A hűtlenség ábécéje

Mindent a hűtlenségről, félrelépésről, megcsalásról! Amiről nem szokás nyíltan, tabumentesen és szenteskedés nélkül beszélni. Férfi és női szemmel egyaránt.

Ennyien vagytok

Térkép

Hűtlenség a Fácsén

Friss topikok

Innen érkeztek a blogra

Mese habbal? Milyen a jó alibi?

2012.01.30. 07:55 skarlát betű

Tilosban járni, bizonyos órákat eltüntetni az életünkből, alibit gyártani nem egyszerű. Pedig a legtöbb hűtlenkedőnek muszáj megtanulnia, hogyan csinálja, mert ha nem tanulja meg, annak bukta lesz a vége. Azt pedig senki se szokta szeretni (kivéve azt, aki kifejezetten le akar bukni). 

Vagyis nem árt, ha gondosan építjük fel az alibinket (a szó eredeti jelentése egyébként: másutt). Nem mindig elég azt mondani, hogy túlórázni kellett, tovább tartott a megbeszélés, üzleti vacsora volt, bedugult a város, lerohadt a kocsi, orvoshoz kellett menni. Van úgy, hogy ennél bonyolultabb sztorival kell előállni, és azt meggyőzően elő is kell tudni adni, amúgy mellesleg... Ha nem koncentrálunk a dologra, és megvonjuk a vállunk, a fene fog még sztorikat is kitalálni, nos, akkor elég gyorsan gyanúsakká fogunk válni. 

Bombabiztos alibi talán csak akkor létezik, ha ismerőseinktől és lakókörnyezetünktől jó messze vagyunk, mondjuk külföldön, és ott tényleg érdemi munkát végzünk, közben meg kalandozunk egy kicsit. Persze így is le lehet bukni, de kisebb az esélye. Meg az egyalkalmas dolgok kevésbé is számítanak. De ha rendszeresen találkozunk valakivel, akkor nem mondhatjuk otthon mindig ugyanazt a kifogást. Vagyis mondhatjuk, csak baromi átlátszó lesz, és bármikor számíthatunk rá, hogy játszótársunk (állandó partnerünk) megunja, hogy hülyének nézzük. 

Aki nem tud hazudni, annak két lehetősége van: vagy nem lép félre, vagy bevallja. Persze, ha tényleg sokat dolgozik, és ide-oda utazik az országban, akkor még csak hazudnia sem kell, nem szükséges kitalálnia semmit, hiszen senki sem várja el tőle, hogy órára pontosan elszámoljon az idejével. Tehát meg lehet úszni bizonyos körülmények között hazugság nélkül is, de olykor az elhallgatás sem egyszerű műfaj. És van, aki még ezt a verziót is nagyon nehezen viseli.

Más élethelyzetekben a hazugság elkerülhetetlen. És akkor jön az alibigyártás szükségessége. A legjobb megoldás mindig az, ami hihető, és aminek van némi igazságmagva is. Például valamilyen hivatalos elintéznivaló, amelyet tényleg el kell intézni, valamikor... De lehet, hogy sikerül telefonon, vagy egyszeri alkalommal, viszont a félrelépő bonyodalmakat találhat ki hozzá. A munka is jó alibi, főleg, ha az érdekelt félnek nincs módja ellenőrizni, hogy tényleg ott vagyunk-e és azzal, akivel kellene. Szarvashiba úgy hivatkozni valakire, hogy előtte nem beszéltük meg vele. (Velem már előfordult, hogy a feleség engem használt falazásra, de nem egyeztettünk, hogy mit mondjak, úgyhogy elég kellemetlen volt.)

Nem csak a megfelelő sztorit kell kitalálni, de azt valamikor, vagy az esemény előtt, vagy utána, vagy esetleg közben (telefonon) elő is kell adni. De teljes természetességgel, mintha ugyanolyan jelentéktelen bejelentés lenne, mint az összes többi. Mivel a testbeszéd nagyon árulkodó tud lenni, ha hazudunk, könnyebb, ha valamilyen hétköznapi tevékenység közben kerítünk rá sort, mikor eleve nem kell a partnerünk szemébe nézni, és arra figyelni, milyen mozdulatokat teszünk a kezünkkel, milyen grimaszokat vágunk. 

Hirtelenjében ennyi jutott eszembe a témáról, anélkül, hogy komoly kutatómunkát végeztem volna, de biztos lesz még bőven tippetek. (Meg néhány felháborodott kommentelő, akik majd nehezményezik, hogy tanácsokat adok aljas hazugságokhoz.) A neten találtam olyan búvóhely-hirdetést, amely azt ígérte, még alibiről is gondoskodik, de ezt inkább nem bíznám idegenekre. Azt se feledjük el, hogy az alibit aztán fejben kell tartanunk, de hát feledékeny és dekoncentrált emberek ne lépjenek félre... 

25 komment

Címkék: hazugság módszerek alibi

A bejegyzés trackback címe:

https://hutlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr963968094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azentitkaim · http://azentitkaim.blog.hu 2012.01.30. 20:16:51

Régebben nálam "barátság extrákkal" fordult elő, így aztán az ilyen kiruccanásokhoz nem igazán kellett hazudnom, csak annyit mondtam otthon, hogy "találkozom X.Y-nal", ami igaz is volt. Azt persze nem mondtam el, hogy mit csinálok vele.
Most más a helyzet, jelenlegi házasságon kívül kapcsolatom más jellegű. Két eset lehetséges: vagy "túlórázom", vagy szimplán csak dolgozom, ami igaz is, és a munkahelyen találok ki valamit, hogy miért kell hamarabb eljönnöm vagy egyenesen szabadságon lennem. Így aztán a szokásos időben érek haza. Ehhez persze az kell, hogy a férjem a város másik végén dolgozzon, ne is tudja, hogy helyileg én éppen hol dolgozom (sokat járok Pesten belül is különböző helyekre, és országosan is), és ne is akarjon ellenőrizgetni nap közben. Segít a dolgon, hogy ránk nem jellemző, hogy napközben csak úgy hívogatjuk egymást, van, hogy egy hétig sem beszélünk telefonon, ha nincs semmi extra mondandónk. Így aztán még nem buktam le soha. Remélem, nem is fogok.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.01.31. 23:30:18

@azentitkaim: Így valóban könnyű, vagyis könnyebb, mint mindenféle sztorikat kitalálni.

Mindenki féltékenyen őrizgeti a saját ötleteit, nehogy valaki más használja fel, vagy mi ez a nagy csend?

normálnyomtáv 2012.02.01. 08:01:29

Sziasztok, korábban és itt is felmerült, hogy célszerű igazságmagot adni a történetbe. Ez akár annyira is elmehet, hogy az igazságot mondja el a kitérőben járó, olyan környezetben, hogy a hivatalosa viccnek vegye. Szvsz ez arra is jó, hogy hivatalosa szokja a gondolatot, miszerint nem egyedül van, még, ha azt is hiszi róla, hogy tréfálnak vele.

Nem hiszem, hogy jó ötlet állandóságot kitalálni, pl. mindig ugyanabban az időben kitérőbe állítani a váltót, mondjuk péntek délutánonként. Legyen követhetetlen! Ehhez hozzátartozhat az is, hogy akkor is elmarad az ember otthonról, amikor éppen nincs akció. Így megszokottá válik, hogy elmegy sétálni / futni / kirándulni /sörözni / .... és kevésbé kell alibivel foglalkozni, hihetőbb az alibi a konkrét esetben.

Ebbe a körbe tartozhat a kitérőben költött pénz is, ha eléggé átlátható otthon a kiadási lista. Ebben is célszerűnek tartom ki összegű summantásokkal céltartalékot képezni, különben igen törhetjük buta fejecskénket, hogyan magyarázunk egy feltűnő hiányt.

LostInLove 2012.02.01. 12:42:13

A normálnyomtáv szerint ajánlott követhetetlenségi elvet én is nagyon fontosnak tartom. Már egy ideje olvasgatlak benneteket, mert hosszú idő után kezd újra aktuálissá válni a kérdés, hát, rengeteg hasznos információt zsebeltem be tőletek:)
Szóval: követhetetlen. Lehetőleg ne csak egy alibi legyen talonban, és ne várjuk meg, míg kérdőre vonnak. Mikor az ember hazaér, még az esetleges "hol voltál" kérdés (konfrontáció) előtt, azonnal számoljon be róla, hogy mennyi intézni valója volt, megfordult itt és ott, és már olyan fáradt és nyűgös, hogy másra sem vágyik csak egy kis békére, csöndre...Persze nem biztos, hogy meg is kapja, de az én állandó partnerem igazán toleráns, szívesen tesz eleget hasonló kéréseimnek. Én gyakran vagyok zaza (pl. könnyen túlpörgök, elfelejtek dolgokat), így ha elő is kerülne, hogy pl. itt és itt látták a kocsimat(kisváros), akkor tudok rá hivatkozni, hogy ja, persze, ezt nem is mondtam, képzeld, még xy-nal is összefutottam és beültünk x kávézóba. Szóval a követhetetlenség a kulcsszó, ahogy az előttem hozzászóló okosan felvetette!

azentitkaim · http://azentitkaim.blog.hu 2012.02.01. 19:42:02

@skarlát betű: azért ennek is van hátulütője: egész éjszakás együttlétről nem is álmodhatok, mert lehet ugyan, hogy én azt is be tudnám vállalni, de a szeretőm nem.
Sok évvel ezelőtt volt lehetőség éjszakára, továbbképzésen vagy konferencián, de az olyan ritka alkalom, hogy arra nem lehet számítani.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.02.02. 20:09:14

@normálnyomtáv: Van, ahol nem megoldható, hogy ne rendszeresen ugyanabban az időben legyen, de szerintem se túl szerencsés, egyrészt monoton, másrészt könnyebb talán rájönni, bár persze attól függ, mi az ürügy, vagy kell-e egyáltalán abban a rendszeres időpontban.

A pénztartalék a másik: én is találkoztam ezzel a problémával, végül nem lett semmi ezekből a történetekből. Számomra elképzelhetetlen, hogy fillérre ellenőrizzem egy felnőtt ember (lásd a férjem) pénzköltését, ahogy ő se ellenőrzi az enyémet, tehát döbbenten álltam az előtt az állítás előtt, hogy jó állásban lévő férfiaknak a napi kólaadagjukról kelljen lemondaniuk, hogy összejöjjön pár hét alatt egy búvóhely ára. (Vagy az ár fele, ami kb 2000 Ft, ha a nő is beszáll.) Ez valahogy nevetséges. Vagy csak nekem tűnik annak?

@LostInLove: Színészi képességek nem ártanak, bizony :-) Hallottam már pár érdekes sztorit, műfelháborodás, mert lerohadt a kocsi, szitkozódás, mert iszonyú sokáig tartott elintézni valamit, és hasonlók.

normálnyomtáv 2012.02.02. 20:20:40

@skarlát betű: Egyrészt nem mindig jóállású a szegény férfi, másrészt nem biztos, hogy pár hetenként van szükség a búvóhelyre.
Aztán meg, ami számodra elképzelhetetlen, az lehet, hogy máshol működik.
(de boldog is voltam, amikor úgy nézett ki, hogy a régen vágyott nővel 2 hetente összejön - aztán teljesen megszakadt, csak a beszélgetés maradt meg :-( )

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.02.03. 11:31:41

A hazugsággal nem az a probléma, hogy "aljas", hanem, hogy rongál. És azt rongálja a legjobban, aki él vele. Ha az ember nem tudja megmutatni magát, azzal legfőképp magának okoz kárt.

Ezért aztán szerintem az üdvözítő út éppenséggel nem az, hogy minél furnyákosabb és minél jobban előadott hazugságokkal álcázzuk magunkat -- hanem az ellenkezője. Ha már valaki úgy érzi, hogy hazugsággal élne, akkor próbálja meg olyan lájtos módon csinálni, amennyire csak lehetséges. Egyszerűen, eszköztelenül, mások bevonása nélkül...

És persze jó lenne mindig megvizsgálni azt is, hogy mi tart vissza az őszinteségtől. Mert az nem vicc vagy prédikáció, hogy az őszinteség többet ér.

Labdarózsa 2012.02.04. 15:15:45

@kardhal77: Nagyon igaz, amit mondasz. Most már csak azt nem tudom, hogy akkor Te nem csalsz, ezért lehetsz őszinte, vagy csalsz, és elmeséled. Tudod, ha én lennék a párod, én inkább azt választanám, hogy hazudj. Pontosabban azt, hogy ne mesélj. Cserébe én nem is kérdeznék.

Abban egyébként szerintem is sok igazság van, hogy minél bonyolultabb, másokat is bevonó hazugságot gyárt valaki, annál megalázóbb, annál kegyetlenebb.

Nálunk gyakran hangzanak el olyan mondatok: " ma későn jövök, csajozz nyugodtan, de ha lehet mosogasson el helyettem ha felhozod." :-)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.02.04. 16:50:25

@normálnyomtáv: Én kifejezetten jó állású, nem szegény pasikról beszéltem. Igazán szegénnyel nem is kerültem levelezésbe, szerintem azok nem a magasan képzettek közül kerülnek ki általában (bár nem kizárt). Mindenesetre a szeretőkereséshez kell némi szabad idő, és bizony pénz is, ez már csak így van. Nem sok pénz, de némi költőpénz igen.
Volt olyan levelezőpartner, aki egy idő után kifejtette, hogy ő olyan nővel nem is, akinek nincs saját kéglije, vagyis nem lehet hozzá felmenni. Ja, kérem...

@kardhal77: A mások bevonása nélkül: igen, ezt aláírom. Hogy eszköztelenül... Akkor az lehet, hogy túl átlátszó lesz. Nagyon függ attól, hogy mennyire figyelik az embert, és milyen kapcsolatban van a házastársával. Van, aki elég tapintatos és okos ahhoz, hogy ne kérdezősködjön, az ilyen partnerrel sokkal könnyebb együtt élni. De van, aki szinte kikényszerítik, hogy hazudjanak neki.

Az őszinteségi köröket annyiszor megfutottuk. Ehhez ketten kellenek. Nem biztos, hogy ez ér a legtöbbet. Ha a kapcsolat és a felek olyan érettek, akkor talán. De mi van, ha elkezdenek ezen az alapon működni, és rájönnek, hogy nagyon nem kellett volna?

@Labdarózsa: Miért, nálatok szabad felvinni? :-) Vagy ez csak a vicc kedvéért hangzik el?

Labdarózsa 2012.02.05. 09:37:33

@skarlát betű: Persze, hogy a vicc kedvéért. :-) Vagy szerinted találna olyan nőt, aki azért menne fel, hogy mosogasson, nem valami egészen másért? :-)
Pontosan tudom, hogy ezt nem tenné meg, ahogy én sem. Ha máshol van, az nem fáj, de hogy ez is kölcsönös-e, abban egyáltalán nem vagyok biztos.

normálnyomtáv 2012.02.05. 11:15:21

@skarlát betű
Bocs, nem egészen passzol ide, amint az imént találtam, az utolsó mondat miatt másoltam be, annak van némi köze a témánkhoz:
"A szerelem lopakodó gyilkosa a lustaság. Amikor a megszerzett boldogság bizton...sága elkezdi rongálni a hétköznapokat. Amikor már lusták vagyunk udvarolni, csábítani, kívánatossá tenni magunkat - a mosakodást, a fogmosást, a fésülködést, a kölni használatát és a vonzó ruhát, pizsamát is beleértve. Minek? Hiszen már a miénk. Csakhogy ezzel kondul meg a halálharang egy férfi-női kapcsolat felett. Mert a szívünkbe kellene beírni csupa nagybetűvel: AZ EMBER NEM TULAJDON!" Popper Péter

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.02.06. 11:39:27

@Labdarózsa: @skarlát betű: most annyira nem szeretném tovább ragozni, szerintem mindenki érti, miről van szó... Magamról annyit (ha ez eddig nem jött volna át :), hogy egy igen zárkózott, titkolózó, nehezen megmutatkozó valakinek ismerem magamat, aki törekszik az őszinteségre.

kardhal77 · http://kardhal.blog.hu 2012.02.06. 11:41:35

@kardhal77: (ja, és ha nem bírnék őszinte lenni, akkor igyekszem legalább csendben maradni... néha megy.)

Labdarózsa 2012.02.06. 19:45:41

@kardhal77: Semmi baj, mi ilyennek szeretünk. :-)

zotyer · http://testimese.blog.hu/ 2012.02.08. 09:56:25

jó a téma, jók a meglátások. sajnos valamennyit hazudni kell, de sokat segít az igazság-mag kialakításában egy hobby, vagy rendszeres spot.
Pl. teniszezik rendszeresen az ember, akkor néha esténként tenisz után meg lehet inni, egy sört... az elhúzódhat.... Egy ismerősöm pl. horgász, na neki szinte alig vannak ilyen gondjai: tudják otthon, hogy akár egész éjszaka is képes horgászni, és horgászbot mindig található a kocsijában...

Labdarózsa 2012.02.08. 18:02:09

Most jut eszembe. Még a tökéletes hűség megtestesült követője voltam, amikor egy tanfolyamra jelentkeztem. Ott az előadó az első órát azzal kezdte, hogy megadná a telefonszámát, hogy értesíteni tudják azok, akik valami miatt nem tudnának eljönni, meg hogy tudjon mit mondani esetleg érdeklődő férjeknek feleségeknek. Erősen csodálkoztam ezen még akkor. De tudok olyanról is, hogy jogosítványszerzés ürügyén kapott jó alibit valaki. Hátha tudtam segíteni..... :-)

azentitkaim · http://azentitkaim.blog.hu 2012.02.08. 19:50:35

@Labdarózsa: hát igen, a tanfolyam jó dolog, ha épp van :). Igaz, nálunk fel sem merül, hogy leellenőrizze bárki is, hogy tényleg ott vagyok-e.

Labdarózsa 2012.02.09. 09:27:39

@azentitkaim: Akit ellenőriznek, az nem fog ott a tanfolyamon lebukni. A legrizikósabb az, amikor valami ziccer jön közbe. Pl. a párod megjelenik a gyerekkel a tanfolyam végén, mert neki tovább már nincs ideje vigyázni rá, és te nem vagy ott. Vagy a tanfolyam marad el mondjuk áramszünet miatt, és hazamész a vártnál előbb... Ezekben semmi ellenőrzési szándék nincs, talán csak a sors.....

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2012.03.12. 20:01:46

@M-elicious: Mintha ez a cikk merített volna a blogból, nekem úgy tűnt, még a megfogalmazások is visszaköszönnek, nektek nem? Persze, ez így, 10 pontban összefoglalva nem az igazi.

Lars.Lares 2012.03.13. 09:13:04

Informatikai háttér részben a cikk amateur. :)

Fa Pdv 2012.12.31. 13:43:36

Pszichopaták, szociopaták itt előnyben.
Ők az igazi patológiás hazudozók!
virtualtreasures.hubpages.com/hub/Sociopathic-Tendencies-Pathological-Lying
süti beállítások módosítása