy egy nő akar-e még/már gyereket, illetve éreztetheti, hogy ennek nem örül, sőt, hogy a gyerekvállalásnak komoly következményei lehetnek. Ez a paternalizmus netovábbja. Másik oldalról viszont megszüntetném azt az anyaellátási rendszert,amelynke keretében 3 évet lehet otthon ülni, és amitől egyből nemkívánatos lesz egy munkahelyen a terhes munkavállaló. de erről már sokat puffogtam régen valamelyik poszt ürügyén, nem kezdem újra...

szociologus 2011.10.26. 11:06:24

OFF:
"Másik oldalról viszont megszüntetném azt az anyaellátási rendszert,amelynke keretében 3 évet lehet otthon ülni"

Nem lehet. A harmadik évben ugyan lehet gyest kapni, de azt azért lássuk be, hogy 28e/hós "ellátás" nem nagyon buzdít az otthonmaradásra. Szóval a 3, az igazából kettő.

Én ugyan nem vagyok híve annak, hogy egy gyereket fél-egy-másfél éves korában vágjuk be egy bölcsödébe (nem is ellenzem, ha valaki ezt szeretné, én a saját gyerekemmel ha lehet nem tenném/nem tettem), de úgy elégge problémás lenne megszüntetni ezeket az ellátásokat, hogy a mai rendszerben sincs elegendő bölcsödei férőhely.

ON: A frissebb posztot is figyelembe véve: Szerintetek a szeretők, az új kapcsolatok hozzájárulnak-e a gyerekvállaláshoz? Lehet-e az, hogy az új nagy szerelem újra felkelti a gyermek utáni vágyat. (Igazából csak vissza akartam kanyarodni a fősodorba, de érdekes is a kérdés.)

koibito 2011.10.26. 11:10:13

@szociologus: jó kérdés, s vajon a "törvényes" párodtól, vagy szeretődtől akarsz új gyereket?

barbieds (törölt) 2011.10.26. 11:20:24

@szociologus: Ebben (mármint új kapcsolat + gyerekvágy ügyben) nagyon érdekes és egyáltalán nem szokványos tapasztalatom van. Kb. 10 éve (akkor még szingliként) majdnem a szeretője lettem egy nős pasinak, többször találkoztunk, eléggé bírtuk egymást, hajszálon múlt a szex, de én végül nem mentem bele. Namost ez a pasi (amúgy akkor kétgyerekes apa) többször mondta, hogy az erős vonzalom köztünk azt jelenti, hogy genetikailag nagyon passzolunk, és csodás gyerekeink lennének. Ez teljesen szokatlan szöveg volt egy férfitól, és a gyanakvó természetem azt súgta, hogy így akar lefektetni. De lehet, hogy komolyan gondolta, mert aztán másfél év múlva elvált, azóta újranősült, és újabb 2 gyereke lett. (Nem velem. :))

koibito 2011.10.26. 11:29:10

@barbieds: lol, ő tudatosan szórja a magját :D

szociologus 2011.10.26. 11:36:22

@koibito: Én az új kapcsolatra gondoltam, bár nem vagyok ontopik.

szociologus 2011.10.26. 11:40:35

@barbieds: A kérdést az egyik kolléganőm ihlette, aki ugyan (tudtommal) nem kacsingat kifelé a házasságából, de legendássan rosszul élnek a férjével. Egyszer egy társaságban megkérdezte tőle valaki, hogy lesz-e második gyereke? "Remélem lesz és remélem, hogy nem az lesz az apja, aki az elsőnek." volt a válasz.

Azt gondolom, hogy az ember lehet annyira szerelmes, lehet annyira boldog, hogy azt gondolja: ennek a szenvedélynek a gyümölcsét is szeretné.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.10.26. 12:06:03

@skarlát betű:

Az a párna érdekelne, mert én viszont igen!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.10.26. 12:07:46

@szociologus:

Pedig elégedettnek kéne lenned, elvégre egy 2000 éves egyház esetében egy 100 éves szetereotípia az maga a formabontó új hullám!

koibito 2011.10.26. 12:16:23

@szociologus: ha nem akarod elhagyni az épp aktuálisat (nőd/pasid) akkor minek?.. persze, ott lehet a vágy (ilyet még nem érzetem, nagyon nem szeretnék még gyereket), de mérlegelsz is, nem? Ha meg épp dobbantani akarsz a már szar kapcsolatból... akkor jöhet gyerek meg ilyen gondolat... olyan fura számomra, hogy az idősebb, tapasztaltabb emberek annyira el tudják veszíteni a fejüket..talán mert annyira sok szart nyeltek, h úgy érzik ez kell?

@tiboru: :D
amúgy is... a görögök és rómaiak állattal/gyerekkel/saját nemmel/ orgiáztak ahhoz képest (micsoda sokáig megmaradt kultúra volt) ez a kényszeres monogámia és egyebek tiszta újdonság XD ezután visszatérünk a római orgiákhoz? ohh de Mária Terézia se volt semmi...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.26. 13:43:33

@M-elicious: Jajajaj, ez egyre szomorúbb lesz. A hűségre is tanítani akarnak! Azt megnézem, hogy csinálják ;-)

Ahogy én látom, a gyereknek 1 éves kora kerül legjobb közösségbe kerülnie, az enyémek imádják, és sajnálom, hogy a kezdeti időben fizetősbe kellett járatnom őket, nem is mindennapos verzióban. Elképesztő dolgokat tanulnak a bölcsiben, oviban, játszóházban, családi napköziben, azt otthon nem lehet produkálni. Mindenkinek jobb lenne, ha ez a 2-3 éves otthonmaradás lecsökkenne 1 évre, de ehhez előbb fel kell fejleszteni a bölcsődei hálózatot, elsősorban azt verték szét. És persze nem ártana annyit keresni, hogy babysittert is tudjon az ember alkalmazni, mikor muszáj. Mert a munkáltatótól se lehet elvárni, hogy tolerálja a folytonos hiányzást, és a kisgyerekek iskolás korukig rengeteget bírnak betegeskedni. Nincs mindenütt hadra fogható nagymama.

@szociologus: Azért a gyerek utáni vágy meg a megvalósulás két nagyon különböző dolog.

@koibito: A felsoroltakból melyik nem történik manapság is? Csak úgy kérdezem. Nincs homoszexualitás, biszexualitás, pedofília, animálszex (vigyázat: nem egy kalap alá veszem őket!)? A rómaiak is monogám házasságban éltek, ugyanúgy lehetséges volt a válás, mint ma, és éltek is vele. Nem volt az annyira különböző a mi társadalmunktól.

koibito 2011.10.26. 13:56:58

@skarlát betű: az volt különböző, h akkor elfogadott volt, nem volt ennyire, sőt, kriminalizálva (azé' a gr-k se tartották vmi természetesnek a bestialitást), betegessé nyilvánítva stb...

TBal 2011.10.26. 14:12:51

@skarlát betű: "Jajajaj, ez egyre szomorúbb lesz. A hűségre is tanítani akarnak!" - arra egyébként kíváncsi lennék, hogy ha jó lenne a házasságod, akkor hogy állnál ehhez hozzá. Tudom, a "mi lenne, ha..." kérdések nehezen megválaszolhatóak, mert az egy párhuzamos, sose létezett valóság, de akkor is érdekel :).

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.26. 14:30:49

@TBal: Szerintem akkor is úgy gondolnám, hogy ezt nem lehet iskolában tanítani. Egyébként semmi kifogásom a hűség ellen, amíg ez belülről fakad és jólesik az embernek. Ott kezdődik a baj, ha kényszer. Ha elvárják tőlünk, hogy rosszul érezzük magunkat, megerőszakoljuk a vágyainkat, lenullázzuk az ösztöneinket, megtagadjuk az érzelmeinket. Ha a megfelelő pasihoz mentem volna férjhez, ki tudja, lehet, hogy sose lettem volna hűtlen, de ez egy párhuzamos valóság, ahogy mondod ;-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.26. 14:32:57

@koibito: Pontosan, a különbség csak abban van, hogy miként áll hozzá a társadalmi többség, a vallás vagy a büntetőjog. Ezzel egy percig sem akarom azt mondani, hogy ki kellene dobni az elmúlt 2000 év filozófiai-jogi miegyéb fejlődését.

M-elicious 2011.10.26. 14:38:25

@skarlát betű: "Ahogy én látom, a gyereknek 1 éves kora kerül legjobb közösségbe kerülnie, az enyémek imádják, és sajnálom, hogy a kezdeti időben fizetősbe kellett járatnom őket, nem is mindennapos verzióban. Elképesztő dolgokat tanulnak a bölcsiben, oviban, játszóházban, családi napköziben, azt otthon nem lehet produkálni"

MÁR MEGINT EGYETÉRTÜNK. ezeket a sorokat akár én is írhattam volna. Sokat köszönhetek a bölcsinek, ahova a gyerekeim jártak. és sokkal többet tanultak a közösségi együttélésből, mint gondoltam volna. És én is sokat köszönhetek - és ezen kívül a gyerekeim - annak, hogy visszamentem dolgozni.

Jilley (törölt) 2011.10.27. 09:50:37

@skarlát betű: Mielőtt még válaszok, közölni szeretném, hogy JELEN PERCBEN NEM SEMMI A LÁTOGATÓID SZÁMA! 124 :) GRATULA!

No! Gyermeknek az lenne a legjobb, ha nyugodt családi körülmények lennének, nyugodt anyu, nyugodt apu. Ami némiképp tompít a helyzeten, az az, hogy sokat magunkra vagyunk hagyva (helyesebben majdnem mindig), ezért kevés a súrlódás, de ettől még ott van a probléma.
Az is tény, hogy ők még nem érzik a piszkos anyagi csapdát.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.27. 11:49:10

@Jilley: Ó, köszönöm, remélem, megússzuk a napot komolyabb trolltevékenység nélkül. Valahogy nem vagyok abban a kedvemben, hogy hülyékkel vitatkozzam ;-)

Jilley (törölt) 2011.10.27. 13:30:48

@skarlát betű: Ah! Most láttam őket. :( Remélem nem szaporodnak tovább, sem itt, sem máshol.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.10.27. 13:43:14

@Jilley: Á, már le is vették a címlapról, úgyhogy nyugi lesz.

Lars.Lares 2011.11.11. 12:32:06

A Sapientia helyett a Sperma szót olvastam. :)
süti beállítások módosítása