A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

A tengerészgyalogos meg a felesége (Homeland)

2012.07.04. 07:28 skarlát betű

Nemrégiben kezdtem el nézni a Homeland című, CIA-s, katonás, terroristás sorozatot, amelynek egyik fő vonala igencsak értini a hűtlenség témáját. Mivel hasonló típusú esetről, mint amilyen ebben a sorozatban kerül elő, még nem esett szó, úgy gondoltam, érdemes róla írni egy posztot. Nagyon érzékletesen dolgozza fel ugyanis a témát, és  nagyon jók a színészek is.

homeland-showtime-tv-show.jpg

Adott egy felénk az utóbbi pár évtizedben szerencsére elég ritka helyzet, amely azonban korábban egyáltalán nem számított szokatlannak, és a glóbusz igen sok pontján még most sem számít annak: a férj eltűnik a harctéren, és sokáig halottnak hiszik. A sorozatban a férj (Brody) történetesen tengerészgyalogos, aki fogságba esik Irakban, és 8 évig nem tudnak róla, hivatalosan halottnak nyilvánítják, annak minden következményével együtt. A feleség (Jessica) 6 évig bírja, és mikor feladja a reményt, összejön a férj legjobb barátjával, bajtársával (Mike), aki az évek során a gyerekei pótapja lett, akire minden tekintetben lehetett számítani. Épp be akarják jelenteni, hogy összeköltöznek, mikor jön a hír, hogy a férj mégis él, és hazajön.

Jessica és Mike eddig teljesen legitimnek hitt kapcsolatáról kiderül, hogy szeretői viszony (noha annyira nem érezték legitimnek addig sem, hogy nagydobra verjék, miközben egy másik eltűnt katona kvázi özvegye férjhez is ment, igaz, Jessica mélyen megvetette őt ezért - akkor). Brodyn a világ szeme, a nagyközönség előtt persze el kell játszani a "hős és sokat tűrt hűséges felesége" szerepeket. Valójában ez nem csupán szerep az asszony számára: ő tényleg szereti a férjét, de nem kevésbé kötődik a szeretőjéhez is, aki annyi évig a társa és támasza volt. Nem lehet csak úgy eldobni ezt a kapcsolatot, ezt a férfit, bár próbálja távol tartani magától, ugyanakkor hiányzik is neki a közelsége. (Lehet két férfit is egyszerre szeretni, miért is ne?)

A "szeretők" nem nagyon tudják, hogyan kezeljék a helyzetet, és első körben persze azt választják, hogy nem szólnak semmit, próbálnak úgy tenni, mintha csak barátok lennének. Nyilván senkit nem lep meg, ha elárulom, hogy lassanként kiderül az egész, kakaskodás van, verekedés, összeveszés, kibékülés, megértés... Közben Brodyról nem lehet tudni, hogy miről mit gondol, igaz, egyrészt nagyobb gondja is van annál, hogy a felesége hűtlensége miatt aggódjon, másrészt mégiscsak megbántva érzi magát, hol megértőnek mutatkozik, hol megközelíthetetlennek és teljesen labilisnak. Ráadásul a szex sem akar működni az asszonnyal (érdekes kis párbeszéd hangzik el két katonafeleség között egy összejövetelen a harctérről hazatért katona férjek teljesítményéről). Kapóra jön a kaland lehetősége, és Brody nem is áll ellent a kínálkozó nőnek...

Nem akarom lelőni a sorozat legjobb poénjait, de mindenképp ajánlom figyelmetekbe, természetesen nem csak a hűtlenség-téma miatt. 

41 komment

Címkék: katonaság megcsalás eltűnés hazatérés

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr94619852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

est ragon 2012.07.04. 10:05:06

Ez a történet egy végletekig kiélezett helyzetet ábrázol, ahol a legkiegyenlítettebb a szabálykövetés és a "élhető élet megkövetelte, szükségszerű szabálytalankodás" melletti érvek mennyisége, fajsúlya...
Épp emiatt nincs jó megoldás... lesz majd megoldás, de nem "jó megoldás" lesz, az tuti..
Szóval, mindenki a maga szájaíze szerint mondhat iteletet...
Számomra egy példa arra ez is, hogy ha választani kell ilyen esetekben (szerető, szeretett férj) csak szar választék van... Legtöbbször azonnal látható mindegyik alternatíváról, hogy rossz, néha csak nehezen derül ki hogy rossz ( lásd itt, ebben a filmbéli szituban ), a legritkább esetben soha nem derül ki, csak a döntéshozót őrli a belső kétkedés, hogy jól döntött-e, mi lesz ha kiderül a "döntése", stb... ilyen a madison megye hídjai c. filmbéli szituáció...

est ragon 2012.07.04. 10:07:58

egyébként hol megy ez a sorozat?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.07.04. 13:21:31

@est ragon:

Szerintem idehaza még nem adják, de mindenféle megosztón hozzáférhető, illetve letölthető. A kedvenc 2011-es sorozatom amúgy :-)

És most készül a második évad!

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.07.04. 16:42:30

Lefogadom, hogy van benne legalább két darab kettős ügynök, viszont mellbimbóból konkrétan egyet sem láthatunk.

est ragon 2012.07.04. 18:03:48

@tiboru: már ha vmelyik tv csatornán menne késő este vagy éjjel, még belenéznék... de neten azt se tudom hogy kell megnézni vmit :-)
Ha a youtube-on találok egy érdekes zenét, azt is a ráérő nagylányok vmelyike szokta ráaplikálni a telefonomra.... filmletöltést nem vállalnak, mert a torrentfélék miatt minden másik gépen belassulnak a netes dolgok..
Csak a katonafeleségek pletykáit akartam meghallgatni, amit SB csak említ, de titkolja a tartalmát... :-)

est ragon 2012.07.04. 18:06:57

@kardhal77: Üdv a fedélzeten!
Már hiányzott az a látásmód, amivel mindenben látsz vmi gyakorlatias, megoldandó problémát :-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.07.04. 22:29:42

@kardhal77: Hát, ebben igazad van, de számomra egy jól kidolgozott dráma izgalmasabb, mint a kivillanó mellbimbó :-P
Volt is, aki panaszkodott a PORT.hu-n, hogy túl gyorsak a szexjelentek. Szerintem is kitalálhatnák már a pornókrimi műfaját, biztos nyerő lenne :-P

@est ragon: A mellbimbóban mi a probléma? :-)

notC 2012.07.05. 09:18:51

vajon mennyire életszagú ez a történet? Vajon egy nő (férfi) szerelme kibírna-e 8 évet (illetve itt 6-ot, mert aztán csak befigyelt a házibarát).
Nagyon rossz beleélni magamat bármelyik szereplő érzéseibe is, szerintem én nem szeretném ezt a filmet (struccpolitika). A bebörtönzött férjnek vajon hányszor fordult meg a fejében, hogy vajon mit csinálhat az asszony, s emiatt vajon mennyire vált hiperérzékennyé a kérdésben? És szintén a férj, vajon mennyiben van joga feldúlni exfeleségének, özvegyének életét holmi ködös múlt emlékei miatt?!
Genya egy film lehet! És nagyon nem szeretném belegondolni magam egyik szereplő életébe sem...

est ragon 2012.07.05. 09:24:00

@skarlát betű: seggpárti vagyok... illetve SEGG +mell...
:-)

est ragon 2012.07.05. 09:32:18

@notC: 100%-ban egyetértek veled... szar szitu, még belegondolni is... önkínzás követni a szereplők szenvedését-kínlódását-vergődését....
A kilátástalan, hiábavaló szenvedés ábrázolását magam is kerülöm.....
Egyszer végignéztem véletlenül egy olyan filmet, amiben egy apa gyászolta elvesztett kisfiát, és az emiatt széthulló házasságát-családját.... aztán valami lökött tyúk kicsot visszarángatta az életbe, de tényleg csak kicsit..... happy end az nem vóóót...
Azóta kerülöm az ilyen témafeszegetést...
Szruccpolitika... vállaltan az :-)

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.07.05. 10:30:24

@notC: valamikor, valahol, valaki (talán a Narancsban Para-Kovács?) sokáig írt egy olyan rovatot, melynek lényege az volt, hogy olyan filmekről készít kritikát, melyeket nem látott. A szakma mesterétől nem szégyen tanulni! :D

est ragon 2012.07.05. 10:54:20

@kardhal77: Persze itt nem a filmről, hanem a szituról mondtuk, hogy "nézhetetlen"...

notC 2012.07.05. 11:03:15

@kardhal77: nem írtam kritikát a filmről! Simán lehet fantasztikus, de egyszerűen nem szeretem. Olvass is, ne csak kritizálj :)

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.07.05. 11:08:36

@est ragon: @notC: világos, ezért mondtam, hogy még van mit tanulnotok Para-Kovácstól, aki büszkén vállalta, amit írt.

est ragon 2012.07.05. 12:02:38

@kardhal77: Azért van egy jóadag kötekedés a kommentedben :-) Iszol Te rendesen !?!
Na, mégegyszer... Itt, ezen a poszton a filmben vázolt szélsőséges, mint egy érdekes esetenen keresztül próbálunk a hűtlenség aspektusain merengeni, vitatkozni, kötekedni... ez utóbbi már kipipálva :-)
A filmről, magáról nem... illetve aki látta, és kedveli (tibor) az megemlített ezt-azt... de még az sem kritika volt...
A titkosügynök szál nem érdekel...
A villanó cicim nem érdekelnek....
A pletykálkodó katonafeleségek szextémájú beszélgetései érdekeltek volna, de sajna, sosem fogom megtudni.... SB-nek hála ... :-)
A túl gyors szexjelenetek sem érdekelnek, csak ha jó segg és inspiráló nyögdicsélés uralja a képi- hangi világát az ilyen jeleneteknek... plafont bámuló nő, igyekvő ffi.... nekem túl sablonos... a visító, vergődő nő, ordítva hörgő ffi... elbizonytalanít, hogy mit csinálunk otthon rosszul.... :-)))
Tehát, ha jól értem, Te léptél Para nyomdokaiba...?
Akkor jó úton jársz, (imádom parát, akkor is, amikor nem értek vele egyet) csak még az elején :-)))

est ragon 2012.07.05. 15:36:49

@skarlát betű: ...a mellbimbóban mi a hiba..
Nekem semmi. Kardhalnak a hiánya..
Részéről ez volt a"kritika arról, amit nem is láttam".. para-kovács modorában... :-)
Bár... mint említrttem, én inkább jósegg párti vagyok...
De jöhetnek mellek is csőstől.... :-)
A filmből engem "csak" a nők által megfogalmazott jellemzések támpontjai, a férjeik szexuális teljesítményét illetően, érdekeltek volna...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.07.06. 13:28:22

@notC: @est ragon: @kardhal77: Mivel sorozatról van szó és nem egy estés családi drámáról, nem erre van kihegyezve az egész, nagyon összetett, és ennél a magánéleti szálnál nyomasztóbb problémák vetődnek fel benne. De mégse nyomasztó. Mert annál sokkal pörgősebb és izgalmasabb. És a karakterek se egysíkúak, folyamatosan változik a róluk alkotott véleményünk.
Ha egy filmről azt írja az ismertető, hogy családi dráma, ráadásul még valós eseményeken is alapszik, akkor nekem sincs kedvem megnézni általában... :-)

Ja, a katonafeleségek igen rövid párbeszéde csupán annyit árul el a témáról, hogy a hazatérő férjekkel szar a szex, és a legtöbbnek potenciaproblémái vannak, de hát ez nem reprezentatív felmérés. Amúgy el tudom képzelni, hogy lehet benne valami. X év után a másik totál idegenné válik, szvsz, még akkor is, ha nem történtek vele olyan súlyos dolgok, mint egy hadifogságban. A régi énük kötött házasságot, és utána ennek alapján az új, későbbi énük vagy újra megszereti a másikat, vagy csak kínlódni fognak. Mert amíg vágyakoztak, addig a régi énük vágyakozott elsősorban és azt akarták visszakapni, amit akkor elvesztettek, nem valami teljesen mást.

est ragon 2012.07.06. 14:21:58

@skarlát betű: Hát igen... akkor maradjunk a klasszokus problémánál, e filmtől függetlenül (de nem a cicik hiányától :-)!
Tehát miféle jogai (persze erkölcsi, morális, érzelmi, szexuáli) vannak az évekig távollévő, halottnak hitt férjnek, az időközben Őt meg nem váró Nővel "szemben"?
Az én szavazatom: kb 0.
Enyi... járulékos veyzteség.... Persze az érintettnek tragédia, de nem most... a tragédia akkor következett be, amikor fogságba esett, évekig ott rohadt, életjelet sem adni, sem kapni nem tudott...
Lehetett volna évekig kómában (de abban minél tovább van, annál nagyobb a valószínűsége az agyi károsodásnak, emiatt csak filmekben szokták onnan folytatni az életet, ahol abbamaradt a kómábaeséskor :-(...
Szóval ha anyu épp egyedül van, és hajlandó újrakezdeni, akkor meg lehrt beszélni a "folytatást", de csak új alapokról...
Ha az özvegy újra párra lelt, akkor pech... de bele kell törődni...! Persze könnyebb mondani mint belátni, de 6-8 év csendespihenő azért csak elég arra, hogy végigzongorázza fejben a dolgot a katona...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.07.06. 14:48:45

@est ragon: Racionális gondolkodást vársz valakitől, aki már rég nem képes rá. Főleg abban az extrém helyzetben, amelyben ez a pasi volt a sorozat szerint... Őt az tartotta életben állítása szerint, hogy a családjára gondolt, a feleségére és a gyerekeire, persze valahol nyilván tudta, hogy közben ők változnak, de a fantázia, amibe kapaszkodott, változatlan volt...
Egyébként nem tudom, hogy amikor valós szituáció van, a katonák mennyire tudják elfogadni, hogy valószínűleg meg fogják őket úgymond csalni, mert ez emberileg így "logikus"... Még ha ésszel tudják is, lehet, hogy nem akarnak belegondolni, és mikor egy részeg katonatársuk egy temetésen előjön a sztorival, abból tuti verekedés lesz...

goldmedal 2012.07.06. 16:35:51

Ha nem sorozatként szeretnétek megnézni, ajánlom a Brothers című filmet, ami tkp.a probléma esszenciája.
filmtrailer.hu/film/brothers/

est ragon 2012.07.06. 20:24:26

@skarlát betű: racionális gondolkodást várok el... egy kagonától... ja, belátom a hülyeségemet.
De hasonló helyzetben, normális embertől elvárnék ilyet.. Amint írtam, a cselekvés azért kicsit nehezebb dió. De csak gondolkodás útján befolyásolhatjuk a cselekedeteinket..
Azért nem szeretem a katonaságot, mégkevésbé a hivatásos katonákat, mert a gondolkodás, mérlegelés kiiktatására nevel(ne).... Aki "önként" vállalja a pénzkeresetnek ezt a formáját.... az az egybesűlt államokban könnyen kerülhet ilyen szituációba...
Aki ilyen ffihoz megy hozzá, alapít vele családot.... az is mire számított???
persze, persze...messzire keveredtem az alapesettől, de egy kicsit mégiscsak bele kell venni a dologba ezt a körülményt...
Szélsőértékben, mintha legközelebb a böftönben sínylődő férj, és a szabadlábon élő feleség dilemmáit boncplgatnánk, és egy kalap alá vennénk egy hivatásos bűnöző nejét egy közlekedési galiba elkövetőjének vagy egy polgárjogi "szupersztár" nejével... a probléma tán ugyanaz, de más és más gondolatokat feltételezünk róluk...

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.07.06. 22:30:48

@est ragon: Azért én nem lennék ennyire sommás, tisztelem a hivatásos katonákat is. És mindenféle ember van közöttük, itt a racionális gondolkodás lehetetlenségét amiatt hoztam fel, hogy 8 év hadifogságról és abból 3 év kínzásról van szó, a sorozat szerint... Itt aztán minden megbillen.

Te vagy nagy szerelem-fan, aki ennek mindent alárendel, ha egy katonanőbe szeretsz bele, akkor nem veszed el, csak, mert baj érheti? Mindenki abban reménykedik ilyenkor, hogy ő majd megússza...

@goldmedal: Köszönjük az ajánlót.

est ragon 2012.07.08. 09:48:19

@skarlát betű: Katonanőbe... :-))))
Kezd a dolog egyre teoretikusabbá válni... :-)))
Egy csinos birkába sem, pedig láttam v.a amit tudni akarsz a szexről, de sosem merted megkérdezni c. marhaságát...
Azért látszik, hogy ti Nők mennyire "állati" módon tudtok beleszeretni ffiakba... Még a hullarablóknak, hovatásos gyilkosoknak, hitler féle testi-szellemi-érzelmi roncsoknak is van a környezetében olyan nő, aki szerelmes belé ...
Hivatásos katona-rendőrtiszt, ügyész, bérgyilkosnő olyan személyiségjegyekkel "terhes", hogy KI VAN ZÁRVA, hogy beleszeressek valamelyikbe is...
A ffiak megítélése női szemmel persze egész más lehet, de rendőrfeleség, hivatásos katona feleség és egyebek a szememben pont olyan "nemszeretem emberek", mint a férjeik...
És továbbra is tartom: aki hivatásos katonához megy férjhez és annak szül gyereket, avval tervez hosszú-boldog-kiegyensúlyozott párkapcsolatot, családi életet (plánd amerikában), az egyszerűen hülye...
Ezek a munkakörök, hivatások olyan beállítottságú ffiakat vonzanak, a munkakörülményeik olyan veszélyeket rejtenek, a hatalmi arrogancia olyan szinten destruálja a társas viszonyaikat, stb... hogy értelmes nő le sem áll velük... De a női szerelem nem értelmi kérdés, még csak nem is érzelmi... inkább zsigeri... genitális....
Ragozhatjuk így-úgy-amúgy.... beszélgethetnek a nők a romantikus, érzelmes, szentimentális vetületéről a dolgoknak, az nagyobb mértékben önámítás, mint azoknak a ffiaknak az önfelmentése, akik azért erőszakosak a szexben, mert azt hiszik, a nők tul.képp úgy szeretik igazándiból....

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.07.08. 10:50:30

@est ragon: Gtaulálok, egyetlen kommentben ennyi embert és embercsoportot sértegetni és lehülyézni a trolloknak se szokott sikerülni.
Talán lesz egy-két szavuk azoknak, akiket itt lebarmoztál, noha teljesen normális emberek, férfiak és nők, nem sorozatgyilkosok és nem erőszaktevők. Valahogy teljesen el vagy tájolva azzal kapcsolatban, hogy milyenek lehetnek az fegyveres testületek képviselői, de azzal kapcsolatban is, hogy mennyire ostoba módon lesznek szerelmesek a nők. Na, mindegy, erre nem érdemes több szót vesztegetni. :-(((((

OakTree 2012.07.08. 12:43:47

@est ragon:

Szerintem nagyon rossz hatással volt Rád a hőség :(

Nem gondoltam volna soha, de itt most eljött az a pont, hogy @skarlát betű kommentjét betűről betűre én is írhattam volna :(

est ragon 2012.07.08. 14:06:37

@skarlát betű: Voltál vmely fegyveres-erőszakszervezez tagja?
Teljesen normális ffiak nők...
Mit értesz normális alatt... ?
Mert én azért tartom az ilyen munkát végzőket "nemszeretem" embereknek, mert túlteng bennük az a késztetés, amit sok más között, de a legjobban nem szeretek fajunkban... a hatalomvágy primitív kiélésének sunyi formáiba menekülést...
Minden munka-tevékenység-kapcsolat magában hordozza az alá-felé rendeltségi viszonyt... de mindig van mellette alternatíva.. úgyhívják, mellérendeltségi viszony.
Az egészségügyben, az oktatásban, meg mindenütt másutt vannak emberek, akik a hatalomgyakorlás terepét keresik-találják minden helyzetben, ahol úgy érzik valaki az alárendeltjük.... szar alakok...
Vannak munkák, ahol meg szinte erre megy el a munkaidő -energia 90%-a... fenntartani, tisztázni, finomítani, büntetni stb az alárendeltségi függelmi viszonyrendszert... ezek az emberek nem is pénzért teszik mindezt (de pénz nélkül Ők is életképtelenek) vagy ha igen, akkor a pénzben is azt látják, ami mások fölötti hatalomat jelent, hanem azért viselik el a feletteseik hatalmát, hogy evvel "legitim" hatalmat kapjanak más, náluk kiválóbb emberek felett...
Ugye nem vagy oly naív, hogy azt hiszed, a katona annyira szereti a békét, hogy ölni is képes érte? A rendőr az ügyész annyira szereti a rendet, hogy annak fenntartásáért él-hal...
Ezek az emberek normális emberi tulajdonságokkal bírnak, amennyiben mindannyiunkban vannak ilyen késztetések, de az arányok, az értékrendjükben elfoglalt helye szerint mégis óriási különbségek vannak közöttünk.
Részemről egy szavazat arra, hogy Ők a "rosszak" :-)
Nem teszek ellenük semmit tevékenyen, de ha túlburjánzana a hatalmuk (komcsi-fasiszta rendszerekben), bizony kellene az ő módszerükkel védekező cselekményeket véghezvinni...
Na... mostanra jó messzire kalandoztam az alapesettől
Tehát, katonanőbe nem azért nem szeretnék bele, mert baja eshet, a munkája miatt... hanem mert olyan személyiségjegyei vannak, amik miatt lehetetlen volna az egymásrahangolódás... ahogy egy hivatásos gyilkossal sem jönnék össze...
Nem azért mert pont olyan a hivatásos gyilkos, mint egy parkolóellenőr, hanem mert mind nagyon távol van tőlem... túl távol ahhoz, hogy közösséget alkothatnánk.
Egyébiránt védekezzen-támadjon minden rendőr, katona, bérgyílkos, parkolóellenőr stb....
Azért vam a fórum...
Engem meggyőzni nem kell. Megvan a magam véleménye..
Sértegetni nincs szándékom, de tudom, a véleményem nem pozitív róluk... ennyi.
A nők, akik párjukká válnak osztoznak a sorsukban, gyerekeiknek ilyen apát, ágyukba ilyen szexpartnert, a tágabb családba ilyen sógort, stb-t is választanak...

est ragon 2012.07.08. 14:25:25

@OakTree: Én már sokszor egyetértettem @skarlát betű: -vel. Most nem ismerem a véleményét pontosan a katonákró, stb-ekről, csak hogy tiszteli Őket.
Én meg nem.
Egy csomó dolgot pont SB mosott össze, hogy jobban háboroghasson... én nem állítottam... :-)
Amúgy onnan indult a dolog, hogy miképpen szenved egy lehrtetlen helyzetű katonsfeleség...
Adtam egy választ, véleményt a magam részéről, amit SB avval vétózott, hogy a ffi katona-hadifogoly-évekig eltünt "halott" stb... és mint ilyen nem tud racionális-belátó lenni?.. szerinte ez felmentés a rossz cselekvésre...
Erre én azt mondtam,hogy nem lehet elvonatkoztatni a ténytől, hogy egy olyan ember nem tud racionalis döntést hozni, aki olyan munkát vállalt, amiben azért fizetnek, mert lemond a szabad döntésről, rációról emócióról egy kis hatalommorzsáért.... ebből következően nem is várok tőle el racionalis, érzelmi megalapozottságú döntést... olyan a moralja ami olyan messze van tőlem, mint egy rendőré, bérgyilkosé, parkolóellenőré, hatalomittas tanáré, orvosé stb.. :-)

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2012.07.08. 19:35:55

@est ragon: Nagyon csalódott vagyok most, hogy éppen tőled, éppen itt ilyesmiket kell olvassak:(
Az én egyik kolléganőm katona volt, a férje mai napig az, és egészen kiváló emberek, de ismerek rajtuk kívül másokat is, rendőrt is, ügyészt is, és szerintem egyáltalán nem jellemző rájuk, amiket te itt összeírogattál, és hát ami azt illeti, a pénz a legutolsó, ami miatt ezt a hivatást választották: egyáltalán nem keresnek annyit, amiért "megérné" neki ezt csinálni. Biztos elképzelhetetlen számodra, de éppen a hazaszeretet, hivatástudat vezette őket, mikor ezt a munkát választották. Kétéségtelen, hogy kell egyfajta személyiség ehhez, de ezt egyáltalán nem negatív értelemben kell felfogni, hiszen elképesztő fegyelmezettség szükséges ahhoz, hogy megállják a helyüket, nagyon sok alázat, akaraterő és elkötelezettség. Az alá- főlérendeltségi viszony egyébként nem csak ezekre a munkákra jellemző, ha belegondolsz, mindenki alárendelt, aki alkalmazottja valaki másnak, náluk a szokásosnál nagyobb függelem törvényszerű, hiszen rendnek kell lenni, máshogy nem tud létezni a szervezet, nem tudja betölteni a funkcióját. Ami pedig a döntéshozást illeti, nekik is kell racionális döntéseket hozni, hogyne kellene, ráadásul a rossz döntés következményei sokkal terhesebbek lehetnek számukra, hisz pl. egy katona egy perc alatt katonai törvényszék előtt találhatja megát. Meg aztán: mi lenne velünk rendőrség, ügyészség, katonaság, tűzoltóság, stb. nélkül???
Amúgy pedig lehet, hogy eretnekség, amit most leírok ide, de szerintem minden emberben van szeretnivaló tulajdonság.

barbieds (törölt) 2012.07.08. 20:45:58

(@est ragon: Azon röhögök, hogy kb. először nagyjából egyetértek veled. Mondjuk különösebben módszeres véleményem nincs a fegyveres erők hivatásos tisztjeiről, de személy szerint szimpatikus rendőr- vagy katonatiszttel még nem találkoztam. Kivéve a vadászpilótákat, ők kúl banda, és róluk tényleg elhiszem, hogy szenvedélyből csinálják.)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.07.08. 22:42:44

@est ragon: Írtam egy baromi hosszú választ erre, de eltűnt, a francba. Pedig jó sok ekézés volt benne. Én a szemetes embert is tisztelem, mindenkit tisztelek, aki jól végzi a munkáját, és főleg, ha olyan munkát végez, amire én nem lennék képes vagy nem lenne hozzá kedvem. Nem kell, hogy mindenben egyetértsek vele, de a hivatása miatt nem ítélem meg emberi kvalitásait. És persze személyes tapasztalataim is vannak, amelyek pozitívak, abszolút nem azt támasztják alá, amit te itt összehordtál. Sőt. De ennél személyesebb vizekre nem eveznék.

A rendőröket is addig utálják az emberek, amíg nem szorulnak rá a segítségükre. Ügyvédeket is jólesik utálni, de ha nagyon kell nekünk egy jó, akkor már ide vele. Szóval csak csínján az ilyen masszív előítéletekkel.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.07.09. 08:59:14

@est ragon:

"Azért nem szeretem a katonaságot, mégkevésbé a hivatásos katonákat, mert a gondolkodás, mérlegelés kiiktatására nevel(ne)."

Ez általánosságban talán igaz volt úgy a huszadik század elejéig (első világháború), amíg a mennyiségi szemlélet nagyjából überelte a minőségit. Onnan kezdve ez elkezdett változni, talán a negyvenes évek Vörös Hadserege volt az utolsó, ahol ez még működött (meg is szenvedte sokmillió orosz katona).

Nem akarok hadtudományi fejtegetésekbe belemenni, de még te is biztosan hallottál az izraeli-arab háborúkról, az egymással szemben álló hadseregek létszámarányairól. Ha a kommentem legelején beidézett mondatod igaz lenne ("a katonaság a gondolkodás és a mérlegelés kiiktatására nevel"), Izrael már rég nem létezne. De említhetném a svájci honvédelmi doktrínát, az északi államok területvédelmi koncepcióit (amelyek kifejezetten az egyéni és a kiscsoportos kreativitásra épülnek), szóval ne beszéljünk butaságokat, ha nem értünk valamihez, inkább olvasgassunk mondjuk John Keegant vagy Robert O'Connellt.

Persze elavult közhelyeket lehet ismételgetni (nem csak a katonaságról), azt nem bünteti a törvény :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.07.09. 09:12:56

@est ragon:

"Vannak munkák, ahol meg szinte erre megy el a munkaidő -energia 90%-a... fenntartani, tisztázni, finomítani, büntetni stb az alárendeltségi függelmi viszonyrendszert... ezek az emberek nem is pénzért teszik mindezt (de pénz nélkül Ők is életképtelenek) vagy ha igen, akkor a pénzben is azt látják, ami mások fölötti hatalomat jelent, hanem azért viselik el a feletteseik hatalmát, hogy evvel "legitim" hatalmat kapjanak más, náluk kiválóbb emberek felett..."

Ne haragudj, de láttál már közelebbről (belülről) 21. századi rendőrkapitányságot, laktanyát vagy kiképzőbázist? Vagy csak többször megbírságoltak gyorshajtásért a rendőrök, azért vagy ilyen kategorikusan, egyoldalúan és megfellebbezhetetlenül... hú, majdnem hülyét írtam.

Én huszonakárhány évig voltam hivatásos rendőr (és nem az igazgatásrendészeten, még csak nem is az irattárban), s azt kell mondanom, hogy a fegyveres testületek egyik legnagyobb előnye minden polgári munkahellyel szemben az, hogy az alá- és fölérendeltségi viszonyok kristálytiszták, akárcsak a hatáskörök és az illetékességek.

Egy laktanyában vagy őrsön sokkal kevesebb az alattomosság, az áskálódás, a "nem mondom ki, csak érzékeltetem", a "nem tudom, hogy most ehhez neki joga volt-e", satöbbi. Ezzel szemben sokkal több (és sokkal intenzívebb) a kollegialitás, az egymásrautaltság, az egymás felé nyújtott kéz.

Hat évet civil munkahelyeken is dolgoztam, mert én se születtem ám rendőrnek :-), családomból egyedül én húztam (virtuális) egyenruhát, úgyhogy van összehasonlítási alapom.

És mielőtt megkérdeznéd: igen, nagyszerű házasságban élek, s a nejem kurvanagyot röhögött, amikor elmeséltem neki, hogy miket bírtál írni róla, illetve a kategóriájáról :-)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.07.09. 09:23:57

@est ragon:

Na még egy utolsó:

"...egy olyan ember nem tud racionalis döntést hozni, aki olyan munkát vállalt, amiben azért fizetnek, mert lemond a szabad döntésről, rációról emócióról egy kis hatalommorzsáért"

Megint csak azt kérdem: képernyőn kívül láttál te már katonát? Ismered a következő két fogalom közötti különbséget: hadászat és harcászat? Esetleg úgy, hogy stratégia és taktika. Nos, taktikai (harcászati) szinten az esetek döntő hányadában pontosan a katona (mint általános alany) dönt. A közlegény, a tizedes, az őrmester, a hadnagy... Vagy szerinted a vezérkari főnök vagy az ezredparancsnok fogja eldönteni minden katonája helyett, hogy ott kint a terepen mikor mit kell tennie?!

Szerinted mi a lófaszért kell pl. egy rangert egy éven keresztül képezni? Biztosan azért, hogy megtanulja ezt a két mondatot: igen, uram! Értettem, uram!

Kevesebb C-kategóriás akciófilmet kéne nézni, esetleg nem a bulvárújságok hétvégi mellékletéből tájékozódni :-) Mert az az érzésem, hogy a témához kábé ezekből meríted az érveidet, plusz feliratkozhattál valamelyik überpacifista társaság heti hírlevelére.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.07.09. 11:14:53

@est ragon: @tiboru: "Mindenkinek igaza van, még a szar is le van szarva!", miként Őze Lajos mondotta a Megáll az időben.

Kiből tűzoltó lesz, kiből katona, kiből vadakat terelő juhász. Tehát katonáskodni, az is egy megfelelő időtöltés annak, aki szereti. Tény, hogy kiválóan alkalmas arra, hogy mesterkélt pózzal helyettesítse a valódi belső tartást, de ahogy én elnézem, a civil életben sem nagy divat daliás belső tartással járni-kelni. Szóval, végső soron nem ezen múlik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.07.09. 12:46:53

Firefly-rajongóknak mondom (a többiek úgyse fogják érteni :-), hogy a feleség szerepében az a Morena Baccarin látható, aki a luxus-eszkortlány Inarát játszotta a sorozatban (és a Serenity-ben).

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.07.09. 16:15:45

@kardhal77: Ahogy én tudom olyanoktól, akik tényleg elmentek hivatásos katonának (bár nem feltétlen maradtak is ott), a legtöbben nem kedvtelésből választják ezt. Nyilván ilyenek is vannak, de mondjuk a jelenlegi magyar hivatásos állomány vajon hány százaléka ment 14 évesen katonai középiskolába azért, mert ő maga döntött erről? Most nem az USA-ról beszélek, bár szerintem ott is nagyon sokan mennek katonának egyrészt családi okokból (hagyományos katonacsalád, pl), másrészt, mert ez társadalmi előrelépést jelent? Azokról a srácokról nem is beszélve, akiket azért raknak be ilyen helyre, mert meg akarják őket fegyelmezni?

@tiboru: Erre csak azt tudom mondani, hogy nagyon ott van :-)

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.07.09. 16:34:09

@skarlát betű: gyanítom, úgy ab start nagyjából mindenhol az megy hivatásos katonának, akinek nincs jobb lehetősége ÉS van benne valami fogékonyság az egyenruha iránt.

Lásd például szegény dédapámat. De van olyan amerikai rokonom is, akiről szabályosan nem értették, mit keres a katonai akadémián, lévén, hogy rendezett családi hátterű, középosztálybeli, fehér srác.

est ragon 2012.07.09. 17:25:31

:-)))))

Na, akkor mostmár tudjuk ki, melyik oldalra tett egy szavazatot.

mégegyszer: nem szeretem az erőszakszervezetek hivatalos âllományát képező embereket.
Családi-párkapcsplatra meg egyenesen elképzelhetetlennek tartom őket (magammal).
De, ahogy a mondás állítja: zsák a foltját mindig megleli....
Egy amerikai, hazaszerető, hivatásos katona felesége elég szar élet elé néz... soknak be is jön a szarélet...
Ha előre nem számolt evvel, akkor nagyon fog csodálkozni....

Tibor! köszönöm a részletes ismertetést a haditechnika, a szervezeti és egyéb változások terén tapasztalható "fejlődés" és egyebek terén...
konkrétan az jutott eszembe, hogy a kivégzés, autólopás és pénzügyi területen elkövetett bűnesetek technikai, szervezeti és egyéb területei is fejlődtek a korral...
Ja... még nem volt gyorshajtásért büntetésem. De ha lenne, megérdemelném... tudom, mikor milyen szabályt hágok át... mitől védenek engem-másokat... jogos a bünti... :-)

SB! a szemetes meg hogy jött ide? :-)

Lars.Lares 2012.07.10. 09:05:52

Női körlet hétvégén rulez! :)))
süti beállítások módosítása